Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#563280 Γενικα υπαρχουν σε ολα τα πανελ τυποι που λενε "οι εταιρειες δεν αντεχουν το κοστος αυτο. Να μειωθουν οι ασφαλιστικες δαπανες"
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
ΔΕΝ ΣΥΜΦΈΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ.
ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΦΌΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΔΟΧΩΝ.

Αν ένας εργοδότης έχει συμφωνήσει ένα συνολικό ποσό πχ 100 το οποίο είναι 60 του κατώτατου (με τις αντίστοιχες εισφορές) και τα άλλα 40 μαύρα, τότε η αύξηση του κατώτατου απλά θα αυξήσει τις εισφορές και θα μειώσει τα μαύρα.
Οπότε ναι θα πάρει λιγότερα χρήματα στην τσέπη με δεδομένο ότι ο εντέρπρενερ θα συνεχίσει να δίνει 100 σύνολο.

Welcome to Greece.

Το μέτρο ξεκάθαρα δεν συμφέρει όποιον δούλευε μέχρι σήμερα με μαύρα (γιατί ο εντέρπρενερ προφανώς δεν πρόκειται να αυξήσει το συνολικό ποσό που έδινε).
Από τη στιγμή που κατά το φόρουμ αυτοί είναι μειοψηφία, δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία.
Άβαταρ μέλους
By markvag
EDDIE_147 έγραψε:

Αν ένας εργοδότης έχει συμφωνήσει ένα συνολικό ποσό πχ 100 το οποίο είναι 60 του κατώτατου (με τις αντίστοιχες εισφορές) και τα άλλα 40 μαύρα, τότε η αύξηση του κατώτατου απλά θα αυξήσει τις εισφορές και θα μειώσει τα μαύρα.
Οπότε ναι θα πάρει λιγότερα χρήματα στην τσέπη με δεδομένο ότι ο εντέρπρενερ θα συνεχίσει να δίνει 100 σύνολο.

Welcome to Greece.

Το μέτρο ξεκάθαρα δεν συμφέρει όποιον δούλευε μέχρι σήμερα με μαύρα (γιατί ο εντέρπρενερ προφανώς δεν πρόκειται να αυξήσει το συνολικό ποσό που έδινε).
Από τη στιγμή που κατά το φόρουμ αυτοί είναι μειοψηφία, δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία.

Ευχαριστώ πολύ πως δεν θα οφελήσει όσους έπαιρναν μαύρα. Δεν βλέπω τον λόγο να νομοθετούμε ως κράτος έχοντας υπόψη μας πως κάποιοι παίρνουν μαύρα... :dizzy:

Πολλοί εντρεπρενιούρς όμως που δεν δίνουν μαύρα, θα αναγκαστούν να αυξήσουν το ποσό που δίνουν. Και επιπλέον, υπάρχουν και άλλα συν στο συγκεκριμένο μέτρο, όπως η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Προφανώς ο συγκεκριμένος "κανένας" σχολιαστής είναι από τους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς, που δεν του αρέσουν οι φόροι και οι εισφορές και παρανομεί αβέρτα. Το σχόλιό του όμως ισχύει μόνο για εκείνους τους εργαζόμενους που παίρνουν μαύρα, που είναι χοντρικά 1/16 εργαζόμενους και 1/7 επιχειρήσεις, σύμφωνα με αυτό εδώ:

Σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ελέγχθηκαν 36.683 επιχειρήσεις. Εξ αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 5.357 (ποσοστό 14,60%).
...................................................
Σε σύνολο 139.021 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 8.335 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 6,00%)

Δηλαδή είναι ένα πρόβλημα που αφορά περισσότερο επιχειρήσεις / επιχειρηματίες, παρά εργαζόμενους. :s_wink

Και επιπλέον, είναι δουλειά του κράτους να εξασφαλίσει πως δεν υπάρχουν μαύρα (ούτε μαύρα ταμεία στις επιχειρήσεις, ούτε μαύροι μισθοί). Και εάν (ΕΑΝ) συνεχιστεί η καλή αρχή του σώματος επιθεωρητών εργασίας κι σε άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες, υπάρχει ελπίδα πως η ζούγκλα ίσως (ΙΣΩΣ) μπει σε μία κάποια τάξη. Και αυτοί οι εντρεπρενιούρς (που παρανομούν σε κάθε ευκαιρία και εκμεταλλεύονται εργαζόμενους σε ανάγκη σε αγορά με 25-30% ανεργία) πάρουν από τα τρία, αυτό που τους αξίζει (και τα τρία).

