Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By drdino
#104315 Pestle and porter analysis με μερικά παραδείγματα για την συγκεκριμένη εταιρεία, εγγυημένη απόδοση.
Άβαταρ μέλους
By kacey
EDDIE_147 έγραψε:
Και αμα δεν εχεις "projectαρες"? Ρε παιδι μου, τι project να εχεις σε 2 εταιριες με αυτοκινητα και μια οικογενειακη επιχειρηση χονδρεμποριου που ανελαβες οταν ηρθε ο καιρος? Εκανες τη δουλεια σου (στις πρωτες), ετρεχες το μαγαζι (στο δευτερο), ωραια, δεν ειναι κατι αξιο λογου.

Στις μεν εταιρείες με αυτοκίνητα επέκτεινες το πελατολόγιο σου ενώ προχώρησες στις x ενέργειες για να δεις τι ήθελε το υφιστάμενο πελατολόγιο σου και έκανες τις ψ ενέργειες για να το κρατήσεις πιστό.

Στη δε επιχείρηση χονδρεμπορίου έκανες το Α το οποίο μείωσε το κόστος της επιχείρησης κατά τόσο, έκανες το Β που αύξησε την κερδοφορία κατά τόσο, έφερες τα τάδε προϊόντα που διατήρησαν το τζίρο σε περίοδο που αυτός έπεφτε και έχανες πελάτες που θα ψώνιζαν και άλλα πράγματα.

Προσεξε να δεις τωρα το προβλημα μου. Ωραια, τα εκανα αυτα που λες. Αλλα δεν θα θεωρω επιτευγματα (ποσο μαλλον "projectαρες"), απλα εκανα τη δουλεια μου. Δηλαδη μου φαινεται κουφο να καθομαι να λεω "κοιταααααα, μειωσα το κοστος της επιχειρησης επειδη εκανα το ταδε και το δεινα κλπ κλπ" γιατι πολυ απλα αυτα ειναι αυτα που επρεπε να κανω.

Γενικα εχω το εξης θεμα: συχνα πυκνα μου λενε οι τριγυρω μου (και δεν μιλαω για τη μαμακα και το μπαμπακα που ειναι περηφανοι για το γιο) οτι εχω πετυχει αυτο, οτι ειμαι εξυπνος γιατι ταδε, οτι καταφερα να κανω το δεινα, οτι μπορω να κανω τα α,β,γ. Το θεμα μου ειναι οτι η απαντηση μου σε ολα τα παραπανω ειναι "ε σιγα το κατορθωμα" εως "ε σιγα τη |λογοκρισία| που εκανα, δουλεια μου ειναι". Να το πω αλλιως, θα ακουστει ψωνισμενο και καποιοι μπορει να ειρωνευτουν ( :protest: ) αλλα δεν το λεω για να το παιξω γαμικος, ετσι κ αλλιως ουτε με ξερει κανεις εδω μεσα για να κανω διαφημιση, ουτε τιποτα τετοιο. Συχνα πυκνα διαφοροι μου λενε διαφορα τυπου "εισαι πανεξυπνος" και "μπορεις να κανεις τα παντα" και αμεσως εγω σκεφτομαι (απο μεσα μου :lol: ) "ρε μπας και ειστε εσεις χαζοι ή/και αχρηστοι, για να νομιζετε απο ΑΥΤΑ τα ταδε που ξερω/κανω/καταφερνω οτι εγω ειμαι πανεξυπνος ή ικανος?" :lol:

με απλα λογια: αυτα με τα οποια κανω εντυπωση στους τριγυρω μου, εμενα μου φαινονται απλα, αυτονοητα ή και τα δυο. Και γενικα το να μιλαω για τη παρτη μου και να με διαφημιζω λεγοντας "εχω κανει εκεινο, το αλλο, το παραπερα" δεν μου βγαινει.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#104319 Ξέχνα κάθε τέτοιο σκεπτικό.
Εγώ σου μιλάω για α+β=γ και τίποτα άλλο.

