Hellenic tifosi έγραψε:JarnoT έγραψε:Κουνηθήκαμε ποοοολύ σήμερα στο Ηράκλειο. Κι όλη μέρα έκτοτε.
Το προηγούμενο διάστημα είχε μικροσεισμούς η περιοχή και έβγαιναν οι ειδικοί και έλεγαν ότι δε δίνει μεγάλους σεισμούς, don't worry. Μια που τα είπαν, μια που δεν έγιναν όπως τα είπαν. Κρίμα για το Αρκαλοχώρι, ελπίζω να μη βγούνε πολλά κτήρια εντελώς off.
Είσαι σίγουρος για το bold; Γιατί η αντίληψη μου είναι ότι γενικά είχαν πέσει από πάνω οι σεισμολόγοι, το παρατηρούσαν με ανησυχία (όπως π.χ στη Θήβα τώρα), λέγανε για εντατικούς ελέγχους στα κτίρια, κλπ.
Κάτι άλλο που διάβασα, είναι ότι είχαμε δεκάδες χρόνια να γίνει τέτοιος σεισμός πάνω στην Κρήτη - συνήθως ήταν στη θάλασσα.
Ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούσαν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι δεδομένο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι περίμεναν μεγάλο σεισμό. Από τα λεγόμενά τους ο καθένας μπορεί να απομονώσει ό,τι θέλει, αλλά γενικές συμβουλές του τύπου "να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγετε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια" ισχύουν για όλη την Ελλάδα. Ο Τσελέντης, στο quote που παρατέθηκε πιο πάνω έλεγε
Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3.7R στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν τα μεγέθη όμως θα Κινούνται σε αυτά τα επίπεδα
Παπαζάχος..
Τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι που δίνουν τη σεισμική ακολουθία είναι από τα πιο μικρά και λιγότερο σημαντικά άρα δεν φαίνεται η συγκεκριμένη ζώνη να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.
αλλά δεν είναι απίθανο να.. Ίσως κάποτε δώσει και..
Ένα "if" και ένα "maybe" δεν κατοχυρώνεις το "I've told you so".
Όλοι πιάστηκαν στον ύπνο, και δεν είναι κακό, είναι τέτοια η φύση των φαινομένων.
Και φυσικά κι εγώ είμαι παντελώς άσχετος.
Φίλιππος Βαλλιανάτος, διευθυντής του Ινστιτούτου και καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι στην Κρήτη συμβαίνουν μόνο υποθαλάσσιοι σεισμοί και επομένως το νησί είναι προστατευμένο. Τώρα γνωρίζουμε πως αυτό δεν ισχύει και επομένως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας
Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Μας προβληματίζει γιατί δεν περιμέναμε τόσο ισχυρό σεισμό στο συγκεκριμένο σημείο. Υπήρχε μια σεισμική δραστηριότητα από την άνοιξη, που έμοιαζε με σμηνοσειρά, η οποία όμως θα έπρεπε να βαίνει μειούμενη. Τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για προσεισμική ακολουθία
Λέκκας
έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου είχε κάνει εκτιμήσεις τέλος Ιούλιου για σεισμό μεγέθους 5,4 βαθμών, άλλα κανείς δεν περίμενε σεισμό 5,8 βαθμών
Αυτά
(Ματθ.ιθ΄30 / Μάρκ.ι΄31)