Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#56018 δεν ειμαι απο αυτους που πιστευουν συνομωσιες,αλλα ουτε απο αυτους που θα πιστεψουν ανακοινωσεις ναυτιλιακων εταιριων με 450 ανθρωπους πανω σε πλοιο που καιγεται ακυβερνητο.
Άβαταρ μέλους
By IKE
dimviii έγραψε:δεν ειμαι απο αυτους που πιστευουν συνομωσιες,αλλα ουτε απο αυτους που θα πιστεψουν ανακοινωσεις ναυτιλιακων εταιριων με 450 ανθρωπους πανω σε πλοιο που καιγεται ακυβερνητο.

Ευτηχώς που δεν είσαι από αυτούς.

Εγώ θα σε ρωτούσα το εξής, που ξέρουμε ότι υπάρχει το πλοίο? Επειδή το είπε η ΑΝΕΚ? Κουτόχορτο μασάμε? :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#56023 Μα δεν είναι κάτι που μπορει να παραποιηθεί! Η εκπομπη ενός σήματος κινδύνου σε δεδομένη ώρα βρίσκει το βαπόρι σε συγκεκριμένη θέση.

Και τι στο διαόλο συμφέρον έχει η ΑΝΕΚ απ' όλο αυτό;

Όπως και να 'χει, μάλλον τα πράγματα πάνε καλά τώρα.
Άβαταρ μέλους
By cabala10
#56025 τα χρεη της... ΤΑ ΠΟΛΛΑ χρεη της...
αν αληθευουν αυτα που λενε οτι η φωτια ξεκινησε σε τρια μερη τοτε θα εχουμε πολλα ενδιαφεροντα πραγματα..
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#56028 Την ΑΝΕΚ την έχει πάρει ο διάολος ακόμα και χωρίς το ατύχημα αυτό :P Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω τι συμφέρον θα έχουν αν πουν ότι ηταν σε διεθνή ύδατα αντί σε Ελληνικά.

Όπως και να 'χει πάντως, αν καταλαβαίνω σωστά πλέον η φωτιά έχει σβήσει, οπότε είναι ζήτημα χρόνου να τελειώσουν όλα.
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
bill33 έγραψε:
Σύμφωνα λοιπόν με μαρτυρίες επιβαινόντων οδηγών οι οποίοι έχουν διασωθεί το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο με 200 τουλάχιστον βυτιοφόρα των 32 τόνων έκαστο που μετέφεραν ελληνικά ελαιόλαδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα βαρέα οχήματα μόλις χωρούσαν στο πλοίο και κατά μία εκδοχή υπήρξαν διαμαρτυρίες προς τους ιδιοκτήτες των μεταφορικών εταιριών ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα κατά τη διαδρομή, επειδή οι κυματισμοί πιθανώς να προκαλούσαν μετατοπίσεις και τα βυτιοφόρα να ακουμπούσαν στην οροφή του γκαράζ του πλοίου.
Το εύφλεκτο φορτίο εξηγεί και την γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς και πολύ περισσότερο την αποτυχία της κατάσβεσης από μελή του πληρώματος.

Ένας από τους διασωθέντες οδηγούς υποστήριξε ότι κατά τη διαδρομή προς την Ιταλία και λόγω της θαλασσοταραχής σημειώθηκε μετατόπιση φορτίου, οι τριβές πιθανώς των βυτιοφόρων με τη μεταλλική οροφή του πλοίου να προκάλεσαν σπινθήρες και από αυτούς εικάζεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.
http://www.protothema.gr/greece/article ... aio-ploio/

Και εγώ αναρωτιέμαι αν αυτός που τα λέει έχει δει ποτέ στην ζωή του πως είναι τα βυτία ή τα γκαράζ των πλοίων!!!
200 οχήματα χωράει στο σύνολο :dizzy: http://en.wikipedia.org/wiki/MS_Norman_Atlantic

Το αρθρο ειναι σιγουρα υπερβολικο αλλα και αυτο που λεει η wikipedia δεν λεει ολη την αληθεια.

