Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Morx
#682393 Επειδη απο το πρωι μαζι με τα τρεχαματα της δουλειας, ειμαι και στα τηλεφωνα σε αναζητηση τεχνιτη για επισκευή σωληνας αποστραγγισης ομβριων υδατων... μπαινω στο ψητο!

Το ποστ αυτο ειναι και "αγγελια" εφοσον καποιος απο εδω αναλαμβανει επισκευή ή γνωριζει καποιον δικο του αξιοπιστο και σωστο υδραυλικο εγκαταστατη. Θεσσαλονίκη - Επταπύργιο.

Στο ζουμι:

Η σωληνα απο το λουκι στο γκαραζ, κατεβαινει μεσα στο εδαφος καθετα περιπου 50cm οπου μετα απο γωνια 90 μοιρων, κατευθυνεται προς το φρεατιο της αποχετευσης. Στη γωνια ακριβως, υπηρξε ραγισμα το οποιο διαπιστωσα πριν απο 2 χρονια και δεν εδωσα σημασια, καθως εκανα εναν τυπικο οπτικο ελεγχο για τυχον φυλλα και χωματα. Το γκαραζ, δεν εχει αλλο σιφωνι και αν βουλωσει τον ηπια, επομενως ανα τακτα χρονικα διαστηματα βεβαιωνομαι πως ολα βαινουν καλως.

Πριν λιγες μερες, καθως βρισκομουν κατω, αντιληφθηκα σκουξιμο απο ποντικια. Να μην μακρυγορω, δεν εχουν μπει ακομα στο γκαραζ, αλλα ειτε ανεβαινουν στην αποχετευση, ειτε εσκαψαν απο παρακειμενο οικοπεδο και εφτασαν με καποιο τροπο στη σωληνα. Το ραγισμα ειδα οτι εβαλε χωματα τα οποια βρισκονται γυρω απο τη σωληνα (Φ100). Επιπλεον εκει που η σωληνα τελειωνει ψηλα στο λουκι, αρχισαν να "τρωνε" επισης το PVC με αποτελεσμα γυρω απο αυτη να εχουν πλεον ενα λαγουμι, μονιμη κατοικια.
Φυσικα και εχω ριξει παστιλιες ποντικοφαρμακου τις οποιες καταναλωνουν με μεγαλη χαρα.

Οι λυσεις ειναι 2 θαρρω.

1) Τοποθετηση σωληνας με γωνια Φ80 ας πουμε μεσα στην υπαρχουσα Φ100 και το κενο τους, γεμισμα με τσιμεντο, αδρανη και μπετοβεργες.
Ανοιγμα επισης και γυρω γυρω, ισα που να χωραει να χυθει λεπτορευστο τσιμεντο ωστε το λαγουμι απο τα ποντικια να εξαφανιστει τελειως.

2) Σκαψιμο σωστο, αφαιρεση κομματιου, τοποθετηση καινουριου, μαζι με ολο το μανικι που εχει το χτισιμο για καινουριο λουκι κλπ κλπ.

Σημειωνω, πως η γκαραζοπορτα βρισκεται 10cm μακρια απο το λουκι και οποιοδηποτε εγχειρημα σκαψιματος, σημαινει πως θα πρεπει να τσιμενταριστει ξανα, ωστε το λαστιχο της να ερχεται προσωπο με την επιφανεια.

Υ.Γ.: 7 τηλεφωνα και μολις 2 που ανταποκριθηκαν, βεβαια απο το πρωι ακομα περιμενω επισκεψη ετσι; Τι σκατα!!! :x
Άβαταρ μέλους
By glf
#682396 Άμα γίνεται βάλε φωτογραφίες

Ξαναριχνω το πως έκανα εγώ τις κατεβασιες μου. Από το κλασικό fixed τρόπο :
Εικόνα

Το έκανα ανεξαρτητο το κάθετο μέρος στο χώμα σε σχέση με την κατεβασιά.
Εικόνα

Εικόνα
Η 75αρα κατεβασιά μπαίνει σε 100αρα στο χώμα. Έτσι ειναι ανεξάρτητα μεταξύ τουε αν κάτσει το χώμα ή οτιδήποτε άλλο.

Μάλιστα το έχω κάνει και λίγο πιο έξυπνο, μπορεί να γίνει προσωρινό βγάλσιμο στην κατεβασιά χωρίς κάποιο κόψιμο η ξεκόλλημα.
Τελευταία επεξεργασία από glf και 23 Δεκ 2020, 20:37, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Morx
#682426 Αρχικα ευχαριστω ολους για τις ιδεες και τις απαντησεις.

Παραθέτω ενα σκαρίφημα, για να γινω κατανοητος.

