Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
dimik έγραψε:Ένας μέσος (υπάλληλος ορυχείου όχι διευθυντής ή μηχανικός) υπάλληλος ΔΕΗ πχ είχε εκκαθαριστικό κοντά στα 10.000.000 και το έχω δει με τα μάτια μου.

Garland -->
Εικόνα

:( :(
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#830225 Ο EDDIE_147 πιστεύει ακόμη πως χρεοκοπήσαμε γιατί οι ΔΕΗτζήδες έπαιρναν καλά λεφτά. Να κάνουμε άραγε μια σύγκριση τι πληρώνει σήμερα σε μισθοδοσία η ΔΕΗ στην μητρική και στις θυγατρικές της; Και τι παροχές δίνει; Γιατί στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες για παράδειγμα, αν δείτε τις παροχές που παίρνουν όλα τα mid-senior στελέχη, θα κάνετε τον g8777 να κλάει. Γοερά.
Επίσης, να δούμε άραγε πόσο κόστιζε τότε η kWh στο μέσο νοικοκυριό και πόσο σήμερα;

Γενικώς, πολλές συγκρίσεις θα μας κάνανε να κλαίμε με μαύρο δάκρυ. Το 80' στις πόλεις υπήρχε κεντρική θέρμανση και δεν υπήρχαν ποτέ απλήρωτα κοινόχρηστα. Σήμερα έχουμε οικοδομές 20 ετών που έχουν 10+ χρόνια ν'ανοίξουν καλοριφέρ.
Τα iPhone δεν είναι σοβαρή δικαιολογία, λυπάμαι. Δεν έχουν όλοι έφηβους και δεν τους παίρνουν όλοι iPhone, πολλά παιδιά είναι με το μεταχειρισμένο των γονιών.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
Anonymous Founder έγραψε:Ο EDDIE_147 πιστεύει ακόμη πως χρεοκοπήσαμε γιατί οι ΔΕΗτζήδες έπαιρναν καλά λεφτά.

Δεν γράφω πουθενά κάτι τέτοιο.
Αλλά συνέχισε - μέσα στο όλο off-topic ήταν μια ωραία νότα το ποστάκι αυτό.
Άβαταρ μέλους
By NickTG
Anonymous Founder έγραψε:
leobsch έγραψε:Μισθωτός δεν θυμάμαι ποτέ να μπορούσε να ζήσει οικογένεια μόνος του, κι είμαι πενήντα. Πάνω κάτω όπως είναι σήμερα.
Αυτό που θυμάμαι π.χ. σε σχέση με τους μισθούς της Γερμανίας (επειδή είχα ένα θείο μου εκεί) είναι ότι ο μέσος ελληνικός μισθός (τέλη δεκαετίας 80) ήταν το 1/6 του μέσου γερμανικού.

Θυμάσαι λάθος. Μισθωτός σε καλή θέση στον ΙΤ έφταναν άνετα κάποτε. Στο δημόσιο, όχι πάντα, όχι τόσο άνετα, αλλά και εκεί σαφώς καλύτερα από σήμερα.

Όντας 36 και μεγαλωμένος σε φτωχή περιοχή, από την παρέα δεν δούλευε κανενός η μάνα.
Τόσο τυχεροί όλοι? :hmmm:

Anonymous Founder έγραψε:Ο πεθερός δούλευε μόνον αυτός και συντηρούσε οικογένεια 4 ατόμων. Και ζούσαν άνετα, με διακοπές κάθε καλοκαίρι κάνα μήνα. Η κόρη του, κάνοντας την ίδια δουλειά, δεν πλησίασε ποτέ τα χρήματα που έβγαζε ο πατέρας της, μετά από σχεδόν 20 χρόνια καριέρας.
Δεν υπάρχει επαφή στο τι βγάζουμε σήμερα με το τι έβγαζαν παλιότερα. Σήμερα πρέπει να δουλεύουν σε κάθε οικογένεια και οι δυο, για να υπάρχει ένα καλό επίπεδο διαβίωσης.

Ο πεθερός μου, σε μικρότερη ηλικία από μένα, όταν έπιασε δουλειά στον ακτωρα χωρίς κανένα πτυχίο έπαιρνε αναλογικά περισσότερα από μένα που έχω μερικά χρόνια εμπειρία, πτυχίο και αυτή τη στιγμή δουλειά σε ναυτιλιακή.