Στα πλοια τη χωρητικοτητα φορτηγων τη μετραν συνηθως σε lane meters, τα λεγομενα γραμμικα μετρα. Αυτα ειναι το αθροισμα του μηκους ολων των γραμμων φορτωσης φορτηγων του πλοιου. Πρακτικα σημαινει οτι χωραει φορτηγα που το συνολικο μηκος τους, το ενα πισω απο το αλλο, ειναι οσο και τα γραμμικα μετρα.
Το Norman Atlantic εχει 2286 γραμμικα μετρα, οποτε αν βαλεις οτι μια νταλικα (τρακτορας και επικαθημενο) εχει μηκος περιπου 16.5 μετρα και προσθεσεις και 0.5 μετρα κενο τοτε αν ολα τα γκαραζ φορτηγων ηταν γεματα μονο με φορτηγα ισως μπορει να παρει και 130+ νταλικες. Τα 200 οχηματα που λεει μαλλον ειναι αυτα που χωρανε σε γκαραζ αμιγως για ιχ τα οποια εχουν υψος οσο και τα ντεκ επιβατων. Χοντρικα σε υψος δυο ντεκ ιχ-επιβατων αντιστοιχει ειναι ενα ντεκ φορτηγων. Στα τελευταια βεβαια μπαινουν και ιχ πολυ συχνα, ενω καποιες φορες υπαρχουν και τα λεγομενα παταρια τα οποια κατεβαινουν και χωριζουν στη μεση (κατα το υψος) τα γκαραζ φορτηγων για να αυξησουν οπου χρειαζεται τη χωρητικοτητα σε ιχ.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#56031 Απο την τομή του αδερφου πλοίου που ειδαμε φαινεται ότι εχει δυο κατάμπαρα γκαράζ μικρου ύψους (αμιγώς Ι.Χ δηλαδη), και δυο γκαράζ μεγάλου ύψους για νταλίκες - ακριβώς ίδια διαμόρφωση δηλαδη με τα "δικά μας" Superfast XI / XII, Olympic Champion καθώς και κάποια των Μινωϊκών.

edit: Και μια μικρη παρατήρηση: Τα γραμμικά μέτρα αφορουν στη ΣΥΝΟΛΙΚΗ χωρητικότητα του πλοιου σε οχήματα. Το πόσα θα είναι φορτηγά και πόσα Ι.Χ καθορίζεται από το διαθέσιμο ύψος.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
IKE έγραψε:
Ευτηχώς που δεν είσαι από αυτούς.

και βεβαια δεν ειμαι,εαν ειμαι να μου δειξεις που και ποτε.

IKE έγραψε:Εγώ θα σε ρωτούσα το εξής, που ξέρουμε ότι υπάρχει το πλοίο? Επειδή το είπε η ΑΝΕΚ? Κουτόχορτο μασάμε? :lipsealed:

εγω θα σου προτεινα να συνεχιζες την σαχλαμαρα σου στο αουντοτοπικο περι προβληματων οταν κανουνε προγραμμα,και οτι θα καιει παραπανω.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
Hellenic tifosi έγραψε:Μα δεν είναι κάτι που μπορει να παραποιηθεί! Η εκπομπη ενός σήματος κινδύνου σε δεδομένη ώρα βρίσκει το βαπόρι σε συγκεκριμένη θέση.

Και τι στο διαόλο συμφέρον έχει η ΑΝΕΚ απ' όλο αυτό;

Όπως και να 'χει, μάλλον τα πράγματα πάνε καλά τώρα.

ακομα αναρωτιεσαι τι συμφερον εχει μια ναυτιλιακη με πιθανες εκατονταδες εκατομμυριων αποζημειωσεις?
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#56034 Ασφαλώς και αναρωτιέμαι τι συμφέρον έχει να πει ψέματα για το αν ηταν σε Ελληνικά ή διεθνή ύδατα. Και μάλιστα όταν τίποτα δεν κρίνεται απο την ανακοίνωση αυτή - το αν ηταν σε διεθνή η ελληνικά ύδατα προκύπτει απο το στίγμα του, που είναι κάτι που έχει μεταδοθεί παντού.

Όπως και να 'χει, αν το αντιλαμβάνομαι σωστά όταν έγινε σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπεται. Όταν πλέον μαζεύτηκαν τα παραπλέοντα σκάφη είχαμε ήδη περάσει στην περιοχή ευθύνης των Ιταλών - μου φαίνεται πολύ λογικό να το πάρουν πάνω τους, με την ηπειρωτική τους χώρα να βρίσκεται 50 μίλια μακριά.
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
Hellenic tifosi έγραψε:Απο την τομή του αδερφου πλοίου που ειδαμε φαινεται ότι εχει δυο κατάμπαρα γκαράζ μικρου ύψους (αμιγώς Ι.Χ δηλαδη), και δυο γκαράζ μεγάλου ύψους για νταλίκες - ακριβώς ίδια διαμόρφωση δηλαδη με τα "δικά μας" Superfast XI / XII, Olympic Champion καθώς και κάποια των Μινωϊκών.

edit: Και μια μικρη παρατήρηση: Τα γραμμικά μέτρα αφορουν στη ΣΥΝΟΛΙΚΗ χωρητικότητα του πλοιου σε οχήματα. Το πόσα θα είναι φορτηγά και πόσα Ι.Χ καθορίζεται από το διαθέσιμο ύψος.

Στα πλοια για Ιταλια ο "κανονας" των ναυπηγησεων των ελληνικων εταιριων ηταν δυο γκαραζ φορτηγων και ενα ή δυο καταμπαρα (οχι σε ολο το μηκος) χαμηλου υψους αμιγως για ιχ. Υπαρχουν βεβαια και πλοια οπως το Europalink και τα αδερφα του το οποιο χωρα φορτηγα σε τεσσερα (!!!) διαφορετικα γκαραζ. Στο καταμπαρο μεγαλου υψους, στο κανονικο-βασικο γκαραζ που ολοι ξερουμε, στο πανω απο το βασικο και τελος πανω απο το προηγουμενο το οποιο ειναι ανοιχτο και βεβαια δεν εκτινεται σε ολο το μηκος του πλοιου, γιατι προς πλωρα εχει κλειστους χωρους αλλων χρησεων.

Τα μονα μεγαλα βαπορια που ξερουμε καλα και δεν εχουν εστω δευτερο γκαραζ φορτηγων ειναι τα Κνωσσος-Φαιστος Παλας. Χωρανε φορτηγα μονο στο βασικο γκαραζ και ο χωρος που θα υπηρχε το πανω γκαραζ φορτηγων χωριστηκε στα δυο κατα το υψος και εγινε δυο ντεκ στα οποια υπαρχουν χωροι καμπινων επιβατων-πληρωματος και ιχ χωρισμενοι και αυτοι κατα το ημισυ στο μηκος.

ΥΓ: Τα lane meters νομιζω αφορουν μονο τα φορτηγα διοτι τα ιχ εχοντας αισθητα μικροτερο πλατος δεν απαιτουν το πλατος μιας ολοκληρης γραμμης φορτωσης για να χωρεσουν. Δηλαδη σε GA plans σχεδον παντα σε πλατος δυο γραμμων φορτωσης φορτηγων χωρανε και ειναι σχεδιασμενα τρια ιχ και βεβαια δεν μιλαω για ταρζανια στη φορτωση απο το πληρωμα αλλα για επισημο σχεδιο απο το ναυπηγο.
Τελευταία επεξεργασία από Yugo_para_siempre και 29 Δεκ 2014, 02:26, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#56036 Πολύ σωστά! Και γι' αυτο ακριβώς το λόγο χωράνε μεγάλο αριθμό επιβατών ΚΑΙ Ι.Χ.

Αντίθετα, τα αδερφάκια τους Europa Palace / Olympia Palace επειδή δρομολογουνταν στην Αδριατική είχαν όλο το πάνω γκαράζ διπλου ύψους, ακριβώς όπως τα Superfast XI / XII.

edit: Έχει λογική αυτό που λες για τα lane m, δεν είμαι κι εγώ απολύτως σίγουρος. Μήπως όμως βγαίνουν από το ναυπηγείο τα συνολικά lane m και μετα εξειδικεύονται του τύπου "τόσα είναι αμιγώς για Ι.Χ (κατάμπαρα μικρου ύψους ή πατάρια)" και "τόσα είναι σε μεγάλο ύψος οπότε χρησιμοποιούνται είτε απο φορτηγό ενα ενα σε λωρίδα, είτε από Ι.Χ με λογική 3 στις 2 λωρίδες";
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
#56039 Δεν ειναι σιγουρος αν υπαρχουν διαφορετικα lane meters για ιχ και διαφορετικα για φορτηγα αλλα νομιζω πως αφορουν μονο φορτηγα. Αυτο που εχω δει να συζητιεται και εχω συζητησει και εγω με πληρωματα γεφυρας ειναι οτι οταν μιλουν για γραμμικα μετρα εννοουν τη χωρητικοτητα φορτηγων. Στα ιχ αναφερονται συνηθως με αριθμο, δηλαδη ποσα κομματια (με μεσο μηκος 4.25 και μεσο πλατος που δε θυμαμαι) παιρνει το βαπορι και σε πιο γκαραζ.

Για παραδειγμα τα Μπλου Σταρ Παρος-Ναξος παιρνουν εκατερωθεν του cage (ο τοιχος στο μεσο του γκαραζ για εξατμισεις, κλιμακοστασια κτλ) κατα πλατος δυο και δυο φορτηγα, αλλα τρια και τρια ιχ.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
cabala10 έγραψε:τα χρεη της... ΤΑ ΠΟΛΛΑ χρεη της...
αν αληθευουν αυτα που λενε οτι η φωτια ξεκινησε σε τρια μερη τοτε θα εχουμε πολλα ενδιαφεροντα πραγματα..

Δεν ξέρω και τόσα πολλά από ναυτιλιακά (αν και αυτό δεν εμπόδισε ποτέ κανέναν στο φόρουμ!), αλλά να υπενθυμίσω ότι το πλοίο δεν ανήκει στην ΑΝΕΚ. :whistlink: Απ'ότι φαίνεται από την περιγραφή, είναι κάτι αντίστοιχο με wet lease.

Εννοείται ότι έχουν ειπωθεί πολλές πίπες μέχρι τώρα. Στη τηλεόραση έδειχναν φωτογραφίες αρχείου από 2 διαφορετικά πλοία. Τη βλακεία περί 200 βυτιοφόρων με ελαιόλαδο που πήρε φωτιά από το τρίψιμο με την οροφή δεν τη σχολιάζω καν... :vava: Και στη wikipedia αυτή τη στιγμή γράφει βλακείες, ότι έπιασε φωτιά μισή ώρα μετά την Ηγουμενίτσα όταν ήταν 44 ναυτικά μίλια ΒΔ από τη Κέρκυρα. Ούτε hovercraft δεν το πιάνει το παπόρι λέμε! :superman:
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#56041 Πολύ σωστά. Δεν είναι όμως λογικό να υποθέσει κανείς ότι ο ναυπηγός λέει ΤΟΣΑ lane m και εννοει ο,τι υπάρχει ΕΝΤΟΣ των κίτρινων γραμμών; Άλλωστε αν παρατηρησεις ακόμα και στα κατάμπαρα γκαράζ οι κίτρινες γραμμές ορίζονται με το ίδιο πλάτος όσο και στα άλλα γκαράζ, παρ' όλο που προφανώς ποτέ δε θα μπει φορτηγό εκεί.

Μήπως λοιπόν για λόγους τυποποίησης υπάρχει αυτη η στάνταρ μονάδα μέτρησης "γκαραζοχωρητικότητας" (και γαμώ τις λέξεις :P)