Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#710101 Ο bro εντόπισε στο λογαριασμό του στο taxisnet ειδοποίηση για 'Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης' όπου αναφέρεται ως μισθωτής ακινήτου.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι κάτοικος εξωτερικού εδώ και κάτι χρόνια, έχει δηλωθεί και φορολογικά. Ψάχνοντας το όνομα του ιδιοκτήτη, μάλλον πρόκειται για ένα διαμέρισμα που νοίκιαζε πριν από 5-6 χρόνια πριν φύγει από την Ελλάδα.

Το 1ο ερώτημα είναι: πρόκειται για απάτη του ιδιοκτήτη που ανεβάζει πλαστό μισθωτήριο ξέρω εγώ για να πάρει αποζημίωση covid; :hmmm: Ή αβλεψία του ιδιοκτήτη (ή του λογιστή του) ή bug της ΑΑΔΕ; Υποψιάζομαι κουρτίνα #1.

Το 2ο ερώτημα είναι: πέρα από την αιτία, σε τι τον αφήνει εκτεθειμένο αυτό και πώς διορθώνεται; Γιατί η ειδοποίηση γράφει
σε περίπτωση που διαφωνείτε με όσα δηλώθηκαν, πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τον ανωτέρω, προκειμένου να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα της μίσθωσης. Αν κρίνετε ότι κινδυνεύουν τα συμφέροντα σας, αρμόδια είναι τα Αστικά Δικαστήρια.

που δεν είναι και ιδιαίτερα διαφωτιστικό.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#710108 ζορζ, μήπως είναι δήλωση που έχει μείνει στις μισθώσεις από παλιά?

απο παρόμοια αίτηση προς αποδοχή θυμάμαι ότι μπορείς απλα να επιλέξεις όχι, αν και στην περίπτωση αυτή νομίζω πως δεν είχε το μήνυμα που παραθέτεις..
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#710109 Όταν σου ανεβάζουν ένα μισθωτηριο υπάρχει η δυνατότητα να το αποδεχτείς ή να μην το αποδεχτείς.

Αν επιλέξεις ότι δεν το αποδέχεσαι μπορείς να γράψεις και το λόγο της μη αποδοχής.

Όπως καταλαβαίνεις υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Δεν σημαίνει ότι επειδή ανεβάσε κάποιος κάτι μονομερώς ισχύει

Αλλά επειδή μπορεί να είναι κάποια παλιά ξεχασμένη μίσθωση ας μπει στη σχετική εφαρμογή να δει περι τίνος πρόκειται
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#710113 Ζορζ, μη ψαρωνετε απ το μήνυμα, σε όλους παει ειτε πρόκειται για νεο μισθωτηριο ειτε για υποβολή λυσης παλιού μισυωτηριου..

99% ειναι λύση παλιού μισθωτηριου = ακίνδυνο, όλοι σπευσαν να λύσουν παλια μισθωτηρια τους τελευταίους μήνες λόγω κάποιων αλλαγών στην φορολογική αντιμετώπιση τους εφόσον δεν λυθούν.

πες του να ανοίξει το ταξις και να βεβαιωθεί περί τινος πρόκειται, αν λύση τότε κανενα θεμα

Σε κάθε περίπτωση, nothing to worry about , αν κάτι δεν του κολλάει στο πεδίο αποδοχή επιλέγει οχι ή επικοινωνεί πρώτα με τον δηλουντα.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
socratesn έγραψε:99% ειναι λύση παλιού μισθωτηριου = ακίνδυνο, όλοι σπευσαν να λύσουν παλια μισθωτηρια τους τελευταίους μήνες λόγω κάποιων αλλαγών στην φορολογική αντιμετώπιση τους εφόσον δεν λυθούν.

Τελικά ήταν όντως αυτό. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, γιατί ο αδερφός μου είναι άσχετος με τα φορολογικά αλλά σε αυτό με έπιασε αδιάβαστο μιας και δεν μου έχει τύχει ποτέ.
Άβαταρ μέλους
By nido
#712419 Ο λογιστής που σύστησαν σε ένα φίλο (προγραμματιστή που δουλεύει εδώ και λίγο καιρό με μπλοκάκι για εταιρεία του εξωτερικού) ο οποίος του κάνει τις περιοδικές δηλώσεις, θέλει, λέει, για να του κάνει τη δήλωση για τα εισοδήματα του 2020, να τον βάλει να υπογράψει σύμβαση 20 σελίδων (εκ των οποίων οι 3-4 είναι τύπου "ο λογιστής δε φέρει ευθύνη για το ένα, δε φέρει ευθύνη για το άλλο, κλπ").
Αν δεν υπογράψει σύμβαση, λέει, μπορεί να κάνει τη δήλωσή του, αλλά σαν να την κάνει αυτός ο ίδιος (κι όχι το λογιστικό γραφείο) και π.χ. σε περίπτωση ελέγχου βιβλίων ή αν γίνει κάποια "στραβή" θα πρέπει να τρέχει ο ίδιος. Αλλιώς, για να τον αναλάβει ως λογιστικό γραφείο απαιτείται βάσει νόμου γραπτή σύμβαση. Έψαξε, λέει, να βρει τον σχετικό νόμο, δεν βρήκε κάτι, και σκέφτηκε να με ρωτήσει, μήπως έχω κανένα φίλο λογιστή που μπορώ να τον ρωτήσω πόσο συνηθισμένες είναι τέτοιες συμβάσεις (μεταξύ λογιστικού γραφείου και "μπλοκακιού")...
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#712422 Διευκρίνηση, γιατί κάπου λες για περιοδικές δηλώσεις, του στέλνει Φ2 ΦΠΑ, του κρατάει δηλαδή τα βιβλία ? Ή τηρεί βιβλία και υποχρεώσεις ο φίλος σου και απλά πήγε στον εν λόγω λογιστή για να του υποβάλλει τη φετινή φορολογική δήλωση (και Ε3 κλπ κλπ) ?
Άβαταρ μέλους
By nido
#712423 Του στέλνει ότι χρειάζεται (παραστατικά κλπ) και τις κάνει αυτός στο TAXIS με εξουσιοδότηση (χωρίς κάποια σύμβαση μέχρι στιγμής).
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#712424 Λογικά κάτι τέτοιο του έδωσε να υπογράψει.

Προσωπικά στη μετα-GDPR εποχή και ορμώμενοι από τα προσωπικά δεδομένα, έχω δει αρκετούς λογιστές να το εντάσσουν το συμφωνητικό αυτό σε νέους πελάτες, είναι μία ευκαιρία να εξασφαλίσεις ότι μελλοντικά δεν θα έχεις μπλεξίματα για τυχόν λάθη ή αν έχεις κάποιον προβληματικό / περίεργο πελάτη.

Από κει και πέρα αφενός απ' όσο ξέρω δεν είναι θεσπισμένο νομικά το ότι απαιτείται σύναψη τέτοιου συμφωνητικού για να συνεργαστείς με έναν πάροχο υπηρεσιών όπως ο λογιστής. Αφετέρου, αυτό το ξερό "δεν φέρουμε ευθύνη για Χ Ψ Ω...." έρχεται σε μία κάποια αντιδιαστολή με τον θεσπισμένο σε ΦΕΚ κώδικα δεοντολογίας του Λογιστή / Φοροτεχνικού, αλλά και αυτό είναι μεγάλη κουβέντα.

Συνοψίζοντας, αν υπάρχει χάσμα εμπιστοσύνης από μεριάς του φίλου σου και φοβάται πως ο λογιστής θα τον έχει παρατημένο - εκτεθειμένο σαν πελάτη πατώντας πάνω στο συμφωνητικό, αλλάζει λογιστή. Αν τον εμπιστεύεται και έχουν καλή συνεργασία διαχρονικά, τότε το συμφωνητικό μπορεί να θεωρηθεί ως μία τυπική "οριοθέτηση" της σχέσης τους.
Άβαταρ μέλους
By sebastian
#712491 Και συνηθιζεται και προτεινεται.
Ενα συμφωνητικο εξασφαλιζει (ως ενα βαθμο) και τις δυο πλευρες. Επισης αν θελει καποια τροποποιηση ο φιλος σου, ας το συζητησει με τον λογιστη του, δεν ειναι και σκαλισμενο σε πετρα.

Σχετικα με την αποποιηση ευθυνης, συνηθως εχει να κανει με τη γνησιοτητα των παραστατικων.
Εφοσον οι υποχρεωσεις απο την πλευρα του λογιστη οσον αφορα την εργασια του ειναι σαφεις (περιγραφη, χρονοι, κοστος, κλπ) δεν εχει να φοβηθει κατι.
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#712500 Αν αλλάξω διεύθυνση μόνιμης κατοικίας στην εφορία με επηρεάζει κάπου?
Άβαταρ μέλους
By nido
sebastian έγραψε:Και συνηθιζεται και προτεινεται.
Ενα συμφωνητικο εξασφαλιζει (ως ενα βαθμο) και τις δυο πλευρες. Επισης αν θελει καποια τροποποιηση ο φιλος σου, ας το συζητησει με τον λογιστη του, δεν ειναι και σκαλισμενο σε πετρα.

Σχετικα με την αποποιηση ευθυνης, συνηθως εχει να κανει με τη γνησιοτητα των παραστατικων.
Εφοσον οι υποχρεωσεις απο την πλευρα του λογιστη οσον αφορα την εργασια του ειναι σαφεις (περιγραφη, χρονοι, κοστος, κλπ) δεν εχει να φοβηθει κατι.

Ευχαριστώ :s_howdy