Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By bibendum
axel12p έγραψε:Έχω πάρει τέτοια :lol:

Αν και ομολογουμένως δεν είναι ότι πιο βολικό για να το στηρίζεις μπροστά στον φακό.

Θα βγει τίποτα πίσω από αυτό το τζάμι; Έχει κανείς δείγματα; Περίμενα πως με ένα φτηνό ND φίλτρο θα έκανα σε ικανοποιητικό βαθμό την δουλειά μου, για πειραματισμό.

Αγόρασα το Fotga Variable ND filter, το οποίο σε άλλους δουλεύει ικανοποιητικά και σε άλλους άθλια (εγώ ανήκω φυσικά στην δεύτερη κατηγορία). Ίσως να εξαρτάται από τον φακό, την εστιακή απόσταση και τις συνθήκες φωτισμού.

Εγω εχω παρει της hoya, ενα nd400 και ενα nd8. Με το nd8 μπορεις να βγαλεις την κινηση και ημερα, ενω βοηθαει να παιζεις με ανοιχτα διαφραγματα τις πολυ ηλιολουστες μερες.

πχ https://flic.kr/p/exNTC5

Με το nd400 κανεις πολυ περισσοτερα πραγματα. Μπορεις να πας σε φωτογραφια 30 δευτερολεπτων ενω το μερος εχει αρκετο φως. Βοηθαει για θαλασσες, συννεφα και λοιπα που εχουν αργη κινηση.

πχ https://flic.kr/p/kLy8wC
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#197966 Εχμ... :oops:

Εικόνα

Αφού το Άμαζον και η μεταφορική τους κατάφεραν και τα σκάτωσαν* , με τη δεύτερη προσπάθεια ήρθε τελικά ο Sigma 12-24.

Δεν είχα χρόνο μέχρι στιγμής να πάω για βόλτα - shakedown, και το επόμενο κενό που έχω είναι τα Χριστούγεννα ( :thumbsdown: ), αλλά στα γρήγορα που τον δοκίμασα...

Εικόνα

...mind -->blown :superman:

Δεν είναι η πρώτη μου επαφή με σοβαρό ευρυγώνιο, είχα παλιότερα τον Sigma 10-20 (1η γενιά, τον 4-5.6), τον οποίο πούλησα πριν κάπου 2,5-3 χρόνια περίπου και τον EF-S 10-22 πιο πριν. Έχοντας ξεσυνηθίσει όμως, και κυρίως μην έχοντας ποτέ τίποτα τόσο wide (είναι ο πιο ευρυγώνιος rectilinear που μπαίνει σε FF αν δεν κάνω λάθος, μετά τον εντελώς απλησίαστο EF 11-24 !), πραγματικά χρειάζεται να "επανεκπαιδεύσεις" τον εγκέφαλο σου γι αυτό που βλέπεις μέσα από το σκόπευτρο. Το θέμα όταν αρχίζεις να παίζεις με τόσο μεγάλο κάδρο είναι ότι πολύ εύκολα πέφτεις στον πειρασμό να βγάζεις φλύαρες και πομπώδεις -αλλά μη δομημένες- εικόνες. Εύκολα λοιπόν τραβάς εντυπωσιακές εικόνες (γιατί προφανώς είναι εντελώς πρωτόγνωρη προοπτική για τους περισσότερους), αλλά ρηχές χωρίς ουσιώδες περιεχόμενο. Όσο αποκτάς εμπειρία όμως και αυτοσυγκράτηση, σιγά σιγά αρχίζεις να μαθαίνεις να εισάγεις και να συνδυάζεις επιτυχημένα πολλά θέματα μέσα στο κάδρο σου.

* (κάποιος μάλλον χαίρεται τον φακό μου :ninja: )
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#198002 120 μοίρες fov !!! ω ρε φιλε! Ούτε ο 8-16 της δεν φτάνει (για κροπ) σε αυτό το εύρος. Δείγματα οσονούπω θέλουμε!

Εγώ απολαμβάνω τον 85άρη της σαμγιανγκ εδώ και κανα 2 3 βδομάδες. Άριστος για τα λεφτά του, δουλεύεται άνετα και αποτελεσματικά με live view και πάνω από το f/2.8 είναι ισάξιος του κάθε τοπ ανταγωνιστή. Για τα 200 ευρώ που έδωσα, απλώς τεφαρίκι :metalo:
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#198134 Καλορίζικοι οι φακοί σας, να τους χαρείτε! :)

Bibendum ευχαριστώ για τις πληροφορίες για τα φίλτρα. Το σκέφτομαι σοβαρά για ένα ND400, αν και οι καιροί είναι δύσκολοι για αγορές.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#198139 απο το ebay αν εχεις υπομονη και επιτρεπονται οι αγορες αξιζει τον κοπο. ειναι κατι που μενει γι αυτο πρεπει να εισαι σιγουρος για την διαμετρο που θα το αγορασεις.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
bibendum έγραψε:απο το ebay αν εχεις υπομονη και επιτρεπονται οι αγορες αξιζει τον κοπο. ειναι κατι που μενει γι αυτο πρεπει να εισαι σιγουρος για την διαμετρο που θα το αγορασεις.

Το ξέρω, έτσι μου έμεινε το πολωτικό που είχα αγοράσει για τον κίτ φακό που είχε αρχικά η μηχανή :thumbsdown:

Δεν προβλέπεται να αγοράσω σύντομα πιο ευρυγώνιο φακό από τον 18-135 που έχω, οπότε αν αγοραστεί θα πάει για αυτόν. Στο ebay βρίσκω το ND400 γύρω στα 40€.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#198366 Γνώστες:
Έχει κανένας δοκιμάσει να μοντάρει χειροκίνητης εστίασης φακούς σε σύγχρονες ψηφιακές μηχανές, είτε δσλρ, είτε 4/3? Τι προσαρμογή έκανε, πόσο κόστισε? Είναι ευχαριστημένος? Τι φωτό πήρε και πως? Μεταβλήθηκε η εστιακή απόσταση? Εστίασε στο άπειρο? Είχε οξύτητα? Ήταν εύκολη η εστίαση?
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#198506 Επείγον - αναζητείται compact κάμερα με max budget 110 €......
έχω δει
Canon Ixus 160
Sony Cybershot DSC-W810, DSC-W800

Τι προτείνετε;
Άβαταρ μέλους
By dstou
"Εναλλακτικοί" φακοί για Canon SLR/DSLR

Αν δεν το έχεις διαβάσει ρίξε του μια ματιά.

Ευχαριστώ. Όχι, δεν το έχω διαβάσει, αγνοούσα και το ίδιο το σιτε βασικά, και είναι αυτό που θέλω. Και αν κάποιος άλλος από εδώ το έχει κάνει, ας γράψει τις εντυπώσεις του.

Το θέμα που έχω είναι το κάτωθι: Αν και έχω εδώ και 10 χρόνια ψηφιακές μηχανές, όλες ήταν μικρές, χωρίς αποσπώμενο φακό, και τις χρησιμοποιούσα για τις απλές καθημερινές φωτό και για μένα και για τη δουλειά. Εγώ παράλληλα συνέχιζα να τραβάω που και που κανένα ασπρόμαυρο σε κλασσικές σλρ, και τύπωνα τις φωτό μόνος μου στον σκοτεινό θάλαμο που διαθέτω.
Σκέφτομαι, α: να το 'γυρίσω' σε φηφιακή δσλρ και βου: να αξιοποιήσω μερικά από τα φακά και εκεί γιατί το να δώσω (ξανά) και άλλα γκαφρά για π.χ. υπερευρυγώνιο 14άρι, ή τηλέ 300άρι ή κατοπτρικό 800άρι δεν τρελάθηκα ακόμη για 20 λήψεις το χρόνο.
Φυσικά το μεγαλύτερο αντικείμενο θα το φορτωθεί ο ζουμ που θα βρίσκεται πάνω στη νέα μηχανή τον περισσότερο καιρό και θα είναι νέας τεχνολογίας.
Δηλώνω (ψιλο) άσχετος με τα νέα τρέντς των δσλρ, αλλά ούτε βιάζομαι, ούτε θα κάνω κάποια ακραία επιλογή. Πιο πολύ π.χ. με ανησυχεί αυτή τη στιγμή το κροπ φάκτορ και το κόστος των φουλ φρέιμ σε σχέση με τις μικρότερες, τα άλλα θα βρεθούν στην πορεία.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#198617 Eγώ μετά από 4 τσάντες μηχανές και φακούς / φίλτρα και μετά από 8 χρόνια ψηφιακή για τη δουλειά, πάλι για τη δουλειά ( θέλω οξύτητα σε στατικές φωτό και βίντεο σε τρίποδο ) έτσι κινήθηκα μετά από αρκετό ψάξιμο σε mirrorless αντί για DSLR και λόγω μεγέθους για φωτό έξω θεωρώντας ικανοποιητική για το δικό μου ζητούμενο μια Olympus mirrorless σαν κιτ με 2 φακούς, βέβαια έπαιξε ρόλο και το χρηματικό που σήμερα δεν το αγοούμε όπως ίσως παλαιότερα.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#198632 Εγώ επειδή κινούμαι διαρκώς, θέλω τη μικρή ψηφιακή πάντοτε μαζί μου. Την δσλρ τη θέλω για την πάρτη μου, για μια στις τόσες. Αλλά όταν είδα πόσο πάνε οι φουλ φρέιμ έμεινα παγωτό. Πλάκα πλάκα θες κανά διχίλιαρο για ένα σώμα και ένα φακό, και δεν υπάρχει φτηνή εναλλακτική δίκην Ζεντίθ/Γιασίκα/Πράκτικα που υπήρχε παλιά. Και κάθε δύο χρονάκια που βγαίνει το καινούργιο μοντέλο θα κλαις με μαύρο δάκρυ.
Τους παραδέχομαι πάντως. Έχουν κάνει τον κοσμάκη να ξηλώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα κάνανε αναλώσιμα και αυτά. Παλιά, έπαιρνες μια μηχανή και κανα δυό φακούς και ήσουν άρχων.Τα κράταγες δεκαετίες και έβγαζες γαμάουα φωτό, τώρα πρέπει να περνάς από το ταμείο συνέχεια. Σαπώ :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By JimClark
dstou έγραψε:Και κάθε δύο χρονάκια που βγαίνει το καινούργιο μοντέλο θα κλαις με μαύρο δάκρυ.

Δεν πάει έτσι νομίζω.

Κάθε φορά που κάνεις επένδυση, πρέπει να έχεις λάβει υπόψιν το γεγονός ότι μέχρι το επόμενο μοντέλο (το οποίο δε βγαίνει κάθε 2 χρονάκια, ίσως παραπάνω) θα πρέπει να έχει βγάλει τα λεφτά της, είτε σαν απολαβή του υλικού που έβγαλες, είτε με τα χρήματα που επαγγελματικά ή μη θα έχεις βγάλει. Αν είναι να πάρεις μια f f ή top class μόνο για 1 βάφτιση, 1 παρτυ κ 3 εκδρομές το χρόνο, είσαι ποζεράς.

Επίσης, σε αυτές τις κλίμακες μεγέθους καμερών, ναι μεν ο αντικαταστάτης έχει 10 καλούδια παραπάνω, αλλά και ο παλιός κρατιέται μια χαρά. Κάτι το οποίο ΔΕΝ συμβαίνει με την έντρη λέβελ κατηγορία dslr (έβλεπα χθες την εος 100d...) που παλιώνει σε 2 3 χρόνια... Πριν κανα δίμηνο δούλεψα όπως ήθελα (πεταλουδοφώτος) την 7δ μαρκ ΙΙ. Νταξ καλή χρυσή άγια, 10 καρέ / δευτερο, λίγο καλύτερη στο χέρι, αλλά στο διαταύτα οι απολαβές στο τελικό αποτέλεσμα ήταν μόνο κάτι (ελάχιστα) λιγότερο ανεβασμένες .

Η άποψή μου μετά από τόσες φώτος είναι ένα σώμα στην μεσαία τάξη επιδόσεων μεταχειρισμένο και επένδυση σε φακούς που πραγματικά χρειάζεσαι.
Αν χρειαζόταν δλδ να κρατήσω 2 φακούς, θα επέλεγα τον ευρυγώνιο κ τον μάκρο.
Αν χρειαζόταν 1, μόνο το μάκρο κ όλα τα άλλα με το κινητό... Αυτόν αγαπώ αφού!

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By axel12p
dstou έγραψε:Γνώστες:
Έχει κανένας δοκιμάσει να μοντάρει χειροκίνητης εστίασης φακούς σε σύγχρονες ψηφιακές μηχανές, είτε δσλρ, είτε 4/3? Τι προσαρμογή έκανε, πόσο κόστισε? Είναι ευχαριστημένος? Τι φωτό πήρε και πως? Μεταβλήθηκε η εστιακή απόσταση? Εστίασε στο άπειρο? Είχε οξύτητα? Ήταν εύκολη η εστίαση?

Για τι μηχανή μιλάμε ακριβώς; Γιατί στις Pentax για παράδειγμα κουμπώνουν όλοι οι φακοί της από την αναλογική εποχή, αλλάζοντας μόνο η εστιακή απόσταση (x1.5).