EDDIE_147 έγραψε:Ωραία λίστα.
Βλέπω και PIIGS που είναι και πάνω από το μ.ο. της ΕΕ.
Οπότε το επιχείρημα ότι το μνημόνιο μας έφερε εδώ είναι πιο τραβηγμένο σενάριο και από τις ψεκες του Μαρκοβαγγου.
It s reality stupid.
Δεν είχαν όλα τα PIIGS το ίδιο μνημόνιο βέβαια. Αν το δεις με όρους μακροοικονομικής προσαρμογής, όσο πιο λίγο μνημόνιο είχες, τόσο πιο ψηλά είσαι στη λίστα παραπάνω.
Η Ιρλανδία που είχε πολύ λίγα μέτρα (και έχει βέβαια και πολύ διαφορετική οικονομία, με πολλές πολυεθνικές να φορολογούνται τεχνητά εκεί για να αποφύγουν φόρους, αυξάνοντας έτσι το ΑΕΠ εικονικά) και είναι ψηλότερα από τον μέσο όρο, η Ισπανία επίσης, η Πορτογαλία πιο κάτω ακόμη και η Ελλάδα στον πάτο εντελώς, που είχε όμως και τα περισσότερα μέτρα και πολύ πιο σκληρά από τους υπόλοιπους. Η Ιταλία δεν είναι στη λίστα, λογικά θα είναι κάτω από την Ισπανία και πάνω από την Πορτογαλία, χωρίς να το έχω δει καθόλου όμως.
Η Ελλάδα που πήρε τη μεγαλύτερη δόση μνημονίου, είναι εύλογα στον πάτο. Το χειρότερο είναι πως δε φαίνεται να σηκώνουμε κεφάλι και η πορεία συνεχίζει να είναι ανάποδη, κοινώς το rebound (που προφανώς και υπάρχει από την στιγμή που τα μέτρα σταμάτησαν να είναι τόσο βαριά) είναι πολύ μικρότερο από αυτό που χρειαζόμαστε για να πλησιάσουμε τους υπόλοιπους.
Δε χρειάζεται και καμιά ιδιαίτερη γνώση για τα παραπάνω βέβαια, όσο περισσότερα μέτρα παίρνεις και κόβεις δαπάνες, τόσο η οικονομία μπαίνει σε ύφεση. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει στις ΗΠΑ του Trump. Διαφημίζει πως θα κόψει τις σπατάλες, είμαι βέβαιος πάντως πως τα λεφτά δε θα πάνε σε κάποιο κουμπαρά προφανώς, αλλά θα πάνε σε διαφορετικές τσέπες. Λίγα μπορεί να επιστρέψουν στους φορολογούμενους με φοροαπαλλαγές ή επιδόματα.
Αν κοπούν υπερβολικά οι δαπάνες, θα μπουν σε ύφεση, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, οι κανόνες ισχύουν για όλους.
Μπορεί και να το θέλει όμως κάτι τέτοιο, ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό που ήταν και ο βασικός λόγος που έχασε πανηγυρικά ο Biden κατά τη γνώμη μου.