Εννοείται ότι ακόμα δουλεύει μόνο αυτός στην οικογένεια.

Ο πατέρας μου ήταν δημόσιος υπάλληλος και ανησυχώ ότι αν δεν φύγω από την Ελλάδα δεν θα πιάσω ποτέ το μισθό του. ΟΚ, ήταν υψηλόβαθμος αλλά και πάλι.

Δεν θα αναφέρω πόσα έχει βγάλει θείος μου που ήταν στα διυλιστήρια. Θα πω απλά πως όταν πήγε η ξαδέρφη μου Κρήτη να σπουδάσει αντί για νοίκι αγόρασε ένα σπίτι εκεί.

Στο σήμερα φίλος κάνεις τη δουλειά που έκανε ο πατέρας του, στην εταιρεία που ήταν ο πατέρας του και προσφέροντας έξτρα γνώσεις που δεν είχε ο πατέρας του λόγω έξτρα σπουδών. Ο φίλος θα αναγκαστεί όταν κάνει οικογένεια να δουλεύουν και οι 2 καθώς παίρνει τα μισά λεφτά. Η μάνα του έχει σταματήσει τη δουλειά όταν τους έκανε.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#830233 Δεν ήταν εντός θέματος αλλά συμπονω τον Garland.
BTW ο Dimik έπρεπε να το σκεφτεί - δεν τα πετάνε αυτά έτσι.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#830236 Για παραδειγμα παλια με μια κασετινα γερμανικα κλειδια, μια κασετινα καρυδακια, μερικα κατσαβιδια και ενα γρυλο, ανοιγε ο αλλος συνεργειο και εβγαζε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ λεφτα. Ξερω 2 παιδικους φιλους σε αυτη τη φαση που κανανε περιουσια απο συνεργεια/τρυπες οι πατεραδες τους. Πλεον αυτα τα συνεργεια κλεινουν το ενα μετα το αλλο. Παει ο αλλος στην αντιπροσωπεια ή στο εξουσιοδοτημενο και βγαζουν μονο οι πολυεθνικες και οι λεφταδες μεροκαματο.

Ομοιως με πολλες αλλες δουλειες. Παει η ΕΒΓΑ της γειτονιας που παιρναμε ενα γαλα και τιποτα αλλα ψιλικα. Σχεδον σβηνουν και οι φουρνοι αφου ο αλλος εκει που παει στο ΣΜ παιρνει και μια φρατζολα ψωμι. Οι κινηματογραφοι με μια αιθουσα κλεισανε και μονο τα τερατα με τις 10 αιθουσες παιζουν μπαλα. Τα μικρομαγαζα φυτοζωουν και επιβιωνουν μονο οι μαγαζαρες και τα εμπορικα κεντρα. Και δεκαδες ακομα παρομοια παραδειγματα.

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΑΝΕ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ. Πανε τα χρονια που ενας μεροκαματιαρης μπορουσε να βγαζει καμποσα λεφτακια και να ζει αξιοπρεπως, να φτιαξει ενα εξοχικο και να πηγαινει 1 μηνα διακοπες το καλοκαιρι.

Και επειδη αναφερθηκε ο ΕΝΦΙΑ να πω εναν διαρκη "καβγα" που εχω με ενα φιλαρακι (δεξιος βεβαιως βεβαιως). Εχει ενα οικοδομικο τετραγωνο και διαφορα αλλα σκορπια ακινητα περα-δωθε που νοικιαζει. Και ειχε ξεσκιστει να κραζει τον Τσιπρα για τη ζημια που επαθε με τον ΕΝΦΙΑ και εκανε τουμπες απο τη χαρα του οταν βγηκε η ΝΔ που κανει πιο βολικα τα πραγματα για τους λεφταδες στα κληρονομικα και ποσα ακομα. Αυτος εχει καποιο λογο να ψηφισει ΝΔ γιατι βλεπει τεραστιο οφελος στο πορτοφολι του. Αλλα αυτος ανοικει στο 2%-3% του πληθισμου, στο 2%-3% του 41% που τους ψηφισε. Μου φαινεται εξωπραγματικο να βλεπω μεροκαματιαρηδες που ειναι δεξιοι. Που δε βλεπουν οτι αυτη η κυβερηση ευνοει αλλη ταξη ανθρωπων κι οχι τη δικη τους.

