Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#847408 Για το σωστό αποτέλεσμα απαιτείται εμβύθιση όχι επάλειψη. Οπότε με το κουταλάκι δεν.
Σαν ενδιάμεση λίπανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί κερί σε διάλυση σε υγρή μορφή οπότε μιλάμε για ενστάλαξη και όχι επάλειψη.
Η επάλειψη είναι προς αποφυγή γιατί απλά λερώνει με κεριά τον τόπον όλον και πάει παντού εκτός από εκεί ακριβώς που πρέπει.
Άβαταρ μέλους
By bill33
sknipper έγραψε:
bill33 έγραψε:Είμαι ανάμεσα σε Trainspotting και

:lol: :lol:
Και για τη συμμετοχή σου ισχύουν τα ίδια, διαβάστε το θέμα πρώτα αλλά η αλήθεια είναι ότι με πέθανες. :lol: :lol:

Προφανώς για πλάκα το έβαλα.Αν θυμάσαι είχα προτείνει και εγώ για το πως να λιώνεις κερί κλπ.
Άβαταρ μέλους
By g8777
sknipper έγραψε:
g8777 έγραψε:Εγω αλλη απορια εχω.
Δεν θα ηταν πιο αποδοτικο να λιωνεις το κερι μεσα σε ενα κουταλακι της σουπας, με αναφτηρα bic απο κατω;
saxon_747 έγραψε:Πριν ξεκινήσεις την επάλειψη με κερί, καθάρισε την αλυσίδα καλά. Προτείνω κιτρικό οξύ (πουλάνε και στα σούπερ μάρκετ) ...
Καλός ο χαβαλές αλλά είναι λυπηρό να γράφετε ό,τι σας έρχετε ενώ σαφώς δεν έχετε διαβάσει τα προηγούμενα σχετικά με το θέμα. Επάλειψη με το κερί από το κουταλάκι της σούπας να πάτε να κάνετε σους κάλους σας.... :x...ή και στους κ@@λους σας... :rant:

Καλός ο δικός μας χαβαλες, απείρως καλύτερος ο δικός σου χαβαλες ( ωκεανικα ποστ για λιώσιμο κεριού, πού πότε, ποιά κονσέρβα κάνει κλπ). :yahoo:

Οπότε γιατί απορεις και εξαγριώνεσαι όταν μας ζαλίζουν οι αναθυμιάσεις και συμμετέχουμε και εμείς στην μαστουρα σου; :inlove:

Εγώ θα το ομολογήσω δημόσια, νομίζω ότι είμαι εξαρτημένος πλέον, :oops: περιμένω πώς και πώς τα σεντόνια σου για να συρω την μύτη μου στην οθόνη του κινητού. :metalo:

@ Βασλακος

Visual

Audio

Άβαταρ μέλους
By sknipper
g8777 έγραψε:Καλός ο δικός μας χαβαλες, απείρως καλύτερος ο δικός σου χαβαλες ( ωκεανικα ποστ για λιώσιμο κεριού, πού πότε, ποιά κονσέρβα κάνει κλπ). :yahoo:
Οπότε γιατί απορεις και εξαγριώνεσαι όταν μας ζαλίζουν οι αναθυμιάσεις και συμμετέχουμε και εμείς στην μαστουρα σου; :inlove:
Εγώ θα το ομολογήσω δημόσια, νομίζω ότι είμαι εξαρτημένος πλέον, :oops: περιμένω πώς και πώς τα σεντόνια σου για να συρω την μύτη μου στην οθόνη του κινητού. :metalo:
Δεν είσαι υποχρεωμένος να διαβάσεις τα σεντόνια μου, ούτε καν να παρακολουθείς το θέμα αν δεν σε ενδιαφέρει ή μπορείς να το παρακολουθείς και να συνεισφέρεις ή όχι. Τα σεντόνια μου όμως είναι στο θέμα. Οπότε ξέρεις πολύ καλά γιατί εκνευρίζομαι, είναι επειδή χαλάτε το θέμα με άσχετα που μπορεί να μπερδεύουν κάποιον που παρακολουθεί το νήμα. Αντίθετα θα εκτιμούσα σχόλια, επεξηγήσεις, αντιρρήσεις για την προώθηση ανταλλαγής απόψεων στο θέμα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#847719 Σας την είπα και σας στεναχώρησα και χάσατε τη λαλιά σας. :(
Νέα τροφή για γνώση, σκέψεις και συζητήσεις. Σεντονάκι για βελτιώσεις. Το έκοψα σε 2 ξεχωριστές δημοσιεύσεις ώστε αν κάνετε quote να είναι πιο μαζεμένο.
Μια και είμαι σε αναρρωτική άδεια το μυαλό μου τρέχει σε βελτιώσεις και πιο συγκεκριμένα ήθελα να βγάλω κάποια άκρη με το μεγάλο μυστήριο που επικρατεί για συνδυασμούς κομματιών που δεν προβλέπονται μαμά.
Δηλώνω ότι ουδεμία ευθύνη αναλαμβάνω αν τα παρακάτω δεν είναι 100% σωστά και δοκιμάσετε πράματα και δεν σας κάτσουν, χάσετε τα λεφτά σας, το χρόνο σας, την πνευματική ή σωματική σας ακεραιότητα, κάποιο άκρο ή και την ζωή σας. :whistlink:

Βελτίωση 1η
Ως ποδηλάτης καποιου υπολογίσιμου βάρους :ninja: σκέφτομαι μήπως να αυξήσω τη διάμετρο του εμπρός δίσκου μόνον (ο πίσω δεν τρώει ζόρια κατά το φρενάρισμα) και να έβαζα 180mm εμπρός δίσκο (αντί του μαμά 160). Αυτό θα προσέφερε καλύτερη ψύξη και αντοχή, διάρκεια τακακιών και δίσκου, ελαφρύτερο λεβιέ, καλύτερο μέγιστο φρενάρισμα. Η διαφορά σε κόστος δίσκων είναι μηδαμινή, και το επιπλέον βάρος και αεροδυναμικό μειονέκτημα τα θεωρώ αστεία και αμελητέα για την περίπτωσή μου.
- Μαργαριτάρι: όλοι οι δίσκοι ίδιας διαμέτρου είναι εναλλάξιμοι αρκεί η μέθοδος στήριξης να είναι ίδια (6 βιδάκια ή centerlock με εσωτερικό (σε δρόμου) ή εξωτερικό (ΜΤΒ) δαχτυλίδι συγκράτησης (lockring). Και υπάρχει μετατροπέας από 6 σε centerlock αν σώνει και καλά...
- Το θέμα για τη μετατροπή είναι ο τρόπος στήριξης της δαγκάνας, αν είναι κατά IS, post mount ή flat mount. Εμένα είναι το τελευταίο, είναι και το πιο σύνηθες τα τελευταία χρόνια για ποδήλατα δρόμου.
- Η απαραίτητη μετατόπιση της δαγκάνας προς τα πίσω και πάνω επιτυγχάνεται με την προσθήκη ειδικού αποστάτη
- Βρήκα αποστάτες φτηνούς (XLC, Aztek) και ακριβούς (Peaktorque) αλλά η όλη no big name ιστορία σε τόσο νευραλγικό για την ασφάλεια σημείο δεν με γέμισε εμπιστοσύνη (και υστερούν και αισθητικά).
- Κάτι άλλο που προκαλεί μια έννοια είναι ότι σε πηρούνι ποδηλάτου δρόμου δεν έχει προβλεφτεί η χρήση 180mm δίσκου. Η επιπλέον επιβράδυνση μπορεί λένε να καταπονεί το πηρούνι και αυτό να αστοχήσει. Για αυτό και τα κατάλληλα αποστασιακά είναι μη εργοστασιακά.
- Τελικά μια και ουδέποτε είχα θέμα (δεν έχω παρατεταμένες καταβάσεις) και έχω χάσει και κάμποσο βάρος τον τελευταίο χρόνο, αποφάσισα απλά να αναβαθμίσω το δίσκο σε καλύτερης σειράς με φτεράκια για καλύτερη απαγωγή θερμοκρασίας (και βρήκα αρκετά φτηνά δίσκο επιπέδου Ultegra, μοντέλο RT-MT800 ice technology και freeza, τα μαρκετινίστικα ονόματα της Shimano για την όλη τεχνολογία 3 στρωμάτων με μεσαίο αλουμινένιο που προεκτείνεται σε φτεράκια). Θα συνδυαστούν με το καλό μαμά τακάκι με φτερά εμπρός και άλλο μαμά χωρίς φτερά πίσω (με βάση τιτανίου παρακαλώ μια και ήταν πιο φτηνό από το απλό).
- Υπενθύμιση: Οι πιο φτηνοί δίσκοι της Shimano είναι φτιαγμένοι σε China, οι μεσαίες σειρές σε Malaysia και οι καλές σειρές είναι από Japan. Βασικά αν το τμήμα του αριθμού στο όνομα του μοντέλου ξεκινάει από 9-8-7-6 είναι καλοί, αν από 5-4-3-2-1 είναι φτηνιάρηδες και δεν κάνουν για ημιμεταλλικά ή μεταλλικά τακάκια.. Τα απλά τακάκια όμως έχουν την καλύτερη ρυθμισιμότητα, πιάνουν αμέσως και κρύα και είναι αθόρυβα ενώ δεν φθείρουν και τους δίσκους. Αλλά κρατάνε λιγότερο, ζεσταίνονται-αντοχή, δεν αντέχουν βρωμόκαιρο και δεν προσφέρουν και το μέγιστο φρενάρισμα. Είναι τα σωστά τακάκια για τους περισσότερους και με τη χρήση που κάνω σε καθημερινή βάση δεν βιάζομαι να βάλω κάτι άλλο πιο άγριο αλλά θέλω να μπορώ συν ότι ο δίσκος είναι πιο ανθεκτικός και θα κρατήσει περισσότερο.
