- 22 Μάιος 2023, 10:46
Όποιος δέχεται το αφήγημα ότι η ΝΔ τα έκανε όλα λάθος αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να δώσει το σωστό στίγμα, θα βρεθεί μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις τα επόμενα χρόνια.
Η ΝΔ όντως απέτυχε σε κάποια πράγματα, αλλά πέτυχε σε αρκετά άλλα και αυτό αποτυπώθηκε στις εκλογές.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν οκ. Όχι τέλεια, αλλά όχι κακή. Περίπου στον μέσο όρο της ΕΕ και αυτό δεν είναι κάτι που η χώρα μας συνήθως πετυχαίνει σε οτιδήποτε.
Η οικονομία πάει αρκετά καλύτερα από ότι πριν. Έχουν ανοίξει οι δουλειές και τουλάχιστον από ότι βλέπω από τους γνωστούς και φίλους, στην παρούσα φάση είναι ευκολότερο να βρεις δουλειά και να διαπραγματευτείς καλύτερο μισθό. Την Παρασκευή ο υδραυλικός μου έχασε δυο εργάτες του, όχι γιατί δεν τους πλήρωνε καλά ή γιατί δεν τους φερόταν όπως έπρεπε, αλλά γιατί βρήκαν ακόμα καλύτερο μισθό αλλού. Ο κολλητός μου είναι έτοιμος να φύγει από καλή θέση σε μεγάλο ξενοδοχείο στα νότια προάστια για καινούργια μονάδα που ανοίγει τώρα τις πόρτες της στην Γλυφάδα. Και αυτός ήταν ευχαριστημένος πριν, αλλά τώρα του προσφέρουν περισσότερα.
Η επένδυση στο Ελληνικό, που τόσο λοιδορήθηκε εδώ μέσα, δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και ο περισσότερος κόσμος που ζει γύρω από το Ελληνικό προβλέπει στην αύξηση της αξίας της περιοχής. Το δε experience έχει αγκαλιαστεί από όσους έχουν παιδιά και είναι ένα εξαιρετικό πρώτο δείγμα για το τι πρόκειται να γίνεται από επισκέπτες όταν προχωρήσει και το υπόλοιπο πάρκο.
Στην άμυνα έγιναν σημαντικές κινήσεις που θωρακίζουν την χώρα. Καταλαβαίνω ότι για κάποιους είναι πιο σημαντικό ένα κέντρο υγείας παρά ένα ραφαλ, αλλά δεν το βλέπουν όλοι έτσι, ειδικά όσοι μένουν σε νησιά. Άξια λόγου ήταν όσα έλεγε έξαλλος ο Ερντογάν για τους εξοπλισμούς μας, το οποίο εγώ το παίρνω ως καλό σημάδι.
Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού σε συνομιλίες του με ξένους ηγέτες έχει πάψει να προκαλεί ντροπή και μορφασμούς αμηχανίας.
Στο μεταναστευτικό έγιναν τα αυτονόητα. Η χώρα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος διαφωνεί με αυτό έφαγε μαύρο δαγκωτό. Οι κάτοικοι της Λέσβου (νομίζω ΚΑΙ της Μυτιλήνης) που είδαν το νησί τους να μετατρέπεται σε ένα ατέλειωτο στρατόπεδο προσφύγων επί ΣΥΡΙΖΑ και άκουγαν την κυρά Τασία να λέει ότι οι μετανάστες λιάζονται και μετά εξαφανίζονται, έδωσαν με τον πιο ηχηρό τρόπο απάντηση στο ερώτημα του τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει. Οι δε χώρες της ΕΕ όχι απλά επικροτούν σιωπηλά, αλλά συνδράμουν ενεργά στην προσπάθεια μας να αναχαιτίσουμε τα κόμματα προσφύγων αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα επιτελεί σημαντικό έργο προστατεύοντας τα σύνορα της Ένωσης. Ήταν αξιοσημείωτο ότι μερίδα της αντιπολίτευσης υιοθέτησε την ρητορική και τα επιχειρήματα των Τούρκων, και θα στοιχημάτιζα ότι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ψηφοφόρους.
Στην ψηφιακή διακυβέρνηση έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά και έχει ονοματεπώνυμο: Πιερακάκης. Ψηφιακό δίπλωμα και ταυτότητες, ψηφιακό γνήσιο της υπογραφής, υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, ιδιωτικά συμφωνητικά, άπειρο χαρτομάνι για το οποίο παλαιότερα έπρεπε να τρέχουμε σε διάφορες υπηρεσίες, τώρα γίνεται με τρία κλικ από το κινητό. Δεν είναι όλα τέλεια ασφαλώς, και κάποια κομμάτια της γραφειοκρατίας απλά έγιναν ψηφιακά αντί να καταργηθούν, αλλά έχουν γίνει πολλά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και αυτό το βλέπει ο πολίτης.
Οι "νοικοκυραίοι" και οι "κυρ παντελήδες" που ειρωνεύεστε τόσο εύκολα, άνθρωποι που δεν θέλουν την πόλη και τις περιουσίες τους να απειλούνται κάθε φορά που ένας αναρχικός ξυπνάει στραβά είναι πολλοί περισσότεροι από όσο νομίζετε. Και ψηφίζουν.
Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα πάρα πολύ να δω ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ως αντίπαλο δέος της ΝΔ. Ένα Σημίτη θα τον ψήφιζα και εγώ στις παρεπόμενες εκλογές.