- 17 Μαρ 2024, 15:41
Λάστιχα
Παραδοσιακά οι “γλήγοροι” βάζουν όσο πιο στενά λάστιχα με όσο πιο ψηλές πιέσεις για μειωμένες αεροδυναμικές αντιστάσεις και τη χαμηλότερη τριβή κύλισης. Όμως τα τελευταία χρόνια η γενική τάση-πρόταση, αποδεδειγμένη και επιστημονικά, είναι υπέρ των φαρδύτερων ελαστικών. Με τις κατάλληλες πιέσεις προσφέρουν ίδια αντίσταση με ίδια ή καλύτερη άνεση. Επιπλέον όμως δίνουν καλύτερη εμπιστοσύνη σε κλίσεις και δρόμο που δεν είναι τελείως λείος ή καθαρός και μπορούν και εκτός ασφάλτου. Ακόμα και στους αγώνες που επειδή πιάνουν μεγάλες ταχύτητες (μέση πχ 45) μετράει η αεροδυναμική αντίσταση, παρόλα αυτά έχουν πάει από τα 25 σε 28, 30 ακόμα και 32 (στα καλντερίμια που πάνε πιο αργά).
Το ποδήλατο μου είχε 38-40 λάστιχα (Schwalbe G-One Speed 460gr), μετά πήγα σε 35 (Panaracer GravelKing semi slick 380gr) και τώρα σε 32 (Continental Gator-Hardshell 372gr). Ένιωσα σημαντική βελτίωση σε ταχύτητα και επιτάχυνση με κάθε μείωση πλάτους αλλά ακριβώς δεν μπορώ να αποδείξω ποιος είναι υπεύθυνος (εκτός από τη δική μου βελτίωση αλλά έχω βατόμετρο και έχω μια ιδέα ότι θέλω λιγότερα βάτ για ίδιες ταχύτητες). Από τα 40-στα 35 υπήρχε και σημαντική διαφορά βάρους οπότε μπορεί να είναι και μόνο από αυτό αλλά σε μετρήσεις στο γνωστό
site είχαν και σημαντική διαφορά αντίστασης κύλισης (περί τα 5 βάτ ανά λάστιχο).
Αλλά δεν είναι μόνο η διαφορά πλάτους ή το βάρος αλλά και το είδος του ελαστικού. Το πρώτα 2 ζεύγη ήταν σχετικά καρουμπαλάτα, gravel ενώ τα τελευταία είναι ενισχυμένα μεν (οπότε σχετικά βαριά) αλλά δρόμου δε, σλικ.
Ναι είδα διαφορές αλλά δεν ξέρω πόσο είναι λόγω πλάτους (αεροδυναμικό κέρδος), πόσο λόγω βάρους, πόσο λόγω σκελετού (TPI) και πόσο λόγω λείου πέλματος. Δυστυχώς τα στοχεία αντίστασης κύλισης δεν είναι αρκετά αξιόπιστα (δεν ήταν σε ίδιες ή παραπλήσιες διαστάσεις οπότε δεν μετράνε).
Τα 32άρια ήταν με τα πιο πολλά TPI που το κάνουν πολύ πιο άνετο (παρά τις μεγαλύτερες πιέσεις, αυτό με ευχαρίστησε πολύ, εκτίμησα τα TPI).
Μου πήρε λίγο καιρό μέχρι να τα εμπιστευτώ σε κλίσεις σε στροφές αλλά πλέον δεν με ανησυχεί, σε στεγνό τα γέρνω πολύ. Σε βρεγμένο πάντα προσέχω, έχω τραυματικές εμπειρίες από το αυτοκίνητο.
Τα πιο στενά, 32 και λεία είναι πιο γλιστερά σε βρεγμένο μέταλλο ή σε βρεγμένα σκουπιδάκι. Αλλά είναι το λείο ή το πλάτος, δεν το ξέρω αυτό, νομίζω και τα δύο.
Κάτι άλλο που έχω ξεκαθαρίσει είναι ότι δεν ενδιαφέρομαι για tubeless, προτιμώ ελαφρύτερο, φτηνότερο και το πιο βασικό, ευκολότερο στο βάλε βγάλε κανονικό λάστιχο με σαμπρέλα TPU. Καλύτερο σε κύλιση και στα ίδια ή καλύτερο σε βάρος χωρίς τις ταλαιπωρίες με ζουμιά κλπ.
Και έτσι καταλήγουμε στις σκέψεις για το τι θα ακολουθήσει.
Τα 32άρια έχουν ήδη κάνει 4600χλμ και κρατάνε πολύ καλά. Πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα που είχαν αλλαχτεί σε λιγότερο από 3500. Οπότε αν και ήμουν τυχερός στην τιμή που πήρα τα 32άρια από Γερμανία, δεν είναι παράλογο να πληρώσω κάμποσο παραπάνω (τιμή).
Επίσης ξεκάθαρο ότι θα παραμείνω με δρομίσια λάστιχα αν και όχι τα πιο ραλιάρικα μοντέλα αλλά σε αυτά με έμφαση στην αντοχή (δεν μπορώ τα φουίτ). Προσφέρουν καλή συμπεριφορά και άνεση με τα σχετικά υψηλά TPI και παρά την μεγαλύτερη πίεση τα νιώθω πιο άνετα. (Δρομίσια-ανθεκτικά)
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πάω κάτω από 32 και πλέον υπάρχουν 35άρια δρόμου, ίδια μοντέλα και τεχνολογία με τα 26-28 αλλά φαρδύτερα. Χρεώνεσαι λίγο παραπάνω βάρος αλλά για μη αγωνιστική χρήση σε αναβάσεις δεν θα με απασχολήσει. Αν και θα αποφύγω κάποιο που είναι 50-100 γραμμάρια βαρύτερο από άλλο αν μπορώ.
Οπότε για τα επόμενα να μείνω σε 32 ή να πάω σε 34-35. Ή να βάλω 32 εμπρός και 34-35 πίσω. Για το μέγιστο επίπεδο αντοχής που θέλω 2 μοντέλα είναι όλα κι όλα τα πιο πιθανά, αυτά που ήδη έχω (αν και είναι παλιά και ίσως δεν βρεθούν ξανά) και τα Pirelli Cinturato Velo. Μετά μισό σκαλί πιο κάτω παίζουν και μερικά ακόμα με παχύ πέλμα αλλά ίσως δεν βγαίνουν σε 32+. Καλό είναι μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες να έχω αποφασίσει, μελετήσει τι μοντέλα κυκλοφορούν και τι λένε για αυτά, να έχω αποφασίσει για 2-3 μοντέλα και στήσει ξώβεργα να τα βρω σε τιμές ευκαιρίες και να τα αγοράσω ώστε να είμαι έτοιμος όταν τα υπάρχοντα τελειώσουν.
EDIT: από ένα γρήγορο ψάξιμο μάλλον με τα ίδια με βλέπω, δεν με πειράζει αλλά ήθελα να δοκίμαζα κάτι θεωρητικά πιο γρήγορο. Αλλά τα άλλα είτε είναι πολύ ακριβά στην Αγγλία είτε αν τα πάρω απέξω έρχονται ακριβά λόγω μεταφορικών.
aka onyx !