Και μια απαντηση στον Εδμονδιο για την ερωτηση που εκανε στο ΧαιΦαι...
Αν ειχα μεγαλωσει σαν πλουσιοπαιδο με μια τεραστια περιουσια, ισως να ελεγα τα ιδια που λεει το φιλαρακι μου ο λεφτας. Αλλα στην ηλικια που ειμαι τωρα, που εχω πλεον συγκεκριμενη ιδεολογια, ειμαι ΚΑΘΕΤΟΣ. Οσα και να ειχα, ακομα και το τζοκερ να πιασω ή να καταφερω να κανω μονος μου περιουσια, θα παραμεινω αριστερος. Γιατι δε μου βγαζει χαρα να τρωω εγω με χρυσα κουταλια και να βλεπω το φιλο, το γνωστο, το γειτονα, το συγγενη κι ολοκληρη την κοινωνια να πειναει. Χρειαζομαστε μια κυβερνηση που θα αμβλυνει τις ταξικες διαφορες. Σιγουρα καποιοι θα παραμεινουν πλουσιοι και μαλιστα πολλοι απο αυτους ισως το αξιζουν κιολας. Αλλα δε χρειαζομαστε μια κυβερνηση που να πριμοδοτει τους πλουσιους και να θαβει τους φτωχους.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
leobsch έγραψε:Και μένα μου φαίνεται εξωπραγματικό να υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν <<αριστερά>>. Και;

Και στα @@ μας οσο δεν εισαι ικανος να αιτιολογησεις την αποψη σου με λογικα επιχειρηματα :s_tongue
Τελευταία επεξεργασία από George_Prix και 11 Αύγ 2023, 23:49, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#830295 Για μένα ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας ληστρικός και ηλίθιος φόρος. Χωρίς καν να σχολιάσω το ότι στον ίδιο δρόμο η μία πλευρά μπορεί να έχει τη διπλή αντικειμενική αξία από την άλλη… Και τι σημασία έχει πόσο αξίζει ένα ακίνητο. Βγάζω λεφτά με το να το έχω; Όχι, μόνο έξοδα έχω, να το περιφράξω, περιποιηθώ, καθαρίσω, συντηρήσω κλπ. Μόνο αν το νοικιάσω ή πουλήσω θα βγάλω λεφτά τα οποία έτσι κι αλλιώς θα φορολογηθούν.
Κι αν το έχεις ξέρεις τι σου γίνεται. Αν όμως κάποιος το κληρονομήσει είναι πολύ χειρότερα γιατί του προστίθεται επιπλέον αγγουράκι, αλλάζει κλίμακα κλπ. Αφενός πρέπει να μαζέψει τη χαρτούρα κλπ και βέβαια να πληρώσει τον σχετικό φόρο στην εφορία. Και θα έχει να πληρώνει το ΕΝΦΙΑ (από τότε που πέθανε ο μακαρίτης έστω κι αν περάσουν χρόνια μέχρι να περαστεί και καθαρογραφεί η διαθήκη, γίνουν τα χαρτιά, κουνηθεί η εφορία να τα προχωρήσει κλπ). Αν είναι σπίτι τότε ίσως νοικιάζεται αλλλά ίσως χρειαστούν λεφτά για συμμάζεμα, ανανέωση κλπ. Αν όμως είναι οικόπεδο τότε είναι που την πάτησες. Αν κανένας δεν το θέλει ούτε για χάρισμα το έχεις και το πληρώνεις. Αλλά και σε καλές περιοχές που αναφέρετε (Γλυφάδα κλπ) το ΕΝΦΙΑ είναι σημαντικό ποσό, μεγαλύτερο από το ετήσιο εισόδημα πολλών μισθωτών. Και πληρώνεις το τεράστιο ΕΝΦΙΑ και δεν βγάζεις λεφτά. Αναγκαστικά θα πρέπει είτε να το πουλήσεις είτε να το χτίσεις. Και αν μπορούσατε να το χτίσετε θα το είχε ήδη κάνει ο μακαρίτης οπότε αναγκαστικά πώληση όσο όσο γιατί πόσο μπορείς να πληρώνεις το ΕΝΦΙΑ που είναι όσος ο μισθός σου. Είτε αντιπαροχή…
[άκουσα για περίπτωση κληρονομημένου οικοπέδου φαινομενικά φιλέτου το οποίο όμως δεν μπορεί να πουληθεί γιατί στα χαρτιά είναι τυφλό, δεν πάει επίσημα δρόμος και οι κληρονόμοι αναγκαστικά πληρώνουν πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο ενώ προσπαθούν να βγάλουν άκρη.]
Γενικά υπάρχει κατάρα στην κληρονομιά στην Ελλάδα, είναι τόση η χασούρα ψυχολογική και οικονομική που καλύτερα ο μακαρίτης να τα πούλαγε και να τα είχε κάνει λίρες που λέει ο λόγος.
Ο ΕΝΦΙΑ υποθέτω εφευρέθηκε ούτως ώστε να καλυφθεί η χασούρα από τις αγοραπωλησίες που γίνονται με φαινομενικά μειωμένες τιμές για να γλυτώσουν φόρο (και τα υπόλοιπα μαύρα). Αλλά αν είναι να τον αποδεχτώ θα ήθελα να λαμβάνει υπόψη του και το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου. Έχεις με τη γυναίκα σου ένα μισθό ή 2, κατάφερες να έχεις σπίτι να μένεις και άλλο να νοικιάσεις ή εξοχικό. Και ξαφνικά κληρονομείς, βγαίνεις εκτός δυνατοτήτων και αναγκάζεσαι να απαλλαγείς της ακίνητης περιουσίας σου (είτε τη δούλεψες εσύ είτε ο πατέρας/παπούς σου) για να τα φέρεις βόλτα.
Αυτό που θα ήταν το τίμιο και ηθικό θα ήταν το κράτος να σου το αγοράσει με βάση την αντικειμενική αξία που του έχει καθορίσει. Χαχαχα.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#830297 Υπάρχει μια δυνατότητα που λέγεται αποποίηση κληρονομιάς : οποιος δεν θέλει / μπορεί το αφήνει για κάποιον που θέλει / μπορεί
Άβαταρ μέλους
By skous
#830300 Δεν ειναι ακριβως ετσι, τις περισσοτερες φορές η κληρονομια μπορεί να επιφέρει έσοδα (πχ ενοίκια).

Απο την άλλη, ο ενφια είναι ενας φόρος αντίστοιχος των τελών κυκλοφορίας. Έχεις κάτι, για το οποίο χρειάζεται να δαπανηθουν ποσά απο το κράτος για να εξυπηρετείσαι (αν εχεις 3-4 οικόπεδα, θα πρέπει να εχουν πρόσβαση, να περάσουν δίκτυα κοινής οφελειάς κλπ (ασχετα αν δεν θα τα χρησιμοποιησεις εσύ άμεσα). Οπότε για εμένα ειναι δίκαιο να πληρωνεις κάτι («στυλ» ενφια - οχι βεβαια με τον τρόπο που έχει δομηθεί αυτός).

< >
Άβαταρ μέλους
By leobsch
#830303 Με αυτή τη λογική, για τα πάντα που κατέχεις πρέπει να πληρώνεις "ΕΝΦΙΑ".

Κατέχεις (κι ας μην το κυκλοφορείς, κι ας μην έχεις πινακίδες) αυτοκίνητο; ΕΝΦΙΑ.
Γιατί φτιαχτήκανε - συντηρούνται δρόμοι για το αυτοκίνητό σου.

Κατέχεις κινητό; (και τυχόν παλιά κινητά που δεν χρησιμοποιείς - δεν δουλεύουν) ΕΝΦΙΑ.
Τόσα καλώδια, υποδομές, δίκτυα φτιαχτήκανε - συντηρούνται για χάρη του.

Κατέχεις λαπτοπ; Το ίδιο.
Φοράς ρούχα; Το ίδιο.

Τρώςςς;;;;
Ξέρεις τι υποδομές χρειάζονται για να μπορέσεις εσύ να τρως;;;
ΕΝΦΙΑ :metalo: .

κοκ, γιατί περιορίζόμαστε μόνο στα ακίνητα; :hmmm: