Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By theo13
mjacob έγραψε:αντλία θερμότητας απορρίπτεται λόγω αρχικού κόστους;

E ναι... Κατ αρχήν εδώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που θα πιάσει είναι 2-3 βαθμοί το πολύ 10 μέρες σύνολο στο χειμώνα οπότε δεν μιλάμε και για τρελά πράγματα στην κατανάλωση πετρελαίου. Το οποίο πετρέλεαιο κατά την γνώμη μου είναι το πιο άνετο μέσο θέρμανσης....
Άβαταρ μέλους
By mjacob
theo13 έγραψε:
mjacob έγραψε:αντλία θερμότητας απορρίπτεται λόγω αρχικού κόστους;

E ναι... Κατ αρχήν εδώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που θα πιάσει είναι 2-3 βαθμοί το πολύ 10 μέρες σύνολο στο χειμώνα οπότε δεν μιλάμε και για τρελά πράγματα στην κατανάλωση πετρελαίου. Το οποίο πετρέλεαιο κατά την γνώμη μου είναι το πιο άνετο μέσο θέρμανσης....

Κατανοητό.
Εγώ πάντως το θεωρώ το λιγότερο άνετο μέσο. Εντάξει, όχι ΤΟ λιγότερο, αλλά αρκετά χαμηλά.
Δεξαμενές, καυσαέρια, καμινάδες, βυτία, λεβητοστάσιο που να πληροί κανόνες ασφαλείας, συντηρήσεις...

Οτιδήποτε έχει σταθερή παροχή και δεν θέλει δεξαμενή το θεωρώ πιο εύχρηστο.
Με την α/θ όποτε θες ζεσταίνεις τα καλοριφέρ σου και δεν σε νοιάζει τπτ. Και από άποψη απαιτήσεων σε χώρο (όγκο+ασφάλεια) έχει μακράν τη μικρότερη. Μόνο μια καλή παροχή ρεύματος.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#195579 Από που βγαινει ότι το πετρελαιο είναι ποιο ευκολο; Το φυσικο αεριο είναι ανωτερο γιατι δεν θελεις δεξαμενή, δεν μυρίζει κλπ και είναι ευκολο να εχεις ατομικο λεβητα στο διαμερισμα. Απλη εγκατασταση εχουν και τα αερόθερμα με αεραγωγούς που χρησιμοποιουντε και για κλιματισμο, μειον ότι πρεπει να εισαι σε περιοχη με καλο δικτυο και φθηνο ρευμα και επισης ο θορυβος που κανουν όταν δουλευουν.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#195610 Αρκει να εχει η περιοχη σου παροχες φυσικου αεριου. Αλλιως, πετρελαιάκι, δεξαμενουλα και ολα κομπλε.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#195616 Ενδεικτικά για μονοκατοικία περίπου 120-130 τ.μ., από 2,5-3,5 λίτρα την ημέρα τις καλές ημέρες (όπως αυτές του φετινού Νοεμβρίου) έως 10 λίτρα την ημέρα τις πολύ κακές ημέρες (κρύο/βροχές), με τους θερμοστάτες ρυθμισμένους κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και στο 22, ενίοτε και στο 22,5 (και όχι λόγω δικής μου προτίμησης), τη δε νύχτα στο 19.

Ένας ποιοτικός και σωστά διαστασιολογημένος λέβητας/καυστήρας μπορεί να είναι αρκετά οικονομικός ακόμη και αν καίει πετρέλαιο. Σαφώς το ΦΑ είναι φθηνότερο, αλλά δεν υπάρχει παντού....
Τα πέλλετ/ξύλα κλπ. ενδέχεται να είναι φθηνότερα αλλά κανείς πρέπει να υπολογίσει και τη φασαρία που εμπεριέχουν. Αν κάποιος μένει μόνιμα και μπορεί, ΟΚ.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#195617 Κατ' αρχην ευχαριστω για την απαντηση.
Επειδή καιω πελλετ ρώτησα να εχω μια περίπου ένδειξη.
Για τη ακρηβεια χρειάζομαι ένα τσουβαλάκι την ημέρα τώρα τις τελευταίες μερες που εχει "δροσίσει" αξίας 3,5 ευρώ για τις ωρες που ανάφερα σε ιδιες εσωτερικές θερμοκρασίες με λίγο παραπάνω τετραγωνικά.
Α ναι... και 3φατσο σπιτι μεζονετα με πλήρως εκτεθημενη τη Βορινη πλευρά ( και στους 3 ορόφους) και με "εργολαβική" ( ΓΤΠΚ 3αρακι dow.... ) μόνωση στο Γερακα
Άβαταρ μέλους
By nEK
#195731 Μπορω να αγορασω πετρελαιο θερμανσης πριν ανοιξει η εφαρμογη, κανω αιτηση και να δικαιουμε επιδομα στο ηδη αγορασθεν πετρελαιο?
Άβαταρ μέλους
By dimviii
fokion έγραψε:Κατ' αρχην ευχαριστω για την απαντηση.
Επειδή καιω πελλετ ρώτησα να εχω μια περίπου ένδειξη.
Για τη ακρηβεια χρειάζομαι ένα τσουβαλάκι την ημέρα τώρα τις τελευταίες μερες που εχει "δροσίσει" αξίας 3,5 ευρώ για τις ωρες που ανάφερα σε ιδιες εσωτερικές θερμοκρασίες με λίγο παραπάνω τετραγωνικά.
Α ναι... και 3φατσο σπιτι μεζονετα με πλήρως εκτεθημενη τη Βορινη πλευρά ( και στους 3 ορόφους) και με "εργολαβική" ( ΓΤΠΚ 3αρακι dow.... ) μόνωση στο Γερακα

3,5 ευρω με τιποτα για αντιστοιχο σπιτι.
Μεζονετα 3οροφη με 2 πλευρες ακαλυπτες,(η μια πλευρα βλεπει Παρνηθα) ζεσταινω συνολο 140 τετραγωνικα ,και στις 8 ωρες κατεβαινει η δεξαμενη 2,5-3 εκατοστα= 15-22 λιτρα.Συμφωνα με τους δικους μου θερμοστατες στους 20 βαθμους.
Τζαμπαμαν εισαι,ακομα και με 0,45 το λιτρο που φουλαρισα περσυ, στα χαμηλα του με την επιδοτηση. :s_thumbsup
Άβαταρ μέλους
By fokion
#195794 Μαλιστα.... Να πω βεβαια οτι δεν εχω μποιλερ ή δοχειο αδρανειας για ζεστα νερα, η σομπα δινει απευθειας στο καλοριφερ, περαν βεβαια οτι ζεσταινοντας "με την παρουσια της" το χωρο που βρισκεται εχω κλεισει τα 2 εκει καλοριφέρ.

Και για να μην υπαρχουν "παρεξηγησεις" σαφως κι ενας "καθαροαιμος" λεβητας πελλετ με το σιλο του που μπορεις να φορτωσεις καμια 200αρια κιλά πελλετ και να "ξενιαζεις" για μερες, με τη μεγαλο μανδυα νερου και διαφορα αλλα.

Ποσο δε οταν με την ασχετοσυνη που επικρατει στην αγορά εναλλακτικής ενεργειας ο χρηστης αναγκαζεται να γινει πολυ ή λιγο "καυστηρατζης"
( Αν εισαι γκατζετακιας εχει τη πλακα του δε λεω.....)
Άβαταρ μέλους
By elteo
nEK έγραψε:Μπορω να αγορασω πετρελαιο θερμανσης πριν ανοιξει η εφαρμογη, κανω αιτηση και να δικαιουμε επιδομα στο ηδη αγορασθεν πετρελαιο?

Εννοείται. Γιατί να μην μπορείς; Ούτως ή άλλως έχει καταργηθεί η προκαταβολή.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#195808 Οσοι για πετρελαιο δειτε κι αυτο...

Τι λέει η εγκύκλιος (στο σημείο 5)

Επί λέξει ότι «Εφόσον το υπόλοιπο του προυπολογισθέντος ποσού επιδόματος θέρμανσης, δεν επαρκεί για την κάλυψη τυχόν ποσού επιδόματος που αφορά σε εκκρεμούσες αιτήσεις, τότε αυτό (το ως άνω υπόλοιπο) θα καταβάλλεται στους δικαιούχους αναλογικά».

Τι εννοεί

Ότι αν σε κάποια φάση μέσα στο 2015 ή το 2016, μπορεί να εξαντληθεί το ποσό των 105 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί όλες οι αιτήσεις, τότε θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να μην ικανοποιήσει πλήρως τις υπόλοιπες αιτήσεις που εκκρεμούν, αλλά στην επόμενη καταβολή να μοιράσει αναλογικά το υπόλοιπο κονδύλι, ψαλιδίζοντας το ποσό που δικαιούται και υπολόγιζε κάθε δικαιούχος.

- See more at: http://www.pronews.gr/portal/20151211/% ... i0iBt.dpuf
Άβαταρ μέλους
By nEK
elteo έγραψε:
nEK έγραψε:Μπορω να αγορασω πετρελαιο θερμανσης πριν ανοιξει η εφαρμογη, κανω αιτηση και να δικαιουμε επιδομα στο ηδη αγορασθεν πετρελαιο?

Εννοείται. Γιατί να μην μπορείς; Ούτως ή άλλως έχει καταργηθεί η προκαταβολή.

Μηλως γιατι τα τιμολογια ο πετρελαιας θα τα περασει πριν εγκριθει η αιτηση?