Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By A-Viper7
224v έγραψε:
A-Viper7 έγραψε:
224v έγραψε:Τα νοικοκυριά δεν ξέρουν να διαχειριστουν τα λεφτά τους.

Αν η ντροπή ήταν ποστ, θα ήταν το παραπάνω.
Ο,τι πεις!!! Όταν δανειζόντουσαν για διακοπές!!! Ήταν έξυπνο!! η όταν έπαιρναν δάνεια για υπερπαραγωγή σπιτιών, με περίοδο εξόφλησης 30+ χρόνια!!! υπερτιμολογημενα ώστε να αγοράσουν και τις γνωστές μάρκες από Γερμανία ..... που ήταν οικονομικά αυτοκίνητα.

.

Αν η λογική ηταν ποστ, δεν θα ήταν το παραπάνω. :)
Άβαταρ μέλους
By kubiak
#757021 Το να μιλάμε για μία άλλη εποχή και πόσο τέλεια ήταν όλα είναι σαν να λέμε ότι το να ζεις στην Ισπανία ή στη Γερμανία ή στην Ελβετία είναι τέλεια (σε σχέση π.χ. με τη Σουηδία).

Μαντέψτε: Δεν είναι.

Όλα έχουν τα + και τα - τους, συμβιβάζεσαι, υιοθετείς, υπομένεις, απολαμβάνεις και προχωράς...

Ή όχι...
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#757023 Προφανώς εξαρτάται από την γειτονιά και την οικονομική κατάσταση του καθενός και τότε και τώρα. Το να θυμάται ο καθένας αν είχε καλοριφέρ στο σπίτι του 24/7 δεν λέει κάτι για την γενικότερη κατάσταση. Εγώ πάντως αρχές δεκαετίας του '80 δεν θυμάμαι σόμπα ούτε στο σπίτι μας, ούτε στους παππούδες μου...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#757029 Το 80' σόμπες έπαιζαν στα χωριά και παίζουν ακόμη. Αυτά Γιάννενα, στην Αθήνα και γενικώς στις πόλεις, υπήρχε κεντρική θέρμανση και το πετρέλαιο ήταν φθηνό και ο κόσμος δεν κρύωνε
Μιλώ για πόλεις και όχι για χωριά, τα τελευταία τα έχω ζήσει πολλά χρόνια και γνωρίζω πολύ καλά και το εστι κρύο και ξυλόσομπα.
Άβαταρ μέλους
By pro
#757030 Αν κάποιος σπούδασε εκτός πατρικού 80-90, κατά προτίμηση Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ξάνθη, ας μας πει τις εμπειρίες του και τη ζεστούλα που είχε τότε.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#757031 Δεν καταλαβαίνω το σχόλιο, ειλικρινά. Δεν υπήρχαν κεντρικές θερμάνσεις το 90';
Στην Πάτρα που σπούδαζα μια χαρά είχαν όλα τα σπίτια κεντρική θέρμανση. Και ποτέ δεν είχε γίνει κουβέντα να μην βάλουν πετρέλαιο γιατί ήταν ακριβό.
Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή που γίνεται εδώ και πάνω από 10 χρόνια στην χώρα.
Ποτέ επίσης δεν υπήρχε αιθαλομίχλη στα Γιάννενα από τα τζάμια και τις σόμπες, ενώ τώρα είναι καθεστώς.
Άβαταρ μέλους
By pro
#757032 Ποσες ώρες την ημέρα άναβε το καλοριφερ στην Πάτρα (που έχει και ζεστούλα αναλογικά);

Γιατί Θεσσαλονίκη, όταν υπήρχε, άναβε 4-5 ώρες μαξ. Και υπήρχαν πολλές παλιές πολυκατοικίες γεμάτες (και) φοιτητές χωρίς κεντρική θέρμανση.

Η αιθαλομίχλη υπάρχει γιατί καίμε ξύλο. Τότε υπήρχαν είτε σόμπες πετρελαίου είτε ηλεκτρικά σώματα, είτε σόμπες υγραερίου κλπ.
Άβαταρ μέλους
By kubiak
#757037 Έχω διαβάσει με κουβέρτα...

Άσε που, με το κρύο την πάλευες, ντυνόσουν ή κουκουλωνόσουν, με τη $#$#@$#@ζέστη που δεν είχε κανένας AC...
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
pro έγραψε:Που έμενες;

Θεσσαλονίκη, περιοχή Μπότσαρη.
Εσύ;
Άβαταρ μέλους
By bibendum
pro έγραψε:Ποσες ώρες την ημέρα άναβε το καλοριφερ στην Πάτρα (που έχει και ζεστούλα αναλογικά);

Γιατί Θεσσαλονίκη, όταν υπήρχε, άναβε 4-5 ώρες μαξ. Και υπήρχαν πολλές παλιές πολυκατοικίες γεμάτες (και) φοιτητές χωρίς κεντρική θέρμανση.

Η αιθαλομίχλη υπάρχει γιατί καίμε ξύλο. Τότε υπήρχαν είτε σόμπες πετρελαίου είτε ηλεκτρικά σώματα, είτε σόμπες υγραερίου κλπ.

