Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#790324 E, OK. Τελικά όμως, δεν έπαιξε τόσο ρόλο για να τον αποκλείσουν. Εξάλλου, αφού είναι πλούσιος, μπορεί να του συγχωρεθεί και η καταγωγή, μπροστά στα λεφτά, γενικώς όλοι γίνονται μεγαλόκαρδοι.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#790330 Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά έχω την αίσθηση πως στο Η.Β. δεν έχουν τα κόμπλεξ που έχουμε εμείς με τους πλούσιους.

π.χ.
Attitudes to wealth in seven countries: The Social Envy Coefficient and the Rich Sentiment Index
It is striking that in Sweden, the United States and Great Britain, where economic freedom is more pronounced, attitudes towards the rich are also more positive than in Italy, France and Spain (Figure 4).

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ecaf.12468
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#790337 Α, το πρόβλημα είναι πως είμαστε κομπλεξικοί, δεν το είχα σκεφτεί. Θα έλεγε κάποιος πως και σ'αυτό έχουμε ευθύνη: ας δουλεύαμε περισσότερο να βγάλουμε κι εμείς λεφτά, για να μην είμαστε γεμάτοι κόμπλεξ.
Οπότε, καταλήγουμε ξανά πως το πρόβλημα το έχουν οι φτωχοί, οι πλούσιοι μια χαρά κάνουν και δεν ενοχλούν κανέναν εδώ που τα λέμε... :s_yes
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#790351 Ενδιαφέρον το ότι έχει μελετηθεί το κοινωνικό αίσθημα για τους πλούσιους. Όντως νιώθω ότι στην Αγγλία η περιουσιακή κατάσταση κάποιων δεν παίζει τόσο ρόλο ή δεν μετράει/προκαλεί/σχολιάζεται όπως στην Ελλάδα. Ίσως γιατί υπάρχει περισσότερη επαφή και λιγότερος σνομπισμός από τους πλούσιους. Γιατί μπορούν να φέρονται νορμάλ στην καθημερινότητα και χωρίς να προκαλούν στην επαφή τους με τους πληβείους αλλά έχουν εναλλακτικά μέρη όπου μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, σε ειδικά μέρη και κλάμπ που είναι όλοι τέτοιοι οπότε δεν προκαλούν.

Σαφώς και η προέλευση έπαιξε ρόλο για αυτό είπα πιο πριν ότι ενώ στην προηγούμενη δοκιμασία οι βουλευτές τον έβγαλαν πρώτο η βάση του κόμματος προτίμησε την ξανθιά Αγγλίδα (κι ας έλεγε πράματα που δεν έβγαιναν).
Και συμφωνώ ότι στην Ελλάδα είμαστε πολύ ρατσιστική κοινωνία (θυμάμαι να ακούω τραγούδι για τον μαύρο τον σκύλο τον αράπη τον ταμ ταμ ταμ ή το αστείο με το αράπη/αγάπη μου κλπ) https://www.youtube.com/watch?v=lEboqb2cN5Q
Στην Ελλάδα μπορεί να είχαμε αρβανίτες, πόντιους κλπ αλλά δεν είχαμε έγχρωμους μέχρι πολύ πιο πρόσφατα. Είναι σχετικά λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα/φοβία για κάτι οπτικά διαφορετικό. Πιστεύω ότι σιγά σιγά αυτό αλλάζει αλλά δεν είναι εύκολο.
Χωρίς να έχω άμεση άποψη καταλαβαίνω ότι υπάρχει αντίστοιχη κοινωνική "ευαισθησία" και σχόλια στην Γερμανία για τους Τούρκους, στη Γαλλία για τους διάφορους αφρικανούς από πρώην γαλλόφωνες αποικίες, στις ΗΠΑ για ισπανόφωνους (μεξικανούς, πορτορικανούς κλπ).
Πιο ειδικά για την Αγγλία μη νομίζετε ότι είναι όσο υπεράνω θέλουν να δείχνουν. Παρά το γεγονός ότι στην Αγγλία είναι συνηθισμένοι σε ινδούς, σριλανκανούς, κινέζους, μαύρους Αφρικής και μαύρους καραϊβικής υπάρχει σαφώς ρατσιστική ρίζα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το οποίο όμως πολύ πιο σπάνια και δύσκολα εκφράζεται ανοιχτά. Πχ δε θα πούν ότι απορρίψαμε τον Rishi επειδή είναι ινδικής καταγωγής θα πούνε κάτι άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί το political correctness έχει φτάσει σε ενοχλητικό σημείο, φοβάσαι να μιλήσεις μήπως κάτι εκληφθεί αλλιώς. Πχ, δεν το ήξερα αλλά το να πεις ένα χαρωπό ζωηρό νήπιο που χοροπηδάει και σκαρφαλώνει και πηδάει κλπ μαϊμουδάκι (little monkey) είναι οκ αν είναι λευκο αλλά αν είναι μαύρο ελάμβάνεται ότι το λές μαϊμού επειδή είναι μαύρο. Δεν λέμε τους χοντρούς χοντρούς αλλά εύσωμους-μεγάλους-υπέρβαρους ή με λατινική ονομασία του σωματότυπου. Και πολλά άλλα τέτοια.

