- 17 Σεπ 2018, 20:22
kyr80 έγραψε:Αυτό που έχω να πω, είναι ότι "έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λέγονται".....
Μην κοιτάτε τι κάνετε εσείς όταν πηγαίνετε σαν τουρίστες κάπου, και μην κρίνεται την οικονομική επιτυχία μιας επιχείρησης τουρισμού από τον κόσμο της. Στο καφέ που έχω 80 τραπέζια περίπου, τα λεφτά μου τα παίρνω από τα 15 κάθε βράδυ. Τα άλλα, ενώ είναι γεμάτα είναι "κούφια". Ένα παγωτό-2 κουτάλια, μια βάφλα-4 μαχαιροπήρουνα κλπ.
Πρώτη φορά στα χρονικά το Σάνι(το γράφω γιατί το ξέρουν όλοι) είχε άδεια δωμάτια στη φουλ σαιζόν. Υπάρχει άλλο μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή(δεν θέλω να αναφέρω όνομα), που μπήκε μέσα. Μιλάμε για ξενοδοχείο 800 κλινών που πέρυσι είχε παράπονα για κρατήσεις over.
Και θα δώσω την απάντηση για όλα αυτά. Η κύρια πληγή είναι το Airbnb. Αν δεν σταματήσει αυτό το πράγμα, το κακό στον τουρισμό αλλά ΚΑΙ στην κοινωνία θα είναι τεράστιο.
α. Το προφανές ότι είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με τις νόμιμες επιχειρήσεις διαμονής. Αστεία φορολογία, μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές και παράθυρα για να λειτουργείς πολλά σπίτια χωρίς να φαίνονται πουθενά. Κανένας απολύτως έλεγχος
β. Καθαρίστριες-Καμαριέρες. Έχει εκτοξευθεί η ζήτηση και είναι δύσκολο για τους νόμιμους να βρούνε καμαριέρες. Γιατί..... Τη δουλειά αυτήν την κάνουν κατά βάση αλλοδαπές. Προσφορά και ζήτηση. Έφτασαν να ζητάνε 8€ την ώρα. Και για τα Airbnb που καθαρίζουν μόνο στις αλλαγές, και τις χρειάζονται 6-7 φορές το μήνα για 2-3 ώρες δεν είναι πρόβλημα και τα δίνουν. Έχει η κάθε μία από αυτές 10-15 σπίτια Airbnb και εκεί που δούλευε 8-9 ώρες για 35€ σε ξενοδοχείο, παίρνει σχεδόν τα διπλά και μαύρα στo Airbnb. Το σηματικότερο;;; Δεν χρειάζεται να είναι καλή στη δουλειά της. Σε ένα ξενοδοχείο αν δεν τεμπελιάζει ή δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, θα πάρει πόδι. Στα σπίτια πρώτον οι ιδιοκτήτες δεν ξέρουν τη δουλειά ώστε να κρίνουν, και να τη διώξουν. Δεύτερον αν θα την διώξουν από 1-2, θα βρει κάπου αλλού 1-2 να συμπληρώσει.
γ. Οι πελάτες των Airbnb είναι κυρίως χαμηλού επιπέδου. Αυτός που ψάχνει σπίτι με τεράστιο ψυγείο, κουζίνα κλπ, δεν έρχεται για να πάει στην ταβέρνα. Έρχεται να τη βγάλει οικονομικά με το S/M. Βασικά το μόνο που αφήνει είναι τα σκουπίδια του.
δ. Και ίσως το σημαντικότερο. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ για μόνιμη ενοικίαση. Δηλαδή όποιος δεν έχει λεφτά να αγοράσει σπίτι, θα μείνει στο δρόμο. Δεν είναι ότι έχουν εκτοξευθεί οι τιμές(ένα studio 35 τ.μ. νοικιάζεται 350€ το μήνα, ΑΝ είσαι τυχερός και βρεις). Και να θες να βρεις , δεν σου νοικιάζουν. Δάσκαλοι που παλιά νοικιάζανε σπίτι, πλέον βάζουν βενζίνη ρεφενέ για να πηγαινοέρχονται καθημερινά. Αστυνομικοί μόνο ντόπιοι. Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτό το πράγμα.
Με το μπαρδόν, αλλά πολλά από αυτά που λες δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα και σίγουρα στο Airbnb δεν είσαι μέσα στο χορό.
1. Στο Airbnb ο καθαρισμός χρεώνεται και με τίποτα και με τις τιμές που παίζουν δε δικαιολογούνται 20 και 30 ευρώ για κάθε αλλαγή. Για αλλαγή (πετάω και γω μία τρελή ιδέα) προτείνετε σε όσους έχουν 800 κλίνες μονάδες και με δεδομένο ότι η θέση είναι εποχιακή, να φροντίσετε η καθαρίστρια να μείνει με κανένα καλό κομπόδεμα όταν κλείσετε τον Οκτώβρη, με σταθερό μισθό και σταθερή δουλειά και να μην πληρώνετε με την ώρα, γεγονός που δείχνει όλη την παθογένεια της ελληνικής εργοδοσίας, της τουριστικής κάτι παραπάνω. Και μετά η καθαρίστρια όχι απλά θα κάνει καλή δουλειά, αλλά θα τρέμει μην τη χάσει.
