Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
Dimsabas έγραψε:@παραπάνω που λένε για φακούς επαφής

Και πού να κάνετε επέμβαση λέιζερ στα μάτια...

+1
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#171764 Στα σύν των φακών επιπλέον των πιο πάνω
- βλέπεις τα πράματα στο σωστό μέγεθος (σε μύωπα με τα γυαλιά βλέπεις μικρότερα)
- δεν έχεις την παραμόρφωση μακριά από το κέντρο, πχ με γυαλιά τα δοκάρια στην άκρη του πεδίου σου δεν είναι ποτέ ίσια.
- φοράς γυαλιά ηλίου, μάσκα σκι ή μάσκα θαλάσσης ή κράνος
- βαζοβγάζεις ρούχα πουλόβερ κλπ χωρίς να πρέπει να βγάλεις γυαλιά
- δεν θολώνουν πάνω από μακαρονάδα
- δεν πιάνουν σκόνη (πιάνουν βροχή δύσκολα αλλά θέλει προσοχή)

Στα μείον των φακών
- βάλε-βγάλε, υγρά, αγορά κουβάλημα σε ταξίδια
- αν βραχούν είναι θέμα
- καλό είναι να μην κοιμάσαι με αυτά (επιπλέον βάλε-βγάλε σε μεσημεριανό ύπνο)
- ο ήλιος σε τυφλώνει περισσότερο
- κίνδυνος μόλυνσης

Για τα γυαλιά που γλυστράνε προτείνω
- ελαφριά γυαλιά, λεπτό σκελετό, λεπτό φακό (ακριβότερος) όχι κρυστάλλινο
- τακτικό πλύσιμο δέρματος μύτης και αυτιών και τακτική καθαριότητα των ανάλογων σημείων του σκελετού να φύγει η λιπαρότητα
- σιλικονένια σημεία επαφής
- χρήση ελαστικού ιμάντα (το φοράω πάντα όταν μπαίνω σε πλεούμενο)
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
sknipper έγραψε:Στα σύν των φακών επιπλέον των πιο πάνω
- βλέπεις τα πράματα στο σωστό μέγεθος (σε μύωπα με τα γυαλιά βλέπεις μικρότερα)

αυτό μπορούμε να το έχουμε κάπως επίσημα γραμμένο γιατί δε με πιστεύουν; :s_blush :shifty:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Red Garland έγραψε:

αυτό μπορούμε να το έχουμε κάπως επίσημα γραμμένο γιατί δε με πιστεύουν; :s_blush :shifty:
Για επίσημα από οπτικό, οφθαλμίατρο ή έστω φυσικό.
Αλλά είναι απλό, σκέψου ένα μεγεθυντικό φακό που είναι αμφίκυρτος. Κοντά στο αντικείμενο το δείχνει μικρό και όσο το απομακρύνεις (λίγα εκατοστά) μεγαλώνει.
Το ακριβώς αντίθετο ισχύει με τους μυωπικούς φακούς επειδή είναι αμφίκοιλοι. Όσο το απομακρύνεις τόσο πιο μικρά τα βλέπεις. Έτσι λοιπόν και στα γυαλιά όσο πιο μακριά από το μάτι τα βάζεις τόσο πιο μικρά βλέπεις.
Ο φακός είναι πάνω στο μάτι οπότε δεν έχει καθόλου μεγέθυνση (υπερμετρωπικό γυαλί) ή σμίκρυνση (μυωπικό γυαλί).
Άβαταρ μέλους
By Dodger
Red Garland έγραψε:

Φοράει το αμόρε γυαλιά; :shifty: Υπάρχουν και οι χάρακες :lol:
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#171817 χάρακες; θες να μας κάψεις; :lipsealed:
εδώ αμάν έκανα να δώσω την κλίμακα και μετά άρχιζε να ρωτάει τι σημαίνει το 1:200 πάνω αριστερά. :whistlink:

@sknipper
thanks for the info, όντως εμπειρικά ως μύωψ τα πηγαίνω πίσω για να δω καλύτερα.

Πάντως οι φακοί θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, μετά από αυτό το άρθρο(που είναι τραβηγμένα λίγο αυτά που κάνουν ορισμένοι: πχ. κοιμούνται όλη νύχτα με φακούς κ.α) τρόμαξα λίγο.
Poor Contact Lens Hygiene Puts Users at Risk of Serious Infections
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Red Garland έγραψε:@sknipper
thanks for the info, όντως εμπειρικά ως μύωψ τα πηγαίνω πίσω για να δω καλύτερα.

Πάντως οι φακοί θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, μετά από αυτό το άρθρο(που είναι τραβηγμένα λίγο αυτά που κάνουν ορισμένοι: πχ. κοιμούνται όλη νύχτα με φακούς κ.α) τρόμαξα λίγο.
Poor Contact Lens Hygiene Puts Users at Risk of Serious Infections
Ναι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι μόλυνσης και υπάρχουν και κάτι πολύ κακά μικρόβια που μπορεί να σου καταστρέψουν τελείως τον κερατοειδή μέσα σε ώρες και να τρέχεις για μεταμόσχευση.... (εντελώς τυχαία μου το έλεγε ένας φίλος οφθαλμίατρος προχθές). Από την άλλη υπάρχουν και άνθρωποι που κοιμούνται συχνά με φακούς και δεν έχουν πάθει τίποτα. Παίζει ρόλο και η προσοχή στην αντισηψία αλλά και οι αντοχές του ματιού σου. Το καλύτερο που είχα ακούσει ήταν κάποιος που πρωτοέβαλε φακούς (παλιά, ετήσιους) τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο που πήγε για τσεκάπ προέκυψε ότι όλα θαύμα κλπ και δεν τους είχε βγάλει από τα μάτια του.
Άβαταρ μέλους
By bihlas87
#171855 Έχω ακούσει από γνωστούς ότι κοιμούνται με φακούς και απορώ. Στα 13 χρόνια που φοράω, μόνο
μία φορά κοιμήθηκα χωρίς να τους βγάλω επειδή ήμουν τόσο τύφλα που κοιμήθηκα με ρούχα και
παπούτσια στον καναπέ. Το πρωί δεν έβλεπα τίποτα από την θολούρα, είχαν βεντουζώσει πάνω στο
μάτι από την αφυδάτωση και τους έβγαλα τελικά ουρλιάζοντας ενώ κλωτσούσα τον τοίχο. Τα μάτια
μου είχαν κοκκινήσει σαν να είχα σκάσει 5 'γάρα :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#171865 Κι εγώ είχα κόιμηθει με φακούς μια φορά τελέιως λιώμα, ξύπνησα, δεν θυμομόυν φυσικά ότι φορούσα φακούς την προηγούμενη, δεν είχα ξενερώσει κι όλας ακόμα, μου πήρε λίγα λεπτά να καταλάβω τι συμβάινει και βλέπω :lol:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#172126 Δεν μπορώ κάτι ξένο πάνω μου. Προτιμώ τα εκ του ασφαλούς γυαλιά με ο,τι αυτό συνεπάγεται
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#172411 Μεσημέρι καλοκαίρι σε σκάφος που έχει ωραία θαλασσινή υγρασία μια χαρά κοιμόμουνα με φακούς (για 2-3 ώρες) και μετά κατευθείαν θάλασσα και δεν είχα πρόβλημα νύχτα όμως ποτέ.
Αλλά είπαμε ο καθένας είναι διαφορετικός, μερικοί δεν μπορούν καθόλου τους φακούς, δεν τους συνηθίζουν με τίποτα, άλλοι τους ξεχνάνε και δεν τρέχει τίποτα. Η πλειοψηφία βέβαια τους συνηθίζει σε λίγες μέρες και μπορεί να τους φοράει για αρκετές ώρες την ημέρα.

Στα μείον των φακών επαφής προσθέστε και αυξημένη ξηρότητα σε ξηρό περιβάλλον με κλιματισμό κλπ.
Περιέργως πάντως είχα την εντύπωση ότι σε μπαράκια με καπνό κλπ ήταν καλύτερα με φακούς παρά με γυαλιά...
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 3
#176057 Και μολις χορευει η μπομπα το 'ειμαι μπουκιτσα μια κοτομπουκιτσα'...

< 3
Άβαταρ μέλους
By gianik
#176272 Έχει να προτείνει κανείς κάποιον ορθοπαιδικό (κατά προτίμηση Νότια Προάστεια) που να δέχεται με ΕΟΠΥ?