Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#382664 Όλα αυτά τα γνωρίζω, αλλά "βολικά" δεν αναφέρονται από τα ΜΜΕ που μιλούν σήμερα για πώληση. Η ΔΕΗ δεν έχει χρέη επειδή είναι κακή εταιρεία, τα χρέη της είναι προϊόν της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας και των πολιτών της.
Το σπάσιμο της εταιρείας σε "μεγάλη" και "μικρή" δεν θα βοηθήσει να πληρωθούν τα χρέη. Αυτό γίνεται για διαφορετικούς λόγους.
Οι λιγνίτες είναι επιλογή γιατί τα εργοστάσια υπάρχουν και το καύσιμο είναι φθηνό (αν και προφανώς ρυπογόνο). Οι άλλες λύσεις αυτή την στιγμή, απλώς δεν συμφέρουν. Εργοστάσια παραγωγής με λιγνίτη, έχει και η Γερμανία, δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο.
Οι ιδιώτες, θέλουν τα υδροηλεκτρικά, που είναι επενδύσεις πανάκριβες μεν να φτιαχτούν, αλλά έχουν υψηλότατη απόδοση κατόπιν και σίγουρα και εξασφαλισμένα κέρδη. Ουσιαστικά, μιλάμε για κανονικό ξεπούλημα περιουσίας που φτιάχτηκε με πολλά χρήματα που πληρώθηκαν από τον κόσμο και δυστυχώς θα ξαναπληρωθούν.
Τα οφέλη της πώλησης ποια ακριβώς είναι, θα μας πει κάποιος; Γιατί κανένας δεν το λέει, μόνον για τους Φωτόπουλους ακούμε. Τι ακριβώς θα κάνει ο ιδιώτης; Το αντίτιμο είναι βέβαιο πως θα είναι εξαιρετικά χαμηλό και πολύ παρακάτω από την πραγματική αξία. Και είναι περίπου βέβαιο πως το κόστος της ενέργειας θα αυξηθεί για τον τελικό καταναλωτή. Πού ακριβώς είναι το κέρδος λοιπόν για όλους εμάς;
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
Καλό θα είναι ορισμένοι που ενώ παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν το θέμα να μην πάνε και να συνδέουν αυτά τα δύο. Από εξυπνακισμούς χορτάσαμε.

Επειδή παραδέχομαι ότι δεν γνωρίζω 100% το θέμα ρωτάω.
Απλά δεν μίλησα για υποχρέωση μνημονjου αλλά για υποχρέωση σε επίπεδο γιούνιον.

Θα έπρεπε να έχει ανοίξει η αγορά/παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και χρόνια;
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
EDDIE_147 έγραψε:
Καλό θα είναι ορισμένοι που ενώ παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν το θέμα να μην πάνε και να συνδέουν αυτά τα δύο. Από εξυπνακισμούς χορτάσαμε.

Ρώτησες 1 πράγμα και σύνδεσες 1000 μόνος σου.
Τι σχέση έχει αυτό με την πώληση μονάδων ΔΕΗ που θέλουν τώρα δε μας είπες.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
EDDIE_147 έγραψε:

Σου έχω απαντήσει ήδη: η αγορά έχει ανοίξει εδώ και χρόνια.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#382680 Ήταν υποχρεωμένη η χώρα να αποκρατικοποιήσει εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας ή ορυχεία λιγνίτη ως μέλος της ΕΕ;

http://www.europarl.europa.eu/atyourser ... 5.7.2.html

Γενικά θα έπρεπε η εκάστοτε κυβέρνηση (από Σημίτη τουλάχιστον) να έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες αναφορικά με την ηλεκτρική ενέργεια;
Μήπως έκαναν τουμπέκα για ψηφοθηρικούς λόγους και τώρα ακούμε νιαουρίσματα στον αέρα;

Μη μου πεις κάτι για μνημόνjo.
Μιλάω για υποχρεώσεις λόγω γιούνιον --> Σημίτης φάση

@HF
Η παραγωγή και η πρόσβαση στις πρώτες ύλες;
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
EDDIE_147 έγραψε:Ήταν υποχρεωμένη η χώρα να αποκρατικοποιήσει εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας ή ορυχεία λιγνίτη ως μέλος της ΕΕ;

http://www.europarl.europa.eu/atyourser ... 5.7.2.html

Γενικά θα έπρεπε η εκάστοτε κυβέρνηση (από Σημίτη τουλάχιστον) να έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες αναφορικά με την ηλεκτρική ενέργεια;
Μήπως έκαναν τουμπέκα για ψηφοθηρικούς λόγους και τώρα ακούμε νιαουρίσματα στον αέρα;

Μη μου πεις κάτι για μνημόνjo.
Μιλάω για υποχρεώσεις λόγω γιούνιον --> Σημίτης φάση

Ξαναλέω, πώς συνδέεις την απελευθέρωση ενέργειας με την ΤΩΡΑ πώληση μονάδων της ΔΕΗ και τις αντιδράσεις(νιαουρίσματα τα λες εσύ);
Γιατί εσύ κάνεις τη σύνδεση, δεν το κάναμε ΤΟΤΕ, το τρώμε ΤΩΡΑ στο μνημόνιο.
Άρα δε ρωτάς απλά, εκφράζεις θέση.

Το μνημόνιο δεν λέει πουθενά πούλα μονάδες για να μεταρρυθμίσεις την αγορά ενέργειας, εσύ λοιπόν πώς κατέληξες εκεί?
Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε: Πού ακριβώς είναι το κέρδος λοιπόν για όλους εμάς;

Θα γλιτώσουμε από κηφήνες (γιατί ως γνωστόν στον Ιδιωτικό Τομέα δεν υπάρχουν τέτοιοι και, εν πάσει περιπτώσει, ακόμα και αν υπάρχουν τους πληρώνει ο ιδιώτης - αυξάνοντας τις τιμές στους πελάτες του... :shifty: ) και θα είναι πιο ανταγωνιστικοί (αλλά θα αυξήσουν τις τιμές γιατί δεν βγαίνουν μάτια μου)... :rtfm: :rtfm:

Βλέπω και εδώ στο αεροδρόμιο με τους αποδοτικούς και ανταγωνιστικούς ιδιώτες... :twisted: που 3πλασίασαν τα κόστη για τις εταιρείες... :tomato: Για την ανταγωνιστικότητα ρε γαμώτο! :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#382696 Ειλικρινά δεν μπορώ να κάνω περαιτέρω rephrase το παρακάτω

Ήταν υποχρεωμένη η χώρα να αποκρατικοποιήσει εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας ή ορυχεία λιγνίτη ως μέλος της ΕΕ;

Η ΕΕ έχει ορίσει κάποια πράγματα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Τηρήθηκαν όλα αυτά 100% από την Ελλάδα;
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#382697 Η ΔΕΗ την πρώτη ύλη (τον λιγνίτη δηλαδή) τον αγοράζει ή απλά της έχει προσφέρει το κράτος τις εκτάσεις για την δωρεάν εκμετάλλευση του;

ΥΓ. Τους κηφήνες του δημοσίου δεν τους πληρώνεις μόνο μέσω των λογαριασμών, αλλά και μέσω της φορολόγησης σου. Κλασική λαϊκίστικη πρακτική, τα χαμηλά τιμολόγια (εισιτήρια ΜΜΜ, διόδια) και στην συνέχεια η κρατική επιδότηση των αντίστοιχων οργανισμών για την κάλυψη των ελλειμμάτων... :thumbsdown:
Άβαταρ μέλους
By markvag
axel12p έγραψε:Η ΔΕΗ την πρώτη ύλη (τον λιγνίτη δηλαδή) τον αγοράζει ή απλά της έχει προσφέρει το κράτος τις εκτάσεις για την δωρεάν εκμετάλλευση του;

ΥΓ. Τους κηφήνες του δημοσίου δεν τους πληρώνεις μόνο μέσω των λογαριασμών, αλλά και μέσω της φορολόγησης σου. Κλασική λαϊκίστικη πρακτική, τα χαμηλά τιμολόγια (εισιτήρια ΜΜΜ, διόδια) και στην συνέχεια η κρατική επιδότηση των αντίστοιχων οργανισμών για την κάλυψη των ελλειμμάτων... :thumbsdown:

Λέγεται και αναδιανομή του εισοδήματος (edit: Επιδοτούν όλοι την τιμή ενός είδους πρώτης ανάγκης συνήθως για να το απολαμβάνουν φθηνότερα αυτοί που δεν μπορούν να το απολαύσουν στην κανονική του τιμή). Είμαι σαφέστατα υπέρ τέτοιων πολιτικών σε είδη πρώτης ανάγκης. :rtfm:

Ποτέ φυσικά δεν ήμουν υπέρ των κηφήνων προφανώς, αλλά αν νομίζεις πως θα τους γλιτώσεις με τις ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα τους πληρώνεις (και ιδίως με ένα αγαθό όπως το ρεύμα, που είναι πρώτης ανάγκης, θα τους πληρώνουν όλοι, ακόμα και αυτοί που είναι στο αφορολόγητο, ακόμα και όσοι δεν έχουν εισόδημα, μέσω του ρεύματος), πλανάσαι πλάνην οικτρά... :)
Άβαταρ μέλους
By axel12p
markvag έγραψε:
axel12p έγραψε:Η ΔΕΗ την πρώτη ύλη (τον λιγνίτη δηλαδή) τον αγοράζει ή απλά της έχει προσφέρει το κράτος τις εκτάσεις για την δωρεάν εκμετάλλευση του;

Λέγεται και αναδιανομή του εισοδήματος (edit: Επιδοτούν όλοι την τιμή ενός είδους πρώτης ανάγκης συνήθως για να το απολαμβάνουν φθηνότερα αυτοί που δεν μπορούν να το απολαύσουν στην κανονική του τιμή). Είμαι σαφέστατα υπέρ τέτοιων πολιτικών σε είδη πρώτης ανάγκης. :rtfm:

Ποτέ φυσικά δεν ήμουν υπέρ των κηφήνων προφανώς, αλλά αν νομίζεις πως θα τους γλιτώσεις με τις ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα τους πληρώνεις (και ιδίως με ένα αγαθό όπως το ρεύμα, που είναι πρώτης ανάγκης, θα τους πληρώνουν όλοι, ακόμα και αυτοί που είναι στο αφορολόγητο, ακόμα και όσοι δεν έχουν εισόδημα, μέσω του ρεύματος), πλανάσαι πλάνην οικτρά... :)

Αναδιανομή εισοδήματος λέγεται στις περιπτώσεις όπου το κράτος λειτουργεί. Στην περίπτωση μας μιλάμε για το κομμάτικο κράτος, όπου όλοι επιδοτούν τους μισθούς των κομματόσκυλων που βολεύτηκαν στους Δημόσιους Οργανισμούς χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, δεν αξιολογούνται και φυσικά έχουν παραγωγικότητα για κλάμματα. Είτε μιλάμε για ΔΕΗ, εταιρείες ύδρευσης, ΜΜΜ κλπ.

Άλλες υπηρεσίες περιμένεις και απαιτείς όταν πληρώνεις 1€ το εισητήριο του λεωφορείου και άλλες αν το πληρώνεις 3€. Εμείς τώρα το πληρώνουμε 1€ και δίνουμε άλλα 2€ μέσω φόρων.

Σε μια χώρα πτωχεμεύνη, γεμάτη ελλείματα κυρίως λόγω κακοδιαχείρισης με ικανούς νέους να αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό λόγω αναξιοκρατίας, δεν δέχομαι να ασκείται πάνω μου η αναδιανομή εισοδήματος και οι κηφήνες να συνεχίζουν το έργο τους. Αν δε σε χαλάνε πλήρωνε τους εσύ! Εγώ θα προτιμήσω να έχω την επιλογή του ιδιώτη. :)
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#382739 Μα την επιλογή του ιδιώτη την έχεις. Το πρόβλημα είναι πως οι ιδιώτες όπως πάει δεν πρόκειται ποτέ να περιορίσουν την ΔΕΗ στο 50% της παραγωγής όπως έχει ζητηθεί. Γι' αυτό και θα την κόψουν στα δύο.
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#382758 Επειδή κάποια πράγματα υπάρχουν εν τύποις, δε σημαίνει οτι λειτουργούν ουσιαστικά (π.χ Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - παρεμβάσεις Λαφαζάνη 2015)

Κάποιες σημειώσεις , όπου το 2011 έδειχναν οτι η Ελλάδα είχε δρόμο μπροστά της για μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας
ενω απο τα βασικότερα σχόλια (απο τότε, 4 χρόνια προ Λαφαζάνη) είναι οτι η ΡΑΕ θα πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητη όπως ...οφείλει να είναι μια ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

https://www.iea.org/publications/freepu ... ecured.pdf

Εφόσον, 4 χρόνια μετά τα remarks διαβάζαμε ακόμα για υπουργικές παρεμβάσεις στο έργο της ΡΑΕ , είμαι λίγο δύσπιστος ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πλήρως όσα χρειάζεται και να δουλεύουν πραγματικά και ουσιαστικά ενώ εφόσον το 2011 δεν ήταν ανταγωνιστική , έχει φέσια απλήρωτα απο το 2014 και ξαφνικά, σε καιρό κρίσης και καμία ουσιαστική αλλαγή στο στρατηγικό της πλάνο , έγινε ... ανταγωνιστική, είναι τουλάχιστον απίστευτο !

Να υπενθυμίσω οτι η ηλεκτρική αγορά ενέργειας της Ελλάδας , το 2014 κατέγραφε έναν απο τους χειρότερους δείκτες ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλής συγκέντρωσης μονοπωλιακού χαρακτήρα (κατα H.H.I) .
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#382764 Θα επαναλάβω λοιπόν την ερώτηση μου προς άτομα που δηλώνουν ότι γνωρίζουν το αντικείμενο.
Έχει κάνει η Ελλάδα όσα έπρεπε βάσει συμμετοχής της στη γιούνιον; (μη μου πείτε πάλι για μνημόνjα - αναφέρομαι στις υποχρεώσεις που έχει ως μέλος της ΕΕ).
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#382766 Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών το σύστημα φάνηκε να βρίσκει μια ισοροπία αρκετά πιο εύκολα. Ίσως δεν χρειαζόταν τόσο μεγάλες επενδύσεις από πλευράς ιδιωτών, όσο στο κομμάτι της ενέργειας.