Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#126812 Το μονόκλωνο δουλεύεται λίγο δύσκολα αλλά είναι καλύτερο για μόνιμες εγκαταστάσεις. Τα πολύκλωνα αν πάρουν κάπου υγρασία διαβρώνονται πολύ γρήγορα.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#126820 Μάλιστα. Αυτό που λες το έχω παρατηρήσει.
Η αλήθεια είναι ότι πάντα πολύκλωνο είχα, και μάλιστα το απλό λευκό, όχι το υπερ-ενισχυμένο για εξωτερικές εγκαταστάσεις.
Αυτό με τη διάβρωση το παρατήρησα μετά από ένα μόλις χειμώνα έξω, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είχα κάνει καλεί στεγανοποίηση εκεί που έπρεπε.
Δεν πρόκειται για τελειωτικά μόνιμη εγκατάσταση, το καλώδιο θα μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα, αλλά από την άλλη γιατί να μην ξενοιάσω.
Το μόνο πραγματικά που με απασχολεί είναι αν θα μπορώ να περιστρέψω το καλώδιο κατά 180 μοίρες εντός του πλαισίου του διακόπτη (περίπου 10x8 εκ. με τις επαφές στη μέση), καθώς είσοδος-έξοδος είναι από την ίδια πλευρά.
Θα πάρω για αρχή ένα κομμάτι 1 m για να δοκιμάσω.
Ευχαριστώ πολύ.
Άβαταρ μέλους
By nEK
#126831 Βγαζοντας την εξωτερικη μονωση/μαυρο ελαστικο μενουν οι αγωγοι μεσα που δουλευονταινπολυ ευκολα στο κυτιο του διακοπτη. Ολες οι εσωτερικες εγκαταστασεις επι το πλειστον με τετοιου τυπου αγωγους γινονται.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#126833 Κάτι τέτοιο έχω κάνει και στην υπάρχουσα εγκατάσταση με το πολύκλωνο, είχα την αμφιβολία μήπως το σύρμα του μονόκλωνου είναι δύσκαμπτο, απ' τη στιγμή που λες όχι, έκλεισε το θέμα.

Ευχαριστώ θερμά όλους. Οι επόμενες απορίες μου θα έχουν να κάνουν με χρώματα εξωτερικού χώρου (ελαστομερή-σιλικονούχα)......:) Another day.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
nEK έγραψε: Ο Μ/Σ μονωσης προσδιδει μια προστασια αλλα σε περιπτωση μπορει να ειναι ποιο επικυνδυνο.

Ως επικίνδυνο εννοείς ότι μπορεί κάποιος να πάθει ηλεκτροπληξία αν ακουμπήσει ταυτόχρονα και τα δύο καλώδια που πηγαίνουν στην αντλία;

Ασε που δεν θα μπορεσεις να γιεωσεις την αντλια.

Επειδή έτσι όπως το έγραψες θα μπορούσε ίσως να παρανοηθεί, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο λόγος για τον οποίον "δεν θα μπορέσει να γειώσει την αντλία" είναι επειδή ΔΕΝ πρέπει και ΔΕΝ χρειάζεται να την γειώσει.

Εάν χρησιμοποιηθεί μετασχηματιστής απομόνωσης ΔΕΝ υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γειωθεί η συσκευή (γι’ αυτό μίλησα και για διπολικό αντί για τριπολικό καλώδιο) και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από αυτήν την έλλειψη γείωσης.

Ίσα ίσα αν την συνδέσουμε με την γείωση του σπιτιού, ουσιαστικά παύει το κύκλωμα μετά τον μετασχηματιστή να είναι απομονωμένο από το υπόλοιπο δίκτυο.

ArrowsFA1 έγραψε:Για το ρελέ θα αναλάβει ηλεκτρολόγος καθώς οι γνώσεις μου δεν φτάνουν παραπέρα.

Έτσι! Και πολύ καλά θα κάνεις.
Άβαταρ μέλους
By thednick
#127063 Δεν εντάσσεται εντελώς στα μαστορέματα, αλλά εν μερη στο DIY :lol:

Έχω βάλει μερικές φραουλιές σε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι. Όχι για να βγάλω παραγωγή, αλλά για την πλάκα. Παραδόξως έχουν δώσει αρκετές φράουλες μέχρι τώρα και απο μυρωδιά σκίζουν. :lol: Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι όσο και να τις αφήσω να ωριμάσουν, είναι αρκετά ξινές. Τις βλέπει αρκετά ο ήλιος (όχι όλες τις ώρες όμως). Τί κάνω λάθος? Έχει να κάνει με την ποικιλία?
Άβαταρ μέλους
By Dodger
thednick έγραψε:Δεν εντάσσεται εντελώς στα μαστορέματα, αλλά εν μερη στο DIY :lol:

Έχω βάλει μερικές φραουλιές σε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι. Όχι για να βγάλω παραγωγή, αλλά για την πλάκα. Παραδόξως έχουν δώσει αρκετές φράουλες μέχρι τώρα και απο μυρωδιά σκίζουν. :lol: Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι όσο και να τις αφήσω να ωριμάσουν, είναι αρκετά ξινές. Τις βλέπει αρκετά ο ήλιος (όχι όλες τις ώρες όμως). Τί κάνω λάθος? Έχει να κάνει με την ποικιλία?