Αναλόγως τη θέση αυξάνονται οι απαιτήσεις αλλά -ταπεινή μου γνώμη είναι ότι- πρέπει να είσαι σε θέση να δείξεις ότι:
- αντιλήφθηκες την ανάγκη να κάνεις την τάδε ενέργεια
- μπόρεσες να προσδιορίσεις την ενέργεια (ακόμα και αν δεν την έκανες δείχνεις ότι ξέρεις τι χρειάζεται για να υλοποιηθεί)
- είχες σκεφτεί την επίπτωση που θα είχε
- μπόρεσες να μετρήσεις/υπολογίσεις το τελικό αποτέλεσμα

Για να το θέσω ακόμα πιο απλά.
Μπορεί να πάει ο απόφοιτος του σούπερ ντούπερ ΜΒΑ, που έχει πάρει 9, του έχει δώσει έπαινο ο Δρ. Κλαπαρχιδίδης, ξέρει απ' έξω τις δυνάμεις του Porter (βασικό αυτό) και έκανε πρακτική (μάζευε αλληλογραφία) στην x πολυεθνική και να χάσει μια entry level θέση (πχ marketing trainee) από τον απόφοιτο του ΤΕΙ Κωλοπετινίτσας ο οποίος δούλευε μέχρι τώρα πωλητής στα Zara αλλά έχει πάρει ΜΥΡΩΔΙΑ τι σημαίνει πελάτης, προϊόν, πωλήσεις κλπ.

Πχ αν ρωτήσεις τον πρώτο για στρατηγική προώθησης θα σου πει ότι σύμφωνα με τον McDurham που είχε γράψει μια θεωρία το 1979 υπάρχουν δυο σενάρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη μπλα μπλα μπλα ενώ ο δεύτερος θα σου πει ότι έκαναν έκπτωση σε διαφορετική κατηγορία κάθε δεύτερη εβδομάδα για να κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου, όταν δεν τράβαγε μια φτηνή κατηγορία την έβαζα σε 2-3 (στην τιμή των 2 παίρνει 3) για να ανεβάσουν όγκο κλπ κλπ κλπ.

Μυρωδιά.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
kacey έγραψε:
EDDIE_147 έγραψε:
Και αμα δεν εχεις "projectαρες"? Ρε παιδι μου, τι project να εχεις σε 2 εταιριες με αυτοκινητα και μια οικογενειακη επιχειρηση χονδρεμποριου που ανελαβες οταν ηρθε ο καιρος? Εκανες τη δουλεια σου (στις πρωτες), ετρεχες το μαγαζι (στο δευτερο), ωραια, δεν ειναι κατι αξιο λογου.

Στις μεν εταιρείες με αυτοκίνητα επέκτεινες το πελατολόγιο σου ενώ προχώρησες στις x ενέργειες για να δεις τι ήθελε το υφιστάμενο πελατολόγιο σου και έκανες τις ψ ενέργειες για να το κρατήσεις πιστό.

Στη δε επιχείρηση χονδρεμπορίου έκανες το Α το οποίο μείωσε το κόστος της επιχείρησης κατά τόσο, έκανες το Β που αύξησε την κερδοφορία κατά τόσο, έφερες τα τάδε προϊόντα που διατήρησαν το τζίρο σε περίοδο που αυτός έπεφτε και έχανες πελάτες που θα ψώνιζαν και άλλα πράγματα.

Προσεξε να δεις τωρα το προβλημα μου. Ωραια, τα εκανα αυτα που λες. Αλλα δεν θα θεωρω επιτευγματα (ποσο μαλλον "projectαρες"), απλα εκανα τη δουλεια μου. Δηλαδη μου φαινεται κουφο να καθομαι να λεω "κοιταααααα, μειωσα το κοστος της επιχειρησης επειδη εκανα το ταδε και το δεινα κλπ κλπ" γιατι πολυ απλα αυτα ειναι αυτα που επρεπε να κανω.

