Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By famas
#146674 Σε παρόμοια περίπτωση πήγα τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συνταξεως, τον φάκελο με τις αποδείξεις και φυσικά τη βεβαίωση ΚΕΠΠΑ για την αναπηρία. Το θέμα σου εδώ βασικά είναι το έγγραφο πιστοποίησης της αναπηρίας.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#146678 Δε θα εκκαθαριστεί καθόλου, πρέπει να πας τα δικαιολογητικά από κει

Και ακόμα και όταν τα πας θα αργήσει η εκκαθάριση

Στο τμήμα του εισοδήματος πας, πήγαινε την αναπηρία για αρχή και αν έχει κέφια ο έλεγχος θα σου ζητήσει κι άλλα

Ο πατέρας μου που εκτός από αναπηρία είχε και αγροτικά που τους κίνησαν το ενδιαφέρον τους είπε να τα ξεχάσουν γιατί είναι στο χωριό και τελικά σε δεύτερη φάση τους πήγε τα ιατρικά για να χαμε να λέγαμε, του έβγαλαν και μερικά έξω

Εκκαθάριση περιμένει ακόμα πάντως (μήνας+)
Άβαταρ μέλους
By nEK
#146682 δυστυχος δεν υπαρχει χαρτι που να αποδεικνυει την αναπηρια.
Μονο μια καρτα μεεκπτωσης αστικων συγκοινωνιων εχουμε που αναγραφει επανω το ποσοστο αναπηριας (67%) Βασικα γραφει και μια αποφαση Α' επιτροπης επανω.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#146695 Το πιστοποιητικό αναπηρίας είναι ειδικό, αναγράφει ότι εκδίδεται για φορολογική χρήση και αναφέρει την περίοδο ισχύος. Δυστυχώς άλλα πιστοποιητικά ακόμα και από τις ίδιες επιτροπές που πιστοποιούν αναπηρία δεν τα δέχονται.

Αυτά ίσχυαν μέχρι πέρσι. Φέτος όταν έκανα την δήλωση συγγενικού μου προσώπου με αναπηρία, όταν τσέκαρα το πεδίο για την αναπηρία, συνδέθηκε με κάποια βάση δεδομένων και μου έβγαλε ότι ο υπόχρεος δεν είναι καταγεγραμμένος ως ανάπηρος και εφόσον συνέχιζα, θα έπρεπε να πάμε στη ΔΟΥ με το πιστοποιητικό. Τελικά επειδή και χωρίς αυτό το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης θα ήταν ήδη πιστωτικό (επιστροφή όλου του φόρου που είχε παρακρατηθεί), προτίμησα να ξετσεκάρω το πεδίο και εκκαθαρίστηκε αμέσως. Το πότε θα πάρει την επιστροφή είναι άλλο καπέλο...

Sent through Tapatalk
Άβαταρ μέλους
By famas
#146787 Δεν έχω ακούσει ανθρωπο φέτος, ακόμα και στο taxheaven, που ενω είναι χρόνια με ποσοστο αναπηρίας, να μην τους το ζητάει για προσκόμιση, με αποτελεσμα ανάλογη καθυστέρηση στην εκκαθάριση.
Άβαταρ μέλους
By MIXOStsi
#146793 Ένας μου έτυχε που είχε κρατήσει την αναπηρία απο προηγούμενα χρόνια και δεν μου ζήτησε προσκόμιση...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#146800 Όπως έγραψα προηγουμένως, φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί κάποιο μητρώο αναπήρων και το πρόγραμμα ελέγχει αν ο φορολογούμενος είναι καταχωρημένος στο μητρώο. Αν δεν είναι, ζητάει να προσκομισθούν τα πιστοποιητικά αναπηρίας.

Πάντως θα πρέπει να έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα από πέρσι & πρόπερσι, αφού το όλο σύστημα ήταν μια παρωδία. Σου έδιναν πιστοποιητικό με αναπηρία >67% το οποίο όμως δεν μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για φορολογικούς λόγους. Θα έπρεπε να ξαναπεράσεις από επιτροπή (ενδεχομένως και από την ίδια) για να πάρεις ένα πιστοποιητικό που να λέι ότι ισχύει η αναπηρία για τα φορολογικά έτη τάδε.

