Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#878696 Πρόσθετα όπως το αλάτι ξύδι και άλλα δημιουργούν περιβάλλον δυσάρεστο για τα μικρόβια και για αυτί χρησιμοποιούνται από παλιά σαν συντηρητικά.
Όλα αυτά τα παστά ψάρια/κρέατα κλπ ήταν ένας τρόπος να το κάνουν να διατηρούνται για το τμήμα του χρόνου που δεν θα είχαν φαγητό κλπ.

Τα λουκάνικα ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων (σκέτο ή ultra δεν ξέρω) οπότε δεν γλυτώνουν το στίγμα, είναι κακό πράμα. Βέβαια δεν είναι όλα τα λουκάνικα ίδια, άλλα είναι τα χειροποίητα από το χωριό και άλλα τα έτοιμα φρανκφούρτης που έχουν γίνει πολτός κλπ.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
markvag έγραψε:
GTS έγραψε:τα λουκανικα πρεπει να ειναι φουλ στα συντηρητικα. για την κατεψυγμενη ζυμη λενε οτι δεν βαζουν συντηρητικα.

Τα λουκάνικα και τα αλαντικά υπάρχουν γιατί έπρεπε να συντηρούνται τα κρέατα όταν δεν υπήρχαν ψυγεία και καταψύξεις...

Τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται είναι μπαχαρικά και αλάτι (προφανώς πλέον υπάρχουν και άλλα). Δεν είναι ότι καλύτερο γενικά για την υγεία, λόγω του υψηλού βαθμού επεξεργασίας τους, αλλά δεν είναι και τόσο χάλια.
τα επεξεργασμένα αλλαντικά είναι από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα.
μόνο η εμφάνιση είναι ας πούμε κοινή σε σύγκριση με το χειροποίητο που περιγράφεις, με αλάτι και μπαχαρικά.

γλουταμινικό, νιτρικά/νιτρώδη άλατα, μαλτοδεξτρίνη, φωσφορικά άλατα, καρμίνιο κ.α.
ακόμα και αλλαντικά που διαφημίζονται "χωρίς συντηρητικά" είναι παραπλάνηση, αφαιρούν δευτερεύοντα πρόσθετα. ακόμα και "παραδοσιακά" ανατολίτικα είναι φορτωμένα με το "παραδοσιακό" msg Καππαδοκίας

πες τον sary εκεί για δείξε τι βάζεις μέσα σε ένα λουκάνικο και θα διαβάσεις μια παράγραφο μαλακιες. δες μετά τα μπερεκέτια του
Ατλαμάζογλου για το φως το αληθινό!

καλύτερα χωριάτικα λουκάνικα χασάπη, καβουρμά οι βόρειοι, ανατολίτικα χειροποιητα και καμιά λούζα όσοι την φτάνουν
Άβαταρ μέλους
By dimik
#878737 Msg τρώνε και στην άπω ανατολή αλλά δεν τους είδα να μειώνονται ιδιαίτερα

Αστειεύομαι και συμφωνώ με τους επεξεργασμενους πολτούς.

< >
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#880037 Χτες αναλύαμε ένα κειμενάκι του ECPE για μαγειρική, και κάναμε συζήτηση στην τάξη. Μιλάμε λοιπόν με τα παιδιά για τα αγαπημένα τους πιάτα, καθώς και για φαγητά που δεν θα έτρωγαν ποτέ. Και ένας μαθητής μου λύνει ένα "μυστήριο" δεκαετιών, αναφέροντας μου ένα τυρί που είναι φτιαγμένο από... προνύμφες μύγας :lipsealed: , το Κάζου Μάρτζου.

Στην αρχή νόμιζα ότι μου κάνει πλάκα, ότι υπερβάλει, ή ότι απλά κάνει λάθος, αλλά το τσεκάραμε επί τόπου και έχει απόλυτο δίκιο: https://el.wikipedia.org/wiki/Κάζου_μάρτζου

Ποιο ήταν το μυστήριο που λύθηκε; Στο "ο Αστερίξ στην Κορσική", υπάρχει αναφορά στο συγκεκριμένο τερατούργημα. Τότε δεν είχα καταλάβει το reference, αλλά τώρα, 30 χρόνια μετά, βγάζει νόημα:

Εικόνα
Εικόνα

Εν τω μεταξύ, από ότι βλέπω, δεν είμαι ο μόνος που δεν είχε πιάσει το αστείο:

http://theoldwolf.com/ccdesan/Banquet/CasuMarzu.html
Άβαταρ μέλους
By dimik
#880059 Πολύ ενδιαφέρον..φανατικός συλλέκτης Αστεριξ και δεν το είχα φανταστεί.