Στην Πάτρα στα παιδικά μου χρόνια αναβε 4-5 ώρες το πολύ τότε ενώ τώρα η συζήτηση είναι αν θα βάλουμε πετρέλαιο η όχι. Δλδ 0 ώρες Vs 5

Βέβαια τότε μέναμε και σ ένα σπίτι που όταν φυσούσε αέρας άνοιγαν οι μπαλκονόπορτες και κρυωναμε.

Μετά μετακομισαμε και είχαμε αυτόνομη και ήταν στο 19-20 ο θερμοστάτης μόνιμα και τα κοινόχρηστα ήταν μια λογική τιμή. Και η πολυκατοικία τότε και τώρα έχει τους ίδιους ενοίκους και πλέον μερικοί με μικρά παιδιά η μικρά εγγόνια να έρχονται συχνά και πετρέλαιο δεν έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι αστείο να λέμε ότι τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα.

Ακόμα και στο χωριό η τιμή του ξύλου ήταν τλχ στο 50% της πόλης ενώ τώρα εχου ιδια τιμη.

Και μόνο που συζητάμε αν τώρα η πριν 30 χρόνια ήταν καλύτερα σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Ως πρόοδος της κοινωνίας αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρα λυμένα.
Άβαταρ μέλους
By bill33
#757064 Τρίπολη γυρω στο 1980 θυμάμαι να έχουμε πριονιδόσομπα ενώ ο πατέρας μου ,υδραυλικός,καθάριζε καυστήρες σε πολυκατοικίες.Μετα σε άλλο σπίτι είχαμε πετρελαιόσομπα.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#757069 χωρια επαιζε μασινα με ξυλα οπου μαγειρευες(απιστευτο μαγειρεμα σε ψητα) και ζεσταινες νερο.Την εχω φυλαγμενη στο χωριο ακομα.
Αθηνα δεκαετια 70 σομπα πετρελαιου Κρεσκυ 19κ θερμιδες και rein haus επισης 19κ θερμιδες,οταν η πρωτη πηγε στο χωριο.
σε 3αρι 90 τμ την ειχαμε στο χωλ και απλα εσπαγε το κρυο στα κοντινα δωματια.Μαζεμενοι γυρω απο τη σομπα τις πολυ κρυες μερες.Οταν την ανεβαζες πανω απο το 4-5 (με μαξιμουμ το 6) εκαιγε σαν να πηγαινες με το εβο σε πιστα. :lol: Μπορουσε να καψει ενα 20λιτρο μπετονι την ημερα.
Σπιτι με ξυλινα πατζουρια μονα τζαμια,που οταν φυσαγε κουνιοταν οι κουρτινες.
Ακομα θυμαμαι να με στελνει η μανα μου να φερω πετρελαιο με το καροτσακι της λαικης απο το βενζιναδικο
Αργοτερα στα μεσα του 80 μπηκε καλοριφερ.
Θα συμφωνησω οτι ο κοσμος ζεσταινοταν ευκολοτερα απο θεμα κοστους παλια.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#757072 Αναλογα με τις περιοχες παλια η κεντρικη θερμανση ηταν σπανια και κοσμος προφανως και κρυωνε. Ηταν ενας απο τους λογους που μετακομιζες στην Αθηνα και σε πολυκατοικια της εποχης.

Να θυμησω επισης δεν ειναι μονο το κοστος του καυσιμου αλλα και η τεχνολογια της θερμανσης επισης και ο τροπος που εχει φτιαχτει το σπιτι και αν εχει μονωση και καλα παραθυρα/πορτες η μπαζει απο παντου.

Προφανως και εχει σχεση και με την προσωπικη κατασταση του καθενως καθως η θερμανση/μονωση ειναι θεμα σε τι σπιτι μενεις αν ειναι παλιο ή καινουριο. Μπορει πριν 20 χρονια να εμενα σε ενα σπιτι με τελεια θερμανση/μονωση και τωρα να μενω σε αλλο με μετρια θερμανση και πολυ αερα απο κουφωματα.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#757075 Βασικα αυτο που ξεχνατε ολοι ειναι τι ηταν το "ζεστο σπιτι" ανα χρονικη περιοδο. Απο τις μασινες και τα μαγκαλια η τις ξυλοσομπες, περασαμε στις σομπες πετρελαιου, λαδιου η χαλαζια, στις κεντρικες θερμανσεις και τελικα στην αυτονομη. Καπου ενδιαμεσα παιξανε και οι θερμοσυσσωρευτες και πλεον παιζουν κλιματιστικα η ανλτιες θερμοτητας.

Εχω φιλη Κοζανιτισσα που γελωντας μας ελεγε την απορια της μανας της οταν αγορασε σπιτι με ενδοδαπεδια για το τι θα κανει με τα καλοκαιρινα χαλια αφου δεν θελει ουτε χειμερινα :lol: :lol: :lol:

Πραγματικα ζεστο σπιτι ολη την ημερα το εζησα οταν νοικιασα με αυτονομη το 98. Ανοιγε απο Νοεμβριο μεχρι Απριλιο στους 20°.
Μεχρι τοτε ζουσα σε διαμερισμα του 70 που οσο δουλευε η κεντρικη, 1,5 ωρα το πρωι, αλλο τοσο το μεσημερι και 3 ωρες το βραδυ ηταν ζεστο. Αλλα δεν με ενοιαζε κιολας