Εικόνα

Με πρασινο-λαχανι χρωμα, ειναι η ρωγμή με σπάσιμο κομματιού της σωλήνας.
Περιμετρικα επειδη το PVC ηταν "προσωπο" με το τσιμέντο τα ποντικια (με οποιο τροπο εισηλθαν) αρχισαν να σκαβουν τη φωλια τους. Τυχαια αναπαρασταση, αλλα γυρω απο τη σωληνα, σιγουρα το εδαφος εχει υποστει καθιζηση.
Εαν πεσει νερο στη σωληνα, βρεχει το χώμα το οποιο ξεπλενεται και στη συνεχεια γινεται ξανα μικρη καθιζηση και ου τω καθεξης. Ακομα και να μην πεσει νερο, το ποντικι ή τα ποντικια, παρατηρω, πως ετσι κι αλλιως θα σκαψουν ή θα τρυπωσουν... για να βρουν φωλια κατω απο το τσιμεντο.

Για την ωρα δεν εχουν ανεβει επανω στο γκαραζ.
Δεν ξερω εαν θα τα επιαναν και οι υπερυθρες της καμερας βεβαια... αλλα δεν ειδα ουτε ποντικοκουραδα, ουτε η παγιδα επιασε κατι, ουτε τα δολωματα τα τσιμπησαν.
Το δε δολωμα που ριχνω εντος της σωληνας, εξαφανιζεται σε λιγοτερο απο 3 ωρες. Ειτε μερα ειτε νυχτα.
(10gram δολωμενο ποντικοφαρμακο)

Ουσιαστικα μιλαμε για εκσκαφη 70x100x100cm ... ααααααντε και κατι παραπανω για να αλλαχτει το κομματι σωληνας και να μπαζωθει/τσιμεντωθει ξανα η ταφρος.

Ποσο να υπολογιζω περιπου; Εχει τυχει παρομοια ζημια σε καποιον;
Άβαταρ μέλους
By Morx
glf έγραψε:Άρα τώρα με την επισκευή, η σωλήνα να πρέπει να ανέβει και μέσα απο το τσιμέντο και να μην είναι απλά πρόσωπο.

Προφανως και θα πρεπει να τσιμεντωθει σωστα, αφου τα νερα που εγλειφαν και περναγαν, σιγουρα αφηναν υγρασια στο χωμα και υπεστη καθιζηση. Τα ποντικια αν βρηκαν χωρο και περασμα απο παρακειμενο οικοπεδο εκαναν την καβατζα τους.
Το ιδανικο ειναι να μπει καθετο σιφωνι ή κατι...

Anyway, πρεπει να σκαφτει 1τμ ισως και παραπανω με βαθος 60 ποντους.
Ποοοοοσο δυσκολο ειναι να δωσουν προσφορα οι υδραυλικοι γτσμ...
Καιγομαι με τη δουλεια, αλλιως αν ημουν σε φαση 5 ημερες χαλαρος, χωρις το κωλοclickaway θα δανειζομουν ενα Metabo τουμπανακι, θα ξηλωνα τσιμεντοπλακα και θα εσκαβα μονος. 1 μερα υποθεση και αλλη μια για τα μπετα.

Τεσπα, αααντε να δουμε.Οτι πιο αγχωτικο το ημιυπογειο γκαραζ... :lol:
Αν πιασει καμια καλη καταιγιδα θα κολυμπανε ολα!
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#682495 Σε νοίκι δεν είσαι αν θυμάμαι καλά; Επιτρέπεται να κάνεις κάτι τέτοιο από μόνος σου; Το να το χρεωθείς από την τσέπη σου είναι άλλο πράγμα.
Άβαταρ μέλους
By Morx
Dimitris_P έγραψε:Σε νοίκι δεν είσαι αν θυμάμαι καλά; Επιτρέπεται να κάνεις κάτι τέτοιο από μόνος σου; Το να το χρεωθείς από την τσέπη σου είναι άλλο πράγμα.
Ναι νοικιαζω.
Τυγχανω ενος απιστευτα συννενοησιμου Ανθρωπου με Α κεφαλαιο, ο οποιος οταν εδωσε το κλειδι μας ειπε πως το σπιτι του ειναι σπιτι μας και καλους απογονους.

Το αφησε στην κριση μου και εχει καταλαβει το ποιον μου, γνωριζει μεσες ακρες το κοστος αποκαταστασης και τον ενδιαφερει το σπιτι να ειναι σε αριστη κατασταση και οχι ρημαδιο. Φυσικα και εχω την εγκριση του καθως θα πληρωσει ο ιδιος.
Ειναι στις ευπαθεις ομαδες, τον συμπαθω ιδιαιτερως, οσες φορες εχουμε ανοιξει ποικιλους διαλογους ειναι πολυ ευχαριστος σαν προσωπικοτητα, δεν μενει κοντα και οπως ειπα, ειναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που δεν περιμενει απλα το ενοικιο στην ωρα του αλλα νοιαζεται κιολας.
Δεν εχω πετυχει πολλους τετοιους εκμισθωτες και σαν εκμισθωτης εγω, ειμαι το ιδιο σωστος και συνεπης απεναντι σε ενοικιαστη μου. Ενα 100αρι θα το εβαζα απο την τσεπη μου για παρτυ του, ωστε να βελτιωθει η ολη υποθεση με το λουκι σε σχεση με την προηγουμενη κατασκευη.
Στην τελικη, μιας και μιλαμε για μακροχρονια μισθωση, προκειται και για δικη μου ανεση και ευκολια σχετικα με τον καθαρισμο και προληπτικο ελεγχο.

Εαν καποιος εχει εικονα και εμπειρια σχετικα με το κοστος, ας μου αναφερει κατι.
Άβαταρ μέλους
By glf
#682512 Όπου εφάπτεται πλαστικό με τσιμέντο θα πρέπει η ένωση να στεγανοποιηθει με μαστιχη.
Το τσιμέντο είναι άκαμπτο, η σωλήνα εύκαμπτη και διαφέρουν και οι διαστολές τους με τη θερμοκρασία.
4€ έχει το σωληνάριο, πάντα έχω και γω.

Για να γίνει σωστό τουλάχιστο από τη μέσα πλευρά..
Άβαταρ μέλους
By Morx
#682523 Με απασχολει το ενδεχομενο τα ποντικια να εχουν φωλιες κατω απο το υπολοιπο τσιμεντο... επομενως γυρω απο τη σωληνα θα ζητησω να μπει πλεγμα ή κατι αλλο που να τα αποθαρρυνει. Φυσικα, οσα κενα υπαρχουν θα τσιμενταριστουν.

Thanks ξανα για τις οποιες ιδεες/προτασεις.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#682528 εαν σε βοηθαει,οταν θα βαλεις πλεγμα,να ειναι ανοξειδωτο.
Τετοιο θα βρεις σε χρωματοπωλεια,θα το ζητησεις σιτα για κουνουπια,αλλα να ειναι ανοξειδωτη.Ειναι και ευκαμπτη σχετικα για να τυλιξεις την σωληνα γυρω-γυρω,και δεν θα σκουριασει γρηγορα μεσα στο χωμα.
Την απλη συρματινη μπορουν και την τρωνε τα ποντικια.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
Anonymous Founder έγραψε:Αποσμητικό χώρου ίσως; Μερικά αρωματικά κεριά, μπορούν να διώξουν την μυρωδιά εντελώς. Επίσης, αν καθαρίσεις τους τοίχους με ξύδι αραιωμένο σε νερό.
224v έγραψε:Μπορείς να τσεκαρεις αν είναι στεγανός ο σωλήνας της αποχέτευσης??? Εκεί στο βάθος. "Τραβάει" ο εξαερισμός σωστά προς τα πάνω??? Πόσοι όροφοι είναι πάνω από εσένα.??
Νίκος Παππάς έγραψε:Θα βάλεις ένα συλλέκτη υγρασίας για καμιά βδομάδα και αφού αδειάσεις το δοχείο θα το ξαναβαλεις και θα το παρακολουθεις κάθε 10-20 μέρες.
Για την μυρωδιά, λεβάντα ή Κέδρο. Ρίξε μπόλικα φακελάκια και κάθε χρόνο επανάληψη.

Δυστυχώς δεν έχω ιδέα για τη στεγανότητα. Ο σωλήνας έμοιαζε κεραμικός και έχει ένωση στη μέση με δέσιμο και νάιλον.
Απο πάνω έχω 3 ορόφους.

Ωραία. Να ανεβάσω τον αφυγραντήρα μου να ρουφήξει την υγρασία? Χωράει με άνεση.
Και συνεχίζω με αρωματικά πουγκιά κοκ.
Άβαταρ μέλους
By glf
#682560 Και γω έπιασα επιδιόρθωση πάλι στα μπετά. Κάτω από ένα μπαλκόνι έκανε ράγισμα ο σοβάς.
Το σκάβω και βλέπω φυσικά σκουριασμένο οπλισμό στην... επιφάνεια της πλάκας.. .
Καλουπώματα με μεράκι του 96..

Το κάνω εικόνα στο μυαλό μου..

Καλούπατζης. Ε δε γα.... σιγά μη βάλω αποστάτες οπλισμού με το καλουπωμα.
Καλουπατζης στα μπετά. Δε γα.... σιγα μη σηκωσω τον οπλισμό να πάρει απόσταση από το καλουπωμα.
Σοβατζης που βλέπει οπλισμό στην επιφάνεια. Δε γα.... Δε λεω σε κανέναν τίποτα και το κλείνω στο σοβά να τελειώνουμε...

Κάπως έτσι θα πήγε το πράμα.

ΕικόναΕικόναΕικόνα
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#682569 Κλασσική περιπτωση βλάβης. Εμείς στα σοβατίσματα στο υπόγειο που έγιναν με πρέσα, είχαμε πετυχει μερακλήδες σοβατζήδες που περάσανε με μίνιο ό,τι καρφί είχε ξεμείνει στο τσιμέντο.