Τώρα που το έμαθα και διαβάζουμε με τον μικρό Αστεριξ ευκαιρία να το αναφέρω να το παίξω έξυπνος

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#880104 Η καλή μου προωθεί τα οργανικά στην οικογενειακή εστία οπότε αν και της έλεγα πάρε και De Cecco που λένε ότι είναι καλά δεν έπαιρνε. Δεν θυμάμαι αν έχω ξαναφάει αλλά αν ναι είναι πολλά χρόνια πριν. Πήγα με κόρη σούπερ-μάρκετ και τα βλέπω μπροστά μου με έκπτωση οπότε λέω ας πάρω να δούμε πως είναι (πήρα linguine). Μόνο καλά έχω να πω.
- βράζουν ωραία και κολλάνε λιγότερο (δεν βάζω τίποτα όταν τα βράζω, ούτε λάδια ούτε αλάτια)
- είναι πολύ ρυθμίσιμα στο πόσο al dente το θέλεις. Άλλα μοιάζουν πολύ σκληρά και άβραστα μέχρι να μαλακώσουν ενώ αυτά τρώγονται και στα 8-9-10-11-12 λεπτά. (προτείνει 10' για al dente, 12' για κανονικά).
- πολύ ωραία γεύση ακόμα και ξερό
- πολύ ωραία μυρωδιά ακόμα και σκέτα με τυρί
- πολύ νόστιμα και με σάλτσα
- η σύζυγος αλλαξοπίστησε, της θύμισε μακαρονάδα που της έφτιαχνε η γιαγιά της και λέει θα παίρνουμε και De Cecco πότε πότε.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#880105 Δοκίμασε Rummo και La Molisana και γράψε μας μετά.

Γενικά όσο πιο χλωμό το χρώμα τόσο καλύτερη η ποιότητα.

Barilla, De Cecco θεωρούνται εμπορικές ευρείας κατανάλωσης.

Για ποιότητα θες να έχουν κοπεί με μπρούντζο (trafilata al bronzo) και να έχουν στεγνώσει αργά.

Προσωπικά αγοράζω La Molisana ολικής και τρελαίνονται μικροί μεγάλοι.

< >
Τελευταία επεξεργασία από dimik και 11 Ιαν 2025, 20:30, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By sknipper
dimik έγραψε:Δοκίμασε Rummo και La Molisana και γράψε μας μετά.
Γενικά όσο πιο χλωμό το χρώμα τόσο καλύτερη η ποιότητα.
Barilla, De Cecco θεωρούνται εμπορικές ευρείας κατανάλωσης.
Για ποιότητα θες να έχουν κοπεί με μπρούντζο (trafilata al bronzo) και να έχουν στεγνώσει αργά.
Προσωπικά αγοράζω La Molisana ολικής και τρελαίνονται μικροί μεγάλοι.
Τα De Cecco λένε για αυτό με το μπρούτζο και κάτι για στέγνωμα χωρίς θέρμανση.
Καμία σχέση με τα Barilla τα οποία ίσως ήταν καλά πριν από χρόνια αλλά πλέον είναι κοινά.
Αυτό για το χλωμό δεν το ήξερα, ευχαριστώ.
Τα άλλα, Rummo, La Molisana και Felicetti, θα κοιτάξω να τα βρω.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#880279 https://www.youtube.com/shorts/AFZ_Ddkm4yI

Fun fact:

The words Beef, Pork, Poultry, and Mutton were derived from old French words for Cow, Pig, Chicken, and Sheep.

The reason English has both is because the Normans (French) had conquered England, and while the Normans were the ruling class in England the 2 languages gradually merged.

The elites of society (Norman descent) only referred to animals as food because they never handled the animals while they were alive, meanwhile the low born (English descent) only referred to the animals by their live animal words.

Now you know why we have both words.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#880541 Έφτιαξα μια φακή , τρομερή .
Το μόνο που άλλαξα τώρα είναι ότι από βαρεμάρα έριξα όλα τα υλικά στην αρχή και όχι σταδιακά.