Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
Hellenic tifosi έγραψε:
JarnoT έγραψε:Κουνηθήκαμε ποοοολύ σήμερα στο Ηράκλειο. Κι όλη μέρα έκτοτε.
Το προηγούμενο διάστημα είχε μικροσεισμούς η περιοχή και έβγαιναν οι ειδικοί και έλεγαν ότι δε δίνει μεγάλους σεισμούς, don't worry. Μια που τα είπαν, μια που δεν έγιναν όπως τα είπαν. Κρίμα για το Αρκαλοχώρι, ελπίζω να μη βγούνε πολλά κτήρια εντελώς off.

Είσαι σίγουρος για το bold; Γιατί η αντίληψη μου είναι ότι γενικά είχαν πέσει από πάνω οι σεισμολόγοι, το παρατηρούσαν με ανησυχία (όπως π.χ στη Θήβα τώρα), λέγανε για εντατικούς ελέγχους στα κτίρια, κλπ.

Κάτι άλλο που διάβασα, είναι ότι είχαμε δεκάδες χρόνια να γίνει τέτοιος σεισμός πάνω στην Κρήτη - συνήθως ήταν στη θάλασσα.

Ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούσαν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι δεδομένο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι περίμεναν μεγάλο σεισμό. Από τα λεγόμενά τους ο καθένας μπορεί να απομονώσει ό,τι θέλει, αλλά γενικές συμβουλές του τύπου "να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγετε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια" ισχύουν για όλη την Ελλάδα. Ο Τσελέντης, στο quote που παρατέθηκε πιο πάνω έλεγε
Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3.7R στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν τα μεγέθη όμως θα Κινούνται σε αυτά τα επίπεδα

Παπαζάχος..
Τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι που δίνουν τη σεισμική ακολουθία είναι από τα πιο μικρά και λιγότερο σημαντικά άρα δεν φαίνεται η συγκεκριμένη ζώνη να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

αλλά δεν είναι απίθανο να.. Ίσως κάποτε δώσει και..

Ένα "if" και ένα "maybe" δεν κατοχυρώνεις το "I've told you so".

Όλοι πιάστηκαν στον ύπνο, και δεν είναι κακό, είναι τέτοια η φύση των φαινομένων.
Και φυσικά κι εγώ είμαι παντελώς άσχετος.

Φίλιππος Βαλλιανάτος, διευθυντής του Ινστιτούτου και καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι στην Κρήτη συμβαίνουν μόνο υποθαλάσσιοι σεισμοί και επομένως το νησί είναι προστατευμένο. Τώρα γνωρίζουμε πως αυτό δεν ισχύει και επομένως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας

Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Μας προβληματίζει γιατί δεν περιμέναμε τόσο ισχυρό σεισμό στο συγκεκριμένο σημείο. Υπήρχε μια σεισμική δραστηριότητα από την άνοιξη, που έμοιαζε με σμηνοσειρά, η οποία όμως θα έπρεπε να βαίνει μειούμενη. Τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για προσεισμική ακολουθία

Λέκκας
έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου είχε κάνει εκτιμήσεις τέλος Ιούλιου για σεισμό μεγέθους 5,4 βαθμών, άλλα κανείς δεν περίμενε σεισμό 5,8 βαθμών

Αυτά :s_sad
Άβαταρ μέλους
By kubiak
#728681 Δεν ξέρουν, υποθέτουν, αναθέτουν ποσοστά σε σενάρια...
Δεν είναι για τον πολύ κόσμο όλα αυτά, η καλύτερη απόδειξη είναι όλο το πανηγύρι με την κοβιντ19...
Άβαταρ μέλους
By popolaros

λουδοβικος
Άβαταρ μέλους
By cabala10
JarnoT έγραψε:
Hellenic tifosi έγραψε:
JarnoT έγραψε:Κουνηθήκαμε ποοοολύ σήμερα στο Ηράκλειο. Κι όλη μέρα έκτοτε.
Το προηγούμενο διάστημα είχε μικροσεισμούς η περιοχή και έβγαιναν οι ειδικοί και έλεγαν ότι δε δίνει μεγάλους σεισμούς, don't worry. Μια που τα είπαν, μια που δεν έγιναν όπως τα είπαν. Κρίμα για το Αρκαλοχώρι, ελπίζω να μη βγούνε πολλά κτήρια εντελώς off.

Είσαι σίγουρος για το bold; Γιατί η αντίληψη μου είναι ότι γενικά είχαν πέσει από πάνω οι σεισμολόγοι, το παρατηρούσαν με ανησυχία (όπως π.χ στη Θήβα τώρα), λέγανε για εντατικούς ελέγχους στα κτίρια, κλπ.

Κάτι άλλο που διάβασα, είναι ότι είχαμε δεκάδες χρόνια να γίνει τέτοιος σεισμός πάνω στην Κρήτη - συνήθως ήταν στη θάλασσα.

Ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούσαν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι δεδομένο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι περίμεναν μεγάλο σεισμό. Από τα λεγόμενά τους ο καθένας μπορεί να απομονώσει ό,τι θέλει, αλλά γενικές συμβουλές του τύπου "να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγετε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια" ισχύουν για όλη την Ελλάδα. Ο Τσελέντης, στο quote που παρατέθηκε πιο πάνω έλεγε
Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3.7R στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν τα μεγέθη όμως θα Κινούνται σε αυτά τα επίπεδα

Παπαζάχος..
Τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι που δίνουν τη σεισμική ακολουθία είναι από τα πιο μικρά και λιγότερο σημαντικά άρα δεν φαίνεται η συγκεκριμένη ζώνη να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

αλλά δεν είναι απίθανο να.. Ίσως κάποτε δώσει και..

Ένα "if" και ένα "maybe" δεν κατοχυρώνεις το "I've told you so".

Όλοι πιάστηκαν στον ύπνο, και δεν είναι κακό, είναι τέτοια η φύση των φαινομένων.
Και φυσικά κι εγώ είμαι παντελώς άσχετος.

Φίλιππος Βαλλιανάτος, διευθυντής του Ινστιτούτου και καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι στην Κρήτη συμβαίνουν μόνο υποθαλάσσιοι σεισμοί και επομένως το νησί είναι προστατευμένο. Τώρα γνωρίζουμε πως αυτό δεν ισχύει και επομένως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας

Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Μας προβληματίζει γιατί δεν περιμέναμε τόσο ισχυρό σεισμό στο συγκεκριμένο σημείο. Υπήρχε μια σεισμική δραστηριότητα από την άνοιξη, που έμοιαζε με σμηνοσειρά, η οποία όμως θα έπρεπε να βαίνει μειούμενη. Τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για προσεισμική ακολουθία

Λέκκας
έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου είχε κάνει εκτιμήσεις τέλος Ιούλιου για σεισμό μεγέθους 5,4 βαθμών, άλλα κανείς δεν περίμενε σεισμό 5,8 βαθμών

Αυτά :s_sad

Εικόνα
μια χαρα τον περιμεναν και μια χαρα ηξεραν οτι το συγκεκριμενο ρηγμα δινει μεχρι 6 ριχτερ
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
cabala10 έγραψε:μια χαρα τον περιμεναν και μια χαρα ηξεραν οτι το συγκεκριμενο ρηγμα δινει μεχρι 6 ριχτερ

Ευχαρίστως να τον περίμεναν και να ήξεραν και μπράβο τους, καμία αντίρρηση.
Η δική μου παρατήρηση ήταν τι έλεγαν.
έβγαιναν οι ειδικοί και έλεγαν ότι δε δίνει μεγάλους σεισμούς, don't worry. Μια που τα είπαν, μια που δεν έγιναν όπως τα είπαν.

Και παρέθεσα διάφορες τοποθετήσεις τους.
Προφανώς, μετά τους πολιτικούς, τώρα και οι σεισμολόγοι άλλα ξέρουν, άλλα λένε, και άλλα (δεν) κάνουν.
Άβαταρ μέλους
By cabala10
JarnoT έγραψε:
cabala10 έγραψε:μια χαρα τον περιμεναν και μια χαρα ηξεραν οτι το συγκεκριμενο ρηγμα δινει μεχρι 6 ριχτερ

έβγαιναν οι ειδικοί και έλεγαν ότι δε δίνει μεγάλους σεισμούς, don't worry. Μια που τα είπαν, μια που δεν έγιναν όπως τα είπαν.

Προφανώς, μετά τους πολιτικούς, τώρα και οι σεισμολόγοι άλλα ξέρουν, άλλα λένε, και άλλα (δεν) κάνουν.

τοσα χρονια νομιζω πια οτι οι γνωστοι σεισμολογοι ειναι τα ζωα μου αργα
τουλαχιστον οι 2 στο facebook χουλιαρας και τσελεντης μιλαγαν για αυτο 1-2 μηνες τωρα
Άβαταρ μέλους
By 224v
#728782 τα έχω ξαναγράψει, ότι το να προβλέπεις σεισμό δεν έχει νόημα εκτός αν μπορούσες να το κάνεις μια βδομάδα πριν!!! ώστε να φύγουν οι κάτοικοι έγκαιρα, και να μην υπάρξουν θάνατοι. αυτό δεν μπορεί να συμβεί οπότε όλοι κοροϊδεύουν τον κόσμο. το να ξέρουμε τι θα συμβεί δεν θα σπρώξει κανένα να επισκευάσει από πριν το σπίτι.
στην Ιθάκη μετά το 53 τα κτίρια είναι σωστά φτιαγμένα σύμφωνα με τους κανονισμούς. το σπίτι του 1928 πέτρινο με 60 πόντους τοιχοποιία δεν έπαθε τίποτα αλλά είναι πάνω σε βράχο αν και δίπατο. το άλλο κάτω στο Βαθύ έπεσε τελείως.

< Note >
Άβαταρ μέλους
By 224v
cabala10 έγραψε:
JarnoT έγραψε:

τουλαχιστον οι 2 στο facebook χουλιαρας και τσελεντης μιλαγαν για αυτο 1-2 μηνες τωρα
δεν βγήκε τίποτα όμως γιατί τι θα έκανε ο κάτοικος εκεί?? θα ξεκίναγε να το ενισχύσει???.
τε λένε στα παράθυρα χωρίς ιδιαίτερη χρησιμότητα. θα έφευγαν από τη περιοχή, και αν δεν συνέβαινε ο σεισμός ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη να πει επιστρέψτε??

< Note >
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#728826 Τί ακριβώς νομίζετε πως είναι οι σεισμολόγοι και ποιες υπερδυνάμεις έχουν; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By cabala10
224v έγραψε:
cabala10 έγραψε:
JarnoT έγραψε:

δεν βγήκε τίποτα όμως γιατί τι θα έκανε ο κάτοικος εκεί?? θα ξεκίναγε να το ενισχύσει???.
τε λένε στα παράθυρα χωρίς ιδιαίτερη χρησιμότητα. θα έφευγαν από τη περιοχή, και αν δεν συνέβαινε ο σεισμός ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη να πει επιστρέψτε??

< Note >

αν εχω καταλαβει καλα σερνουν τον χουλιαρα με μηνυσεις εδω και καιρο γιατι αναρτα ανακοινωσεις στην σελιδα του οποτε τυπικα δεν μπορει να πει τιποτα (τουλαχιστον ετσι λεει)
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#728935 Σεισμός στην Κρήτη: Διπλάσια επιτάχυνση από τον σεισμό στην Πάρνηθα το ’99

Η επιτάχυνση της σεισμικής δόνησης που αναπτύχθηκε – σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου – ήταν 0,8 G. Η σεισμική επιτάχυνση ήταν τέτοια, που ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη που είχε καταγραφεί στον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Πάρνηθα το 1999 που ήταν 0,35 G.
...
«Βρέθηκαν επιταχύνσεις 0,8 του G όταν με ένα G απογειώνεσαι, καταλαβαίνετε λοιπόν τι φορτίο δέχτηκε αυτή η περιοχή και γι’ αυτό είχαμε αυτές τις εκτεταμένες ζημιές» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.
...
Μεγάλο πρόβλημα διαπιστώθηκε με την αυθαίρετη δόμηση, ενώ εντύπωση προκάλεσαν μεμονωμένες περιπτώσεις ζημιών σε κτήρια που κατασκευάστηκαν από το 2000 και μετά.
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
cabala10 έγραψε:τοσα χρονια νομιζω πια οτι οι γνωστοι σεισμολογοι ειναι τα ζωα μου αργα

Ο πρώτος που έχει μιλήσει για σεισμούς με συγκεκριμένο timeline είναι ο παρακάτω.
https://youtu.be/jsJnh3tcydE
Άβαταρ μέλους
By cabala10
224v έγραψε:
cabala10 έγραψε:
JarnoT έγραψε:

< Note >

καλα ναι σιγουρα δεν θα γινοταν τιποτα απλα λεμε τωρα
οχι οτι θα γινει τιποτα στο μελλον

φυσικα το καλυτερο ηταν αυτο που ειπε ο τσελεντης πως ο οασπ ηταν αντιθετος για την κατασκευη του αεροδρομιου στο καστελι γιατι τεμνει καθετα ενα μεγαλο ρηγμα
κατα τα αλλα τους ακουσαν μια χαρα :lol:
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#730031 Συνάδελφοι μηχανικοί που πήγαν στην περιοχή για ελέγχους κτιρίων βρήκαν την κατάστασή αποκαρδιωτική. Όχι μόνο για το μέγεθος των ζημιών και των χωρών που κρίθηκαν ακατοίκητοι, αλλά για το πλήθος των αυθαιρεσιών και των δίχως μελέτη προσθηκών και πανωσηκωμάτων.
Εντάξει, ότι θα υπήρχαν αυθαίρετα ήταν το μόνο σίγουρο, για επαρχία Κρήτης μιλάμε. Καν'το αυθαίρετο, σύντεκνε, αλλά στοιχειωδώς με μια μελέτη. Δύο κολωνιτσες και μια πλάκα, επειδή δεν πέφτουν στατικά, δε σημαίνει ότι στέκονται κιόλας.
Τέλος πάντων, από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις.
Άβαταρ μέλους
By bill33
JarnoT έγραψε:Συνάδελφοι μηχανικοί που πήγαν στην περιοχή για ελέγχους κτιρίων βρήκαν την κατάστασή αποκαρδιωτική. Όχι μόνο για το μέγεθος των ζημιών και των χωρών που κρίθηκαν ακατοίκητοι, αλλά για το πλήθος των αυθαιρεσιών και των δίχως μελέτη προσθηκών και πανωσηκωμάτων.
Εντάξει, ότι θα υπήρχαν αυθαίρετα ήταν το μόνο σίγουρο, για επαρχία Κρήτης μιλάμε. Καν'το αυθαίρετο, σύντεκνε, αλλά στοιχειωδώς με μια μελέτη. Δύο κολωνιτσες και μια πλάκα, επειδή δεν πέφτουν στατικά, δε σημαίνει ότι στέκονται κιόλας.
Τέλος πάντων, από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις.

Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι απόλυτα νομιμα και βάση προδιαγραφων χτισμένο στην Κρήτη.
ϊσως μονο η Κνωσσός.