Γενικα εχω το εξης θεμα: συχνα πυκνα μου λενε οι τριγυρω μου (και δεν μιλαω για τη μαμακα και το μπαμπακα που ειναι περηφανοι για το γιο) οτι εχω πετυχει αυτο, οτι ειμαι εξυπνος γιατι ταδε, οτι καταφερα να κανω το δεινα, οτι μπορω να κανω τα α,β,γ. Το θεμα μου ειναι οτι η απαντηση μου σε ολα τα παραπανω ειναι "ε σιγα το κατορθωμα" εως "ε σιγα τη |λογοκρισία| που εκανα, δουλεια μου ειναι". Να το πω αλλιως, θα ακουστει ψωνισμενο και καποιοι μπορει να ειρωνευτουν ( :protest: ) αλλα δεν το λεω για να το παιξω γαμικος, ετσι κ αλλιως ουτε με ξερει κανεις εδω μεσα για να κανω διαφημιση, ουτε τιποτα τετοιο. Συχνα πυκνα διαφοροι μου λενε διαφορα τυπου "εισαι πανεξυπνος" και "μπορεις να κανεις τα παντα" και αμεσως εγω σκεφτομαι (απο μεσα μου :lol: ) "ρε μπας και ειστε εσεις χαζοι ή/και αχρηστοι, για να νομιζετε απο ΑΥΤΑ τα ταδε που ξερω/κανω/καταφερνω οτι εγω ειμαι πανεξυπνος ή ικανος?" :lol:

με απλα λογια: αυτα με τα οποια κανω εντυπωση στους τριγυρω μου, εμενα μου φαινονται απλα, αυτονοητα ή και τα δυο. Και γενικα το να μιλαω για τη παρτη μου και να με διαφημιζω λεγοντας "εχω κανει εκεινο, το αλλο, το παραπερα" δεν μου βγαινει.

Το ιδιο τεινω να κανω και εγω by default, ΞΕΚΟΛΛΑ ομως οσο πιο γρηγορα μπορεις. Αλλο οι φιλοι και η οικογενεια, αλλο η δουλεια.
Σκεψου πως ηταν η επιχειρηση πριν την παρεις, και πως ηταν μετα. Ηταν καλυτερα? αν ναι, βρες τι ηταν καλυτερο απο πριν και γραψτο: Οργανωση? πελατολογιο? τζιρος? ταχυτητα εξυπηρετησης? οτι και να ειναι, το καταφερες ΕΣΥ.

Οσο το να "μη διαφημιζεις τον εαυτο σου", εμεις βλεπουμε ενα τυπο που αρκετα συχνα γραφει για το τι του συνεβη/εχει συμβει στους δρομους, και το πως το αντιμετωπισε (ρακετες κλπ). Εγω μπορει να το θεωρω διαφημιση, εσυ να το λες "ημερολογιο". δεν πειραζει, ΓΡΑΨΕ ΤΟ ή πες το στη συνεντευξη αν εχεις κανει κατι σο μαγαζι σου ή σε εμπειρια που πιστευεις οτι θα βοηθησει στη δουλεια. ΠΧ το γεγονος οτι ειχες υπαλληλους και κουμανταριζες καποια χρονια, εσυ μπορεινα το θεωρεις "οκ, ειχα μαγαζι, αρα και υπαλληλους", αλλα βοηθαει σημαντικα αν στα πλαισια της δουλειας θα χρειαστει να ηγηθεις ομαδας σε σχεση με καποιο αλλο που μεχρι τωρα δουλευε μονος του. το τονιζεις λοιπον γιατι ΕΙΝΑΙ προσον.
Άβαταρ μέλους
By kacey
#104324 Κατανοητα.

trident1971 έγραψε:Οσο το να "μη διαφημιζεις τον εαυτο σου", εμεις βλεπουμε ενα τυπο που αρκετα συχνα γραφει για το τι του συνεβη/εχει συμβει στους δρομους, και το πως το αντιμετωπισε (ρακετες κλπ). Εγω μπορει να το θεωρω διαφημιση, εσυ να το λες "ημερολογιο"

Εγω το λεω "ψυχοθεραπεια" (και το πως τους αντιμετωπιζω, και οτι τα γραφω εδω) :lol:
Άβαταρ μέλους
By trident1971
kacey έγραψε:Κατανοητα.

trident1971 έγραψε:Οσο το να "μη διαφημιζεις τον εαυτο σου", εμεις βλεπουμε ενα τυπο που αρκετα συχνα γραφει για το τι του συνεβη/εχει συμβει στους δρομους, και το πως το αντιμετωπισε (ρακετες κλπ). Εγω μπορει να το θεωρω διαφημιση, εσυ να το λες "ημερολογιο"

Εγω το λεω "ψυχοθεραπεια" (και το πως τους αντιμετωπιζω, και οτι τα γραφω εδω) :lol:

αφου καταλαβες τι θελω να πω παρακατω απο το κομματι που παραθεσες, πες το και "η λιμνη των κυκνων", δεν εχει σημασια. :lol:
Άβαταρ μέλους
By NickTG
kacey έγραψε:Προσεξε να δεις τωρα το προβλημα μου. Ωραια, τα εκανα αυτα που λες. Αλλα δεν θα θεωρω επιτευγματα (ποσο μαλλον "projectαρες"), απλα εκανα τη δουλεια μου. Δηλαδη μου φαινεται κουφο να καθομαι να λεω "κοιταααααα, μειωσα το κοστος της επιχειρησης επειδη εκανα το ταδε και το δεινα κλπ κλπ" γιατι πολυ απλα αυτα ειναι αυτα που επρεπε να κανω.

Και έλεγα πως είμαι ο μόνος που το σκέφτομαι έτσι!
Άβαταρ μέλους
By nass
#104342 Προ ετών πλήρωσα επαγγελματία στην Αγγλία (κάπου €300) να μου φτιάξει το βιογραφικό μου. Τι έκανε:
ο Εξαφάνισε τα "χιλιάδες" bullets "death by bullets" τα αποκάλεσε
ο 3 σελίδες max για senior θέση / ηλικία (ας πούμε από manager και πάνω, από 35 και πάνω), 2 σελίδες max για "κανονική"
o OXI Europass κτλ. "έτοιμα" σκοπός είναι να ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ το βιογραφικό και να τραβάει την προσοχή, όχι να είναι ίδιο με άλλα 100000. Πχ. έδειξα το βιογραφικό μου σε φίλη HRου σε ελληνικό εμπορικό όμιλο (όχι τεράστιο αλλά γνωστό) και είπε "γουάου, δεν έχω ξαναδει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα" (αν και είναι άδικο αυτό διότι συνήθως της έρχονται βιογραφικά για πωλητές, μικρότερης εμπειρίας κτλ.) αλλά τέλος πάντων το "γουάου φάκτορ" είναι ζητούμενο
ο Τέλος-τέλος σπουδές και certifications (αν και κάποια υπάρχουν και αλλού) κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτά (πλην εξαιρέσεων στυλ καλό ΜΒΑ) σε υποψήφιο > 30 ετών εκτός και αν μιλάμε για ακαδημαϊκή θέση
o Hobbies και τέτοια ξου εκτός και αν υπάρχει χώρος και είναι σχετικά με το αντικείμενο κάτι γενικότητες "ιστιοπλοϊα = συνεργασία με άλλους ανθρώπους, ήρεμος χαρακτήρας" είναι ψιλομπούρδες
ο Πρώτο πρώτο το objective δηλ. σε μία γραμμή τι θέλεις και ξέρεις να κάνεις στυλ "Γενικός γαμάω director". Ισως να θέλει customization ανάλογα με τη θέση.
o Από κάτω keywords σε μία-δύο γραμμές τα βασικά που πάνε πακέτο με το προφίλ σου. Ολοι οι σοβαροί headhunters και recruiters δουλεύουν με αυτόματο match για ξεσκαρτάρισμα του μεγάλου όγκου των βιογραφικών. Εκεί πάλι μπορεί να θέλει customization ανάλογα με τη θέση
ο Από κάτω μια παράγραφος 7-8 γραμμές το πολύ συνοπτικά το προφίλ (σημειωτέον σε 3ο πρόσωπο, αυτό συνηθίζεται στην Αγγλία αλλά ίσως στην Ελλάδα ξενίσει)
ο Από κάτω "Core qualifications" πάλι keywords
o Από κάτω "Core technologies" (δεδομένου ότι μιλάμε για μηχανικό) πάλι keywords
o Μέχρι εδώ είμαστε στα 2/3 της 1ης σελίδας. Στη συνέχεια το "ζουμί" "Career highlights" με αντίστροφη σειρά και κόβοντας τόσα όσα να βγει στο max 3 σελίδες (ή και 2 για κάποιο νεώτερο). Πχ. το δικό μου αρχίζει από το 1996
ο Για κάθε δουλειά: πολύ σύντομα το όνομα, τη χώρα /πόλη (if applicable) και το τι και πως της εταιρείας (διότι ο αναγνώστης δεν ξέρει τι έκανε η ΧΥΖ εταιρεία , ακόμα και σε πολυεθνική έβαλα σε ποιό τμήμα και τι έκανε αυτό, τι νόημα έχει να πεις ένα σκέτο "ΙΒΜ" ?) και στη συνέχεια
--> Θέση και λεπτομερής περιγραφή των tasks της θέσης ιδιαίτερα αν ήταν managerial
--> Key achievements (5-6 όχι περισσότερα) όπου (μοναδικό σημείο με Bullets) μπαίνουν κάποια χαρακτηριστικά projects, ποιά ήταν η θέση σε αυτά (πχ. project manager, senior engineer ξερωγω) και ποιά ακριβώς ήταν η συνεισφορά μας σε αυτά, εκφρασμένη κατά προτίμηση και ποιοτικά αλλά και ποσοτικά δηλ. όχι "κράταγα τo laptop για να πληκτρολογεί ο guru" αλλά "κρατώντας το laptop με γιαπωνέζικη λαβή εξασφάλισα 20% ταχύτερη πληκτρολόγηση του guru" :)