Εκλογές εννοείται ότι δεν θα θέλουν οι τόρυς, σίγουρα θα χάσουν με τόσα καραγκοζιλίκια. Και δεν θεωρώ ότι όποιος άλλος βγει θα κάνει θαύματα αλλά όλοι θέλουν να νιώσουν την ισχύ της εξουσίας. Για να δούμε αν θα μπορέσει το παληκάρι να ψιλοενώσει το κόμμα και να έχουμε λίγη σταθερότητα. Είναι και λίγο φαύλος κύκλος, αν τα πάει κάπως καλά θα προκύψει σχετική ενδοκομματική ομόνοια που θα βοηθήσει να πάνε καλύτερα. Οι πρώτοι 1-2 μήνες θα είναι κρίσιμοι, αν δεν αντέξει τόσο τότε δεν γλυτώνουν τις εκλογές. Τις οποίες φυσικά και θα χάσουν. Το θέμα είναι αν θα προκύψει δυνατή κυβέρνηση χωρίς συνεργασίες και "υποχρεώσεις". Για μένα η σταθερότητα είναι πιο σπουδαίο από την πολιτική (θεωρώ ότι οι διαφορές θα είναι μικρές).
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
sknipper έγραψε:Και συμφωνώ ότι στην Ελλάδα είμαστε πολύ ρατσιστική κοινωνία (θυμάμαι να ακούω τραγούδι για τον μαύρο τον σκύλο τον αράπη τον ταμ ταμ ταμ ή το αστείο με το αράπη/αγάπη μου κλπ) https://www.youtube.com/watch?v=lEboqb2cN5Q

Η Ελληνικη κοινωνια ειναι βαθια ρατσιστικη αλλα οχι για το τραγουδι που γραφτηκε το 64 αν δεν κανω λαθος.
Μεχρι το τελος της δεκαετιας του 60 ακομα και στην Αμερικη η λεξη νεγρος/αραπης συμβολιζε τον ανθρωπο με μαυρο/σκουρο δερμα. Την ιδια εποχη εδω λεγαμε "τον αραπη σαν τον πλενεις το σαπουνι σου χαλας" που δειχνει την αποψη για το σωστο δερμα και το ποσο σπανιο και ακριβο ηταν το σαπουνι :lol: :lol:

Καθε πραγμα κρινεται συμφωνα με την περιοδο που γινοταν, οχι με βαση το σημερα.

Μεγαλωσα με τις προτροπες να τρωω το φαγητο μου να μην μου το φαει ο γυφτος, να κοιμαμαι το μεσημερι μην με παρει ο Μεσημερας που ηταν μαυρος, να προσεχω μην με κλεψουν οι γυφτοι, να ειμαι καλο παιδι μην με παρει ο αστυνομος, κλπ
Κοινωνια που φοβοταν το οτιδηποτε διαφορετικο, προσφατα σκυλοβριζε τους Αλβανους μεχρι που τους βαψανε τα σπιτια, τους μαζεψαν τις σοδιες και ακομα και σημερα μιλανε υποτιμητικα γι' αυτους, οπως και για Ρουμανους, Βουλγαρους, Γεωργιανους, κλπ.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#790381 Ίσως ψιλά γράμματα αλλά νομίζω ότι η ΕΛ κοινωνία ήταν και είναι βαθιά ξενοφοβική όχι ρατσιστική.
Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κατιτις διαφορετικό στο ΕΛ DNA (η πλειοψηφία τουλάχιστον) αλλά όταν βλέπουμε κάτι διαφορετικό (πολύ σκούρο, πολύ ανοιχτό, πολύ οτιδήποτε δεν έχουμε συνηθίσει) το κρατάμε μακριά...

