Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#126581 Δεν υπάρχει λόγος να βάλεις γαλβανισμένο σωλήνα. Γι΄ αυτήν την δουλειά υπάρχουν ειδικοί εύκαμπτοι αγωγοί για υπόγεια καλώδια. Θα μπορούσες επίσης να κάνεις την δουλειά σου και με έναν ψιλό πράσινο σπιράλ σωλήνα αποχέτευσης, ή ακόμη και με τον άκαμπτο γκρί που βρίσκεις παντού.

Καλό θα ήταν να μας έλεγες πόσο ρεύμα θα περάσει από τα καλώδια. Επειδή αναφέρεσαι σε δύο ψιλά τριπολικά, να υποθέσω ότι προορίζονται για κάποια φωτιστικά κήπου ή άλλη χαμηλή κατανάλωση; Αν είναι έτσι, βάλε έναν μετασχηματιστή απομόνωσης (1:1) ισχύος μεγαλύτερης αυτής της εκτιμώμενης κατανάλωσης, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Καλή εβδομάδα
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
Anonymous Founder έγραψε:Υπάρχουν μεταλλικά ανοξείδωτα σπιράλ με πλαστική επικάλυψη που είναι αυτό που ψάχνεις.
Ρώτα σε κανένα Καυκά.

.

Καλά, ανοξείδωτα δεν είναι αλλά γαλβανισμένα ή ψευδαργυρωμένα.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
Anonymous Founder έγραψε:Υπάρχουν μεταλλικά ανοξείδωτα σπιράλ με πλαστική επικάλυψη που είναι αυτό που ψάχνεις.
Ρώτα σε κανένα Καυκά.

Κάτι σαν κι' αυτό;

Pitt έγραψε:Καλό θα ήταν να μας έλεγες πόσο ρεύμα θα περάσει από τα καλώδια. Επειδή αναφέρεσαι σε δύο ψιλά τριπολικά, να υποθέσω ότι προορίζονται για κάποια φωτιστικά κήπου ή άλλη χαμηλή κατανάλωση; Αν είναι έτσι, βάλε έναν μετασχηματιστή απομόνωσης (1:1) ισχύος μεγαλύτερης αυτής της εκτιμώμενης κατανάλωσης, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Καλή εβδομάδα επίσης :)
Ο κλασικός γκρι είναι όντως μια λύση, υπάρχουν γωνίες και για αυτόν οπότε μπορώ να φτιάξω αυτό που θέλω και με αυτόν τον τρόπο. Έχω μάλιστα ένα κομμάτι και λέω να κάνω πρώτα ένα τεστ αντοχής (με τσάπα!) :lol:
Το καλώδιο είναι στην ουσία ένα: ξεκινάει από την παροχή ρεύματος, καταλήγει μέσω του σπιράλ/σωλήνα σε έναν διακόπτη, και συνεχίζει μέσω του σπιράλ/σωλήνα καταλήγοντας σε μια μονοφασική αντλία ισχύος ~360W (έγραψα 'δύο' καλώδια για να δώσω μια ιδέα για το επιθυμητό πάχος του σωλήνα/σπιράλ).
Τέτοιον μετασχηματιστή δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, σε τι ακριβώς θα βοηθούσε και αξίζει όντως τον κόπο/έξοδο;
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#126600 στο ότι ό,τι κι αν συμβεί στο κύκλωμα μετά από αυτόν (τσάπες, βροχές, βραχυκυκλώματα,κλπ), δεν θα επηρεάσει τπτ πριν από αυτόν.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#126610 Για την ακρίβεια, θα επηρεάσει και ενδεχομένως να κάψει και ασφάλειες, αλλά δεν θα σκοτώσει.

Οι λύσεις για τέτοιες δουλειές είναι δύο. Είτε επαφίεσαι στην λειτουργία του ρελέ διαφυγής (αν υπάρχει, που θα πρέπει να υπάρχει) είτε τοποθετείς έναν μετασχηματιστή με πρωτεύον 220V και δευτερεύον 220V ισχύος >500W. Εάν χρησιμοποιήσεις μετασχηματιστή απομόνωσης (προσωπική μου άποψη, είναι η καλύτερη λύση), δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσεις και γείωση, άρα πάς σε διπολικό αντί για τριπολικό καλώδιο.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Pitt έγραψε:Για την ακρίβεια, θα επηρεάσει και ενδεχομένως να κάψει και ασφάλειες, αλλά δεν θα σκοτώσει.

Γιατί;
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#126636 Ρωτάς γιατί ενδεχομένως να κάψει και ασφάλειες σε περίπτωση βραχυκυκλώματος στο δευτερεύον κύκλωμα, ή γιατί δεν θα σκοτώσει;
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Pitt έγραψε:Ρωτάς γιατί ενδεχομένως να κάψει και ασφάλειες σε περίπτωση βραχυκυκλώματος στο δευτερεύον κύκλωμα

Το πρώτο.
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#126668 Δε θ κάψει τιποτα κι αυτό είναι το πρόβλημα τουνμετασχηματιστη γαλβανική αποζευξης.
Το σφάλμα θα μείνει και δε θα ξέρεις ότι έχει γινει κάτι.