Μην ξεχνάτε ότι σκοπός του βιογραφικού δεν είναι να εξηγήσει τα πάντα, αυτό το κάνεις στη συνέντευξη, σκοπός του βιογραφικού είναι να ξεχωρίσεις, ώστε να σε καλέσουν στη συνέντευξη. Αρα θέλει καλή παρουσίαση (απαγορεύονται δια ροπάλου ορθογραφικά λάθη, βαρετά fonts, μη επαγγελματικά fonts, φανταχτερές πολυχρωμίες κτλ.), αναλυτική ικανότητα (= να μπορείς να φτιάχνεις συνοπτικές και συνεκτικές περιλήψεις, ένας χαρακτηριστικός χρήστης εδώ μέσα που τον ρωτάς "τι καιρό κάνει" και σου απαντά με ένα σεντόνι 3 σελίδων μάλλον τσου)

Ελπίζω αυτά να ήταν χρήσιμα.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Anonymous Founder έγραψε:Σπουδές αναφέρεις πρώτες, εγώ δεν έχω δει κάποιο βιογραφικό να μην τις αναφέρει στην αρχή.
Μια σελίδα είναι αρκετή, αν γράφεις τα σωστά πράγματα.

Μλκ τι βιογραφικά βλέπεις; :lol:
Ποτέ και πουθενά οι σπουδές πρώτες. Και τελειόφοιτος, όλο και καμιά μλκία για συγκεκριμένα πράγματα θα έχεις να γράψεις.

Γενικά νομίζω είναι πιο απλά τα πράγματα απ' όσο φαίνονται.
Δεν είναι εν γένει διαφημιστικό φυλλάδιο του εαυτού σου το CV.

