, μπορώ να σχολιάσω τα παρακάτω.1- περιλαμβάνει και πενταλιέρα (με 1 ή 2 ή 3 πεντάλ) αν όχι θα πρέπει να αγοράσεις έξτρα.
2- καπάκι, μερικά μοντέλα έχουν καπάκι για να μην σκονίζονται κλπ τα πλήκτρα.
3- στα τόσα χρήματα ίσως μπορείς να βρεις πακέτο με συσκευή περίπου έπιπλο (με καπάκι) και με πενταλιέρα. Ή πακέτο με επιπλέον ακουστικά και σκαμπώ.
4- τα ηχεία είναι από πάνω, ίσως να είναι πολύ κοντά στον μουσικό (φυσκά μπορείς να ρυθμίσεις την ένταση ανάλογα αλλά σκέφτομαι για βλάβη ακοής από μακρόχρονη έκθεση κλπ)
5- υπολόγιζε τρίποδα ή βάση (ή όπως το λένε αν δεν διαθέτεις κάποιο τραπέζι αλλά καλό είναι να το έχεις μόνιμα στημένο, έτοιμο για παίξιμο) σκαμπώ, ακουστικά
6- το συγκεκριμένο θέλει χώρο και εμπρός (για τα καλώδια των ακουστικών) και πίσω (για τα καλώδια από πίσω και για να φτάνεις τον διακόπτη) Βασικά είναι πολύ φορητό (επανέρχομαι δηλαδή στο σημείο 3)
7- αν μπορείτε να πάτε να τα δείτε από κοντά και να τα παίξετε, έστω και σβησμένα, η αίσθηση των πλήκτρων μετράει πολύ. Βέβαια έχουν και ρύθμιση ευαισθησίας αλλά πάνω απ' όλα μετράει στα δάχτυλα.
Τα Yamaha είναι καλά, είναι η παγκόσμια σταθερά αλλά είναι υπερτιμημένα. Αν θες να το ψάξεις ίσως βρεις καλύτερα-φτηνότερα. Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι ειδικός ούτε ξέρω πιάνο αλλά έμαθα πολλά τεχνικά κατά την έρευνα αγοράς. Όταν ήταν η ώρα μου (της κόρης η ώρα) είχα καταλήξει σε πακέτο από τη Roland (F-140R που πέραν από καλά σχόλια για τα πλήκτρα και τον ήχο, είχαν καλύτερη συνδεσιμότητα, περισσότερους ήχους, δυνατότερους ενισχυτές σε καλύτερες τιμές και έτυχε καλό πακέτο με σκαμπώ και ακουστικά).
Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στο Roland 107 ή το καλύτερο 701 (παιδάκι του δικού μου), είναι έπιπλο (συναρμολογήσιμο, κυρίως πιάνο και ξύλα και πεντάλια, τα βύσματα για τα ακουστικά είναι από κάτω δεν περισσεύουν, τα ηχεία επίσης από κάτω, έχει καπάκι (τα με αρχικό F πιο μοντέρνα με αναδιπλούμενο καπάκι που σημαίνει ότι όταν είναι ανοιχτό δεν έχεις επίπεδο χώρο να ακουμπήσεις κάτι (στο λέω εκ πείρας, δεν έχεις σταθερή επιφάνεια να ακουμπίσεις ένα φωτάκι, τα τετράδια κλπ καθώς όλο είναι καπάκι που ανοίγει και γίνεται η βάση για τα τετράδια) και τα με αρχικό RP είναι τα ίδια αλλά σε πιο κλασικό στυλ με κανονικό μόνιμο αναλόγιο και περί τα 6+cm πιο μεγάλα σε βάθος)
Πολύ εκτεταμένα και λεπτομερή reviews και για τα δύο.
https://www.pianodreamers.com/roland-f107-rp107-review/
https://www.pianodreamers.com/roland-f701-rp701-review/
Αν όμως θέλεις τη φορητότητα υπάρχουν και τα φορητά FP-30X και FP-60X αλλά τότε θέλεις έξτρα για τα πεντάλια (και βάση αν δεν έχεις τραπέζι ή κάτι κατάλληλο). Αλλά αν θέλεις έχουν και έπιπλο με πεντάλια οπότε μοιάζουν πολύ με τα F αλλά χωρίς καπάκι.
Η πρότασή μου υπέρ της Roland προκύπτει μόνο από την έρευνα αγοράς και τελική επιλογή μου πριν από κάμποσα χρόνια (το 2019, το είχα συζητήσει τότε στο παρόν θέμα, σελίδες 2-3-4). Δεν ξέρω αν πλέον οι ισορροπίες τιμών/προσόντων κλπ είναι παρόμοιες.

), αλλά και τα σχεδόν 4.000 που θέλει είναι μάλλον πολλά. Είναι όμως "καινούργιο", με εγγύηση, κλπ, μπρος στο να πάρεις ένα μεταχειρισμένο, το οποίο δεν ξέρεις τι θα σου βγει.
(ας κανει κατι χρησιμο το χαρτζιλικι τους )