Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Zorz έγραψε:
Νομικά, θυμάσαι πώς έγινε η αλλαγή Δρχ --> € ? Βγήκε νόμος που έλεγε περιφραστικά ότι "FIND 'Δρχ', REPLACE WITH '€' " και ισοτιμία 340,75, παντού. Σε λογαριασμούς πιστωτικούς και χρεωστικούς (καταθέσεις, δάνεια, κάρτες, τιμολόγια, παντού). Αυτό ακριβώς θα γίνει από την ανάποδη στην υποτιθέμενη περίπτωση επιστροφής σε Δρχ. Όπου λέει ευρώ, θα αλλαχτεί σε δραχμές με την αντίστοιχη ισοτιμία.

Η οποία ισοτιμία, αν είναι free floating θα ισορροπήσει μετά από λίγο στο σημείο που θα κρίνει η αγορά, ενώ αν είναι δεμένη, στο σημείο που θα αποφασίσει να τη στηρίξει η κυβέρνηση (λχ. 1:2 ή όσο είναι).

Καλά μέχρι εδώ, με το επιτόκιο αν είναι ΕΚΤ, τι γίνεται ;; Θα γίνει ΤτΕ ;;
Άβαταρ μέλους
By kacey
#133035 περι καρτων ΑΤΜ αναλογα με το ποσους λογαριασμους εχεις, Πειραιως σημερα (που εχουμε τις συνθηκες που εχουμε) ειπε:

μια καρτα ΑΤΜ/πελατη, δηλαδη ανα φυσικο προσωπο. Ολοι οι λογαριασμοι συνδεδεμενοι σε αυτην, αρα εγω+γονεις=3 καρτες στη συγκεκριμενη τραπεζα = 3 χ 60 ευρω ανα μερα.
Zorz έγραψε:
kacey έγραψε:"τα χρεη θα συνεχισουν να ειναι σε ΙΣΟΤΙΜΙΑ ευρω". Μολις μας πει τι εννοει, τοτε θα αποφασισουμε αν ειναι ηλιθιος.

Είναι απλό το τι εννοεί με το " ΙΣΟΤΙΜΙΑ ευρω". Θα πληρώνεσαι σε δρχ, θα χρωστάς €. Και παρεμπιπτόντως, ακόμα περιμένεις να αποφανθείς αν είναι ηλίθιος ή όχι; Έχει κάμποσο track record...

εγω το track record που βλεπω δειχνει οτι (ενω μιλαει με ασχημο τροπο) 9/10 να λεει πολυ απλα και λογικα πραγματα, και 1/10 να πεταει κατι κορωνες, τσιτατα και απαραδεκτα πραγματα.

Αν λοιπον η συμβαση δανειου λεει "το δανειο ειναι σε ευρω" ή/και "το δανειο αποπληρωνεται σε ευρω" ή/και "το δανειο συνηφθησε και αποπληρωνεται σε ευρω (ή "στο ιδιο νομισμα")", τοτε τι ισχυει?

Νομικά, θυμάσαι πώς έγινε η αλλαγή Δρχ --> € ? Βγήκε νόμος που έλεγε περιφραστικά ότι "FIND 'Δρχ', REPLACE WITH '€' " και ισοτιμία 340,75, παντού. Σε λογαριασμούς πιστωτικούς και χρεωστικούς (καταθέσεις, δάνεια, κάρτες, τιμολόγια, παντού). Αυτό ακριβώς θα γίνει από την ανάποδη στην υποτιθέμενη περίπτωση επιστροφής σε Δρχ. Όπου λέει ευρώ, θα αλλαχτεί σε δραχμές με την αντίστοιχη ισοτιμία.

Η οποία ισοτιμία, αν είναι free floating θα ισορροπήσει μετά από λίγο στο σημείο που θα κρίνει η αγορά, ενώ αν είναι δεμένη, στο σημείο που θα αποφασίσει να τη στηρίξει η κυβέρνηση (λχ. 1:2 ή όσο είναι).