...μέχρι να το συνηθίσουμε.
Οπότε βλέπετε πως ενσωματώθηκαν οι Αλβανοί πχ στην ΕΛ κοινωνία.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
EDDIE_147 έγραψε:Ίσως ψιλά γράμματα αλλά νομίζω ότι η ΕΛ κοινωνία ήταν και είναι βαθιά ξενοφοβική όχι ρατσιστική.

Μεχρι να σου φερει η κορη ή ο γιος σου τον/την φιλο της απο αλλη φυλη. Αλλωστε η ξενοφοβια ειναι το πρωτο βημα προς τον ρατσισμο.

Για να μην αναφερω πως λεγανε τις Σμυρνιες οταν ηρθαν στα μερη μας το 22 ή τον γιο μου στην 2 δημοτικου που ζητουσε απο τον Αη Βασιλη να τον κανει ασπρο ( μαυριζει πολυ τα καλοκαιρια και τοτε ειχε κανει 60-70 μπανια στην θαλασσα ) :lipsealed:

Γενικα μπορει να συνηθισαμε καποια πραγματα αλλα οι 9 στους 10 θα διστασουν να κανουν χειραψια με μαυρο εστω και για 2 δευτερολεπτα.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#790390 Συμφωνώ για αυτό λέω και ξενοφοβική.
Πιστεύω ότι αν πεις δυο κουβέντες με τον άνθρωπο, γνωρίσεις και τα πεθερικά από το Τζιμπουτί κλπ θα πεις 'άντε ρε γαμώ τα παιδιά'.

Επίσης -πάλι νομίζω- ότι πιο πολύ ομοφοβική είναι η ΕΛ κοινωνία παρά ξενοφοβική.
Το έγχρωμη νύφη vs Έλλην λευκός ΑΡΕΙΟΣ γαμπρός (όταν έχεις γιο) είναι κλειδωμένος άσσος για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.
:offtopic:
Άβαταρ μέλους
By markvag
sknipper έγραψε:υπάρχει σαφώς ρατσιστική ρίζα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το οποίο όμως πολύ πιο σπάνια και δύσκολα εκφράζεται ανοιχτά. Πχ δε θα πούν ότι απορρίψαμε τον Rishi επειδή είναι ινδικής καταγωγής θα πούνε κάτι άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί το political correctness έχει φτάσει σε ενοχλητικό σημείο, φοβάσαι να μιλήσεις μήπως κάτι εκληφθεί αλλιώς.

Αν αυτό που θέλεις να πεις (όχι εσύ) είναι ρατσιστικό, καλά θα κάνεις να φοβάσαι.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
markvag έγραψε:
sknipper έγραψε:υπάρχει σαφώς ρατσιστική ρίζα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το οποίο όμως πολύ πιο σπάνια και δύσκολα εκφράζεται ανοιχτά. Πχ δε θα πούν ότι απορρίψαμε τον Rishi επειδή είναι ινδικής καταγωγής θα πούνε κάτι άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί το political correctness έχει φτάσει σε ενοχλητικό σημείο, φοβάσαι να μιλήσεις μήπως κάτι εκληφθεί αλλιώς.

Αν αυτό που θέλεις να πεις (όχι εσύ) είναι ρατσιστικό, καλά θα κάνεις να φοβάσαι.

Το θεμα ειναι οτι φοβουνται να μιλησουν και οσοι δεν ειναι ρατσιστες!

Λεω για παραδειγμα "λαθος και αδικο για τις γυναικες να τρεχουν μαζι με τους αντρες στην Φ1" και σε μερικους ακουγεται κλισε "αντριλικι" και φυσικα εγω μισογυνης.

Ειπα σημερα οτι "δε γουσταρω να βλεπω μαυρους και γυναικες στο γκριντ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ" και φανταζομαι βαρεσανε μερικα καμπανακια ρατσισμου στο φορουμ, παροτι ξεκαθαρισα τη θεση μου.