Οι άνθρωποι στους οποίους θα δώσεις το βιογραφικό έχουν κάποιες ανάγκες σήμερα, και κάποιες βλέψεις για το μέλλον.
Και το ερώτημα φυσικά είναι, μπορείς να το κάνεις;
Ε, ο πιο πειστικός τρόπος είναι να πεις "το έχω ξανακάνει με επιτυχία". Και έχω ξανακάνει επίσης αυτά που θα σας χρειαστούν.
Όχι το έχω διαβάσει σε βιβλία, όχι ήμουν στην τάδε θέση (και άρα "συνεπάγεται" ότι το έκανα). Δεν υπάρχουν "προφάνειες".

Δευτερευόντως πρέπει να πείθεις ότι δεν είσαι άνθρωπος που ξύνει τ@@ του. Γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος με έναν υπάλληλο. Να τον πάρεις και να τα ξύνει. Τι σκατά ρε kacey, εργοδότης ήσουν.
Και πως πείθεις ότι δεν είσαι ξύστης; Δείχνεις ότι στα χρόνια που περνάνε, κάνεις πράγματα, εκμεταλλεύεσαι καταστάσεις. Η πορεία των "ετών" πρέπει να συνοδεύεται από αυξανόμενης σημασίας bullets, από ευθύνες, projects, πράξεις που γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά. Και σίγουρα τα κενά είναι μεγάλο off. Το "χρόνος έμπαινε - χρόνος έβγαινε" είναι big no-no.

Και τελευταία, να πείσεις ότι είσαι ευφυής και με αντίληψη.
Και αυτά δεν αποδεικνύονται ούτε με ένα IQ level +inf, ούτε με MENSA gold member.
Αλλά με τις αποφάσεις που έχεις πάρει για τη ζωή σου, με τα πράγματα που έχεις επιλέξει να κάνεις, με αυτά που έχεις πετύχει και με τον τρόπο που επιλέγεις να τα παρουσιάσεις. Ναι, και με τις αποτυχίες που είχες* (γιατί αυτές ίσως είναι και τα σημαντικότερα μαθήματα).

Το ότι από το σύνολο των πραγμάτων που έχεις κάνει (και που πιθανώς πιάνουν 4-5 σελίδες για να γράψεις) εσύ πρέπει να επιλέξεις τόσες ώστε να χωράνε σε 1-2 σελίδες, είναι μια απόδειξη της ικανότητάς σου να κρίνεις την σημαντικότητα των πραγμάτων (και τη διαφοροποίησή τους). Είναι η ικανότητά σου να αποτυπώσεις τι σκατά κάνεις στη ζωή σου και πως να το μεταδώσεις στον άλλο. Κάθε τι που γράφεις πρέπει να αποδεικνύει κάτι συγκεκριμένο για τον εαυτό σου, που δεν το έχεις ξαναγράψει, που δεν το πασάρεις μασημένο (δεν θα γράψεις είμαι πολύ γαμάτος μηχανικός γιατί έκανα αυτό, σκέτο "έκανα αυτό"). Αν γράφεις πράγματα που δεν αποδεικνύουν τπτ, αν γεμίζεις με φαμφάρες και επίθετα, αν επαναλαμβάνεσαι, δείχνεις ότι δεν είσαι σε θέση να εκμεταλλευτείς σωστά ένα πολύτιμο resource, το χώρο ενός CV.

*Στην περίπτωσή σου δλδ αν γράψεις "μας έκλεισαν το μαγαζί κάποιοι άλλοι" -> fail. Είναι απάντηση τύπου "φταίει η Μέρκελε".
Να γράψεις γιατί έκανες εσύ |λογοκρισία| και έφτασε εκεί η κατάσταση, ακόμα και αν η |λογοκρισία| ήταν ότι εσύ δεν έκλεισες/πούλησες το μαγαζί σου νωρίτερα (aka έβλεπες το μέλλον). Να αποδείξεις τι έμαθες από αυτή την αποτυχία.
Είναι 100% βέβαιο ότι θα φτάσει η συζήτηση εκεί, οπότε εκτός του να είσαι προετοιμασμένος να απαντήσεις, καλύτερα να δώσεις πρώτος την απάντηση και να θέσεις τη βάση της συζήτησης.