κατανοητο, περιμενουμε να το δουμε.
Άβαταρ μέλους
By kacey
#133058 τις βλεπω να ερχονται τις αγγελιες τυπου: "ζητουνται ατομα με καρτες ΑΤΜ αλλα χωρις καταθεσεις, να του στελνω λεφτα ηλεκτρονικα και να τα βγαζουν 60-60 ανα μερα, κρατωντας το κατιτοις και αυτοι"...
Άβαταρ μέλους
By nass
#133068 Και τα χειρότερα έπονται. Αν αποφασίσει η ΕΚΤ να "τραβήξει το χαλί" μειώνοντας την αξία των collaterals (εγγυήσεων) που έχουν κατατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες, τότε επακολουθεί μεγάλης έκτασης κούρεμα των καταθέσεων (σύμφωνα με τα νέα κόλπα που πρώτη φορά δοκιμάστηκαν στην Κύπρο -επειδή κάποι "γνώστες" λένε "αλλη περίπτωση αυτή")

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500009632

Επειδή κάποιοι νομίζουν ότι η ΕΚΤ είχε υποχρέωση να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επί μήνες με εγγύηση ομόλογα "junk" και επειδή αποφάσισε να το σταματήσει (που δεν το σταμάτησε, απλά δεν το αύξησε) όταν σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις λόγω του δημοψηφίσματος --> κακοί Ευρωπαίοι :slap:
Άβαταρ μέλους
By elteo
#133072 Πάντως είναι εντυπωσιακό το ότι πλέον σχεδόν όλοι ψωνίζουν με χρεωστικές και όποιον άνθρωπο της τρίτης ηλικίας γνωρίζω έχει κάνει αίτηση για κάρτα ανάληψης. Με αυτά και με τα άλλα η προσαρμογή ήταν άμεση. Αγορές με κάρτα για ποσά άνω των 70€ λέγαμε πριν 1 μήνα; :shifty:
Τελευταία επεξεργασία από elteo και 02 Ιούλ 2015, 18:39, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#133075 Αν γίνει ΚΑΙ κούρεμα καταθέσεων από το πρώτο ευρώ, (που το θεωρώ μια πιθανότητα πια και αυτό), θα δοθεί η χαριστική βολή στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Γιατί όλοι κατόπιν θα ζητήσουν να βγάλουν όποια χρήματά τους τους έμειναν από την τράπεζα.
Δεν μας έφτανε ο πληθωρισμός, τώρα θα πρέπει να μαχόμαστε και εναντίον των κουρεμάτων, εξαιρετικά ευφηής στρατηγική! :dizzy:
Πιο απλά θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση αν έλεγε η ΕΚΤ πως ΕΓΓΥΑΤΑΙ Η ΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ. Τότε όλοι θα έβγαζαν τα χαρτιά από τα στρώματα και θα τα έβαζαν στην τράπεζα. Τώρα, ΟΛΟΙ (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα) θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε ό,τι μπορούμε.
Μου φαίνεται τόσο ηλίθιο σαν σχέδιο, που σε άλλες εποχές θα το απέκλεια, αλλά πλέον δεν θα το αποκλείσω ΚΑΙ αυτό. Για να δείξουν κάποιοι πως οι Έλληνες αυτό τους αξίζει να πάθουν...
:s_wacko
Άβαταρ μέλους
By GTS
#133083 Πιο απλά θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση αν έλεγε η ΕΚΤ πως ΕΓΓΥΑΤΑΙ Η ΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Για παράδειγμα πες ότι γινεται αυτό σε έναν κοσμο οπου η ΠΟρτογαλια εχει πρόβλημα και η Ελλαδα παει καλα. Ας πουμε ότι οι Πορτογαλικες τράπεζες χρεοκοπουν γιατι διοικουντε από απατεωνες. Τοτε θα επρεπε να αυξηθουν οι φοροι σου κατά 20% για να πληρωσει η Ελλαδα την συμετοχη της στην πανευρωπαικη εγγυηση. Θα σου αρεσε να γινει κατι τετοιο??

Εστω τωρα ότι χρεοκοπουσαν τράπεζες στην Ισπανια που είναι πολύ μεγαλύτερες. Τοτε οι φοροι σου θα αυξανονταν 50% για αυτές τις πληρωμες?

Η ΕΚΤ εχει μετοχους όλα τα κρατη τηε Ευρωζώνης. Η Χασουρα στην ΕΚΤ κατανεμεται στους μετοχους της αναλογα με την συμμετοχη της κάθε χωρας.

Θα σου αρεσε?
Άβαταρ μέλους
By panos2171
Anonymous Founder έγραψε:Αν γίνει ΚΑΙ κούρεμα καταθέσεων από το πρώτο ευρώ, (που το θεωρώ μια πιθανότητα πια και αυτό), θα δοθεί η χαριστική βολή στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Γιατί όλοι κατόπιν θα ζητήσουν να βγάλουν όποια χρήματά τους τους έμειναν από την τράπεζα.

Άλλο το τι θέλουν και άλλο το τι θα γίνει....
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#133090 Η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα αλλά και χρήμα πατώντας ένα κουμπί.
Δεν βλέπω πού κολλάει αυτό που γράφεις. Επιπλέον να πω πως για την Ισπανία έδωσε κεφάλαια και δεν πήγαν στο δημόσιο χρέος στις τράπεζες.
Έστω λοιπόν εγώ πως λέω ανοησίες και πως αυτό που προτείνω δεν γίνεται. Να κουρέψουν λοιπόν τις καταθέσεις το βρίσκεις λογικό;
Πώς ακριβώς θα ομαλοποιηθεί μετά το τραπεζικό σύστημα; Με ποιον τρόπο θα σταματήσει η εκροή των καταθέσεων; Τι κίνητρο έχω εγώ να αφήσω χρήματα μέσα στην τράπεζα;
Απλά ερωτήματα θέτω.

.
Άβαταρ μέλους
By Panosss
#133095 Δες πώς έγιναν όλα αυτά στη Κύπρο.

Μ' αρέσει που λέγανε 'οι τράπεζές μας δεν είναι σαν τις κυπριακές'...'δεν θα γίνει κούρεμα επειδή είναι ανακεφαλαιοποιημένες'...
Όντως, δεν είναι σαν τις κυπριακές, εκεί το όριο ανάληψης ήταν 300 ευρώ τη μέρα.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#133096 Παλιότερα θυμάμαι είχε βγεί μια λίστα με τραπεζικούς λογαριασμούς και ύψος καταθέσεων, πχ τόσοι λογαριασμοί μέχρι 5000€, τόσοι απο 5000-10.000€ κτλ.

Υπάρχει κάτι αντίστοιχο που να δείχνει σε τί επίπεδα είναι τώρα?
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#133097 Εδώ όταν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες βίωναν την κρίση, εμείς λέγαμε δε θα μας αγγίξει χάρη στη robustοσύνη των τραπεζών μας :svivhaha:
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#133099 Θυμάμαι ακόμη την φράση του Κωστάκη Καραμανλή:
"Θωρακισμένη η ελληνική οικονομία"

:lol:
Άβαταρ μέλους
By Zorz
Νίκος Παππάς έγραψε:Καλά μέχρι εδώ, με το επιτόκιο αν είναι ΕΚΤ, τι γίνεται ;; Θα γίνει ΤτΕ ;;

Έγραψα την εκτίμηση μου στη περασμένη σελίδα, ένα ποστ πιο πριν.

kacey έγραψε:εγω το track record που βλεπω δειχνει οτι (ενω μιλαει με ασχημο τροπο) 9/10 να λεει πολυ απλα και λογικα πραγματα, και 1/10 να πεταει κατι κορωνες, τσιτατα και απαραδεκτα πραγματα

Για μένα τα ποσοστά του είναι αντίστροφα, αλλά τέλοσπαντων. Δεν έχω κανένα κόμπλεξ να μη παραδέχομαι αν έχει κάποιος δίκιο, ακόμα και αν τον θεωρώ εντελώς edit mod. Ο συγκεκριμένος όμως, ακόμα και όταν λέει σωστά πράγματα, χάνει το δίκιο του με τον τρόπο που εκφράζεται και με τη γενικότερη "σκηνική παρουσία" του. Σαν τη Κωνσταντοπούλου ένα πράγμα. :help:

nass έγραψε:Επειδή κάποιοι νομίζουν ότι η ΕΚΤ είχε υποχρέωση να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επί μήνες με εγγύηση ομόλογα "junk" και επειδή αποφάσισε να το σταματήσει (που δεν το σταμάτησε, απλά δεν το αύξησε) όταν σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις λόγω του δημοψηφίσματος --> κακοί Ευρωπαίοι :slap:

Συμφωνώ μαζί σου, όχι όμως απόλυτα.
Η ΕΚΤ όντως οφείλει να λειτουργεί ως κεντρική τράπεζα, μέρος του ρόλου είναι και το lender of the last resort. Σωστά γράφεις ότι ο ELA είναι δανεικά, δεν είναι χαρισμένα λεφτά και ότι σε μεγάλο βαθμό έκαναν τα στραβά μάτια (γιατί το collateral των δικών μας τραπεζών δεν αξίζει όσα λέει το χαρτί). Από την άλλη, δεν πρέπει να φανεί ότι ασκεί πολιτική προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Το ότι πάγωσαν το επίπεδο του ELA ήταν η μεσοβέζικη λύση, έτσι κι αλλιώς θα ήταν αναγκασμένοι να το κάνουν από τη Τετάρτη.