Ακόμη παλαιότερα (δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη) ανάπηρος με μη αναστρέψιμη αναπηρία (ακρωτηριασμένο κάτω άκρο) έπρεπε να περάσει κάθε δύο χρόνια από την επιτροπή για να πιστοποιήσουν την αναπηρία!

Φαίνεται είχαν περιστατικά όπου ανάπηροι μετά από καιρό έβγαλαν πόδια... Τι να πώ... :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By nEK
#146806 Και δω γραφειοκρατια. Η περιπτωση μου δεν ειναι αναπηρια αρτιμελειας, αλλα υπαρχει συνταξη αναπηρικη απο 1996, με αριθμο αποφασης Ά πρωτοβαθμιας κλπ. Απλα δεν υπαρχει προσφατο εντυπο βεβαιωση. Παρα μονο αποδεικτικα πληρωμης συνταξεως που ανα γραφουν οτι προκειται για αναπηρικη, με ταδε αποφαση και χωρις ληξη.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#146808 Ίδια περίπτωση με του συγγενή μου.
Να ξέρεις πάντως ότι το πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί και τώρα και να αφορά την προηγούμενη χρονιά. Είναι όμως μπελάς η έκδοσή του.
Αν θυμάμαι καλά, η ωφέλεια είναι 250€. Δεν μπορώ όμως να το διασταυρώσω τώρα.

Sent through Tapatalk
Άβαταρ μέλους
By nEK
#146859 Ε ποσο μπελας μπορει να ειναι. Με μια αιτηση δεν βγαινει? η ωφελεια κανα 200αρι ειναι αν κρινω με τη περσυνι μηδενικη εκκαθαριση.
Άβαταρ μέλους
By otso
#146903 h μητερα μου πεθανε στα μεσα γεναρη . ως ωφειλαμε εγινε διακοπη στην εφορια και στον ογα.
προσπαθω να κανω την δηλωση της ον λαιν αλλα δεν γινεται μας βγαζει οτι ειναι πεθαμενη.
προφανως θα πρεπει να την κανω χειρογραφη σωστα;
θα πρεπει να κανω και του χρονου επειδη εζησε 10 ημερες του 2015 σωστα;
ελα ομως που δεν μπορω να κατεβασω με τιποτα απο την ιστοσελιδα του ογα την βεβαιωση αποδοχων , ωστε να γραψω ποση συνταξη πηρε.προφανως την διεγραψαν και εκει .αν γραψω στο περιπου των μερικων ευρω πειραζει;
σε ποιο τμημα την καταθετω ;
Άβαταρ μέλους
By stavrosg
#146904 Πρέπει να γίνει χειρόγραφη μέχρι 31/12/2015 για το 2014 και μέχρι 31/12/2016 για το 10ημερο του 2015.
Βεβαίωση βγάζεις από τον ανταποκριτή του ΟΓΑ σας.

Κατατίθεται στο τμήμα εισοδήματος της ΔΟΥ
Άβαταρ μέλους
By Pitt
nEK έγραψε:Ε ποσο μπελας μπορει να ειναι. Με μια αιτηση δεν βγαινει? η ωφελεια κανα 200αρι ειναι αν κρινω με τη περσυνι μηδενικη εκκαθαριση.

Το πρόβλημα είναι ότι τα ραντεβού για τις επιτροπές είναι μετά από μήνες. Πρόπερσι η αναμονή στη Θεσσαλονίκη ήταν πάνω από 6 μήνες. Επίσης θα πρέπει να παρουσιασθεί στην επιτροπή ο ίδιος ο ανάπηρος. Αν πέσεις και σε κάφρους χέσε μέσα. Έχω σχετική εμπειρία όταν πριν από 5 περίπου χρόνια ζήτησαν να παρουσιασθεί στην επιτροπή ο 96άχρονος φρεσκοχειρουργημένος και κατάκοιτος πεθερός μου για να του ανανεώσουν το πιστοποιητικό αναπηρίας!

Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι ίσως η καθυστέρηση έκδοσης να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μη προλάβεις να προσκομίσεις το πιστοποιητικό στη ΔΟΥ. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον έχεις ήδη υποβάλει την δήλωση και σου ζήτησαν να προσκομίσεις τα δικαιολογητικά, ξεκίνα την διαδικασία πιστοποίησης τόσο για το 2014, όσο και για το 2015 αφού και του χρόνου θα έχεις το ίδιο πρόβλημα.