2. Οι πελάτες των Airbnb είναι όλων των επιπέδων. Το τσιτάτο ότι είναι χαμηλού επιπέδου είναι δείγμα ασχετοσύνης με την όλη κατάσταση. Επίσης στη μεγάλη τους πλειοψηφία το ότι έχουν κουζίνες ή ζητάνε κουζίνες από όσο ξέρω (και ξέρω πολλούς me incl) είναι γιατί χωρίς κουζίνα, διακοπές με παιδί είναι μαρτύριο. Θες να κάνεις ένα γάλα, ένα τοστ, ένα πρόχειρο, να φυλάξεις το ανοιγμένο γάλα, να κρυώσεις μία μπύρα, το νερό για την παραλία την επομένη. Δε θες κουζινάρα για να μαγειρεύεις μουσακά και γεμιστά, έλεος δηλαδή, τι άλλο θα δούμε;
3. Και φυσικά το τσιτάτο δείχνει να αγνοεί τη βασική αρχή του ανθρώπου που κάνει διακοπές. Στις διακοπές θα ξοδέψουμε δεδομένο ποσό. Αν είναι ακριβά θα κόψω από αλλού ή θα μείνω λιγότερες μέρες. Και αν υπάρχει υπερζήτηση, οι λιγότερες μέρες είναι και καλό μέχρις ενός σημείου. Αν όμως η ζήτηση είναι οριακή για την επιβίωση, οι λιγότερες μέρες είναι αρνητικό γιατί είσαι άδειος και σου φταίει το Airbnb (όχι εσύ, γενικά μιλάω). Αντίθετα, αν ο τουρίστας δίνει 40 αντί για 100 στη διαμονή (όπως έκανα πχ στις δικές μου διακοπές) πήγαινα και άπλας στην ταβέρνα μου, καθόμουνα και σε 3 καφέ τη μέρα, παγωτά σουβενίρ και αξιοθέατα, ότι θέλει το παιδί. Γιατί; Γιατί δεν έφαγα κόντρα ξύρισμα στη διαμονή. Οπότε ο μύθος ότι το Airbnb είναι η διαμονή και το S/M είναι εκτός πραγματικότητας.
4. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Airbnb και των Ρουμζ τουλετ; Απολύτως καμία. Απλά πλέον τα ρουμζ έχουν μία πλατφόρμα επικοινωνίας. Μαύρα ήταν, μαύρα είναι. Κουζίνα είχαν, κουζίνα έχουν. Φτηνότερα ήταν, φτηνότερα είναι. Και πλέον έχουν και πλατφόρμα αξιολόγησης, κοινώς κωλοδάχτυλο.
5. Και με βάση το τελευταίο μία τελευταία παρατήρηση. Το tripadvisor, το google, το facebook και το booking μπορούν να κατηγορούν πολλοί Έλληνες τουριστικοί επιχειρηματίες και όχι το Airbnb. Εκεί έχει πέσει πολύ ξεβράκωμα, έχει έχει πέσει πολύ γέλιο και πολύ ρεζίλι. Και αν κάποιος νομίζει ότι του φταίει το χαμηλού επιπέδου προσωπικό, ας σκεφτεί τι κοστίζει περισσότερο: Το 6-7 στο booking και τα 3 αστέρια στο trip ή τα λίγα φράγκα παραπάνω για να βρεις καλό προσωπικό που να παρακαλάει να έρθει και του χρόνου;
6. Το μόνο που έχεις απόλυτο δίκιο είναι η εκτόξευση των ενοικίων, αλλά αυτό είναι πρόβλημα των αστικών κέντρων και όχι των τουριστικών περιοχών.
Και τέλος κάτι που μου έβγαλε το μάτι. Αν δε σου αρέσουν τα κούφια τραπέζια και εφόσον έχεις σάλα με 80, υπάρχει και η εναλλακτική να τους διώχνεις ή να βάλεις ελάχιστη κατανάλωση και να είναι η σάλα άδεια. Δεν ξέρω, ίσως είναι και καλύτερα, μία άδεια σάλα έχει και λιγότερο προσωπικό. Νομίζω δεν ήθελες να πεις αυτό, γιατί αυτό ακούστηκε κάπως.
Τέλος αφού έγραψα ας πω και κάτι που μου έκανε εντύπωση από χθες: Τα ιταλικά και γερμανικά camper δεν έχουν κανένα λόγο να έρθουν ξέχειλα από τη χώρα τους. Αν αυτό γίνεται είναι γιατί έχουμε καταφέρει να είμαστε ακριβότεροι από τα δικά τους -> τροφή για σκέψη.
“Hither came Conan, the Cimmerian, black-haired, sullen-eyed, sword in hand, a thief, a reaver, a slayer, with gigantic melancholies and gigantic mirth, to tread the jeweled thrones of the Earth under his sandaled feet.”