NickTG έγραψε:Αν αλλάξω διεύθυνση μόνιμης κατοικίας στην εφορία με επηρεάζει κάπου?Αν είναι σε άλλη περιοχή πιθανότατα θε αλλάξεις και εφορία. Όταν παντρεύτηκα και πήγα να μείνω αλλού άλλαξε. Αλλά δεν θυμάμαι πως έγινε, αυτόματα ή αν δήλωσα κλπ.
Αγόρασε πέρσι η αδερφή μου ένα διαμέρισμα και τώρα που κάνω την φορολογική της, ζητάει στον κωδικό 735
"ΠΙΝΑΚΑΣ 5. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ
2.Από τη δαπάνη που καταβάλατε:
ε)για την αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών κ.λ.π."
να βάλω το ποσό που πλήρωσε για την αγορά σπιτιού. Βάζω το ποσό 80,000 (όλα μαζί με αμοιβή συμβολαιογράφου κλπ) και στην εκκαθάριση βγάζει να πληρώσει κάτι του στυλ 25.000
Αφού πλήρωσε φόρο μεταβίβασης ακινήτου όταν έγινε η αγορά, τι σκατά είναι αυτή η λακαμία;
Στο επεξηγηματικό του κωδικού 735-736 λέει το παρακάτω:
Κάτι δεν κάνω καλά. Αλλά τι.....
Καλού κακού βέβαια, την έστειλα σε λογιστή να τα κάνει. Μη βρω και κανέναν μπελά καλοκαιριάτικα.
Bayern7 έγραψε:Ευχαριστώ παιδιά. Αυτό είναι.
Καλού κακού βέβαια, την έστειλα σε λογιστή να τα κάνει. Μη βρω και κανέναν μπελά καλοκαιριάτικα.
Θα την εστελνες φυλακη
την αδερφη αν δεν ηταν ο mousatos, εγω αυτο ξερω. https://www.youtube.com/watch?v=pL_YEsJsFEY
Bayern7 έγραψε:Ευχαριστώ παιδιά. Αυτό είναι.
Προσοχή, υπάρχουν δύο παγίδες:
-Η ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη για να δικαιολογηθεί η αγορά του σπιτιού
-Από το προηγούμενο έτος, αν χρησιμοποιήσεις ανάλωση κεφαλαίου, να προσέξεις το ποσό που θέλει για αποδείξεις.
Αυτό που επίσης ισχύει και δεν ξέρει πολύς κόσμος είναι πως μπορείς να έχεις από αποδείξεις πχ το 40% του εισοδήματος, αλλά να δηλώσεις μόνον το 30%. Το υπόλοιπο 10%, μπορεί να δοθεί στην ανάλωση κεφαλαίου. Έτσι, κάνεις οικονομία στην ανάλωση κεφαλαίου για αγορές στο μέλλον.
Όσοι δηλώνουν αρκετό εισόδημα, λογικά δεν θα έχουν θέμα ποτέ με την ανάλωση κεφαλαίου, εκτός αν κάνουν διαρκώς ακριβές αγορές (σπίτια, αυτοκίνητα, κλπ).
Όσοι μπορούν και κρύβουν εισοδήματα, πρέπει να προσέχουν πολύ, γιατί μετά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.
Βαριέμαι τώρα να κάνω τον μαθητευόμενο λογιστή.
Anonymous Founder έγραψε:
Αυτό που επίσης ισχύει και δεν ξέρει πολύς κόσμος είναι πως μπορείς να έχεις από αποδείξεις πχ το 40% του εισοδήματος, αλλά να δηλώσεις μόνον το 30%. Το υπόλοιπο 10%, μπορεί να δοθεί στην ανάλωση κεφαλαίου. Έτσι, κάνεις οικονομία στην ανάλωση κεφαλαίου για αγορές στο μέλλον.
.
Πως θα δηλώσεις εισόδημα που έχει χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικά για δαπάνες σε εισοδημα το οποίο υποτίθεται "περισσεύει" από παλιά έτη και πάει στην ανάλωση; Δηλαδή αν έχω πχ παίρνω 10.000 κι έχω κάνει δαπάνες με κάρτα 5000 μπορώ να δηλώσω ότι έκανα δαπάνες 3000; Αφού φαίνονται ότι ηλεκτρονικά έκανα 5000. Ίσως αυτό να ίσχυε παλιότερα που έβαζες χειρόγραφες αποδείξεις.
Anonymous Founder έγραψε:Bayern7 έγραψε:Ευχαριστώ παιδιά. Αυτό είναι.
Προσοχή, υπάρχουν δύο παγίδες:
-Η ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη για να δικαιολογηθεί η αγορά του σπιτιού
-Από το προηγούμενο έτος, αν χρησιμοποιήσεις ανάλωση κεφαλαίου, να προσέξεις το ποσό που θέλει για αποδείξεις.
Όσοι δηλώνουν αρκετό εισόδημα, λογικά δεν θα έχουν θέμα ποτέ με την ανάλωση κεφαλαίου, εκτός αν κάνουν διαρκώς ακριβές αγορές (σπίτια, αυτοκίνητα, κλπ).
Όσοι μπορούν και κρύβουν εισοδήματα, πρέπει να προσέχουν πολύ, γιατί μετά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.
Όταν παίρνεις ένα σπίτι ή και αυτοκίνητο (αγορές που είναι "τεκμήρια" να το πούμε λαϊκά) μπορείς να τα δικαιολογήσεις με δάνεια ή δωρεές, η ανάλωση από μόνη της μπορεί να μην αρκεί και ειδικά σε σπίτι δε νομίζω ότι αρκεί.
Δηλώνεις το δάνειο συνήθως.
Βέβαια έχω δει να αρκεί και για 100αδες χιλιάρικα που ζητήθηκε απλά πινακάκι αναλώσεων σε έλεγχο από εφορία γιατί τα λεφτά δόθηκαν κασέρι αν θυμάμαι σωστά τη περίπτωση
Τώρα στην ανάλωση που λες το ποσό των αποδείξεων δε παίζει κάποιο ρόλο. Δεν παίζει γιατί δεν έχει καμία σχέση με τον υπολογισμό των τεκμηρίων. Αν έπαιζε θα έπρεπε το φορολογικό σύστημα των φυσικών προσώπων να είναι τελείως διαφορετικό (έσοδα μείον έξοδα, πράγμα στο οποίο κάποια στιγμή ίσως πάμε, σίγουρα θέλουν να μας πάνε, αλλά όσο δεν γίνονται πράγματα όπως το περιουσιολόγιο δεν παίζει)
Τις αποδείξεις τις γράφεις για να μην φας πρόστιμο 22% του ποσού που έπρεπε να μαζέψεις και δε μαζέψεις
Παρόλα αυτά επειδή κάποιος φορολογούμενος μπορεί να ελεγχθεί με έμμεσες τεχνικές ελέγχου (πχ με τεχνική ανάλυσης ρευστότητας) εκεί ουσιαστικά θα σε ξετινάξουν και θα δουν τους λογαριασμούς σου, οπότε ακόμα και βγαίνει οκ με τα τεκμήρια μπορούν να σε τσιμπήσουν διαφορετικά, εφόσον μπεις στο στόχαστρο.
Εγώ πχ μπορεί να εχω πάνω από 30.000 ευρώ ανάλωση άλλα τόσα λεφτά τώρα στην τράπεζα δεν έχω. Θες με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις να τα κάνω 20? Ούτε 20 έχω
Μπορεί να πάρω κάτι με τόσα λεφτά και η δήλωση να περάσει χωρίς να με φωνάξει κανείς.
Μπορεί να με φωνάξουν και να τους κάνω πινακακια με την ανάλωση και όλα καλά, γιατί με βάση τα τεκμήρια έχω πάνω από 30Κ.
Αλλά αν μου πουν φέρε υπόλοιπα λογαριασμών ή μου ανοίξουν λογαριασμούς θα πάρω τα τρία.
Αυτό μπορεί να γίνει μπορεί και όχι, ανάλογα την περίπτωση και ανάλογα πώς θέλει ο άλλος να σε ελέγξει και ποια η σοβαρότητα του θέματος.
Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν φτάσουμε να μετράνε οι αποδείξεις, μιλάμε για άλλη τεχνική ελέγχου και εκεί κοιτάνε και άλλα πράγματα (όπως υπόλοιπα λογαριασμών) οπότε είτε γράψεις 30 είτε 40 δεν παίζει κάποιο ρόλο αφού θα το δουν εκ νέου.
Η φορολογική αρχή έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πώς θα σε ελέγξει
Σε αποδείξεις αν θυμάμαι οι οδηγίες λένε να γράψεις αυτό που απαιτείται (εφόσον το έχεις ) για να μην φας το πρόστιμο αυτό εξετάζει αυτός ο κωδικός. Δεν είναι τεκμήριο και αν γίνει γίνεται σε πιο εξειδικευμένο έλεγχο και εξετάζοντας σε σε άλλη βάση με επιπλέον στοιχεία όχι μόνο το Ε1 σου
Και γενικά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να δουν και συνήθως δεν αξιοποιούνται όπως για παράδειγμα τηλεφωνικούς λογαριασμούς που έχεις στο όνομα σου ή λογαριασμούς ρεύματος.
Αν πχ δηλώνεις ένα σπίτι κενό για να μην πάρεις το τεκμήριο μπορούν να δουν αν έκανες κατανάλωση στο ρεύμα άρα λες παπατζες. Και ακόμα και αν έχουν στοιχεία θα σου ζητήσουν να τα συμπληρώσεις εσύ σε έντυπα που είναι υπεύθυνες δηλώσεις..
Αλλά ναι.. πέρα από την ανάλωση υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει/μπορείς να γράψεις για να δικαιολογήσεις μια μεγάλη αγορά που το ετήσιο εισόδημά σου δεν γίνεται να δικαιολογεί όπως δωρεές, δάνεια ή πώληση κάποιου περιουσιακού στοιχείου
Και στην περίπτωση του δανείου τη χρονιά που το παίρνεις σου δικαιολογεί το τεκμήριο της αγοράς κάποιου περιουσιακού στοιχείου όμως είτε και μέσα στην ίδια χρονιά και οπωσδήποτε τις επόμενες είναι τεκμήριο η αποπληρωμή του ( το ποσό που αποπληρώνεται κάθε χρόνο)
Τυπικά εφόσον έχει λυθει ο γάμος οπότε δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τους ναι μεν υπάρχει η έννοια της δωρεάν παραχώρησης αλλά ο ιδιοκτήτης πρέπει να δηλώσει τεκμαρτό μίσθωμα από την δωρεαν παραχώρηση (3% επί της αντικειμενικής αξίας ετησίως) και να φορολογηθεί σε αυτό.
Ή αν παίζει και ενήλικο παιδί στη μέση που κάνει δήλωση μπορεί να γίνει δωρεάν παραχώρηση σε αυτό μιας και μέχρι τα 200 τμ δεν υπάρχει η υποχρέωση του 3% προς τα παιδιά και το παιδί να φιλοξενεί τον άλλο γονιό
Αλλά επειδή πραγματικά είναι φιλοξενία ως φιλοξενία θα πρέπει να δηλωθεί
εκτός αν θέλουν να τα ξεκαθαρίσουν, παίζουν δικηγόροι στη μέση κτλ οπότε θα πρέπει να γίνει αυτό που λέει ο Σταύρος