Τα 40 περίπου χρόνια που ξυρίζομαι, δοκίμασα άπειρες ξυριστικές μηχανές. Μεταξύ αυτών και 3 ηλεκτρικές που αγόρασα και χάρισα μετά από την πρώτη ή δεύτερη χρήση (δύο Philips και μία Braun) που δυστυχώς δεν μου ταίριαζαν. Δεν λέω ότι ήταν απαράδεκτες, αφού σε κάποιους φαίνεται ότι κάνουν δουλειά. Εγώ είχα πολλούς ερεθισμούς και ξόδευα πολύ ώρα για ένα μέτριο αποτέλεσμα.
Από τα ξυραφάκια τώρα, δεν υπάρχει καλύτερο από τo Gillette Fusion (ProGlide η απλό). Το θέμα είναι ότι έχουν ξεφύγει πολύ τα ανταλλακτικά τους. Πριν από μερικά χρόνια αγόρασα μια ξυριστική (Parker?) με λεπίδες ασφαλείας. Πολύ καλό ξύρισμα, αλλά θέλει δύο χέρια (μη πω και τρία) που σημαίνει περισσότερος χρόνος. Όταν λοιπόν δεν βιάζομαι, ξυρίζομαι μ’ αυτήν. Όταν βιάζομαι, μια φορά με την Gillette Fusion ProGlide και καθάρισα.
Στα ξυραφάκια έχω καταλήξει στα Astra Superior Platinum. Πέρσι αγόρασα μια συσκευασία των 100 που θα μου κρατήσει χρόνια. Επίτηδες ξυριζόμουν καθημερινά με την ασφαλείας για να δώ πόσο κρατάει το κάθε ξυραφάκι. Το πέταξα στις 3 εβδομάδες καθημερινού ξυρίσματος και άνετα άντεχε κι άλλο. Ίσως γιατί έκανα το κόλπο με τον φελλό που είχα μάθει από τον πατέρα μoυ.
Αφρό για δεκαετίες χρησιμοποιούσα Noxema, μέχρι που θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια. Αφρός πλέον με πινέλο Omega ή Proraso (τα καλύτερα από καμιά δεκαριά που έχω δοκιμάσει ως τώρα) και σαπούνι ξυρίσματος Proraso είτε σε κρέμα είτε σαπούνι σε βάζο. Ο αφρός γίνεται στην στιγμή και είναι απόλαυση.
Συνήθως ξυρίζομαι το πρωί, αμέσως μετά το πρωινό μπάνιο και τα γένια είναι μαλακά. Αν χρειαστεί να ξυριστώ χωρίς να έχει προηγηθεί μπάνιο, πρώτα βάζω την ειδική κρεμούλα που μαλακώνει τα γένια και μετά από λίγα λεπτά καυτό νεράκι και αφρό με το πινέλο! Κόβονται σαν βούτυρο.
Στο τέλος ένα πέρασμα με osma και μετά την αγαπημένη μου after shave. Απόλαυση...

, συνεχίζω!