Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By manosky
#178768 Σιγά την προτεραιότητα, 10-15' θέλει ένας αξιοπρεπής καφές.
Τόσο δαπανώ καθημερινά και αρχίζει καλά η μέρα.
Αλλιώς θα έπαιρνα χάπια καφεΐνης.
Άβαταρ μέλους
By glf
#178777 Πριν μθα βδομάδα θυμήθηκα τι παει να πει πικρος καφες που πηγα Βελβεντό να δω τον αγώνα.
Η εκχυλιση σταματησε στο 1 λεπτο και 15 δευτερα. Ήταν αυτόματη εκει το ειχαν ρυθμισμενο...
Να πληρωνεις και να χεις να υο θυμάσαι....
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#178782 Οι μηχανές στον προγραμματισμό, δε μετράνε χρόνο. Μετράνε ροή νερού.
Ο καφές ήταν ψιλοκομμένος και άργησε να βγει.
Πάντως τα 25 δευτερόλεπτα έχουν πάψει να ισχύουν για πολλούς καφέδες. Κάποιες εταιρείες έχουν αλλάξει το ψήσιμο. Έχω πιει πολύ ωραίο moka στα 35sec και με το ζόρι ήταν 20ml. Βέβαια το καλαθάκι είχε μέσα 21γραμμάρια :inlove:

Γενικά σε ένα καινούριο καφέ πειραματίζεσαι. Ποσότητα, κόψιμο και στο τέλος έρχεται ο χρόνος. Βέβαια στα 75sec δύσκολα να πιεις καφέ. Freddo με καμιά 18-19 γραμμάρια πίνεις άνετα στα 45sec.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#178783 τι στο μπέο γράφετε, δε τα πιάνω. 1.5 καφέ, 1/3 ζάχαρη ζβιν ζβιν κ τέλος :lol: :lol:

είχε λέει 21 γραμμάρια μέσα... :hmmm: :hmmm:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
JimClark έγραψε:τι στο μπέο γράφετε, δε τα πιάνω. 1.5 καφέ, 1/3 ζάχαρη ζβιν ζβιν κ τέλος :lol: :lol:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fuel_oil
Εικόνα
Δοκίμασε και αυτό... χωρίς ζάχαρη...φυσικό προϊόν!
Κάποια εποχή, πριν χρόνια, είχα νεύρα... πολλά νεύρα. Και στομάχι σκατά... από το πρωί!
Τελικά ήταν ο φραπέ(ς) που τότε το θεωρούσα πολύ νορμάλ πράγμα πρωί πρωί (που δεν είναι καφές αλλά απόσταγμα του κατιμά της τελευταίας ποιότητας σάπιου καφέ λίγο πριν τον πετάξουν στη θάλασσα και δηλητηριάσουν τα ψάρια, ανακατεμένος με μπόλικα χημικά για να μπορεί να διαλύεται στο νερό, να μη λιώνει τα ποτήρια κλπ κλπ). :s_drinks
Άβαταρ μέλους
By Zorz
kyr80 έγραψε:Και για να σας καλύψω πλήρως. Όταν λείπω από το σπίτι, ΟΛΟΙ (γυναίκα,πεθερά,αδέρφια,φίλοι) πίνουν από nespresso.

Γενικώς δεν είμαι πολύ φαν του καφέ (βασικά είμαι ο Οβελίξ της καφεΐνης, οπότε αποφεύγω συνήθως καφέδες, κοκακόλες κλπ), αλλά στη δουλειά έχουμε Nespresso και η συνάδελφος μου φτιάχνει μερικές φορές καφέ. Έχω δοκιμάσει νομίζω όλα τα κανονικά χαρμάνια που έχουν (εκτός από τα tribute), και όλα έχουν στο βάθος μια υποβόσκουσα "καμένη" γεύση. :hmmm:

Δεν έχω την σχέση με το αντικείμενο και την εμπειρία που έχετε όσοι ασχολείστε με αυτό, οπότε δεν μπορώ να κρίνω. Είναι κάτι παράξενο ή απλά είναι ο περιορισμός στη ποιότητα του καφέ που μπορεί να φτιάξει μια τέτοια μηχανή με κάψουλες;
Άβαταρ μέλους
By otso
kyr80 έγραψε:Οι μηχανές στον προγραμματισμό, δε μετράνε χρόνο. Μετράνε ροή νερού.
Ο καφές ήταν ψιλοκομμένος και άργησε να βγει.
Πάντως τα 25 δευτερόλεπτα έχουν πάψει να ισχύουν για πολλούς καφέδες. Κάποιες εταιρείες έχουν αλλάξει το ψήσιμο. Έχω πιει πολύ ωραίο moka στα 35sec και με το ζόρι ήταν 20ml. Βέβαια το καλαθάκι είχε μέσα 21γραμμάρια :inlove:

Γενικά σε ένα καινούριο καφέ πειραματίζεσαι. Ποσότητα, κόψιμο και στο τέλος έρχεται ο χρόνος. Βέβαια στα 75sec δύσκολα να πιεις καφέ. Freddo με καμιά 18-19 γραμμάρια πίνεις άνετα στα 45sec.

κυριακο καλημερα .μερικες ερωτησεις .
την καφετερια την κρατας ανοιχτη τον χειμωνα;
αυτους τους καφεδες που περιγραφεις θα τους πιο αν ερθω απο κει ,όποτε εισαι ανοιχτα; εισαι δεν εισαι εσυ στην μηχανη;
εννοω οτι αν περασω απο κει χωρις να το ξερεις θα πιω καφε που περιγραφεις ;
και μετα θα ηθελα τον καλυτερο που μπορεις να φτιαξεις , ωστε απο περιεργεια να δω αν ο ουρανισκος μου μπορει να καταλαβει ενα απο τα ωραια πραγματα της ζωης .
απο καφεδες ασχετος , αλλα πηγαμε με την οικογενεια καπου και πηρα καπουτσινο , πρωτη φορα δεν μπορεσα να πιω καφε και μου ερχοταν εμετος.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
Zorz έγραψε:Γενικώς δεν είμαι πολύ φαν του καφέ (βασικά είμαι ο Οβελίξ της καφεΐνης, οπότε αποφεύγω συνήθως καφέδες, κοκακόλες κλπ), αλλά στη δουλειά έχουμε Nespresso και η συνάδελφος μου φτιάχνει μερικές φορές καφέ. Έχω δοκιμάσει νομίζω όλα τα κανονικά χαρμάνια που έχουν (εκτός από τα tribute), και όλα έχουν στο βάθος μια υποβόσκουσα "καμένη" γεύση. :hmmm:

Δεν έχω την σχέση με το αντικείμενο και την εμπειρία που έχετε όσοι ασχολείστε με αυτό, οπότε δεν μπορώ να κρίνω. Είναι κάτι παράξενο ή απλά είναι ο περιορισμός στη ποιότητα του καφέ που μπορεί να φτιάξει μια τέτοια μηχανή με κάψουλες;

Nespresso και καμένος δύσκολα. Εκτός αν έχει θέμα η μηχανή. Να έχει πέσει η αντλία, και να αργεί να περάσει το νερό μέσα από την κάψουλα.

otso έγραψε:κυριακο καλημερα .μερικες ερωτησεις . την καφετερια την κρατας ανοιχτη τον χειμωνα;

Το μαγαζί είναι ανοιχτό Μάιο με Σεπτέμβριο.
otso έγραψε:αυτους τους καφεδες που περιγραφεις θα τους πιο αν ερθω απο κει ,όποτε εισαι ανοιχτα; εισαι δεν εισαι εσυ στην μηχανη;<br abp="776">εννοω οτι αν περασω απο κει χωρις να το ξερεις θα πιω καφε που περιγραφεις ;

Όχι αυτούς τους καφέδες δεν θα τους πιεις. Αυτούς τους έχω μόνο για προσωπική χρήση. Δεν έχει ουσία να πουληθούν. Πρώτον όποτε κέρασα κάποιον σε γνωστό να μου πει τη γνώμη του, μου είπαν ότι είναι διαφορετικός και στους περισσότερους δεν άρεσε. Κάποιοι καφέδες βγάζουν οξύτητα, κάποιοι έντονα αρώματα κλπ. Δεύτερον πόσο να τους πουλήσω;;
Χώρια που πάλι αν δεν είμαι εγώ, αυτοί οι καφέδες δεν μπορούν να βγούνε. Όχι γιατί είμαι εξυπνότερος. Γιατί απλά έχω ασχοληθεί. Ξέρω τι πρέπει να διορθώσω όταν κάτι πάει λάθος, Ξέρω να ρυθμίζω το μύλο, ακόμα και να διορθώσω βασικές βλάβες της μηχανής.
Επίσης το μαγαζί δεν έχει ως κύριο προϊόν πώλησης τον καφέ, οπότε δεν μπορώ να "επενδύσω" σε αντίστοιχα εκπαιδευμένο άτομο. Δε θα βγάλει ούτε τα έξοδά του.
Αυτό που θα πιείς θα είναι σίγουρα ένας πολύ καλός καφές. Από ένα 100% Arabica μιας φάρμας στη Βραζιλία. Ελέγχω τον εξοπλισμό 4-5 φορές την ημέρα, και έχω δώσει οδηγίες στο ενδιάμεσο για διόρθωση απλών πραγμάτων. Αν τους βγει σε άλλο χρόνο από αυτόν που προγραμμάτισα ή με άλλο χρώμα, με παίρνουν τηλέφωνο(αν λείπω) και το διορθώνω.
otso έγραψε:και μετα θα ηθελα τον καλυτερο που μπορεις να φτιαξεις , ωστε απο περιεργεια να δω αν ο ουρανισκος μου μπορει να καταλαβει ενα απο τα ωραια πραγματα της ζωης .<br abp="778">απο καφεδες ασχετος , αλλα πηγαμε με την οικογενεια καπου και πηρα καπουτσινο , πρωτη φορα δεν μπορεσα να πιω καφε και μου ερχοταν εμετος.

Όταν ξεκινάω να κάνω καφέ, πάντα θέλω να κάνω τον καλύτερο. Είτε για εμένα είτε για πελάτη. Δεν ξεκινάω να κάνω ένα μέτριο καφέ. Βέβαια το 99% δεν μπορεί να καταλάβει μεγάλη διαφορά του αποδεκτού από τον καλό. Έχω πουλήσει καφέδες απλά αποδεκτούς, και δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς. Τι εννοώ.... Δουλεύεις παραγωγή. Και για τον χ λόγο(αλλαγή καιρού, τελειώνει το βαρελάκι, δεν πάτησες σωστά κλπ) ο καφές ξεφεύγει. Αν είναι κακός τον πετάς και διορθώνεις τον επόμενο. Αν είναι αποδεκτός τον δίνεις. Το "αποδεκτός" είναι διαφορετικής κατηγορίας για κάθε μαγαζί. Έχω σερβιριστεί καφέ σε κωλάδικο (τις καφετέριες που πουλάνε κώλους που λέγαμε), και δεν κατέβαινε. Για αυτούς ήταν αποδεκτός. Για εμένα όχι.

Τώρα αν θα καταλάβεις διαφορά.... Θα καταλάβεις. Δεν ξέρω αν θα σου αρέσει. Σίγουρα θα σου αρέσει ο κανονικός που πουλάμε. Δεν ξέρω για αυτούς που φτιάχνω για μένα. Δεν έχω ιδέα από κρασιά. Αν μου δώσεις ένα ξύδι θα το καταλάβω. Αν μου δώσεις ένα εξαιρετικό, δε θα καταλάβω πολλά σε σχέση με ένα μέτριο.
Ατάκα φίλου με bar.... :"Όλοι αυτοί που πίνουν εδώ johnie walker μπλε, καταλαβαίνουν διαφορά; @@ καταλαβαίνουν. 99% το πίνουν για να τους δει η δίπλα γκόμενα"
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#178855 Kυριάκο, τώρα πού ειπες καφέδες απο Βραζιλία, όταν ήμουν κάτω πήρα δυο ντόπιους, 100% arabica, τους χρυσοπλήρωσα και ήταν χαλαρά ό,τι χειρότερο έχω πιεί :lol:

Ωραίο χαρμάνι έχω πιεί από Γουατεμάλα κι από Κούβα, το πρώτο είναι αρκετά όξινο, το δεύτερο πιο σοκολατένιο.

Νεσπρέσο έχω πάρει δώρο στους γονείς, προσωπικά μόνο σε καπουτσίνο μπορώ να τον πιώ, χίλιες φορές η μόκα με χαρμάνι δικό μου :roll:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#178859 Ξαναλέω, δεν υπάρχει μόνον η Nespresso, υπάρχει και η Iperespresso που είναι σαφώς ανώτερη σε γεύση (κατ' εμέ). Αλλά κοστίζει και ακριβότερα.
Επίσης, και η τελευταία έχει χαρμάνια από διάφορα μέρη, αν κι εγώ προτιμώ τελικά πάντα την κλασική γεύση του κόκκινου Illy και μόνον όταν βαρεθώ τα ίδια, παίρνω κάτι άλλο (Ethiopia κλπ).
Εικόνα
http://www.illy.com/wps/wcm/connect/en/ ... erespresso
H μηχανή που έχω και προτείνω είναι αυτή:
Εικόνα
Με λίγο ψάξιμο, θα την βρείτε γύρω στα 100€ μαζί με κάμποσα κουτιά κάψουλες δώρο (νομίζω 6 κουτιά πήρα εγώ). Το κάθε κουτί έχει 21 κάψουλες και έχει συνήθως πάνω από 10€ (στο σουπερμάρκετ γύρω στα 12.5€, στο Internet θα το βρείτε και λίγο κάτω από τα 10€).

Ξαναλέω, είναι ακριβό, αλλά πραγματικά για κάψουλα ο καφές είναι συμπαθητικός και πίνεται μια χαρά. Σε σχέση με κάτι Tassimo ειδικά, νομίζεις πως τον έφτιαξε... barista!
:lol:
Άβαταρ μέλους
By g8777
#178862 Μιας και η ευρυπρωκτια μου δεν γνωρίζει σύνορα :shifty: προσφατα κερδισα σε διαγωνισμό την Y1.1 της Illy. Ε ο καφές που δίνει (δοκίμασα με τις μπλε κάψουλες, lungo και καλά) είναι ανωμαλη προσγείωση σε σχέση με αυτόν της Gaggia. Λες και πίνω γαλλικό, τόσο νερωμενος φαίνεται. Αλλά η ευκολία χρήσης του δεν υπάρχει , οπότε καταλαβαίνω απόλυτα την διαδοση τους τα τελευταία χρόνια.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
g8777 έγραψε:Μιας και η ευρυπρωκτια μου δεν γνωρίζει σύνορα :shifty: προσφατα κερδισα σε διαγωνισμό την Y1.1 της Illy. Ε ο καφές που δίνει (δοκίμασα με τις μπλε κάψουλες, lungo και καλά) είναι ανωμαλη προσγείωση σε σχέση με αυτόν της Gaggia. Λες και πίνω γαλλικό, τόσο νερωμενος φαίνεται. Αλλά η ευκολία χρήσης του δεν υπάρχει , οπότε καταλαβαίνω απόλυτα την διαδοση τους τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να είσαι ευρύπρωκτος, αλλά είσαι αδιάβαστος: οι μπλε κάψουλες για να πετύχουν το lungo effetto, έχουν λιγότερο καφέ μέσα, οπότε γι' αυτό και σου φαίνεται "νερωμένος".
Δοκίμασε μια διαφορετική κάψουλα και φτιάξε τον με λίγο νερό. Η Υ1.1 που έχω κι εγώ στο γραφείο, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την X7.1 που έχω στο σπίτι. Η τελευταία κάνει πολύ καλύτερο καφέ, χωρίς να καταλαβαίνω το λόγο. Επίσης, το βασικό της πλεονέκτημα είναι πως ρυθμίζεις το πόσο "νερωμένο" τον θέλεις και κρατάει την ρύθμιση, ενώ η Υ1.1 δεν το κάνει και κάθε φορά βάζεις στο περίπου, άρα κάθε φορά πίνεις διαφορετικό καφέ.