Α, η αύξηση του κατώτατου ήταν το δεύτερο καλό μέτρο που άκουσα εδώ και χρόνια. Το πρώτο ήταν η ενίσχυση του σώματος επιθεωρητών εργασίας.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#563287 Ευκαιρία να συμμορφωθεί με την κανονικότητα ο γκρηκ αντρεπρενέρ εδουάρδε μου.

Μπορούμε βέβαια να κάνουμε και το άλλο, να βγούμε κουνώντας οικονομολογικά δάκτυλα και να εξισώσουμε την αύξηση του βασικού με την αύξηση της παραγωγικότητας, εκεί κοντά στο 1%. Βασικά, |λογοκρισία| έγραψα, ποιός μου λέει ότι ο κάθε αντρεπρενέρ είδε, ή μάλλον εμφάνισε παρόμοια αύξηση φέτο; Κάτσε να δούμε μήπως μειωθεί στο τέλος.
Εδιτ, και εννοείται φυσικά ότι με τη διαφορά αύξησης της παραγωγικότητας και αύξησης του κατώτατου/κατάργησης του υποκατώτατου, θα χάσουμε από ανταγωνιστικότητα.
Αυτή βρε, που μας έχει βελτιώσει (ΝΟΤ) σαν οικονομική οντότητα τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να είμαι υπερασπιστής της παραπάνω λογικής σε διάφορα θέματα, αλλά στο συγκεκριμένο θεωρώ ότι οι αρνητές βγάζουν ολίγον από σκατοψυχιά.
Άβαταρ μέλους
By corsair
markvag έγραψε:
Για εμένα ο κορυφαίος είναι ο κανένας:

Εγω ειμαι με τον Κανένα :iconcool: Το καλυτερο για τους εργαζομένους θα ηταν να μην πληρωνονται τίποτα. Δεν θα τους επιανε με τιποτα η εφορία, θα δικαιουνταν κανα επιδομα απορίας και φυσικά θα καταπολεμούσαμε την ανεργία :shifty:
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#563290 Μαρκοβάγγο το σχόλιο μου απαντούσε στην έκπληξη/απορία που είχες.

Επίσης να ξαναπώ ότι από τη μικρή επαφή που έχω με την αγορά οι περιπτώσεις αυτές είναι δεν είναι λίγες.
Οπότε αυτά τα σχόλια δεν προέρχονται από τρελούς/εργοδότες/τσάτσους της εργοδοσίας αλλά από το μέσο ΕΛ εργαζόμενο που είχε αποδεχτεί μια πραγματικότητα επιζήμια για την οικονομία.

Εννοείται ότι είμαι υπέρ του μέτρου όπως και υπέρ των ελέγχων.

Θα προτιμούσα βέβαια οι πόροι του υπουργείου να μην εξαντλώνται στο να ψάχνουν σε ποια ξενοδοχεία κρύβονται οι λογιστές της Deloitte ( :s_laughat :vava: ) αλλά στους γκρηκ εντέρπρενερς που δίνουν δώρο και στέλνουν συνοδεία στα ΑΤΜ για να το ξαναπάρουν πίσω.
Άβαταρ μέλους
By markvag
EDDIE_147 έγραψε:Μαρκοβάγγο το σχόλιο μου απαντούσε στην έκπληξη/απορία που είχες.

Επίσης να ξαναπώ ότι από τη μικρή επαφή που έχω με την αγορά οι περιπτώσεις αυτές είναι δεν είναι λίγες.
Οπότε αυτά τα σχόλια δεν προέρχονται από τρελούς/εργοδότες/τσάτσους της εργοδοσίας αλλά από το μέσο ΕΛ εργαζόμενο που είχε αποδεχτεί μια πραγματικότητα επιζήμια για την οικονομία.

Εννοείται ότι είμαι υπέρ του μέτρου όπως και υπέρ των ελέγχων.

Θα προτιμούσα βέβαια οι πόροι του υπουργείου να μην εξαντλώνται στο να ψάχνουν σε ποια ξενοδοχεία κρύβονται οι λογιστές της Deloitte ( :s_laughat :vava: ) αλλά στους γκρηκ εντέρπρενερς που δίνουν δώρο και στέλνουν συνοδεία στα ΑΤΜ για να το ξαναπάρουν πίσω.

Συμφωνώ σε όλα όσα λες και το κατάλαβα πως το εννοούσες, κι εγώ αφορμή πήρα από το σχόλιό σου. Και φυσικά ακόμα περισσότερο με το υπογραμμισμένο.
Άβαταρ μέλους
By citastak
#563312 Εγώ έχω μια ευρύτερη απορία.

Κοινωνικά, και σε μια γενικότερη συζήτηση, σαφώς και συμφωνώ με την αύξηση του κατώτατου και την ενίσχυση των νέων αλλά και κοινωνικών στρωμάτων που έχουν χτυπηθεί ευρύτερα στην κρίση.

Ωστόσο, σε οικονομική βάση δεν μπορώ να μη δω ότι:
α. η αύξηση μισθού πρέπει να κινείται παράλληλα και με τη βελτίωση της οικονομίας, της παραγωγικότητας όπως πολύ σωστά ήδη αναφέρθηκε, της ανταγωνιστικότητας κτλ. Σε μια οικονομία, που είναι σε στασιμότητα (δεν θεωρώ το +1-1,5-2,0% σοβαρή ανάπτυξη) και με τα χαρακτηριστικά που έχει η δική μας, φοβάμαι ότι αυτή η κίνηση μπορεί να τονώσει για λίγο διάστημα την οικονομία (ελέω κατανάλωσης) αλλά μακροπρόθεσμα θα ενισχύσει τις...ελαστικές μορφές εργασίας (μαύρα χρήματα, μαύρες θέσεις κτλ). Και βάσει των παραπάνω θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο που σύντομα θα έχει και αυτό αρνητικό αντίκτυπο.

Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κάνουμε ανάλυση Κευνσιανών μοντέλων σε αυτή τη φάση, αλλά η κοινή λογική στις ΜΜΕ δείχνει ότι οι περισσότερες τα φέρνουν ήδη δύσκολα βόλτα. Οπότε αυξάνοντας τα λειτουργικά τους, με δεδομένη τη ζήτηση (ακόμα και με την πολύ μικρή αύξηση) θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες στην αγορά, οι οποίες δεν θεωρώ ότι θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επιπλέον, για να κλείσω αυτό το κομμάτι, στο κείμενο των "εμπειρογνωμόνων" μου κάνουν πολύ μεγάλη εντύπωση οι παραδοχές που χρησιμοποιούνται και στηρίζουν το συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία είναι ώριμη για μια τόσο γενναία αύξηση. Τόσο πολύ που αναρωτιέμαι ποιά είναι η σχέση τους με τα οικονομικά της εργασίας και γενικά των κανόνων της μακροοικονομίας.

β. Παράμετρος αφορολόγητο: Αξίζει να κάνετε την άσκηση υπολογισμού του τί σημαίνει η μείωση του αφορολόγητου από τα 8κάτι στα 5κάτι χιλιάρικα και μετά να ξαναμιλήσουμε για την αύξηση του κατώτατου και το τί πραγματικά σημαίνει κάτι αυτό για την τσέπη.

γ. Για μένα, οι σωστές κινήσεις θα έπρεπε να σχετίζονταν με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία. Είμαστε 10 χρόνια μέσα στην κρίση και όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας πείσουν για το αντίθετο, τα πράγματα εξακολουθούν να μην πάνε καλά. Λίγες σοβαρές κινήσεις για την τόνωση σοβαρών επενδύσεων, απασχόληση πέφτει μεν, αλλά έχει αλλάξει χαρακτήρα και πλέον και οι προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα αλλάζουν ρότα σε σχέση με το 2015 και μετά που εμφανίζονται εξαιρετικά θετικές. Επιπλέον, τα στοιχεία για το χρέος και για το ισοζύγιο πληρωμών των τελευταίων μηνών του 2018 δείχνουν μια πολύ περίεργη κατάσταση, η οποία χειροτερεύει ειδικά στα τέλη τους έτους. Φοβάμαι ότι με αυτά και με αυτά, και με τις ψηφοθηρικές πολιτικές των κυβερνώντων, αυτό που θα αφήσουν πίσω τους σε μερικούς μήνες θα μας φέρει πολύ κοντά σε ανάγκη για νέα στήριξη. Και νέα, επιπλέον, δυσκολότερα μέτρα. 10 χρόνια μετά.

