Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
g8777 έγραψε:4 μικτα το μηνα;; Πωτς γκενεν ατο; Μην βρουμε λυγκα που να φαινεται οτι 10 ατομα παιρνουν 150k/ετος και οι υπολοιποι τα τσοφλια. Παρακαλα μην βρουμε λυγκα.

rx8_drifter έγραψε:Aχ αυτοί οι Μ.Ο. στατιστικές διάνοιες στην ΕΒΖ :s_whiteflag

δυστυχώς φίλοι μου δεν είναι έτσι, ας σας τα κάνει ταληράκια μία στατιστική διάνοια (για να μην ξεχνάω και τι είμαι κατά βάθος...)

47 χιλιάρικα κόστος το χρόνο σημαίνει (χωρίς βαρέα ένσημα με απλά) το μήνα:

α) 2700€ μικτός μισθός
β) 2281€ χωρίς ικα το φορολογητέο μηνιαίο εισόδημα
γ) 1785€ ΣΤΟ ΧΕΡΙ
δ) γύρω στα 1080€ ΙΚΑ
ε) σχεδόν 500€ φόροι :help:
στ) μηνιαίο κόστος για την εταιρεία (που επί 14 κάνει σχεδόν 47) 3363€

άρα με λίγα λόγια ένας που παίρνει κοντά στο 1800αρι τσέπη κάθε μήνα σπίτι του (και άσε g τα μικτά, εγώ το λέω ότι είναι |λογοκρισία| αυτό το νούμερο) κοστίζει 47000 στην επιχείρηση

γ@μάει το ελληνικό κράτος :thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By g8777
#266240 Η λέξη κλειδί είναι μέση όμως.
Και οριζόντιο ψαλίδι. Βάλε σενάρια με το μυαλό σου δηλαδή
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#266242 Ξέρεις πολλούς σε ένα εργοστάσιο να παίρνουν 1700 καθαρά μηνιατικο?
Γιατί για την Δελτα που έχω μία εικόνα (ουτε) τόσα παίρνει μηχανικός παραγωγης
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#266243 Προφανώς και όχι και οι πιο υψηλά αμοιβομενοι εκτοξεύουν έτσι το μέσο, αν και το άρθρο λέει ότι μόλις 6 παίρνουν κάτω από 1300€ μικτα και δε θα έχουν μείωση :hmmm:

http://www.voria.gr/article/perikopi-mi ... si-tis-evz

Βέβαια δε ξέρω με τι νομικιστικα κόλπα μπορεί να παίξει και πώς θα μειώσουν μονομερώς τις συμβάσεις :dizzy:

Εκτός και αν το άρθρο αναφέρεται σε συζητήσεις που έκαναν (υποχρεωτικά πρέπει να γίνουν αν και δεν έχουν καμιά σημασία ο εργοδότης μπορεί να το επιβάλλει μονομερώς) για να τους γυρίσουν εκ περιτροπής.

Μάλιστα σε αυτή τη περίπτωση δεν έχεις δικαίωμα να αρνηθείς αλλιώς έφυγες

Μάλλον εκ περιτροπής τους γυρνάνε :hmmm:
Βέβαια να ξέρετε επειδή έχω παρακολουθήσει τέτοια υπόθεση από προσωπική εμπειρία γνωστού, εκ περιτροπής μπορούν να γυρίσουν μόνο τους εργάτες στη παραγωγή αν θέλουν, οι διοικητικοί μπορεί να συνεχίσουν ως έχουν

Δηλαδή πας και ζητάς κάποιες ειδικότητες να μπουν σε αυτό το καθεστώς όχι όλες (εκτός αν θες όλες)
Δεν πειράζεις τους part time (αν και υπάρχει κενό νόμου κι εκεί)

Μετά γίνεται συνάντηση παρωδία με δικηγόρους και εκπρόσωπους των εργοδοτών και τους εργαζόμενους ( το επιβάλλει η επιθεώρηση αυτό). τους λένε δεν πάμε καλά γιατί έχουν μειωθεί τα κέρδη (παρουσιάζουν και νούμερα ) και ξεκινάει αυτή η φάση

Βέβαια δε μπορεί να κρατήσει για πάντα και όποιος απολυθεί απολύεται με όλες τις τιμές
Τελευταία επεξεργασία από QsisVTS και 10 Ιουν 2016, 19:53, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By markvag
rx8_drifter έγραψε:Ξέρεις πολλούς σε ένα εργοστάσιο να παίρνουν 1700 καθαρά μηνιατικο?
Γιατί για την Δελτα που έχω μία εικόνα (ουτε) τόσα παίρνει μηχανικός παραγωγης

Καλά, η ΕΒΖ δεν είναι η μέση βιομηχανική μονάδα... :innocent:

ΑΛΛΑ το πρόβλημα είναι πως πλέον 1700 ευρώ είναι ένας μισθός που, με το κόστος ζωής εκεί έξω, ΔΕΝ είναι υψηλός...

Και το πρόβλημα είναι πως ελάχιστοι (κάτω από το 20% του εργατικού δυναμικού) φτάνει 1700 καθαρά το μήνα...
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
bibendum έγραψε:Καπως ετσι ειναι παντου

Για τσεκαρε εδω για 2700 μικτα

http://www.brutto-netto-rechner.info

Θα δει όμως κάποιος εκεί το πόσες ΕΠΙΛΟΓΕΣ έχει κανείς για το τι να κάνει με τα χρήματα του. Επίσης, τα 2700 μικτά που λένε είναι το κόστος στην εταιρεία, ή οι μικτές αποδοχές;
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#266262 Οι μικτές στην ελλαδα (τουλάχιστον) δεν έχουν άμεσα σχέση με το κόστος σου στην εταιρεία, αυτό δε σε αφορά στη τελική

Αν πάρουμε το γερμανικό παράδειγμα έχουμε
2700 μείον 411 φόροι μείον 558 "ικα" άρα μένουν 1730

Στο ελληνικό πάει περίπου κάπως έτσι (500 φόροι 420 το ικα του εργαζομένου ) όμως στην ελλαδα τουλάχιστον έχουμε ΚΑΙ το ικα που αναλογεί στον εργοδότη και φυσικά μαζί με το μικτό προστίθεται στο κόστος

Στη γερμανια δε ξέρω αν υφίσταται ικα εργοδότη :hmmm:

Στην ελλαδα πάντως χοντρά χοντρά το κόστος του υπαλλήλου είναι ο μεικτός μισθός μαζί με το ικα του εργοδότη, δηλαδή άλλο ένα 24.56% επί του μικτού
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
QsisVTS έγραψε:Οι μικτές στην ελλαδα (τουλάχιστον) δεν έχουν άμεσα σχέση με το κόστος σου στην εταιρεία, αυτό δε σε αφορά στη τελική

Ασφαλώς και σε αφορά. Οι αποδοχές σου κανονικά ΙΣΟΥΝΤΑΙ με το κόστος σου στην εταιρεία. Απο εκεί αφαιρουνται τα κερατιάτικα του ΙΚΑ(για να πάρεις μετά σύνταξη ένα μύδι αν είσαι ιδιωτικός υπάλληλος) και οι φόροι σου.

Με άλλα λόγια, η εταιρεία σου δίνει ένα Χ ποσό, πάνω στο 45% του οποίου ως υπάλληλος δεν έχεις τον ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ έλεγχο.

Και γαμώ!
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#266317 Εντάξει καλό είναι να το ξέρεις και να ξέρεις γενικά πώς πάνε τα κόστη και πόσο δύσκολο είναι να πάρεις σοβαρό μισθό
Άβαταρ μέλους
By fokion
#267169 Ερώτησης.

Μπορεί η εταιρεία σου να μεταβάλει το ωάριο μονομερώς??
Και να το καταθέσει και στην επιθεώρηση εργασίας?

Πχ από 08.00 - 16.00 ( που λεει και η σύμβαση που έχεις υπογράψει) να στο κάνει 08.30 - 17.00 ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ διάλειμμα 30 λεπτών για φαγητό?

Δεν υπάρχει σύλλογος εργαζομένων κ.λ.π. ( αν παίζει κάποιο ρολο αυτό ) δεν έγιναν διαπραγματεύσεις κανενός είδους, απλά μια ωραία πρωία οι εργαζόμενοι έλαβαν το σχετικό mail με εφαρμογή εντός ολίγων ημερών.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#267183 Το ωράριο εργασίας λογικά αναγράφεται στη σύμβαση, οπότε για να τροποποιηθεί, πρέπει να υπογραφεί η τροποποίηση και από τον εργαζόμενο.

ΑΛΛΑ, στη δική μου σύμβαση αναγρέφεται ότι η εταιρεία μπορεί να μου αλλάξει το ωράριο (και την τοποθεσία) μονομερώς*. ΑΝ έχει κάτι αντίστοιχο και η δική σου σύμβαση, τότε δεν μπορείς να κάνεις κάτι...

Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο ο συγκεκριμένος όρος είναι καταχρηστικός... :hmmm:

* Εdit: Σε εμένα το καλοκαίρι έχουμε διαφορετικό ωράριο λόγω εποχικότητας, οπότε φαντάζομαι αυτός ο όρος μπήκε απλά για να είναι καλυμμένοι και να μην αλλάζουν συμβάσεις κάθε τρεις και λίγο... το καλό σενάριο...
Άβαταρ μέλους
By dimik
#267185 Πονεμένη ιστορία, στην δουλειά που είμαι τώρα όταν ξεκίνησα ήταν Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 8-6 με διάλειμμα για φαγητό από 1 μέχρι 2:30 και Τετάρτη, Παρασκευή 8-2:30 χωρίς διάλειμμα .
Μετά έγινε 8-5:30 με μια ώρα για φαγητό 1-2, Τετάρτη και Παρασκευή όπως πριν μέχρι που ο CEO αποφάσισε να είναι πάντα κάποιος από το τμήμα μέσα μέχρι τις 5:30 και από τότε δεν υπάρχει σταθερό ωράριο αλλά τα κανονίζουμε με τον συνάδελφο πως θα δουλέψουμε.
Τα καλοκαίρια δε αλλάζει τελείως το πρόγραμμα και γίνεται 8-5 με μισή ώρα διάλειμμα και ως έχει Τετάρτη, Παρασκευή.

Κοινώς ότι του φανεί του λωλοστεφανή....αλλά και σε εμάς αναγράφεται στο συμβόλαιο του κάθε εργαζόμενου.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
fokion έγραψε:Ερώτησης.

Μπορεί η εταιρεία σου να μεταβάλει το ωάριο μονομερώς??
Και να το καταθέσει και στην επιθεώρηση εργασίας?

Πχ από 08.00 - 16.00 ( που λεει και η σύμβαση που έχεις υπογράψει) να στο κάνει 08.30 - 17.00 ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ διάλειμμα 30 λεπτών για φαγητό?

Δεν υπάρχει σύλλογος εργαζομένων κ.λ.π. ( αν παίζει κάποιο ρολο αυτό ) δεν έγιναν διαπραγματεύσεις κανενός είδους, απλά μια ωραία πρωία οι εργαζόμενοι έλαβαν το σχετικό mail με εφαρμογή εντός ολίγων ημερών.

Βασικά ναι μπορεί, όσο σε έχει να δουλεύεις 40 ώρες (και όχι λιγότερες) και δε σου μεταβάλλει το μισθό σου δε χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη σου για να σου αλλάξει ωράριο

Και αυτό το μισαωρο αν και |λογοκρισία| προβλέπεται