Από τη στιγμή που έγινε αυτό, τα capital controls ήταν μονόδρομος. Σίγουρα είναι ντροπιαστικές οι σκηνές και η οικονομία είναι τώρα στην εντατική, αν δεν το έκαναν όμως δεν θα έμενε ούτε κολυμπυθρόξυλο στις τράπεζες.

https://www.fitchratings.com/site/fitch ... ?id=987366

GTS έγραψε:Η ΕΚΤ εχει μετοχους όλα τα κρατη τηε Ευρωζώνης. Η Χασουρα στην ΕΚΤ κατανεμεται στους μετοχους της αναλογα με την συμμετοχη της κάθε χωρας.

Θα σου αρεσε?

ΙΜΟ είσαι εντελώς λάθος.

Κανονικά, όλες οι ευρωτράπεζες θα έπρεπε να είχαν την ίδια εγγύηση. Όπως λχ. η Lloyds, Clydesdale και Ulster έχουν έδρες σε Αγγλία, Σκωτία και Β. Ιρλανδία αντίστοιχα αλλά όλες καλύπτονται από το ίδιο FSCS. Γιατί τώρα με το € ως έχει, έχεις κοινό νόμισμα, αλλά όχι ακριβώς το ίδιο νόμισμα. :iconcool: Όσο για την ανακεφαλαιοποίηση, υπάρχει και το τύπωμα.

ArrowsFA1 έγραψε:Θυμάμαι ακόμη την φράση του Κωστάκη Καραμανλή:
"Θωρακισμένη η ελληνική οικονομία"

:lol:

:metalo:
Άβαταρ μέλους
By GTS
Anonymous Founder έγραψε:Η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα αλλά και χρήμα πατώντας ένα κουμπί.
Δεν βλέπω πού κολλάει αυτό που γράφεις. Επιπλέον να πω πως για την Ισπανία έδωσε κεφάλαια και δεν πήγαν στο δημόσιο χρέος στις τράπεζες.
Έστω λοιπόν εγώ πως λέω ανοησίες και πως αυτό που προτείνω δεν γίνεται. Να κουρέψουν λοιπόν τις καταθέσεις το βρίσκεις λογικό;
Πώς ακριβώς θα ομαλοποιηθεί μετά το τραπεζικό σύστημα; Με ποιον τρόπο θα σταματήσει η εκροή των καταθέσεων; Τι κίνητρο έχω εγώ να αφήσω χρήματα μέσα στην τράπεζα;
Απλά ερωτήματα θέτω.

.

Η ΕΚΤ μπορει να πατησει κουμπι και να δημιουργησει ρευστοτητα αλλα δεν μπορει να το κανει κατα βουληση. Πρεπει να προηγηθει πολιτικη αποφαση. Προφανως καθε νεα ρευςτοτητα στο συστημα δημιουργει πληθωρισμο αν ειναι μεγαλυτερη απο την αναπτυξη. Αν η ΕκΤ μπορουσε να βαζει ρευστοτητα οποτεδηποτε καποιος το ζηταγε ή υπηρχε καποιο προβλημα τοτε γιατι να μην παει ο καθενας να παρει ρευστοτητα απο την ΕΚΤ για να παει διακοπες. Απλο ε?

Η Ισπανια ειναι η μονη χωρα που πηρε λεφτα απο το EFSF για να τα δωσει σε τραπεζες χωρις μνημονιο και χωρις να προστεθουν στο εθνικο χρεος γιατι εχει το μεγεθος να απαιτησει κατι τετοιο (νομιζω η ιστορια ειναι οτι οι Γερμανοι τους ειπαν να μπουν σε μνημονιο και αυτοι αρνηθηκαν και στηλωσαν τα ποδια). Δικαιο ξεδικαιο αυτο ειναι. Ειναι σαν να ρωτας γιατι να μην εχω εγω γκομενα την Σκαρλετ Γιοχανσον (ή οποιαδηποτε αλλη σου αρεσει) και την εχει καποιος αλλος.

Κουρεμα καταθεσεων θα ειναι καταστροφικο για τα επομενα 20 χρονια στην Ελλαδα. Ο μονος τροπος να αποφευχθει αυτο ειναι να υπογραφει μνημονιο και να ερθουν λεφτα απο ΔΝΤ, EU. Εξαλου αυτο εκαναν οι προηγουμενες κυβερνησεις. Χωρις μνημονιο η χωρα θα καταστραφει αυτη ειναι η πικρη αληθεια. Αν θελεις να ζεις σε καταστρεμενη χωρα κανε τις επιλογες σου. Μνημονιο δεν σημαινει φορους. Μπορει να γινει περιορισμος των δαπανων (ουσιαστικα με απολυσεις και εξορθολογισμο του δημοσιου) αλλα φυσικα αυτο που εκαναν ολοι ηταν το ευκολο, αυξανω τους φορους σε ολους και κοβω μισθους και συνταξεις.