δ. Και ένα γενικότερο θέμα που παρατηρώ από τον Σεπτέμβρη. Κομβικά θέματα έκτοτε, είναι οι συντάξεις, ο κατώτατος μισθός και το Μακεδονικό. Εξοργίζομαι, που η δημόσια συζήτηση δεν έχει εδώ και χρόνια ανάγει σε μείζον εθνικό θέμα το brain drain, ή το γεγονός ότι περίπου 50% των νέων αυτή τη στιγμή είναι είτε άνεργοι, ή εργάζονται με διάφορες "ελαστικές" μορφές εργασίας ή το ασφαλιστικό και την υπογεννητικότητα (βλ. πρόσφατη μελέτη ΔιαΝΕΟσις). Ο κόσμος δείχνει να μην μπορεί να αντισταθεί στο έτοιμο σερβιρισμένο φαγητό και αυτό ίσως πρέπει να προβληματίσει, ευρύτερα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#563318 Προφανώς και η μείωση του αφορολόγητου είναι ένα απαράδεκτο μέτρο και αν τελικά παρθεί, το αποτέλεσμα θα είναι τα χρήματα να γυρίσουν πίσω σε μορφή φόρων.
Η κατανάλωση που δαιμονοποιήθηκε αυτά τα χρόνια, δεν είναι κάτι κακό. Είναι σωστό να μπορούν τα αδύναμα οικονομικά στρώματα να καταναλώνουν τα απαραίτητα, αυτό μόνον καλό κάνει. Γιατί τίποτε καλό δεν πετυχαίνουμε αν ένας που δουλεύει με τον βασικό δεν μπορεί να ζήσει (δοκιμάστε να ζήσετε με ούτε 500€... :lipsealed: ).

Η οικονομία για τα προσεχή χρόνια δεν θα έχει θέμα, γιατί ουσιαστικά δεν πληρώνει τοκοχρεωλύσια. Τα προβλήματα θα ξεκινήσουν σε λίγα χρόνια, που θα ξαναξεκινήσουν οι κουβέντες για το χρέος. Προς το παρόν, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί έχουμε σπρώξει το πρόβλημα πιο πίσω.

Όσον αφορά τα "κακά" της αύξησης του κατώτατου και μιλώντας με όρους αγοράς, όποιος δεν μπορεί να πληρώσει το μισθό αυτό, να κλείσει και ν' ανοίξει άλλος στον θέση του που θα τον πληρώνει. Έτσι δεν είναι;
:s_yes

Όσο για την μαύρη εργασία, δεν αλλάζει κάτι: και 100€ να ήταν ο κατώτατος, μια χαρά θα υπήρχε μαύρη εργασία. Αυτό που χρειάζεται είναι διαρκείς έλεγχοι και κόψιμο κώλων, σε μικρούς και μεγάλους.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
Anonymous Founder έγραψε:Προφανώς και η μείωση του αφορολόγητου είναι ένα απαράδεκτο μέτρο και αν τελικά παρθεί, το αποτέλεσμα θα είναι τα χρήματα να γυρίσουν πίσω σε μορφή φόρων.

Εάν πέσει το αφορολόγητο, δεν θα επιστραφούν απλώς τα χρήματα, αλλά μάλλον* θα βγουν και παραπάνω από την τσέπη του μισθωτού, κοινώς, βράσε ρύζι αν συμβεί κάτι τέτοιο.

*ανάλογα με κλίμακες, εκπτώσεις και τη μείωση φυσικά.
Άβαταρ μέλους
By citastak
#563329 Η κατανάλωση δεν δαιμονοποιείται. Το πρόβλημα έγκεται στο ότι, στη δική μας οικονομία, που η παραγωγή μας είναι μετρημένη, αύξηση της κατανάλωσης θα σε πάει σε αύξηση των εισαγωγών και διατάραξη όλων των σχετικών μεγεθών που διαμορφώνουν την εικόνα της οικονομίας μας.
Δεν είναι μόνο τα τοκοχρεωλύσια. Δες το ασφαλιστικό και πόσο απαραίτητη είναι η ετήσια ενίσχυσή του από τον προϋπολογισμό. Δες επίσης πόσο μεγάλη συμβολή είχε η ενίσχυση των ταμείων τις τελευταίες δεκαετίες στο χρέος. Αυτά και άλλα πολλά εμένα μου δείχνουν πως το κράτος δεν βγαίνει. Και παρά τα κάποια μέτρα που λήφθηκαν στη δεκαετία που μας πέρασε, εξακολουθεί να μη βγαίνει. Και δεν χρειάζεται να έχεις πι εϊτς ντί στα ικονόμιξ για να αντιληφθείς ότι τώρα που τελείωσε το πρόγραμμα δεν πρέπει να ξεκινήσεις να ξοδεύεις αλλά να μαζέψεις λεφτά για να είσαι έτοιμος να δώσεις όταν το πράμα ξαναπάει κατά διαόλου.