Τώρα, έγραψες ότι είσαι 35? Όπερ έχεις μια δεκαετία στην εργασία.
Δεν είναι τόσο πολλά για να πρέπει να έχεις φτάσει C-level executive, αλλά αρκετά για να πρέπει να έχεις αρκετές εμπειρίες. Ε, εσύ τι θα ήθελες να δεις από έναν άνθρωπο με μια δεκαετία στην πλάτη του;
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#104361 Ποτέ δεν έχω βάλει πρώτα τις σπουδές.

Πάντα ξεκινούσα με objective, εργασιακή εμπειρία με τη πρόσφατη θέση πρώτα αναφέροντας τα βασικά πράγματα, περισσότερες πληροφορίες/επιτεύγματα στις πιο πρόσφατες θέσεις.

Σπουδές μετά (δυο γραμμές, όχι πολλά) και τέλος ενδιαφέροντα.

Το βιογραφικό είναι η εικόνα σου και το εισιτήριό σου για τη συνέντευξη.

Υ.Γ. ΟΧΙ europass...έλεος με τα europass...
Άβαταρ μέλους
By dimitris
#104370 Γενικά συμφωνώ με nass και mjacob.
Ωστόσο η συνταγή της επιτυχίας δεν εχει τόσο γενική εφαρμογή. Το βιογραφικό πρέπει σε πρώτο βήμα να ικανοποιεί τους κώδικες επικοινωνίας των HR, οι οποίοι είναι διαφορετικοί σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, η "συντομη περιγραφή του προφίλ" και ορισμένα key achievements είθισται σε γερμανόφωνες χώρες να περιλαμβάνονται σε ένα Cover letter και όχι στο ίδιο το βιογραφικό. Για να μην πούμε για αναφορές σε ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, φωτογραφία, που στην Ευρώπη είναι σχεδόν must αλλά στην Αμερική no-go.
Ειδικά σε θέσεις με πολλούς υποψήφιους το αρχικό φιλτράρισμα μπορεί να γίνει από κάποιον junior HR assistant, ο οποίος πολλές φορές το μόνο που μπορεί να αξιολογήσει είναι το φορματ και τα τυπικά προσόντα και δυστυχώς όχι το αν μπορείς να κανείς τη δουλειά (το να καλύψεις μελλοντικές ανάγκες ούτε για αστείο). Για να περάσεις αυτό το φιλτράρισμα πρέπει συχνά το φορματ του βιογραφικού να είναι ίδιο με αυτό που έχει μάθει ο junior HR assistant στο σχολείο του, καθώς επίσης και να μπορεί εύκολα να βρει τα τυπικά προσόντα σου. Όποτε το να ξεχωρίζει το βιογραφικό δεν είναι κατα ανάγκη εγγύηση επιτυχίας. Αλλά και αν τελικά περάσει το βιογραφικό κ φτάσει τελικά στον προισταμενο της εν λόγω θέσης, υπάρχει περίπτωση και εκεί το wow factor του βιογραφικού να πείθει όσο και το wow factor του Βαρουφάκη.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#104375 εγω οταν εστελνα βιογραφικα πριν 1-2 χρόνια , περα απο ολα αυτα τα σωστα που λετε, εδωσα πολυ σημασια στο cover letter.
για μενα ειναι ουσιαστικο γιατι πρεπει να συνοψισει τι ακριβως επιθυμεις να κανεις και πως αυτο ταιριαζει με τους στοχους του οργανισμου.
και δεν ειναι μονο να το γραψεις σωστα, αλλα να κατασταλαξεις πρωτα ο ιδιος τι ακριβως θελεις... easier said than done
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
dimitris έγραψε: Για να μην πούμε για αναφορές σε ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, φωτογραφία, που στην Ευρώπη είναι σχεδόν must αλλά στην Αμερική no-go.

