Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#533173 100 € τη μέρα για εξάμετρο φουσκωτό δεν πρόκειται να βρεις πουθενά.
Ίσως για κανένα πολυεστερικό 4,60 με 30άρα μόνο (και σε κάποια μέρη, ακόμη και αυτά τα δίνουν 120, για διάστημα 10:00-18:00!).

drdino, υπάρχει το επίσημο εγχειρίδιο εξεταστέας ύλης για χειριστές ταχυπλοών σκαφών του Λιμενικού Σώματος. Σε αυτό βασίζονται όλα όσα πουλάνε οι σχολές. Δεν περιλαμβάνει δυστυχώς τα περί χάραξης πορείας σε χάρτη. Περιλαμβάνει όμως τα βασικά για τον "ΚΟΚ" της θάλασσας (ΔΚΑΣ λέγεται), για τους ανέμους και την κλίμακα μποφόρ, καθώς και κάποιους βασικούς κανόνες ναυσιπλοΐας και βασικές μηχανολογικές γνώσεις.

Μπορείς να το προμηθευτείς στα κατά τόπους Λιμεναρχεία (κόστος περίπου 15 € νομίζω). Κάπου το έχω δει να κυκλοφορεί και στο ιντερνετ σκαναρισμένο, αλλά δεν θυμάμαι πού.

Για περαιτέρω γνώσεις, διαβάζεις ό,τι σου κάνει κλικ από εδώ: http://www.e-nautilia.gr/books/

Κάποια πράγματα θα τα μάθεις όμως μόνο στην πράξη.
Αν τυχόν νοικιάσεις βαρκάκι, καλό είναι να ξέρεις 1-2 ναυτικούς κόμπους για να σε εξυπηρετήσουν, και 1-2 κλασικά τερτίπια των εξωλεμβίων. Τα υπόλοιπα στην πορεία, αν κολλήσεις :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By Zeus
drdino έγραψε:... Στην Αστυπάλαια ένας νοικιάζει μικρά πολυεστερικά σκαφάκια με 30αρες μηχανές χωρίς δίπλωμα. ....Αν και γενικά βλέπω κόσμο να τα νοικιάζει χωρίς να ξέρει πολλά πολλά, αλλά θεωρώ πως καλό είναι να έχω τις γνώσεις, η θάλασσα θέλει σεβασμό.

Τους λες και εγκληματιες ολους αυτους...και το λιμενικο ειναι συνενοχο σε ολο αυτο γιατι γινετε εις γνωσην του. Η θαλασσα ειναι απροβλεπτη και χρειαζεται περαν της γνωσης, εμπειρια και σεβασμος...και νοικιαζουν βαρκες σε κοσμο που δεν εχει καν τις βασικες γνωσεις...κανουν υποτιθεται μια βολτα εκει μπροστα και δειχνουν πως παει μπρος-πισω κι ολα καλα :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By 224v
#533180 Στην Ιθακη τα νοικιάζουν αυτά με τις 30αρες 75 + καύσιμα...
Οπώς κουβεντιασα με τον λιμενικό που μου ανανέωσε το δίπλωμα, θεωρεί οτι Ολοί, θα έπρεπε να έχουν τον διπλωμα, ανεξαρτήτως ιπποδύναμης. Το βρίσκω σωστο, προσωπικά.
Κανό, για νοικιασμα είδα φέτος και στην Ιθάκη όπως και σχολή για δύτες που είχε πολύ συμμετοχη, και είναι κάτι που με χαροποιησε ιδιαίτερα.

.
Άβαταρ μέλους
By xenos
#533185 Στη Λευκάδα, φίλοι μου, χωρίς καμία απολύτως γνώση, νοίκιασαν βάρκα μόνο μ ετην ταυτότητα τους. Μου φάνηκε κάπως εγκληματικό να πω την αλήθεια μου. :ninja:

Για τις τιμές που λέτε, εδώ πχ, τις βλέπω υψηλότερες. :hmmm:
Εδώ έχει μεγαλύτερα.
Μου έβγαζε το fb κάποια στιγμή για ενοικίαση από Λαύριο, μικρά, πλαστικά ~80-150ε/μέρα, αναλόγως με μήκος/μηχανή.

Φάση airbnb πρέπει να παίζει ε;
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#533189 Κ κοντά στη Μπέλα Βράκα γίνεται αυτό όπως και στη Κέρκυρα.

Παίζει όμως να έχεις συνοδό σε έταιρη βάρκα ή κάτι αντίστοιχο (έλεγχος ταχύτητας απο απόσταση κλπα).
Άβαταρ μέλους
By Zeus
junior gt έγραψε:Δε συγκρίνεται η πλεύση ενός φουσκωτού με ένα πολυεστερικό ρε συ Κωνσταντίνε.
Χαμηλότερο κέντρο βάρους, μισό βάρος, βαθύτερο V, λιγότερο κοπάνημα, πολύ μεγαλύτερη ευστάθεια λόγω τον μπαλονιών, πρακτικά αβύθιστο ακόμα και αν γεμίσει νερό, πολύ πιο άνετο τιμονάρισμα, πιο γρήγορο πλανάρισμα και ανταπόκριση λόγω βάρους.
Πάντα σε αντίστοιχα μεγέθη.
Ένα πολυεστερικό 5,5-6 μέτρα δε θα μπρέσει να πάει με ένα πολυ συνηθισμένο πεντάρι στη μάσκα ενώ ένα φουσκωτό το έχει για πρωινο.
Και βέβαια το βάρος έχει να κάνει και με την χρηστικότητα όχι μόνο την πλευση. Αλλιώς κουβαλάς ένα σκάφος 700 κιλά και αλλιώς ένα σκάφος 1200. Αλλιώς το ρίχνεις στη θάλασσα, αλλιώς το δένεις.
Γι'αυτό και πιστεύω έχει γεμίσει ο τόπος φουσκωτά παρ'ότι πιο ακριβά.
Μειονέκτημα οι χώροι, ότι πρέπει να το βγάζεις από τη θάλασσα και.... ο χρόνος.
Τα πολυεστερικά είναι για ψάρεμα, για ξάπλες, για σκι, για λίμνες και.... για σκάφη να πλένει κάνα ρούχο η κυρά άμα χαλάσει το πλυντήριο. :lol: :lol:

Εγω παλι πιστευω οτι εχει γεμισει ο τοπος φουσκωτα και γιατι ειναι λιγο φαση SUV...τα περισσοτερα απο τα πλεονεκτηματα που αναφερεις μπορεις να τα βρεις και σε ενα πλαστικο με σωστη σχεδιαση (ακομα και αβυθιστο πχ). Το βαρος σιγουρα καθιστα πιο ευελικτο το φουσκωτο στο κουβαλημα κι ειναι σοβαρο πλεονεκτημα, αλλα η ευσταθεια και η ευελιξια καθοριζονται κι απο αλλους παραγοντες σε σχεση με αυτο, επομενως δεν ειναι απολυτο οτι επειδη ειναι ελαφρυ ειναι και πιο ευελικτο/σταθερο. Θεωρω οτι πιο σωστο ειναι να βαλει κανεις κατω τι ακριβως θελει απο ενα σκαφος και να επιλεξει αναλογα συγκρινοντας συγκεκριμενα μοντελα, παρα να παει ετσι γενικα σε φουσκωτο γιατι ειναι καλυτερο :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#533259 Ο νόμος δυστυχώς λέει ότι πολυεστερικά σκάφη με ιπποδύναμη ως 30 hp δεν χρειάζονται δίπλωμα επειδή δεν θεωρούνται ταχύπλοα.
Φυσικά αυτά τα σκάφη μια χαρά πιάνουν 20 κόμβους, ίσως και 23-25 τελική, και μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στα χέρια ανίδεου χειριστή.

Δυστυχώς πολλοί 'επαγγελματίες' της ενοικίασης σκαφών, αντί να δώσουν αναλυτικές οδηγίες, τους λένε δυο λόγια το πολύ και τους λένε παρ'τε την και φύγετε...
Άλλοι πάλι τολμούν να έχουν και φωτογραφίες με τους επιβάτες να κάθονται στις κουπαστές του σκάφους...
Δείτε εδώ, στην πρώτη φωτό, την κοπελιά που κάθεται στην πλώρη και φλερτάρει με το χάρο.
https://www.dreamswim.gr/el/portfolio-item/karel-4-50/

Άλλοι πάλι νοικιάζουν jetski σε ανθρώπους χωρίς δίπλωμα....επίσης εν δυνάμει εγκληματίες..

Να τα λέμε όμως, υπάρχουν και κάποιοι επαγγελματίες που στο συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικοί, κάθονται και εξηγούν στον πελάτη επί μία ώρα κάθε λεπτομέρεια πριν δώσουν το σκαφάκι.
Άβαταρ μέλους
By gianik

η κυρά μια χαρα ψυχραιμη στη θεση της...
Άβαταρ μέλους
By NiTse
#533508 Και έλεγα δεν θα το βάλει κανείς αυτό το βίντεο τώρα που έγινε και ξεχωριστό τοπικό;; :lol:
Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω αναζήτηση στο you tube για φουσκωτό και να μην μου το βγάλει μετά από λίγο.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#534058 co-Πιλόταρα χθες ένα 4μ πολυεστερικό από Καλλιθέα στην Βούλα. Λόγω βάρους δεν σήκωνε εύκολα πλώρη
Εάν είχε και μπουνάτσα θα ήταν άψογα :iconcool:
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#534063 Είχα την κουβέντα χθες με ένα φίλο που έχει ναυπηγείο στην Κοιλάδα και μου είπε για κάτι Κρητικούς που φτιάχνουν κάτι πολύ ωραία εργαλεία.

https://skipper-bsk.com/

Πιο παλιά λέει φτιάχνανε και RIBs και όντως έχει μερικά στο car. Τώρα έχουν πιάσει την καλή και πουλάνε σε Αραβες-Ρώσους κτλ και δεν ασχολούνται πια με τα "μικρά". Φαίνεται εξαιρετική πάντως η δουλειά τους.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#534397 Βλέπω σκαφάκια με στρώματα με επένδυση από δερματίνη. Μέγα λάθος. Αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να κοιμηθεί καλοκαιριάτικα μέσα στον τάφο πάνω σε δερματίνη....
Η βοηθητική είναι ακριβώς αυτό, βοηθητική, να μην μείνεις τελείως ακυβέρνητος, όχι για να πλανάρει. Φυσικά θέλεις κατάλληλου μήκους πόδι και επαρκή ισχύ.
Δεν είναι μόνο τα μετρήσιμα έξοδα αλλά και οι άπειρες ώρες επιπλέον ενασχόλησης και ταλαιπωρίας. Δεν εννοώ την ευχάριστη του να μαστορεύεις βελτιώνεις αλλά το να τρέχεις για χαρτιά, ανανεώσεις, βεγγαλικά, συνεννοήσεις για βάλε βγάλε, πλύνε-ξέπλυνε, σκέπασε, ξεσκέπασε, κουβάλα/βάλε καύσιμα κλπ.
Γενικά για την ίδια θάλασσα τα αναφερόμενα Μποφώρ των ταχύπλοων είναι πάντα προσαυξημένα κατά 1-2 βαθμούς σε σχέση με τα Μποφώρ των ιστιοπλόων. Μάλλον προσθέτουν και τον φαινόμενο.... Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για κλίμακα έντασης ανέμου, με ίδιο άνεμο σε ανοιχτή θάλασσα θα έχεις μεγαλύτερα κύματα.
Κι εγώ είχα μείνει ότι δεν θέλεις άδεια για 9.9 και μετά είχα ακούσει και για 15 αλλά 30!! Μιλάμε για σοβαρή ισχύ χωρίς δίπλωμα.
Άδεια/σωστικά/βεγγαλικά ένα φουσκωτό σκαφάκι πότε θέλει; Πάντα, από κάποια διάσταση, κάτι άλλο;