Σχετικά με τις ΜΜΕ και του να κλείσουν και να ανοίξουν άλλες. Σε μια τόσο εύθραυστη οικονομία, "το χέρι της αγοράς"δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν λειτουργούσε, όλες οι ΜΜΕ που έκλεισαν μέσα στην κρίση θα έπρεπε να είχαν ήδη αντικατασταθεί με νέες που θα κινούνταν σε μια νέα συνθήκη ισορροπίας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και φτάσαμε να γλείφουμε το 30% ανεργία σε κάποια φάση. Στόχος νομίζω σήμερα, πρέπει να είναι το πως θα συντηρήσουμε θέσεις εργασίας και πως θα ενισχύσουμε την οικονομία μας με πολιτικές που δεν στοχεύουν μόνο στην ενίσχυση της κατανάλωσης αλλά άλλες που θα δώσουν προστιθέμενη αξία.

Μαύρη εργασία. Δεν την γλιτώνεις με τίποτα, θα αυτό θα συμφωνήσω. Όταν όμως έχεις άρει αρκετά εμπόδια και πολιτικές που στρεβλώνουν την αγορά, την περιορίζεις σημαντικά και ο εργαζόμενος έχει πολύ μικρό ή και κανένα κίνητρο να δουλέψει μαύρα. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο προστασίας και ελέγχων. Ωστόσο, επειδή πλέον το ασφαλιστικό δεν βγαίνει, είναι μπαρμπούτσαλα και εμείς που δουλεύουμε, ρίχνουμε χρήματα σε ένα σύστημα που ψευτοσυντηρεί τους γονείς μας. Και εμείς ελπίζουμε δε, ότι όταν και αν φτάσουμε τα 70+, κάποιος θα μπορέι να μας συντηρεί τις συντάξεις.
Απογοήτευση πλήρης.
Τελευταία επεξεργασία από citastak και 29 Ιαν 2019, 13:05, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#563332 Citastak αυτά που λες είναι εξαιρετικά σοφά και σωστά με την προϋπόθεση ότι μιλάμε για φυσιολογικές καταστάσεις και όχι αναπηρικές αναπηρίες όπως είναι η ΕΛ οικονομία.

Το μέτρο της αύξησης του κατώτατου για μένα δεν έχει στόχο το να πάρουν οι χαμηλόμισθοι περισσότερα λεφτά αλλά να αρχίζει να μαζεύεται η κοροϊδία.
Όπου κοροϊδία = γκρηκ εντερπρενερσιπ = σε προσλαμβάνω part time με λιγότερα απ' όσα δίνω χαρτζιλίκι στο γιο μου + τόσα μαύρα + 1 τυρόπιτα + 1 τενεκέ λάδι από το χωριό αν πάει καλά η χρονιά.

Και ο εργαζόμενος σκεφτόμενος κοντόφθαλμα (θα το παίζω άπορος α λα Στάθης Ψάλτης και η κονόμα/κονόμα) δεχόταν αυτό το πανηγύρι το οποίο σκότωνε την οικονομία.

Με δεδομένη την απουσία σχετικού ελέγχου, το παραπάνω έγινε νόρμα.

Όσον αφορά το (δ) πρέπει να δεχτείς ότι οι προτεραιότητες της κοινωνίας είναι άλλες.
Ακόμα δεσπόζει η φιγούρα του συνταξιούχου μπαμπά/θείου ο οποίος θα χαρτζιλικώνει τέκνα/ανίψια.
Θέλουμε ακόμα 10 χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει τα παιδιά να ενισχύουν το συνταξιούχο πατέρα και όχι το αντίθετο.
Άβαταρ μέλους
By citastak
#563334 Eddie για αυτό είπα ότι κοινωνικά συμφωνώ με το μέτρο.
Αλλά δεν μπορώ να μη δω ότι δυστυχώς δε θεωρώ ότι το μέτρο θα αποδώσει σε μάκρο επίπεδο. Και ότι σε μερικά χρόνια ο αντίκτυπος αυτών αλλά και άλλων μέτρων δεν θα γυρίζει μπούμεραγκ και θα ξανακληθούμε όλοι να βάλουμε πλάτη για να συνέλθει το σύστημα. Μακάρι να λέω μπούρδες.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#563335 Το βασικότερο θέμα, αναφορικά με το (δ) είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Συμφωνώ απόλυτα με τον ΗΦ στο κομμάτι των υποχρεώσεων της χώρας. Εάν δεν ανασυνταχθούμε ενδιάμεσα, η επόμενη φάπα θα είναι ντεμπίλιτεητινγκ.