Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By leobsch
markvag έγραψε:
leobsch έγραψε:
saxon_747 έγραψε:Έτσι είναι η αγορά.Σου είναι βάρος; Πουλάς..

Έτσι είν' η αγορά, σου είναι πολύ το βάρος; Δεν αγοράζεις (δεν νοικιάζεις)...

Σωστά, μπορείς να μείνεις και το πάρκο, τόσα παγκάκια έχει! Για να μην αναφέρω και πόσες σπηλιές υπάρχουν στα βουνά, που έχει και καθαρό αέρα! :metalo:

Χαίρομαι που συμφωνούμε, να προσθέσω: και οι δομές φιλοξενίας αστέγων.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
thednick έγραψε:Αγόρασα ένα διαμέρισμα και όταν πήγα να κάνω αλλαγή ονόματα στην τοπική (δημοτική) επιχείρηση ύδρευσης διαπίστωσα ότι υπάρχει χρέος από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και αρνούνται να κάνουν την αλλαγή του ονόματος μέχρι αυτό να εξοφληθεί. Μάλιστα μου λένε ότι επειδή αυτή είναι δημόσια επιχείρηση και όχι ιδιωτική (?? όπως η ύδρευση στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη) δεν ισχύει ότι το χρέος αφορά στο ΑΦΜ, αλλά αφορά στο υδρόμετρο. Ξέρει κανείς αν ισχύουν αυτά που μου είπαν ή απλά ήθελαν να πιέσουν για να εξοφληθεί το χρέος? Ο δικηγόρος μου μου λέει να πιέσω τον πρηγούμενο ιδιοκτήτη να το εξοφλήσει (ο οποίος είπε όντως ότι θα το κάνει, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έκανε...). Μου φαίνεται εξωπραγματικό σε όλους τους λογαριασμούς το χρέος να βαραίνει τον χρήστη και στο νερό να μην ισχύει αυτό, ειδικά από τη στιγμή που αποδεδειγμένα δεν είχα καμία σχέση με το ακίνητο...

Γενικά στο νερό το χρέος ακολουθεί το ρολόι και όχι το αφμ, οπότε μάλλον πρέπει να πιέσεις τον προηγούμενο. Για ποιο δήμο μιλάς;
Άβαταρ μέλους
By edmond
#831223 Lol τι φάση;;
Στη ΔΕΗ πάντως το χρέος ακολουθεί μια χαρά το ΑΦΜ. Έτσι είχε γίνει προ 5+ετίας τουλάχιστον, όταν οικογένεια...κοπρόσκυλων :roll: άφησε φέσι στον νοικάρη τους κανά 3χίλιαρο, χώρια 3 νοίκια. Έτρεχε και δεν έφτανε ο τύπος.
Ντωμεταξύ 1.000€ στο νερό, πρέπει να ήταν απλήρωτο κάμποσα χρόνια!
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#831231 Καλά δε θα έπρεπε να στο κλείνουν το νερό όταν ξεπεράσει μια κατανάλωση πχ 3-6 μηνών; Είναι λογικό για μην κάνουν κάποια κίνηση;

Θεωρώ ότι το airbnb έχει παίξει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από τους χρυσούς στην μείωση διαθεσίμων διαμερισμάτων αλλά όντως θα πρέπει να υπάρξουν και κάποια μέτρα που να υποχρεώνουν στην εκμετάλλευση τους.
Αντίθετα η κατασκευή πχ σπιτιών απλά ανακυκλώνει τα λεφτά, ναι μειώνουν την ανεργία αλλά τα λεφτά τα κερδίζει πάλι το κράτος (φόροι κρατήσεις κλπ) ενώ κάποιο όχι ασήμαντο ποσοστό είναι με εισαγόμενα είδη άρα εκροή.
Και όσα κακά και να λέτε οι της χρυσής βίζας φέρνουν λεφτά από έξω από την Ελλάδα μέσα στην Ελλάδα, εισροή συναλλάγματος. Εμένα αυτό καλό μου ακούγεται. Η εισροή ξέρω είναι καλό η εκροή κακό.
Άβαταρ μέλους
By Serf
Χρήστος Λάππας έγραψε:
diplomat έγραψε:Ειλικρινής απορία προς ΧΛ: δεν υπάρχουν άτομα που στον περίγυρό σου που αντιμετωπίζουν τέλμα στέγασης; Που να μην μπορούν να εκκινήσουν κοινό βίο υπό συνθήκες ζωής και όχι επιβίωσης; Εν συντομία να σου αναφέρω ότι η στεγαστική αγορά διαρθρώνεται πατώντας σε δύο τομείς, τον καθαρά οικονομικό και τον κοινωνικό, καθώς αποτελεί θεμελιώδη (duh) ανάγκη που σχεδόν πουθενά διατελεί απούσης της κοινωνικής στέγασης και σχετικών προβλέψεων. Ήτοι, ξεπερνά τον χαρακτήρα καταναλωτικού αγαθού και δυνάμει επένδυσης. Μπορείς αν θες να ρίξεις μια ματιά σε σχετική βιβλιογραφία κατόπιν του subprime mortgage crisis το 2007.