Μην το πούμε γιατί μπορούν να είναι ο λόγος άμεσης απόρριψης αν η εταιρία είχε στο παρελθόν έστω και μισό τράβηγμα με το τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού και υποψία μήνυσης. Δεν κερδίζεις τίποτα με αυτά, αντίθετα έχεις πολλά να χάσεις.

Kacey, συμφωνώ με πάρα πολλά από αυτά που γράφτηκαν. Μείνε μακριά από το europass (αν δεν κάνεις αίτηση για Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει νόημα), φτιάξε κάποιο βιογραφικό που το parsing του να μην το μετατρέπει σε κείμενο τόσο ευανάγνωστο όσο ένα άρθρο του ΣΧ. Θα τους κάνεις τη ζωή σαφώς ευκολότερη.

Οι άλλες ασχολίες θα έπαιζαν ρόλο αν ήταν κάτι αρκετά αξιόλογο για να φτιάξει ο recruiter ή ο προϊστάμενος συζήτηση γύρω από αυτό ή να προκύψουν χαρακτηριστικά που να έχουν άμεση σχέση (π.χ. παίζω βιολί σε φιλαρμονική ---> τέρας υπομονής).

Για την εμπειρία σου και για την εταιρία στόχο (δεν έχω ιδέα τι ακριβώς θα ζητούσαν, δεν είμαι του θαλάσσιου χώρου) θα πρότεινα να τονίσεις τις εκθέσεις που συμμετείχες (με κάποιο αριθμό που υποδηλώνει μια σχετική επιτυχία), τη μηχανική γνώση και ας μην είναι εφαρμοσμένη, το ότι ήσουν προϊστάμενος ατόμων (με αριθμό, για πόσο καιρό και ό,τι θετικό προέκυψε με αυτήν την ιστορία) και για το μαγαζί ότι είχες επαφή με όλα τα εμπορικά ζητήματα. Έτσι, ξαφνικά φαίνεσαι μηχανικός, άνθρωπος της αγοράς, με εμπειρία καθοδήγησης ομάδας και αυτόν τον αέρα του αντιπροσώπου/εκθέτη που είναι και κοσμοπολίτης. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το προφίλ σας, θα θέλαμε να σας εντάξουμε στο δυναμικό μας. Ορίστε, την πήρες τη δουλειά. Που γκρίνιαζες όλη την ώρα. Να δούμε τι θα καταλάβεις.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#104396 Πάντα είχα την αίσθηση οτι η αποσαφήνιση των θελω και δεξιοτήτων γινόταν απο το cover letter. Σκοπός του βιογραφικού ειναι να δείξεις ενα τυποποιημένο στιγμιότυπο της τωρινής σου επαγγελματικής εμπειρίας.
Μου φαίνεται παράλογο να μην βαλεις σπουδές (σε καμία συνέντευξη δεν εχουν περάσει αδιάφορες, ίσα ισα που στις περισσότερες ειναι το εισιτήριο για να φτάσεις ) και κατάρτιση. Αρχίζεις με σπουδές και έπειτα δείχνεις πως εκμεταλλευτικές το backround σου επαγγελματικά.
Γενικά εχω την αίσθηση οτι πρεπει να ειναι ευμετάβλητο ανάλογα με την θεση που πας να χτυπήσεις. Πχ senior SAPιτης, δεν γίνεται να μην αναφερεις οτι η ομάδα σοθ βγήκε πρωτη σε παγκόσμιο παίγνιο μεταξύ πολυτεχνείων .
Ολα αυτα με δεδομένα οτι εισαι φρέσκος, αν εχεις 20 χρονια εμπειρία και ενα σκασμό επιτεύγματα, πάσο
Εχε υπόψιν οτι αν βρεθείς σε συνέντευξη για θεση ενεργειακού μηχανικού, κατα κανόνα θα κληθείς να λύσεις τεστακι.
Λογικα προς μηχανικος πωλήσεων θα κινηθείς ?

Και προς θεού, αν στραβώσει κάτι μην αρχίσεις τα μπουνιδια :lol: