Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
pro έγραψε:Kαι το δίνει μόνο 80; πόσο έχουν τα οικόπεδα εκεί; θα το έπαιρνε κάποιος να κάνει πολυκατοικία

.

Επαναλαμβάνω δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν άλλες πολυκατοικίες εκεί. :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#830100 Μόνον αν απαγορεύεται, αλλιώς το πρώτο πράγμα που θα κοιτούσε κάποιος είναι αυτό. Λογικά το συγκεκριμένο έχει τόσο χαμηλή τιμή γιατί δεν μπορείς να το γκρεμίσεις. Και παίζει να έρχεται και με άλλες αμαρτίες, γι'αυτό και παρόλη την χαμηλή τιμή, ακόμη πωλείται.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#830103 Συμφωνώ

Θα είχε ήδη γίνει πολυκατοικία. Ίσως διατηρητέο και ίσως μπλέξιμο με τα κληρονομικά (εξ αδιαιρέτου; ) κι αν συνδυασμός, παίζει να μην πουληθεί ποτε
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#830109 Το βασικό είναι η παράγραφος σε μπλέ. Τα υπόλοιπα για το μπλα μπλά.
Το εξοχικό είναι μεγάλη ιστορία. Πηγαίναμε για Πάσχα στο πατρικό χωριό/σπίτι και το καλοκαίρι στο μητρικό χωριό αλλά και στα πατρικό. Και τα δύο σε απόσταση 2-3 ωρών από Αθήνα και 6χλμ από θάλασσα. (το μητρικό θέλει και φέρρυ αλλά πάς και χωρίς). Σαν παιδάκι όλα καλά, αν υπάρχουν παιδιά στη γειτονιά όλα ρόδινα. Αλλά μεγαλώνοντας άρχισα να καταλαβαίνω την ταλαιπωρία και τις υποχρεώσεις και πάγια έξοδα. Θέλουν συντήρηση, μαστορέματα, καθαρίσματα κλπ. Καταλήγεις να σπαταλάς χρόνο για να ασχολείσαι αντί να τα χαίρεσαι. Ακόμα χειρότερα αν όπως τα δικά μας είναι πολύ παλιά ή πολύ μεγάλα. Το πατρικό έχει σταύλο, φούρνο, πλυσταριό, κοτέτσι, αποθήκες και βαρέλια για τα αγροτικά, περιβόλι με περιστερώνα, αυλή και άλλη αυλή με πηγάδι κλπ και η γιαγιά μου είχε πει ότι είχαν 7 άτομα προσωπικό. Επί κατοχής οι Γερμανοί το είχαν κάνει νοσοκομείο επάνω, στο ισόγειο έμεναν οι σπιτονυκοκυραίοι ενώ στο υπόγειο κρυβόταν η αντίσταση... Μεγάλο, πρακτικά θέλει μια βδομάδα μόνο για να το ξεσκονίσεις/ξεσκαρτίσεις. Αν πήγαινες για 1-2 μήνες όπως κάναμε εμείς παιδάκια ίσως οκ αλλά πλέον αυτό δεν γίνεται, δεν υπάρχει αρκετή άδεια.
Σε αντιδιαστολή, ο πεθερός μου διέθετε μικρό διαμέρισμα παραθαλάσσιο εντός Αττικής όπου πήγαινε το καλοκαίρι και μερικά ΠΣΚ το οποίο πλέον ανήκει στη γυναίκα μου που το έφτιαξε και μοντερνοποίησε πλήρως.
Έχω να πω ότι το μικρό και πολύ κοντά στη θάλασσα και εντός Αττικής είναι τεράστιο και ανυπέρβλητο πλεονέκτημα. Μπορείς να μένεις εκεί όσο/όποτε θέλεις. Μπορείς να συναντάς φίλους ή να σε επισκέπτονται φίλοι γιατί δεν είσαι απομονωμένος κάπου μακριά. Το καθαρίζεις εύκολα μόνος σου, το φροντίζεις εύκολα μόνος σου ή πιο εύκολα οργανώνεις μαστοροδουλειές που μπορείς να επιβλέψεις και το επισκέπτεσαι συχνά γιατί είναι πολύ εύκολο.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το πατρικό που κληρονομώ εγώ (όταν τελειώσει η γραφειοκρατία) πραγματικά με προβληματίζει το τι θα το κάνω. Γιατί ακόμα κι αν βρω λεφτά να το κάνω λειτουργικό θα συνεχίσω να προτιμάω το άλλο που πάω σε 30-45 λεπτά και περνάω ένα μόνο δρόμο για να πατήσω θάλασσα. :hmmm: Μάλλον για επιδότηση για ξενώνα το βλέπω αλλά αυτό κι αν έχει δουλειά και θέλει λεφτά. Πρότζεκτ σύνταξης ίσως. Άλλος θα το τρέχει κι εγώ εισοδηματίας.
Όμως για διακοπές μιλάμε, δεν είναι η βασική ιδέα να αποφύγεις τις ταλαιπωρίες; Μετά από αυτά ψηφίζω κι εγώ, με δυο χέρια, περιοχή ανατολικής ή νότιας Αττικής. Απλοποιείστε τη ζωή σας. Και να πηγαίνεις με τα πόδια στη θάλασσα, όχι παρκάρισε, μπες με τα αλάτια στο καυτό αμάξι για να γυρίσεις σπίτι.
Στο πλεονέκτημα του διαμερίσματος είναι και η ασφάλεια. Φίλος πέρασε από το κάπως απόμερο εξοχικό του να δει τι κάνει και βρήκε τα πάντα πακετάρισμένα, τα πάντα, μέχρι και τα πιάτα-μαχαιροπήρουνα. Οι κλέφτες είχαν μπει μέσα, είχαν κάνει την προετοιμασία και θα ερχόντουσαν με φορτηγό να φορτώσουν....
Δύο γνωστοί μου που έχουν εξοχικό σε καλό, γνωστό μέρος κοντά στη θάλασσα (ένας σε Πόρτο Χέλι κι ένας στην περιοχή της Αγ Μαρίνας) έχουν και πισίνα για τις μέρες/ώρες που έρχονται οι άγριοι αλλά και για φίλους/μαζώξεις. Οπότε πας πρωί πρωί θάλασσα μόνος σου και μετά που έρχονται τα ασκέρια χαλαρώνεις στον κήπο σου στην πισίνα σου. Καλό σχέδιο αλλά πιο ακριβό και επιπλέον ενασχόληση.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#830112 Στη Γλυφάδα έχουν αρχίσει να γκρεμίζουν ακόμα και πενταόροφες πολυκατοικίες για να χτίσουν καινούργιες.

Στο Ελληνικό όποιο παλιό διώροφο βλέπω ξέρω ότι είναι υποψήφιο για κατεδάφιση. Αν δεν προκύψει ενδιάμεσα κάποια κρίση να τσακίσει πάλι την οικοδομή, οι γειτονιές θα είναι πολύ διαφορετικές σε λίγα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι νέες κατασκευές που παίρνουν την θέση των παλιών είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους υπερπαραγωγές και στοιχίζουν και τα αντίστοιχα χρήματα.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#830137 @ kovathe μη τους ακούς που λένε νότια και ανατολική Αττική, δες αυτό που σου έδειξα, Πόρτο Γερμενό. Θα έρχεται και ο otso για γυμναστικές επιδείξεις :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#830139 Πόρτο Γερμενό έχει χειρότερο δρόμο, αλλά η διαφορά στο συνολικό χρόνο είναι μικρή, αντί για 1 ώρα, θα κάνεις 1 ώρα και τέταρτο.
Παίρνω σαν αναφορά το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα το Συνταγμα.
Δεν νομίζω πάντως πως είναι χαλαρά εκεί για μπάνιο τα ΣΚ, μαζεύει πολύ κόσμο από δυτικά. Όπως και η Ψάθα.
Υπάρχει χαώδης διαφορά στην τιμή πάντως, άρα όντως αξίζει να το σκεφτεί κάποιος που ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο.
Άβαταρ μέλους
By bill33
#830143 Αφήνω αυτό εδώ.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
Χρήστος Λάππας έγραψε:Στη Γλυφάδα έχουν αρχίσει να γκρεμίζουν ακόμα και πενταόροφες πολυκατοικίες για να χτίσουν καινούργιες.

Στο Ελληνικό όποιο παλιό διώροφο βλέπω ξέρω ότι είναι υποψήφιο για κατεδάφιση. Αν δεν προκύψει ενδιάμεσα κάποια κρίση να τσακίσει πάλι την οικοδομή, οι γειτονιές θα είναι πολύ διαφορετικές σε λίγα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι νέες κατασκευές που παίρνουν την θέση των παλιών είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους υπερπαραγωγές και στοιχίζουν και τα αντίστοιχα χρήματα.
Εικόνα
Εικόνα

Όποιος χτίζει όμορφες πολυκατοικίες με καλή ποιότητα σίγουρα δεν πάει χαμένος.

Η παραπάνω χτίστηκε πρόσφατα στην Καλαμαριά, στο Καραμπουρνάκι

Το πρόβλημα είναι πως τα οικόπεδα είναι μικρά, δυστυχώς αυτό περιορίζει…

Στη Γλυφάδα χτίζονται πολύ όμορφες πολυκατοικίες, με μεγαλύτερα οικόπεδα, πισίνα κοινόχρηστη κτλ. Φυσικά και έχουν άλλο κόστος συντήρησης, αλλά τα μεταξωτά βρακιά…
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
Anonymous Founder έγραψε:Διατηρητέο, τουλάχιστον στα Γιάννενα που ξέρω είναι πως ακόμη και για το χρώμα, πρέπει να πάρεις έγκριση από την αρχιτεκτονική επιτροπή του δήμου. Εννοείται επίσης πως το εξωτερικό του σπιτιού πρέπει στο τέλος να είναι όπως ήταν πριν 100 χρόνια και δεν μπορείς να βάλεις τέντες ή οτιδήποτε άλλο σαν αυτό.
Ακόμη και αυτά να αγνοηθούν, το σπίτι που βλέπω θέλει ολικό γκρέμισμα και να μείνουν μόνον οι εξωτερικοί τοίχοι, που σημαίνει κόστος "ανακαίνισης", πέριξ των 200Κ εύκολα. Κι αυτό μόνον για άνθρωπο που είναι της πιάτσας και καταλαβαίνει.
Αυτή την στιγμή, μια καλή ανακαίνιση σε διαμέρισμα (μπάνια, κουζίνα, ντουλάπες, πατώματα, θέρμανση, κουφώματα, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά) ξεκινάει από 50Κ για τα τέρμα φθηνά και ανεβαίνει με πήδους προς τα 100Κ αν θέλεις κάτι καλό ή το σπίτι είναι πάνω από 100 τμ.
Αυτή τη στιγμή η ανακαίνιση κοστίζει 500€/τμ τα εργατικά με θέρμανση, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά (χωρίς πριζοδιακόπτες). Από εκεί και πέρα υπολογίζει κανείς τα υλικά που βάζει, πατώματα, κουζίνες, κουφώματα, μπάνια, ντουλάπες. Για αυτά πάει άνετα στο 1000€/τμ εκτός και αν τα πάρει κανείς από πράκτικερ.

Άσχετο, υπάρχει μεγάλη διαφορά στα νέα μπάνια… Τα πλακάκια 60x120 cm δίνουν άλλη αίσθηση… Όσοι ανακαινίζετε δείτε τα…
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#830149 Πισίνα κοινόχρηστη σπάνια συναντάς πλέον, όλες είναι ιδιωτικές στο διαμέρισμα όπου υπάρχουν.
Γνώμη μου, κακή περίπτωση κάτι τέτοιο ακόμη και για την κάτω Γλυφάδα.
Πιο πολύ εφέ είναι και όχι κάτι που μπορείς όντως να απολαύσεις, γιατί είναι αρκετά μικρές και το κόστος αγοράς, συντήρησης, επισκευών, κλπ κλπ δυσανάλογα μεγάλο.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#830152 Σε πατώματα με ενδοδαπεδια τα πλακακια που είναι μεγαλύτερα από 60χ60 χρειάζονται και μεμβράνη απεμπλοκής ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον. Αυτό όμως ανεβάζει επιπλέον το κόστος.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#830155 Καλή πληροφορία! Δεν την ήξερα, μάλλον γιατί δε θα βάλω πλακάκι παρά μόνο σε μπάνιο.

Σε μπάνιο καλύτερα Max 60x60 για να γίνουν σωστά οι κλίσεις. Στο υπόλοιπο θα μπει παρκέ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Χρήστος Λάππας έγραψε:Στη Γλυφάδα έχουν αρχίσει να γκρεμίζουν ακόμα και πενταόροφες πολυκατοικίες για να χτίσουν καινούργιες.

Αυτό λοιπόν είναι και ένα από τα παιχνίδια της τύχης. Δεν ξέρω για τους δικούς σου γονείς, αλλά στα Σούρμενα του Ελληνικού παραδοσιακά είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες από τον Πόντο. Αυτοί οι άνθρωποι τότε, είχαν να κάνουν ουσιαστικα με μια περιοχή κάθε άλλο παρά προνομιούχα, χωρίς νερό και με ένα αεροδρόμιο δίπλα.
Πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε όλη την Αθήνα, πέριξ του Πειραιά για παράδειγμα, στην Νίκαια, στον Αγ.Ι. Ρέντη, κλπ.
Σκέψου τώρα, αυτός που έχει ένα διώροφο στο Ελληνικό και αυτός που το έχει στου Ρέντη, σε ποια κατάσταση είναι. Αυτός στο Ελληνικό μπορεί τώρα να πετύχει μέχρι και 50% σε αντιπαροχή, να σηκώσει πχ μια 4ώροφη (ή 5ώροφη) οικοδομή, χωρίς να βάλει φράγκο και να βρεθεί με τα μισά διαμερίσματα. Σε ένα οικόπεδο κάτω από 500 τμ θα πάρει δηλαδή 200+ τμ, μαζί με αποθήκες, θέσεις στάθμευσης, κλπ κλπ χωρίς να πληρώσει τίποτε απολύτως. Σε ένα οικόπεδο 700 ή 800 τμ το κέρδος πολλαπλασιάζεται.
Φυσικά, η περιοχή έχει χαμηλό συντελεστή δόμησης, αλλού σηκώνεις και 8ώροφο ή 10ώροφο ακόμη ακόμη.
Ο άλλος στην περίπτωση που έχει στην Νίκαια κάτι, δύσκολα θα πετύχει 25% αντιπαροχή, και μπορεί να ελπίζει μόνον αν χτίζει πολλούς ορόφους.

Αυτός στο Ελληνικό ήταν πιο έξυπνος; Προφανώς ΟΧΙ, πιο τυχερός σίγουρα.
Αντίστοιχο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι στα Γιάννενα για όσους (πάλι πρόσφυγες) εγκαταστάθηκαν στην Ανατολή ή στην Μπάφρα. Οι πρώτοι λόγω εγγύτητας στην πόλη, έχουν πολύ μεγαλύτερη περιουσία, χωρίς να κάνουν τίποτε απολύτως παραπάνω από τους άλλους.

Φυσικά, δεν αναφέρω καν πόσο "τυχερός" είναι όποιος είχε παππού ή πατέρα σε κάνα ορεινό ή πεδινό (γενικώς μακριά από θάλασσα) χωριό. Αυτός θα πάρει από τα 3 το μακρύτερο, και θα πει και ευχαριστώ.
:eat: :s_biggrin

Η απλή τύχη παίζει συνήθως τον μεγαλύτερο ρόλο στο τι περιουσία θα κάνει κάποιος, γιατί αν περιμένεις να το πετύχεις με την σκληρή δουλειά, μάλλον είναι δύσκολο έως πάρα πολύ δύσκολο. Σήμερα, στα όρια του απίθανου, ίσως το 80' κάποιος να το πετύχαινε.
Από την άλλη, και χωρίς περιουσία, προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ανθρώπων να τα καταφέρουν με μόνο όπλο το μυαλό τους. Όπως και τα αδέσποτα σκυλιά είναι συχνά πιο έξυπνα από τα σαλονάτα, έτσι και οι λιγότερο προνομιούχοι, συχνά είναι πιο ικανοί και πιο εφευρετικοί, γιατί έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις δυσκολίες. :s_yes
Ασφαλώς, δεν λέω πως θα πρέπει να φερόμαστε μοιρολατρικά και ν'αποδεχόμαστε την μοίρα μας, τουναντίον: θεωρώ πως πάντα υπάρχει τρόπος να βελτιώσεις μια κατάσταση, ακόμη και στο πιο εχθρικό περιβάλλον.

Σκεφτείτε πως όποιος έχει 2 διαμερίσματα των 100 τμ στο Ελληνικό ή στην Γλυφάδα, σήμερα θα εισπράττει από τα νοίκια πάνω από 2000€ το μήνα (για να μην πω και πιο πάνω), όταν ο βασικός είναι στο 1/3 αυτού του ποσού. Όπως έχω ξαναπεί, σε μια ιδανική κοινωνία το κληρονομικό δίκαιο θα έπρεπε να το σκίσουμε και να το ξαναγράψουμε, αν θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να έχουν όντως ίσες ευκαιρίες. Σήμερα το τελευταίο είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.
:s_sarcastic
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#830176 Αυτή είναι η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας της αντιπαροχής βέβαια: πεθαίνει ένας γέρος και ξαφνικά κάποιος χωρίς κόπο βρίσκεται με εξαψήφιο ή επταψηφιο ποσο ή περιουσία

Γίνεται και αλλου λίγο-πολύ, αλλά ειδικά στην Ελλάδα είναι ο κανόνας για να βρεθείς με λεφτά.
Η δουλειά είναι πίσω στη λίστα