Εμένα γιατί μου το λες αυτό; Αυτό που γράφω και ξαναγράφω στις τελευταίες σελίδες είναι ότι η οικοδομή είναι μια άκρως παραγωγική επένδυση, με τον ίδιο τρόπο που η ωρολογοποιία είναι άκρως παραγωγική για τους Ελβετούς. Όπως με τα ρολόγια στην Ελβετία, έτσι και η οικοδομή φέρνει στην Ελλάδα χιλιάδες θέσεις εργασίες και δισεκατομμύρια, πολλές φορές από ξένα κεφάλαια που η ψυχή μας ξέρει πόσο τα χρειαζόμαστε και δεν θα τα βλέπαμε ούτε με το κυάλι αν δεν υπήρχε αυτή.

Αυτός που αγοράζει το ρολόι δεν είναι επενδυτής (κάποιοι είναι), αλλά είναι απολύτως απαραίτητος για να δώσει κίνητρο σε κάποιον επενδυτή να τα κατασκευάσει για να βγάλει κέρδος. Αν επιβάλλεις στον αγοραστή ένα κανόνα ότι η κατοχή του θα έχει εφεξής δυσβάσταχτο φόρο, δεν αφαιρείς μόνο από τον αγοραστή το κίνητρο να αγοράσει το ρολόι (ή το ακίνητο), αλλά και κυρίως από τον κατασκευαστή να το φτιάξει εξ αρχής. Η κρίση θα έπρεπε να μας είχε διδάξει αν μη τι άλλο, ότι όταν τσακίζεις με φόρους τα ακίνητα στην πραγματικότητα οξύνεις το στεγαστικό πρόβλημα γιατί απλά δεν χτίζονται άλλα σπίτια.

Με ρώτησες πριν αν έχω άτομα στην περίγυρο μου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης. Ευτυχώς όχι. Ή τουλάχιστον όχι, εκτός και αν μετράμε άτομα σαν τον serf που δεν βρίσκει πια να νοικιάσει στο παλαιό Φάληρο. Έχω όμως γνωστούς που βγήκαν από την ανέχεια νοικιάζοντας δωμάτια, σπίτια και εξοχικά μέσω booking και airbnb. Και έτσι και πας και τους πεις ότι αυτό θα πρέπει να απαγορεύεται από εδώ και στο εξής, φαντάζομαι ότι δεν θα το θεωρήσουν ιδιαίτερα καλή ιδέα.
Να προσθέσουμε στην αδυναμία επικοινωνίας το ότι δεν έγραψα ποτέ ότι εγώ δεν μπορώ να νοικιάσω. Έγραψα ότι από κάτι τόσο απλό όσο το Facebook αντιλαμβάνομαι την κατάσταση γύρω μου και δε ζω στη φούσκα όπου η κυρία διάσταση του στεγαστικού προβλήματος είναι οι ελάχιστοι κληρονόμοι ακινήτων με υψηλό ΕΝΦΙΑ το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε με ιδιοκατοικηση ούτε με ενοικίαση για έσοδο.

< >
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#831238 Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα φόρος που σκοπό έχει να αναδιανείμει την ακινητη περιουσια. Ίσως θα έπρεπε να είναι χαμηλότερος για την πρώτη κατοικία και να αυξάνεται εκθετικά για κάθε επόμενη για να αποφεύγεται η συγκέντρωση ακινήτων σε λίγα χέρια. Ακόμα καλύτερα θα ήταν οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές στους επαγγελματίες εκμισθωτές μπας και αναγκαστούν να επενδύουν σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες :shifty:
Άβαταρ μέλους
By Dodger
edmond έγραψε:Lol τι φάση;;
Στη ΔΕΗ πάντως το χρέος ακολουθεί μια χαρά το ΑΦΜ. Έτσι είχε γίνει προ 5+ετίας τουλάχιστον, όταν οικογένεια...κοπρόσκυλων :roll: άφησε φέσι στον νοικάρη τους κανά 3χίλιαρο, χώρια 3 νοίκια. Έτρεχε και δεν έφτανε ο τύπος.

sknipper έγραψε:Καλά δε θα έπρεπε να στο κλείνουν το νερό όταν ξεπεράσει μια κατανάλωση πχ 3-6 μηνών; Είναι λογικό για μην κάνουν κάποια κίνηση;

Στη ΔΕΗ όντως ακολουθεί το ΑΦΜ το χρέος, στο νερό όχι. Το λέω με σιγουριά μια και σαν ιδιοκτήτης :shifty: τα έχω ψάξει. Το μόνο που μπορεί να γίνει στο νερό, υπό προϋποθέσεις, όταν κάποιος νοικιάσει το σπίτι του, μπορεί να πάει στην εταιρεία ύδρευσης (στην ΕΥΔΑΠ γίνεται σίγουρα) και όταν φτάσει το χρέος ένα ποσό και πάνω, πχ 200€, δίνεται εντολή διακοπής. Προσωπικά, "παρακολουθώ" ηλεκτρονικά τις χρεώσεις του νερού και είμαι ήσυχος.
Άβαταρ μέλους
By edmond
Dodger έγραψε:

sknipper έγραψε:Καλά δε θα έπρεπε να στο κλείνουν το νερό όταν ξεπεράσει μια κατανάλωση πχ 3-6 μηνών; Είναι λογικό για μην κάνουν κάποια κίνηση;

Στη ΔΕΗ όντως ακολουθεί το ΑΦΜ το χρέος, στο νερό όχι. Το λέω με σιγουριά μια και σαν ιδιοκτήτης :shifty: τα έχω ψάξει. Το μόνο που μπορεί να γίνει στο νερό, υπό προϋποθέσεις, όταν κάποιος νοικιάσει το σπίτι του, μπορεί να πάει στην εταιρεία ύδρευσης (στην ΕΥΔΑΠ γίνεται σίγουρα) και όταν φτάσει το χρέος ένα ποσό και πάνω, πχ 200€, δίνεται εντολή διακοπής. Προσωπικά, "παρακολουθώ" ηλεκτρονικά τις χρεώσεις του νερού και είμαι ήσυχος.

Στο από κάτω σπίτι(γραφείο βασικά αλλά τέσπα) έρχεται ο λογαριασμός του νερού εδώ και τουλάχιστον 6-7 χρόνια στο γραμματοκιβώτιό μου. Είναι απλήρωτος για ίδιο χρονικό διάστημα και μιας και τον ανοίγω πριν τον πετάξω, βλέπω πως απλά προστίθεται κάθε φορά το πάγιο. Έχει φτάσει γύρω στα 500 ευρώ, αναφέρει εντολή διακοπής αλλά μια χαρά τρέχει αν ανοίξεις την κάνουλα σε παρακείμενη αυλή. Σαν οργανισμός μάλλον η ευδαπ δεν έχει πολιτική διακοπών παροχής.
Αν και όποτε ιδιωτεύσει δεν ξέρω.. :roll:
Άβαταρ μέλους
By skous
Dodger έγραψε:

Απαγορευεται να κοψεις το νερο σε ενοικιαστη αποσο ξέρω…

< >
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#831332 Αν ρωτήσεις δικηγόρο θα σου πει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά αν έχει φτάσει το χρέος στο θεό, και από τη στιγμή που το χρέος ακολουθεί το ακίνητο, το κόβεις όποτε θες και το δικαστήριο (αν φτάσει εκεί ποτέ) σε δικαιώνει. Όταν και αν το κόψεις το νερό και πεις στον νοικαρη πάμε δικαστικά, το πληρώνει αλλιώς φεύγει.

Συνήθως το νερό το πληρώνουν, γιατί είναι πιο φθηνό, απ'ότι το ρεύμα που το πιστολιαζουν πολύ πιο συχνά.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#831350 Αφού τα διάβασα όλα τα προηγουμενα σκέπτομαι ότι αφού το σύνολο που εισπρατει το κρατος από ενφια είναι 2.5 δις και από την άλλη η απώλεια είσπραξης ΦΠΑ 7.5, τι το πιο απλό να σφίξει το κράτος τους μηχανισμούς είσπραξης του ΦΠΑ ώστε να μειώσει ανάλογα αν μη τι άλλο να καταργήσει τον ενφια.

.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#831351 Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξαλείψεις την φοροδιαφυγή, οπότε τα παίρνεις από εκεί που είναι πιο εύκολο (και σίγουρο). Από μισθωτούς, και ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων.

Η χρήση καρτών έχει βοηθήσει πολύ ασφαλώς να μειωθεί το φαινόμενο, και θα μειωθεί ακόμα παραπάνω αν γίνει όλο το χρήμα ηλεκτρονικό, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι να φτάσουμε εκεί.