Μην ξεχασω να πω οτι ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ να κανω χειραψια με μαυρο κι επισης οτι εχω πιει καμποσες μπυριτσες με ενα ωραιο τυπακι Αλβανο, που ειναι και ΓΑΜΑΤΟΣ μαστορας μαλιστα. Απλα μερικοι κανουν διαγωνισμο κορρεκτιλας και εχει παει στο αλλο ακρο η κατασταση...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
George_Prix έγραψε:
markvag έγραψε:

Λεω για παραδειγμα "λαθος και αδικο για τις γυναικες να τρεχουν μαζι με τους αντρες στην Φ1" και σε μερικους ακουγεται κλισε "αντριλικι" και φυσικα εγω μισογυνης.

Ειπα σημερα οτι "δε γουσταρω να βλεπω μαυρους και γυναικες στο γκριντ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ" και φανταζομαι βαρεσανε μερικα καμπανακια ρατσισμου στο φορουμ, παροτι ξεκαθαρισα τη θεση μου.

Μην ξεχασω να πω οτι ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ να κανω χειραψια με μαυρο κι επισης οτι εχω πιει καμποσες μπυριτσες με ενα ωραιο τυπακι Αλβανο, που ειναι και ΓΑΜΑΤΟΣ μαστορας μαλιστα. Απλα μερικοι κανουν διαγωνισμο κορρεκτιλας και εχει παει στο αλλο ακρο η κατασταση...

Μα θα δεις γυναικες στο γκριντ μονο αν καταφερουν να κανουν παρομοιους χρονους με τους αλλους γιατι καμια ομαδα δεν θα πληρωνει εναν οδηγο που δεν θα "πηγαινει" το αμαξι της.

Οπως ειδες τον Χαμιλτον.

Στην τελικη υπηρξε μια Μισελ Μουτον που σε εποχες δυσκολες των ραλι τα καταφερε να ειναι στην κορυφη, με δυσκολα αυτοκινητα και ζορικους μεγαλους αγωνες. Αν τα καταφερε τοτε μια γυναικα γιατι οχι σημερα;

Δηλαδη μπορουν να πετανε μαχητικα αλλα δεν μπορουν μονοθεσιο;
Άβαταρ μέλους
By drdino
#790399 μπορείς πολύ απλά να πεις πως δεν γουστάρεις να βλέπεις κοσμο που δεν αξίζει στο γκριντ και να κλείσει εκεί το πράμα
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
EDDIE_147 έγραψε:Ίσως ψιλά γράμματα αλλά νομίζω ότι η ΕΛ κοινωνία ήταν και είναι βαθιά ξενοφοβική όχι ρατσιστική.
Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κατιτις διαφορετικό στο ΕΛ DNA (η πλειοψηφία τουλάχιστον) αλλά όταν βλέπουμε κάτι διαφορετικό (πολύ σκούρο, πολύ ανοιχτό, πολύ οτιδήποτε δεν έχουμε συνηθίσει) το κρατάμε μακριά...

...μέχρι να το συνηθίσουμε.
Οπότε βλέπετε πως ενσωματώθηκαν οι Αλβανοί πχ στην ΕΛ κοινωνία.

Συμφωνήσαμε και για φέτος, ξανά του χρόνου :s_howdy :lol:
Άβαταρ μέλους
By Same_old_story
Νίκος Παππάς έγραψε:
George_Prix έγραψε:
markvag έγραψε:

Μα θα δεις γυναικες στο γκριντ μονο αν καταφερουν να κανουν παρομοιους χρονους με τους αλλους γιατι καμια ομαδα δεν θα πληρωνει εναν οδηγο που δεν θα "πηγαινει" το αμαξι της.

Οπως ειδες τον Χαμιλτον.

Στην τελικη υπηρξε μια Μισελ Μουτον που σε εποχες δυσκολες των ραλι τα καταφερε να ειναι στην κορυφη, με δυσκολα αυτοκινητα και ζορικους μεγαλους αγωνες. Αν τα καταφερε τοτε μια γυναικα γιατι οχι σημερα;

Δηλαδη μπορουν να πετανε μαχητικα αλλα δεν μπορουν μονοθεσιο;

H Μουτόν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα και μοναδική περίπτωση στα 100 κάπου χρόνια αγώνων...