Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By NickTG
Corto Maltese έγραψε:Το Δημόσιο είναι ένας από τους ελάχιστους εργοδότες στη χώρα που τηρεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Απορώ με την απορία σας. Ποιος θα ήθελε να είναι έρμαιο του κάθε Μάικλ Σκοτ του ελληνικού επιχειρείν, να μην ξέρει πότε πιάνει δουλειά, πότε σχολάει και πότε θα πληρωθεί;

Αυτό θεωρώ και εγώ πως είναι το κύριο κριτήριο.
Προσωπικά με 7 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα βγάζω περισσότερα πλέον από ότι ο αδερφός μου με 18 χρόνια στο δημόσιο.
Σε άσχετες μεταξύ τους θέσεις βέβαια αλλά και πάλι.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#760141 Όπως θα έλεγε και ένας λόγιος του φβ --> ο σκληρός δείκτης σε αυτά τα θέματα είναι οι παραιτήσεις (από τον ιδιωτικό τομέα προς δημόσιο ή το αντίστροφο).

Πχ γιατροί είναι πιο πιθανό να παραιτηθούν από το δημόσιο για να πάνε στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με ένα διοικητικό υπάλληλο νοσοκομείου ή κέντρου υγείας.

Είτε οι γιατροί δεν μασάνε από 'μπούλιιν' είτε το δημόσιο δεν διαθέτει σωστά τους πόρους του.

Κολατσιό για σκέψη.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#760144 To αναφέρω αυτό σε προηγούμενο ποστίνι μου, σε κάποιες θέσεις η ψαλίδα ανοίγει πολύ υπέρ του δημοcίου. Το παράδειγμα των γιατροί είναι σωστό. Ενδεχομένως να έχουν και σοβαρή συμμετοχή στη μετανάστευση, στην ίδια λογική (read: αποδοχές).
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
g8777 έγραψε:Εικόνα

Εικόνα

inb4 luben
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
g8777 έγραψε:
Corto Maltese έγραψε:Πάτος. Άριστος μεν, αλλά πάτος. Πόσο παρακάτω;

Με καλεσες. :shifty:

Εικόνα

Ετοιm.a.s.h.

:s_roses

Ονασουγαμης :help:
Άβαταρ μέλους
By markvag
Νίκος Παππάς έγραψε:Μα δεν ειναι οτι το δημοσιο δινει πολλα , που δεν δινει. ΕΙναι οτι ο ιδιωτικος τομες δινει ψιχουλα, εξου και η στρεβλωση

Corto Maltese έγραψε:Το Δημόσιο είναι ένας από τους ελάχιστους εργοδότες στη χώρα που τηρεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτοί οι δύο είναι οι λόγοι.

Εκτός κάποιων εξαιρέσεων (πχ γιατροί όπως αναφέρθηκε, που και πάλι δεν ξέρω, αλλά λογικό μου φαίνεται), ο λόγος για το ότι τόσοι πολλοί είναι έτοιμοι για να μεταπηδήσουν στο δημόσιο και με λιγότερα λεφτά είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι απλά ΤΡΑΓΙΚΟΣ
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#760179 Για γιατρούς δεν έχω ιδέα, οι νοσηλευτές πάντως μόλις βγαίνει προκύρυξη για Δημόσιο, φεύγουν τρέχοντας από τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η διαφορά δεν είναι τα χρήματα, τις περισσότερες φορές στο Δημόσιο θα πάρεις λιγότερα (εκτός αν μιλάμε για θέσεις golden boys n' girls σε τίποτε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κλπ), είναι οι συνθήκες εργασίες και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά, είναι εύλογο να ψάχνεις ένα σταθερό ωράριο.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#760182 Το έχουμε ξανασυζητήσει. Ο υπάλληλος γραφείου στον ΙΤ παίρνει σχεδόν €1,200 λιγότερα το χρόνο (καθαρά και με το 14x vs το 12x).
Στους τσέο η φάση είναι υπέρ του ΙΤ, πλην λαμπρών εξαιρέσεων.

ΕDDIET, βασικά τα τελευταία στοιχεία που βρίσκω με ένα γρήγορο ψαχτήρι ήταν στα €2,000 το '18. :lipsealed:

Σχετική ανάλυση:
Μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός ΙΤ: €777 (14x = €10,878).
Μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός ΔΤ: €1,075 (12x = €12,900).

Kάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι ο ΔΤ έχει πέσει κοντά στα €1,000 το 2022, ενώ του ΙΤ έχει ανέβει ελάχιστα, απ' όπου προκύπτει η μικρότερη διαφορά, μα δεν το βρίσκω τώρα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#760186 Πρέπει να σκέφτεσαι λίγο όμως και πώς βγαίνουν αυτά τα νούμερα. Στον ΙΤ ο μέσος όρος πέφτει γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί εργοδότες που θα πληρώσουν ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟΝ το βασικό, για όσα χρόνια και να περάσουν: Jumbo, εταιρείες security, κλπ χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μιλάμε εκεί για ανθρώπους που δεν έχουν ελπίδες δυστυχώς για κάτι καλύτερο και ακόμη και το Δημόσιο, δεν τους θέλει (βλέπε outsourcing της καθαριότητας). Ουσιαστικά αυτές οι θέσεις πλέον είναι πολύ λίγες στο δημόσιο (νέες θέσεις πάντα).
Σκέψου το όμως διαφορετικά, με κριτήρια επαγγελματικά και ειδίκευσης: γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, κλπ κλπ.
Για όλους αυτούς, η διαφορά είναι ανάποδη, κοινώς θα πάρουν λιγότερα στο Δημόσιο, και όμως γίνεται χαμός όταν ανοίγουν θέσεις;
Στο παράδειγμα που σου έφερα, μιλάμε για άνθρωπο με καριέρα, σπουδές, πτυχίο, μεταπτυχιακό, κλπ κλπ και σχεδόν -10Κ το χρόνο, αλλά θα πάει και προφανώς καλά θα κάνει όταν η ζωή του στον ΙΤ γίνεται μαύρη και δεν μπορεί να πει και κουβέντα γιατί οι εργοδότες κάνουν ό,τι γουστάρουν και η Επιθεώρηση Εργασίας ή δεν υφίσταται ή έχει τα χέρια δεμένα.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#760189 Δεν έχω κάποια διαφωνία στα παραπάνω. Ειδικά στο κομμάτι που έχει να κάνει με τις μικρότερες αποδοχές για ψυχική ηρεμία, είναι αυτό ακριβώς που κάνω, αν και στον ΙΤ: Λιγότερα χρήματα από τους peers μου, όμως είμαι δίπλα στη δουλειά μου και η αντιμετώπισή μου είναι άψογη (και ο ορίζοντας θετικός).
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#760190 Από το παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η μονιμότητα 'κοστίζει' 10k το χρόνο για τον συγκεκριμένο.
Αν είχαμε το σύνολο των τωρινών του αποδοχών νομίζω θα έβγαινε ένα λογικό ποσοστό που πιθανολογώ ότι θα είναι και απόλυτα φυσιολογικό.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
EDDIE_147 έγραψε:Από το παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η μονιμότητα 'κοστίζει' 10k το χρόνο για τον συγκεκριμένο.
Αν είχαμε το σύνολο των τωρινών του αποδοχών νομίζω θα έβγαινε ένα λογικό ποσοστό που πιθανολογώ ότι θα είναι και απόλυτα φυσιολογικό.
Δεν κοστίζει η μονιμότητα αλλά το peace of mind, το σωστό ωράριο, η ησυχία στο κινητό όταν σχολάς, ο πραγματικός ελεύθερος χρόνος.
Αν δε μιλάμε για γυναίκα με παιδιά τα παραπάνω είναι τόσο σημαντικά όσο η δουλειά η ίδια.

RMX3363
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#760192 Η μονιμότητα είναι peace of mind σε πολλά επίπεδα.

Όλα αυτά που λες (ωράριο, ελεύθερος χρόνος, ησυχία, προστασία από το μπούλιιν που αναφέρθηκε πριν) μπορεί να τα βρει κάποιος και στον ιδιωτικό τομέα σε άλλη εταιρεία και χωρίς να ρίξει τις αποδοχές του.
Μονιμότητα όμως όχι.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#760193 H μέθοδος είναι hit and miss πάντως. Στο Δημόσιο είναι εγγυημένο. Στον ΙΤ εξαρτάσαι από την εταιρεία και τις ορέξεις του κάθε προϊστάμενου. Αν αλλάξει αυτός, μπορεί το ιδανικό περιβάλλον να γίνει κόλαση. Το αυτό ισχύει και αντιστρόφως βέβαια...
Επίσης, δεν είναι εγγυημένο πάντα πως θα υπάρχει μια καλή θέση στον ΙΤ, όσο μεγαλώνουμε.