- Υπενθύμιση 2: καλό είναι να κοιτάτε πότε πότε πόσο πάχος έχει ο δίσκος σας, αν φτάσει στο κατώτερο επιτρεπόμενο όριο, όπως αυτό αναγράφεται πάνω στο δίσκο, πρέπει να αλλάζεται. Της Shimano συνήθως είναι 1,8mm και το κάτω όριο είναι 1,5mm. Γενικά το περιθώριο φθοράς για όλους τους δίσκους είναι περί τα 0,3mm. Το γράφω εδώ για να αισθανθώ ενοχές και να πάω να μετρήσω τους δικούς μου... :oops:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#847720 Βελτίωση 2η
Σκέφτομαι η επόμενη κασέτα να είναι 11-36 (από 11-32 αρχικά και 11-34 τώρα) για να μου δώσει πιο πολλές στροφές σε ανηφόρες που έχω αρχίσει να αποφεύγω λιγότερο (έχω αναφέρει ότι είμαι πολύστροφος).
Μαργαριτάρι: Υπάρχει εναλλαξιμότητα κασετών 11 σχέσεων. Βασικά όλες οι 11άρες θα κάθονται στην ίδια θέση* και έχουν τις ίδιες αποστάσεις από γρανάζι σε γρανάζι. Και πολλές Shimano και SRAM χρησιμοποιούν το ίδιο freehub (Hyperglide=HG που το αναφέρουν και σαν Shimano/SRAM). Αλλά ακόμα και κασέτα σε άλλο freehub όπως πχ κασέτα Campagnolo πάλι δεν έχεις θέμα. Αλλά, αν και και οι κασέτες φαίνονται το ίδιο οι λεβιέδες και εκτροχιαστήρες οφείλουν να πάνε ζευγάρι, αν δοκιμάσεις άλλους λεβιέδες και άλλο εκτροχιαστήρα τότε μπορεί να έχεις θέμα με το πόσο ντίζα θελει ο κάθε εκτροχιαστήρας για να αλλάξει ταχύτητα. Υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί που λειτουργούν αλλά αυτό αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής ανάλυσης που δεν με απασχόλησε ακόμα (και για να προλάβω κανέναν που ίσως ενδιαφέρεται, δεν πρόκειται).
- Οι 11άρες κασέτες δρόμου και ΜΤΒ έχουν μία βασική διαφορά, οι ΜΤΒ είναι λίγο πιο στενές, στον κορμό, όχι στα γρανάζια. Και αυτό γιατί πρωτοβγήκαν για ΜΤΒ ώστε να χωρέσουν όταν οι ρόδες είχαν freehub για 10 ταχύτητες. Οπότε αν είναι να χρησιμοποιηθούν σε σύγχρονο 11άρι freehub θέλουν ένα μικρό δαχτυλίδι/αποστάτη 1,85mm. (Όπως και η τωρινή μου κασέτα 11-34 που δεν ανήκει αμιγώς στη σειρά 105 που τερματίζει στο 11-32) Αν αγοράσετε κασέτα περίεργης μάρκας ίσως να χρειάζεται ή να μην χρειάζεται και να περιέχει ή να μην περιέχει το δαχτυλίδι (οπότε είτε το αγοράζετε είτε χρησιμοποιείτε το προηγούμενο αν έχετε).
- Βέβαια πρέπει και ο εκτροχιαστήρας να μπορεί να υποστηρίξει την μεγαλύτερη κασέτα. Πχ για τη σειρά 105 ο κοντός (SS) υποστηρίζει μέχρι 30 και ο μεσαίος (GS) που φοράω μέχρι 34 δόντια. Επίσημα από την Shimano, γιατί ανεπίσημα λειτουργεί και με 36 και μερικοί κατάφεραν και 40. Προφανώς ρυθμίζεις την βίδα Β που ελέγχει την απόσταση από το πρώτο ροδάκι στο μεγαλύτερο γρανάζι (ή ίσως να βάζεις μεγαλύτερη βίδα Β). Μερικοί βάζουν προέκταση βάσης εκτροχιαστήρα ώστε να πάνε σε μεγάλες κασέτες ΜΤΒ, 42-46-50. Το σωστό όμως τότε είναι να αλλαχτεί λεβιές-εκτροχιαστήρας πιο μακρύς για να τεντώνει και σωστά την μεγαλύτερη αλυσίδα.
- Υπενθύμιση: με μεγαλύτερη κασέτα θα χρειαστεί και πιο μεγάλη αλυσίδα (ή λιγότερο κόψιμο). Όπως ανακάλυψα όταν έβαλα μια αλυσίδα που είχα κόψει όταν ήμουν 50 εμπρός 32 πίσω τώρα που είμαι 52 εμπρός 34 πίσω (4 δόντια παραπάνω θα ήθελαν ανάλογη αλυσίδα παραπάνω).

* EDIT: η παραπάνω ανάλυση αφορά σε ρόδα δρόμου με το 11άρι freehub δρόμου που είναι 36,85mm βάθος. Άρα με δρομίσιο freehub βάζεις δρομίσια κασέτα απευθείας ή ΜΤΒ κασέτα με το δαχτυλίδι 1,85mm. Αν με ΜΤΒ freehub 10/11 που είναι μόνο 35mm τότε μόνο ΜΤΒ 11άρα κασέτα μπαίνει και όχι δρομίσια. Επίσης αν κάποιος σκέφτεται βελτίωση σε 12άρι ας ξέρει ότι σε 36,85mm freehub μπαίνουν και οι νέες 12άρες κασέτες της Shimano (που μπαίνουν και στο νέο σύστημα freehub που η Shimano ονομάζει microspline). Οπότε για να αναβαθμιστεί κανείς σε κασέτα με 12 ταχύτητες (της Shimano, δεν ξέρω αν 12άρες άλλης μάρκας ακολουθούν το ίδιο πρότυπο) αλλάζει μεν λεβιέ+εκτροχιαστή αλλά κρατάει τη ρόδα.
Άβαταρ μέλους
By dimitris
#847788 Σχετικά με την αύξηση διαμέτρου δίσκων: η εντύπωση μου είναι ότι οι ανοχές στα φρένα είναι τόσο μικρές, που οι πιθανότητες να πετυχει τέτοια μετατροπή είναι αμελητέες.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
dimitris έγραψε:Σχετικά με την αύξηση διαμέτρου δίσκων: η εντύπωση μου είναι ότι οι ανοχές στα φρένα είναι τόσο μικρές, που οι πιθανότητες να πετυχει τέτοια μετατροπή είναι αμελητέες.
Υπάρχουν εργοστασιακά αντάπτορς για ΜΤΒ, είναι δεδομένο ότι οι μεγαλύτεροι δίσκοι αντέχουν περισσότερο και σε σταματάνε καλύτερα. Η όλη δυσκολία είναι με τα flat mount και τα ποδήλατα δρόμου.
Οι ανοχές εξαφανίζονται κατά την ευθυγράμμιση της δαγκάνας πάνω στον δίσκο πριν το τελικό σφίξιμό τους. Και η διαδικασία είναι η ίδια ανεξάρτητα της διαμέτρου των δίσκων. Ή κάτι άλλο εννοείς.
Άβαταρ μέλους
By dimitris
sknipper έγραψε:
dimitris έγραψε:Σχετικά με την αύξηση διαμέτρου δίσκων: η εντύπωση μου είναι ότι οι ανοχές στα φρένα είναι τόσο μικρές, που οι πιθανότητες να πετυχει τέτοια μετατροπή είναι αμελητέες.
Υπάρχουν εργοστασιακά αντάπτορς για ΜΤΒ, είναι δεδομένο ότι οι μεγαλύτεροι δίσκοι αντέχουν περισσότερο και σε σταματάνε καλύτερα. Η όλη δυσκολία είναι με τα flat mount και τα ποδήλατα δρόμου.
Οι ανοχές εξαφανίζονται κατά την ευθυγράμμιση της δαγκάνας πάνω στον δίσκο πριν το τελικό σφίξιμό τους. Και η διαδικασία είναι η ίδια ανεξάρτητα της διαμέτρου των δίσκων. Ή κάτι άλλο εννοείς.

Επειδή είσαι άνθρωπος που προσέχει τη λεπτομέρεια, ο κραδασμός στο φρενάρισμα που επιμένει ενώ έχεις αλλάξει όλα τα εξαρτήματα κι έχεις σκάσει ένα σκασμό λεφτά στο μάστορα, θα σε κάνει να θες να βγάλεις το μάτι σου με το tyre lever. Γι αυτό λέω μην το πειράξεις.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
dimitris έγραψε:
sknipper έγραψε:
Επειδή είσαι άνθρωπος που προσέχει τη λεπτομέρεια, ο κραδασμός στο φρενάρισμα που επιμένει ενώ έχεις αλλάξει όλα τα εξαρτήματα κι έχεις σκάσει ένα σκασμό λεφτά στο μάστορα, θα σε κάνει να θες να βγάλεις το μάτι σου με το tyre lever. Γι αυτό λέω μην το πειράξεις.
Όπως είπα είναι αλλαγή που συνηθίζεται στα ΜΤΒ. Και έτσι κι αλλιώς κάποτε θα φθαρεί ο δίσκος και θα πρέπει να αλλάξεις. Εφόσον ο δίσκος είναι ίσιος δεν θα πρέπει να υπάρχει θέμα και με centerlock που σε προστατεύει από στραβοσφίξιμο είναι ακόμα καλύτερα. Βέβαια έτσι κι αλλιώς όπως είπα θα κάτσω στα αυγά μου και απλά θα βάλω καλύτερους δίσκους ίδιας διαμέτρου, το ρίσκο είναι το ίδιο.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
dimitris έγραψε:Διάβασε και το «The secret race», που έχει γράψει ο Tyler Hamilton (χρυσος Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004, που μετά του αφαίρεσαν το μετάλλιο) για να πάρεις και μια άλλη ιδέα πώς επιτυγχάνονται αυτές οι επιδόσεις.
Το είχες προτείνει τον Ιούλιο και το διαβάζω τώρα. Το βρήκα σε pdf και το έριξα στο kindle και είμαι λίγο πριν τη μέση. Είναι αρκετά καλογραμμένο, δεν είναι εύκολο να παρουσιάζεις ντοκουμέντα σαν ιστορία που να κυλάει και να κρατάει το ενδιαφέρον. Πετυχαίνει να νιώσεις πόσο εύκολο είναι ο αθλητής να παρασυρθεί και να ξεκινήσει χωρίς να νιώσει ντοπέ. Και αφού όλοι το κάνουν δεν έχεις ελπίδα αν δεν το κάνεις κι εσύ. Πως τα όρια δεν είναι ξακάθαρα και αλλάζουν, συνεχής μάχη νέων τρόπων να βρεις παραθυράκι στους κανονισμούς και νέων τρόπων να κλείσουν τα παραθυράκια κοκ.
Πολύ απογοητευτικό το ότι είναι τόσο διαδεδομένο αλλά και σοκαριστικό το πως το άθλημα της ποδηλασίας σηκώνει τόσο πολύ "βελτιωση" και πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η διαφορά ειδικά σε μεγάλους αγώνες πολλών ημερών όπως το TdF.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#848165 Σαν παράδειγμα σωστά σχεδιασμένου παιδικού ποδηλάτου τυχαίο παράδειγμα από μοντέλο Vitus (της γνωστής Wiggle/Chainreactioncycles) που αναφέρει λεπτομερή στοιχεία. Μεταξύ των οποίων πιο μικρό Q (απόσταση από το δεξί στο αριστερό πεντάλι) και βραχίονες πενταλιών ανάλογους με το μέγεθος, στο 20άρι έχει 114mm και στο 24άρι έχει 140mm βραχίονα. Των ενηλίκων είναι συνήθως 172,5 με σύνηθες εύρος 165-175.
Πολύ πιο σωστό για πιο άνετη ποδηλασία και μικρότερη καταπόνηση γόνατος (χόνδρου, συνδέσμων, μυών) για αποφυγή τραυματισμών.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
sknipper έγραψε:Βελτίωση 2η
Σκέφτομαι η επόμενη κασέτα να είναι 11-36 (από 11-32 αρχικά και 11-34 τώρα) για να μου δώσει πιο πολλές στροφές σε ανηφόρες που έχω αρχίσει να αποφεύγω λιγότερο (έχω αναφέρει ότι είμαι πολύστροφος)....
- Βέβαια πρέπει και ο εκτροχιαστήρας να μπορεί να υποστηρίξει την μεγαλύτερη κασέτα. Πχ για τη σειρά 105 ο κοντός (SS) υποστηρίζει μέχρι 30 και ο μεσαίος (GS) που φοράω μέχρι 34 δόντια. Επίσημα από την Shimano, γιατί ανεπίσημα λειτουργεί και με 36 και μερικοί κατάφεραν και 40. Προφανώς ρυθμίζεις την βίδα Β που ελέγχει την απόσταση από το πρώτο ροδάκι στο μεγαλύτερο γρανάζι (ή ίσως να βάζεις μεγαλύτερη βίδα Β). Μερικοί βάζουν προέκταση βάσης εκτροχιαστήρα ώστε να πάνε σε μεγάλες κασέτες ΜΤΒ, 42-46-50. Το σωστό όμως τότε είναι να αλλαχτεί λεβιές-εκτροχιαστήρας πιο μακρύς για να τεντώνει και σωστά την μεγαλύτερη αλυσίδα.....
Σε συνέχεια του παραπάνω προσθέτω κάποια συμπληρωματικά στοιχεία.