Το ρελέ διαφυγής παραμένει ή τοπ λύση, κι ακόμα καλύτερα ξεχωριστό για το εξωτερικό κύκλωμα για να το απομονωσεις
Άβαταρ μέλους
By Pitt
mjacob έγραψε:
Pitt έγραψε:Ρωτάς γιατί ενδεχομένως να κάψει και ασφάλειες σε περίπτωση βραχυκυκλώματος στο δευτερεύον κύκλωμα

Το πρώτο.

Σε περίπτωση βραχυκυκλώματος στο δευτερεύον του μετασχηματιστή, θα δημιουργηθεί στιγμιαία υπέρταση και στο πρωτεύον με αποτέλεσμα να ρίξει την ασφάλεια που τροφοδοτεί τον μετασχηματιστή.

Όπως προανέφερα, “Είτε επαφίεσαι στην λειτουργία του ρελέ διαφυγής (αν υπάρχει, που θα πρέπει να υπάρχει) είτε τοποθετείς έναν μετασχηματιστή με πρωτεύον 220V και δευτερεύον 220V ισχύος >500W.”

Ο λόγος για τον οποίον θεωρώ ότι η λύση του μετασχηματιστή 1:1 είναι καλύτερη, είναι διότι η λύση με τον υπάρχοντα διαφορικό διακόπτη ενδεχομένως να οδηγήσει σε συχνές διακοπές στο κύκλωμα του σπιτιού. Εξωτερικός χώρος, αντλία νερού, υγρασία κλπ ενδεχομένως να δημιουργήσουν ελάχιστες διαρροές που αθροιζόμενες με τις ήδη ανεπαίσθητες υπάρχουσες του υπολοίπου σπιτιού να υπερβούν τα 30ma και να διεγείρουν το ρελέ.

Η λύση του δεύτερου ρελέ διαφυγής είναι πράγματι καλή. Όπως είναι πολύ καλή ιδέα και η τοποθέτηση του διακόπτη της αντλίας πρίν από τον μετασχηματιστή.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#126696 Η παροχή ρεύματος ελέγχεται από διακόπτη (circuit-breaker) σε έναν πίνακα. Ο πίνακας αυτός είναι σε εξωτερικό χώρο μετά το ρολόι της ΔΕΗ και έχει 3 τέτοιους διακόπτες, υποπτεύομαι έναν για κάθε φάση.
Στο σπίτι υπάρχει άλλος κεντρικός πίνακας με δικό του ρελέ διαφυγής.
Θα δω το ενδεχόμενο να μπει ξεχωριστό ρελέ ειδικά για την παροχή της αντλίας.
Άβαταρ μέλους
By nEK
#126762 Καλωδιο αυστηρα τετοιου τυπου για εξωτερικες και υπογειες διαδρομες
http://www.ergo-tel.gr/product_info.php ... s_id=10391
Μεσα σε πλαστικη σωληνα τυπου κουβιδη μεσαιου ή βαρεος τυπου, σε βαθος +30 ποντους για εδαφος χωρις οχληση, πχ σκαψιματα φρεαζαρισματα ειναι καλα.
Ασφαλιση με μονοπολικη ασφαλεια και διαρροης απαραιτητα, και το δυνατον ανεξαρτητα απο το κυριο της εγκαταστασης ειναι περισσοτερο προτιμητεα λυση.
Ο Μ/Σ μονωσης προσδιδει μια προστασια αλλα σε περιπτωση μπορει να ειναι ποιο επικυνδυνο. Ασε που δεν θα μπορεσεις να γιεωσεις την αντλια.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#126793 Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές, θα πάρω τέτοιο καλώδιο και σωλήνες σαν κι αυτές που λες, θα δω ομως και αυτός τι αντοχες έχει. Μια μονο ερώτηση αν ξερεις, γιατί σκοπεύω να το παραγγείλω ηλεκτρονικά...το καλωδιο αυτου του τύπου έχει τους μαλακούς στριφτούς αγωγούς [edit: πολύκλωνο] ή του άλλου τύπου που μοιάζουν με ενιαίο "σύρμα" [edit: μονόκλωνο]; Το ρωτώ γιατί παρότι δεν ξέρω αν τα δύο στυλ έχουν άλλη πρακτική διαφορά, το 2ο όμως από την εμπειρία μου είναι πιο δύσκαμπτο, και μπορεί να μη με βολέψει πολύ στις γωνίες της διαδρομής.
[edit: είδα στην περιγραφή του προϊόντος, λέει μονόκλωνο, επομένως η ερώτηση αφορά μόνο την πρακτική διαφορά των δύο τύπων]

Εκεί που θα περάσει ο σωλήνας, το έδαφος δεν πρόκειται να το πειράξει κανείς ποτέ, απλά θέλω να λάβω τα μέτρα μου καλού-κακού.
Για το ρελέ θα αναλάβει ηλεκτρολόγος καθώς οι γνώσεις μου δεν φτάνουν παραπέρα.
Τελευταία επεξεργασία από ArrowsFA1 και 22 Ιουν 2015, 17:35, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά