Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#805912 Ανάλογα τι έχεις να δηλώσεις. Αν υπάρχει κάποια μεταβολή που θα έπρεπε να εμφανιστεί στο Ε9 της 01/01/2023 (Να συμπεριληφθεί δηλαδή στο φετινό ΕΝΦΙΑ), το deadline είναι έως 31/03/2023.
Γενικά πάντως με την ασυδοσία σε μεταβολές πενταετών Ε9 υπό τις απαιτήσεις των εκάστοτε συμβολαιογράφων, έχω από το 2015 να δω κάποιο πρόστιμο εκπρόθεσμου Ε9.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#805948 Πρέπει να δηλώσω τη γονική παροχή σε επίπεδο ψιλής κυριότητας.

Επίσης μόλις παρατήρησα κάτι περίεργο. Μπήκα στο Ε9 των γονιών μου και είδα πως μια τροποποιητική στα τμ που είχε γίνει πέρσυ, μου την ξαναβγάζει τώρα για υποβολή

Τι εννοώ:
Η αρχική δήλωση που έγινε πέρσι για το 2021 είχε x τμ.
Το καλοκαίρι έγινε τροποποιητική να δηλωθούν επιπλέον 2 τμ που είχαν ξεχαστεί να δηλωθούν στην αρχική, η οποία τακτοποίηση έγινε τέλη 2021. Έχω κι εκτύπωση της νέας περουσιακής κατάστασης από τότε.

Μπαίνω τώρα στο 2023 και βγάζει σαν περιουσιακή κατάσταση τα παλιά τμ και στην καρτέλα Υποβολή Ε9 δείχνει σαν μη υποβεβλημένη τη μεταβολή τμ.

WTF ;
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#805954 Μάλιστα, και τι πρέπει να γίνει τώρα;
Ακύρωση δήλωσης στο 2023 και να πάω πίσω στο 2022 και να κάνω μεταφορά της δήλωσης;

Καλά δεν υποτίθεται ότι γίνονται αυτόματα ;
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#805966 Ήδη είσαι στις τόσες ερωτήσεις που η μόνη απάντηση είναι πως χρειάζεσαι λογιστή, με 10-20€ θα γλίτωνες όλη αυτή την αναζήτηση :lol: :rtfm:

Δεν γίνεται αυτόματα καμία μεταφορά τροποποιητικής σε επόμενο έτος, in fact γίνεται μεταφορά αλλά σε ρωτάει πριν την κάνει, εκει προφανώς πάτησες όχι, οπότε δεν την έκανες ποτέ τη μεταφορά, γιατί δε πήγες σε λογιστή.

Τέλος πάντων, πας στο περσινο έτος εκει που λέει δηλωσεις Ε9, κάτω αριστερά κάπου θα σου λεει μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος. Διαφορετικά μπαινεις στο 23 και ξαναπερνάς τα σωστα.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#805968 Έχεις δίκιο, έχουν γίνει πτνα :lol:

Δεν το έκανα για τα λεφτά μωρέ. Θα το τακτοποιήσω το απόγευμα, ευελπιστώ. :superman:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#806088 Βγήκε άκρη με τα λάθη.

Τώρα όσον αφορά τη δήλωση νέου ακινήτου από γονική παροχή, η λογίστρια μου είπε ότι πρέπει να κάνω 2 καταχωρήσεις επειδή είναι 2 οι επικαρπωτές (οι γονείς μου δηλαδή το έχουν 50/50) αλλά δεν μου στέκει σωστά να έχω 2 φορές το ίδιο ακίνητο από 50% ενώ πραγματικά έχω το 100%
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#806108 Δύο ερωτήσεις:
1) τώρα που παντρεύτηκα, θα κάνουμε κοινή δήλωση με τη σύζυγό ή χρειάζεται/πρέπει/μπορούμε να κάνουμε χωριστές;
2) πρέπει να πάω στην εφορία για να δηλωθούν νέες διευθύνσεις και λοιπά φορολογικά λόγω γάμου ή τα κάνει ο λογιστής όλα;
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#806129 Καταρχας να ζησετε!

1) Το συστημα θα σας βγαλει να κανετε κοινη και φετος (παροτι αφορα φορολογικα ετος που δεν εισαστε ακομη παντρεμενοι) , ομως εως Τριτη 28/02 μπορειτε να επιλεξετε να κανετε ξεχωριστα δηλωση.

Κατι ουσιαστικο φορολογικα δε προκειται να κερδισετε με τη χωριστη δηλωση παντως. Σε επιδοματα κλπ παντα «τραβιουνται» τα εισοδηματα και των δυο. Εχει νοημα η χωριστη δηλωση αν υπαρχουν επιχειρηματικες δραστηριοτητες εκατερωθεν ή σημαντικες εκκρεμοτητες καθως επιτρεπει ως εναν βαθμο να ειναι απαγκιστρωμενος ο ενας απο τον αλλον για ενημεροτητες κλπ.

2) Ολες οι αλλαγες γινονται online, το μητρωο 99% θα χει ηδη τραβηξει το γαμο απο τα στοιχεια του Δημοτολογιου ( το βλεπεις ευκολα αν συνεβη απο τα στοιχεια φυσικου προσωπου στο taxisnet, αν τραβηχτηκαν αυτοματα τα στοιχεια θα φαινεσαι ηδη εγγαμος).
Ολα τα υπολοιπα , διευθύνσεις κλπ δεν αλλαζουν αυτοματα λογω γαμου, αλλα μπορει να τα αλλαξει ο λογιστης σας αφου του εξηγησετε τι θελετε να φαινεται.
Άβαταρ μέλους
By otso
#806168 κι αν εχουν διαφορετικους λογιστες; πως θα τους συντονισουν ; πρεπει να απολυσουν εναν ; και ποιον;
μου φαινεται οτι το διαζυγιο με λογιστη ειναι οτι χειροτερο.
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#806169 Ε σιγά, κομμάτι της δουλειάς είναι.

Βέβαια έχουμε και περιπτώσεις που και οι δύο νεόνυμφοι είναι επιχειρηματίες και δε θέλουν να αλλάξουν λογιστή, οπότε απλά γίνεται μία επικοινωνία μεταξύ των εκατέρωθεν λογιστών πρίν "κλείσουν" τη δήλωση έχοντας υποβάλλει ο καθένας το Ε3 του. Τώρα ένα ζευγάρι μισθωτών, απλά θα διαλέξει έναν απ' τους δύο λογιστές, δεν είναι κάτι σημαντικό ούτε υπαρχουν και τίποτα σημαντικές υποχρεώσεις να ρυθμιστούν
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#810081 Απορία!

Το σπίτι που μένουμε τωρα, ηταν για αρκετά χρόνια ημιτελές, και δηλωνόταν ως κενό, μη ηλεκτροδοτούμενο, πληρώνοντας και τον ανάλογο ΕΝΦΙΑ. Τέλη του 2021 μετακομίσαμε, και αρχές 22 καναμε Ε9 οπου δηλωσαμε αριθμους παροχης, το δηλώσαμε ως ηλεκτροδοτουμενο και οχι κενο, το δηλώνουμε και ως πρωτη κατοικια, και ολα καλά. Ο ΕΝΦΙΑ το Μάιο του 22 μας βγήκε κανονικά με το σπίτι ως ηλεκτροδοτουμενο (με τις υγειες μας), και ολα εμοιαζαν εντάξει.

Μπήκα τωρα να τσεκάρω κατι ασχετο, και στην περιουσιακη κατασταση 01/01/2023 βγαινει παλι ως μη ηλεκτροδοτουμενο. Πρέπει πάλι να κανουμε Ε9;

Ευχαριστώ!