on topic 1: viewtopic.php?f=9&t=393 :rtfm:

on topic 2: να τις φας με ζάχαρη :lol:
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#127146 Οι φράουλες είναι όξινες, ζάχαρη και λίγο κονιάκ, ή σαντιγύ, ή με παγωτό καϊμάκι ή στραγγιστό γιαούρτι, και με σαμπάνια τρώγονται. :lol:
Άβαταρ μέλους
By nEK
21 quadra έγραψε:Οι φράουλες είναι όξινες, ζάχαρη και λίγο κονιάκ, ή σαντιγύ, ή με παγωτό καϊμάκι ή στραγγιστό γιαούρτι, και με σαμπάνια τρώγονται. :lol:

Στη φαντασιωση ξεχασες τη γυμνη αιθερια υπαρξη να προσθεσεις...
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#127204 Αγόρασα εχθές από τα Lidl ένα δραπανοκατσάβιδο Parkside, επειδή γενικά τα εργαλεία του Lidl μου φαίνονται αρκετά ποιοτικά για τα λεφτά τους.

http://www.lidl-hellas.gr/el/oi-prosfores-mas.htm?action=showDetail&id=34864

Το πρόβλημα είναι, πως σήμερα που δοκίμασα να κάνω μια τρύπα στον τοίχο, διαπίστωσα πως δεν μπορεί να δεχτεί μύτες από τρυπάνια :dizzy:

Έχει δηλαδή μόνο την εξάγωνη υποδοχή για να μπουν μύτες από κατσαβίδια. Κάνω κάτι λάθος ή απλά την πάτησα; Τα δραπανοκατσάβιδα δεν τρυπάνε κιόλας;

Κρίμα, γιατί κατά τα άλλα μου άρεσε πολύ, και ως προς την ποιότητα και ως προς την δύναμη.
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#127210 Δεν είναι κρουστικό δραπανοκατσάβιδο αλλά παλμική κατσαβιδιέρα.
Για δουλειές με βιδώματα είναι φο βε ρό εργαλειάκι(αν δουλεύει όπως και τα άλλα), αλλά για τρύπες δεν κάνει.

Άλλο κρουστικό(hammer drill) και άλλο παλμικό(impact driver).

Στο κρουστικό(σήμα σφυράκι πάνω στο δραπανοκατσάβιδο) πέρα από την περιστροφή έχεις και κρούση κατά μήκος του τρυπανιού για να χώνεται στο σκληρό υλικό(μπετό κτλ). Ενώ στο παλμικό έχεις κρούση με περιστροφική φορά ώστε να βιδώνεις με μεγάλη ροπή, η οποία ενεργοποιείται όταν συναντήσει αντίσταση από τη βίδα το κατσαβίδι.
Όταν θέλουμε μεγάλη δύναμη στρέψης χρησιμοποιούμε παλμικό κατσαβίδι. Επίσης με τα παραδοσιακά δραπανοκατσάβιδα αν κολλήσει η βίδα η περιστροφή περνάει στο χέρι του μάστορα με αποτέλεσμα να το "γυρνάει", ενώ στο παλμικό δε γίνεται, εξ ου και είναι πιο ξεκούραστα(αλλά πιο θορυβώδη).
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#127214 Εγώ είχα πάρει το 18βολτο που φέρνει το Praktiker, κάτσε να δεις ποιο είναι, α το βρήκα το Skil λέω, είχε και δεύτερη μπαταρία στο κουτί, αλλά θεωρώ ότι αυτό το B&D που πήρα από τη Shell είναι πιο εύχρηστο B&D EPC14CA 14.4V....

Και τα δύο δουλεύουν κανονικότατα και σαν δράπανα και σαν κατσαβίδια :thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By Chris
#127215 Το b&d τρυπάει κιόλας? Για ξύλο το πολύ, σε τοίχο δεν κατάφερα ποτέ να τρυπήσω. Είχα πάρει και την b&d θήκη με τις μύτες από τη shell, συνδυαζόταν τρομερά με το δραπανοκατσάβιδο, αλλά την ξέχασα μερικές εβδομάδες έξω χειμώνα και σκούριασαν όλες οι μύτες
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#127218 Προφανώς μιλάμε για ξύλο, σοβά, άντε το πολύ κανά χοντρό πλαστικό. Για σίδερο, τούβλο και μπετόν δεν μιλάμε, για τέτοια θες κανά χιλιάρι κρουστικό με διαμαντοτρύπανο. Αλλά ακριβώς για να μην βάζω/βγάζω το γομάρι για ψιλοδουλειές, πήρα τα μικρά επαναφορτιζόμενα....
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#127219 Μεχρι και με Carrefour 12βολτο τρυπησα σοβα και τουβλο (για 2 τρυπες, οχι 42 εννοειται) . Ελπιζω να μη θελετε να τρυπησετε με αυτες τις παπαριτσες σοβαρο τσιμεντο. Υπαρχει λογος που κατι Makita ή Bosch η πρασινη σειρα κανουν ΠΟΛΛΑ λεφτα.

shell=βενζιναδικο? γιατι?

Impact χρειαζεται για πολυ χοντρες ροπες (πχ σε αυτοκινητο) δεν χρειαστηκα ποτε κατι καλυτερο απο 14αρι B&D, (για ξυλο τουλαχιστον ακομα και αν δεν εκανα προτρυπες. Στο τσιμεντο δουλεια εκανε το κρουστικο και μετα βιδωνα με το απλο μπαταριας ανετα).