Η πιο γνωστή προέκταση βάσης στήριξης του εκτροχιαστήρα είναι από την Wolftooth, μοντέλο Roadlink δρόμου, Roadlink DM δρόμου πρόσφατα μοντέλα με direct mount link, Goatlink εκτός δρόμου.

Έλεγα ότι θα χρειαστεί πιο μεγάλη αλυσίδα. Αλλά πόσο μεγάλη αλυσίδα, υπάρχει κάποιος περιορισμός; Ναι, το λένε μέγιστη χωρητικότητα (capacity) του πίσω εκτροχιαστήρα. Βασικά δείχνει πόση χαλαρή αλυσίδα μπορεί να τεντώνει. Μετριέται σε δόντια. Βρήκα ότι ο δικός μου πίσω εκτροχιαστήρας έχει μέγιστη χωρητικότητα 39. [δείτε αρκετές χωρητικότητες σε πίνακα στην παρακάτω σελίδα: https://www.mantel.com/blog/en/deraille ... techcenter ]
Για να δούμε αν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την μετατροπή κάνω τον παρακάτω υπολογισμό.
(Εμπρός μεγάλο γρανάζι μείον μικρό γρανάζι)+(πίσω μεγάλο μείον μικρό γρανάζι)=(52-36)+(36-11)=16+25=41 που είναι πάνω από 39. Αν το τολμήσω τότε είτε θα κόψω την αλυσίδα λίγο μικρή και δεν θα μπορώ να πάω στο 52-36 (που δεν θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς) ή την κόβω κανονική οπότε αν τυχόν πάω στο 36-11 (που επίσης δεν πρέπει) η αλυσίδα θα κρεμάει τόσο που εύκολα θα βγαίνει από τα γρανάζια ή θα ρουφιέται από το εμπρός γρανάζι (δεν θα απελευθερώνεται να πάει εύκολα προς τα πίσω) και εκτός από αυξημένη φθορά μπορεί να γίνει και κανένα ατύχημα.
Εκεί βρίσκεται κι ένα πλεονέκτημα του να πας σε μονό εμπρός γρανάζι, πλέον ο πίσω μου εκτροχιαστήρας θα σήκωνε κασέτα μέχρι 11-50(=11+39) (θεωρητικά γιατί στην πράξη θα ήθελε πολύ μεγάλη προέκταση και θα έχανε άλλού).
Συμπέρασμα: ναι μπορώ να βάλω 11-36 που μάλλον μπαίνει χωρίς προέκταση αλλά να μην ξεχνάω να βάζω το μεγάλο εμπρός γρανάζι μόλις περάσω τα 25-30 χλμ. Θα την κάνω την μετατροπή; Όχι. Απλά θα κάνω πιο πολύ άσκηση σε ανηφόρες, τώρα που έχω χάσει και βάρος θα είναι πιο εύκολο. Και όταν είναι να γίνει ανανέωση εμπρός γραναζιών θα βάλω τα 50-34 (που αγόρασα) και με το 11-34 πίσω θα έχω την πιο κοντή μου σχέση 1:1, καλά είναι για δρόμο.

EDIT: αλλά, χμμ, να πάρω από τώρα την 11-34 κασέτα να την έχω καβάτζα ή όχι; Και αν ναι, να πάρω της σειράς 105 (για 40 λίρες) ή της Ultegra (για 55 λίρες, πάρα πολύ καλές τιμές και για τις δύο) που έχει λίγο πιο καλά υλικά/επεξεργασία επιφάνειας, πιο άκαμπτη κατασκευή με δεύτερο κοινό στήριγμα και είναι και 40γρ ελαφρύτερη...