Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By GTS
Dimitris_P έγραψε:
skous έγραψε:Επίσης «Με την διάταξη στο νόμο 4936/2022 (νέος κλιματικός νόμος) προβλέπεται ότι από την 1 Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.»

Αν μένεις κάπου που δεν υπάρχει ΦΑ και σου χαλάσει ο καυστήρας τι κάνεις; Πας αποκλειστικά σε ΑΘ;

Το συστημα της Ελλαδος ειναι οντως περιεργο. Δηλ για το δικο μου σπιτι Α/Θ δεν δουλευει καλα, ενω πετρελαιο ειναι μια χαρα

Στην Τριπολη περασε ΦΑ και η μιση γειτονια εβαλε αμεσως ατομικους καυστηρες.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
GTS έγραψε:για το δικο μου σπιτι Α/Θ δεν δουλευει καλα, ενω πετρελαιο ειναι μια χαρα

Τι εννοείς "δεν δουλεύει καλά"; Δεν πιάνει τις θερμοκρασίες που θέλεις; Βγάζει βλάβες; Τι μάρκα ΑΘ έβαλες;
Άβαταρ μέλους
By GTS
Χρήστος Λάππας έγραψε:
GTS έγραψε:για το δικο μου σπιτι Α/Θ δεν δουλευει καλα, ενω πετρελαιο ειναι μια χαρα

Τι εννοείς "δεν δουλεύει καλά"; Δεν πιάνει τις θερμοκρασίες που θέλεις; Βγάζει βλάβες; Τι μάρκα ΑΘ έβαλες;

δεν εβαλα τιποτα. αλλα αν μιλαμε για σπιτι με περιστασιακη χρηση δεν μπορω να περιμενω να αποδωσει η Α/Θ, νομιζω δεν θελει 24Η να δουλεψει, δεν ισχυει αυτο?

Τις Α/Θ τις προωθουν γιατι εχουν περισεια ρευματος απο φωτοβολταικα. Παροτι ειναι πανακριβες. Το Φ/Α ειναι πολυ καλυτερη επιλογη με ατομικο καυστηρα.
Άβαταρ μέλους
By skous
GTS έγραψε:
Χρήστος Λάππας έγραψε:

δεν εβαλα τιποτα. αλλα αν μιλαμε για σπιτι με περιστασιακη χρηση δεν μπορω να περιμενω να αποδωσει η Α/Θ, νομιζω δεν θελει 24Η να δουλεψει, δεν ισχυει αυτο?

Τις Α/Θ τις προωθουν γιατι εχουν περισεια ρευματος απο φωτοβολταικα. Παροτι ειναι πανακριβες. Το Φ/Α ειναι πολυ καλυτερη επιλογη με ατομικο καυστηρα.
Δεν ισχυει αυτο με την αντλία, αυτο που λές ειναι για ενδοδαπέδια.
Η αντλία κανει οτι και ο κάθε καυστήρας, απο εκει και πέρα εξαρτάται τι συστημα θερμανσης εχεις (ενδοδαπεδια, φανκοιλς, καλοριφερ κλπ) και την αδράνεια του συστήματος.

Καλυτερα να πας να παρεις προσφορες απο 2-3 μηχανικους με συνεργεια για να δεις όχι μονο budget αλλα και ιδεές σχετικά με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό + την διαμόρφωση

Εγω για airbnb πάντως:
- Δεν θα εβαζα κεραμοσκεπή και θα εκανα απλη μόνωση στην ταράτσα.
- Δεν θα εβαζα φωτοβολταικά
- Θα περναγα σωλήνες για κλασσική θέρμανση (καλοριφερ) *
- θα εβαζα καυστήρα πετρελαίου *
- θα έβαζα κλιματιστικα

Και τελος.

* αν ΔΕΝ θα γινόταν χρήση χειμώνα, τότε απλα ισως να περναγα μόνο σωλήνες για μελλοντική χρήση θερμανσης και δεν θα εμπαινα σε κόπο να στήσω λεβητοστάσιο.

< >
Άβαταρ μέλους
By GTS
skous έγραψε:
GTS έγραψε:
Χρήστος Λάππας έγραψε:

Δεν ισχυει αυτο με την αντλία, αυτο που λές ειναι για ενδοδαπέδια.
Η αντλία κανει οτι και ο κάθε καυστήρας, απο εκει και πέρα εξαρτάται τι συστημα θερμανσης εχεις (ενδοδαπεδια, φανκοιλς, καλοριφερ κλπ) και την αδράνεια του συστήματος.

Καλυτερα να πας να παρεις προσφορες απο 2-3 μηχανικους με συνεργεια για να δεις όχι μονο budget αλλα και ιδεές σχετικά με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό + την διαμόρφωση

Εγω για airbnb πάντως:
- Δεν θα εβαζα κεραμοσκεπή και θα εκανα απλη μόνωση στην ταράτσα.
- Δεν θα εβαζα φωτοβολταικά
- Θα περναγα σωλήνες για κλασσική θέρμανση (καλοριφερ) *
- θα εβαζα καυστήρα πετρελαίου *
- θα έβαζα κλιματιστικα

Και τελος.

* αν ΔΕΝ θα γινόταν χρήση χειμώνα, τότε απλα ισως να περναγα μόνο σωλήνες για μελλοντική χρήση θερμανσης και δεν θα εμπαινα σε κόπο να στήσω λεβητοστάσιο.

< >

Σωστος αυτο σκεφτομαι και εγω. Η αληθεια δεν μου αρεσουν τα κλιματιστικα νομιζω επισης δεν θα ειναι τοσο ζεστο το καλοκαιρι γιατι εχει σχεδον παντα αερακι η περιοχη. Αλλα αν το φτιαξω θα θελω να πηγαινω και τον χειμωνα γιαυτο πρεπει να βαλω τους σωληνες και μονωση στον πανω οροφο που ειναι στα τουβλα. Στον κατω το αφηνω οπως ειναι αλλα πρεπει να μπουν 2 κλιματιστικα που θα χαλασει την εικονα του. Η περιοχη εχει πολυ υγρασια οποτε τα κλιματιστικα θα την αφαιρουν τον χειμωνα. Θα δω βεβαια μπορει να βρω τροπο να βολεψω και κλιματιστικα και την εικονα τους απεξω.
Άβαταρ μέλους
By markvag
GTS έγραψε:

Τις αντλίες θερμότητας τις προωθούν όχι για την περίσσεια ρεύματος από ΑΠΕ, αλλά επειδή (υποτίθεται ότι) πάμε σε ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Οπότε θεωρητικά σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει πετρέλαιο, άρα γιατί να βάλεις καυστήρα πετρελαίου;
Άβαταρ μέλους
By GTS
markvag έγραψε:
GTS έγραψε:

Τις αντλίες θερμότητας τις προωθούν όχι για την περίσσεια ρεύματος από ΑΠΕ, αλλά επειδή (υποτίθεται ότι) πάμε σε ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Οπότε θεωρητικά σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει πετρέλαιο, άρα γιατί να βάλεις καυστήρα πετρελαίου;

Δεν το πιστευω αυτο. Τωρα αν το πιστευεις εσυ καλη τυχη. Πετρελαιο θα εχει για αλλα 100 χρονια τουλαχιστον. Αλλα αν εχεις δικτυο ΦΑ ειναι καλυτερο καυσιμο απο το πετρελαιο γιατι κανει καθαροτερη καυση και δεν θελεις δεξαμενη.

Θεωρητικα το γραφω το σπιτι εχει μονοφασικο ρευμα, νομιζω για Α/Θ δυο οροφους απο 75 τμ ο καθενας θα ηθελες 3φασικο. ξερει κανενας; Μιλαμε και καθε οροφος θα εχει ξεχωριστη κουζινα, οποτε 2 ψυγεια κλπ
Άβαταρ μέλους
By otso
#876389 Παιδια αν η θερμοκρασια πεσει κατω απο το μηδεν η εκει γυρω ,η Α/Θ ζεσταινει ;
Αυτη η τρελλα να παιρνεις σαν η Αθηνα να ειναι ολη η Ελλαδα με τρελαινει .
Επιδοτουν το ρευμα για το επιδομα θερμανσης και κοβουν απο το πετρελαιο , δεν ξερω κανεναν στον νομο μου να εχει βαλει αντλια η να σκεφτεται να βαλει .
Πριν μερικα χρονια που καταψυχθηκε η Θεσ/νικη και γελαγαμε με τον μαρκο με τα γουνινα σωβρακα , θα επιζουσαν με Α/Θ ;
Άβαταρ μέλους
By GTS
#876391 Υποτιθεται οι καινουριες δεν εχουν θεμα. Οπως ειπα στην Τριπολη που ειναι στανταρ το -8 τον χειμωνα βαζουν ολοι ΦΑ στα παλια κτηρια, προφανως ξερουν. Επηδη εχω ζησει στον Καναδα με -25 ενιοτε και -10 καθημερινοτητα τον χειμωνα θεωρω οτι οι Α/Θ ειναι αλλη μια μπαρουφα που πουλανε στην Ελλαδα. Η θερμανση με ρευμα ηταν ποιο ακριβη απο το ΦΑ αλλα ηταν ποιο απλο το συστημα του με αεροθερμα. Καταρχας τον χειμωνα κοβεται το ρευμα συχνα στην επαρχια. Βεβαια και στην Νορβηγια τις βαζουν αλλα μην ξεχναμε οτι και εκει εχουν πολλα υδροηλεκτρικα οποτε τις προωθουν για αυτον τον λογο. Γενικα ειναι μπερδεμενο το θεμα, στο τελος βαζεις οτι ειναι φθηνοτερο.
Άβαταρ μέλους
By markvag
otso έγραψε:Παιδια αν η θερμοκρασια πεσει κατω απο το μηδεν η εκει γυρω ,η Α/Θ ζεσταινει ;
Αυτη η τρελλα να παιρνεις σαν η Αθηνα να ειναι ολη η Ελλαδα με τρελαινει .
Επιδοτουν το ρευμα για το επιδομα θερμανσης και κοβουν απο το πετρελαιο , δεν ξερω κανεναν στον νομο μου να εχει βαλει αντλια η να σκεφτεται να βαλει .
Πριν μερικα χρονια που καταψυχθηκε η Θεσ/νικη και γελαγαμε με τον μαρκο με τα γουνινα σωβρακα , θα επιζουσαν με Α/Θ ;

Προσωπικά, ξεκινάμε τον 3ο χειμώνα με AC στη Δράμα, χωρίς να έχουμε θέμα. Βοηθάει και το συγκεκριμένο σπίτι που είναι αρκετά προστατευμένο από τον βοριά, αλλά υπάρχουν αρκετοί που είναι έτσι. Βέβαια, στο Νευροκόπι (που τον χειμώνα είναι 15 βαθμούς κάτω από τη Δράμα, όταν πχ εμείς έχουμε -5, αυτοί έχουν άνετα -20), δεν νομίζω να παίζουν έτσι...

Θέλω να πω πως υπάρχουν αρκετές περιοχές που την παλεύεις με AC ή Α/Θ για θέρμανση, αλλά όντως, στα πολλά κρύα δεν γνωρίζω...
Άβαταρ μέλους
By skous
#876399 Εγω με ac δεν την παλευω ουτε χειμωνα που ξεραινει τον αέρα ούτε το καλοκαίρι.

Θεωρω σε απομακρυνσμενη περιοχή (όπου δεν υπάρχει δίκτυο ΦΑ) η καλύτερη επιλογή καυστήρας πετρελαίου συμπυκνωσεως. Οπου και αν πέσει το ρεύμα, με μια απλη γενήτρια ο καυστήρας εξυπηρετείται.

Αντλια επίσης καταλαμβάνει και σεβαστό χώρο εξωτερικά αν μιλάμε για πολλά τμ και δεν εχουν όλοι τον χώρο. Αν θυμαμαι καλα για 200τμ μιλαμε κατι σε στυλ ψυγείο διπορτο σε μέγεθος.

< >
Άβαταρ μέλους
By skous
#876401 GTA αν αυτα τα 2 σπίτια που λες δεν έχουν ξεχωριστη παροχη/ρολόι, τότε δυσκολα τα πράγματα ακόμα και χωρις αντλία αν εχεις 1 παροχη με μονοφασικο.

Τωρα μπορεί να σου κάνει και μονοφασικό για το κάθε σπίτι, με επαύξηση ισχύος. Αν ειναι για τριφασικό, θα πρέπει να περαστουν καλώδια για τριφασική παροχη κλπ.
Με τριφασικό είσαι futureproof ΑΛΛΑ το κοστος (και το πάγιο) είναι πιο μεγάλο.

< >
Άβαταρ μέλους
By GTS
#876402 Θα το εχω υποψιν. Το ρολοι ειναι 1 για τον 1ο οροφο, ο 2ος δεν εχει καν καλωδια. 2ο ρολοι δεν μπορει να μπει.
Ετσι και αλλοιως στην παρουσα φαση μονο καλωδια και σωληνωσεις θελω να περασω στον 2ο οροφο. Να λειτουργουν και οι δυο οροφοι στο φουλ δεν νομιζω γιατι ειναι εκτος πολεος.

Το συστημα καυστηρα πετρελαιου το εβαλες προσφατα? Ποσο σου πηγε συνολικα?