Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
#842878 Στα ιχθυοκαλλιεργειας δεν ειναι μονο το τι τρωνε . Ειναι τα φαρμακα που τους ριχνουν γιατι πιανουν πολλες ασθενειες
Μεχρι και τονους φορμολη ριχνουν μεσα στο νερο
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
#842886 https://www.farmakeutikoskosmos.gr/arti ... a-pa/22300

Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν οι καταγγελίες ενός ιχθυολόγου στο Μεσολόγγι για τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες. Η δικαιοσύνη προτίμησε να κυνηγήσει τον ίδιο, αντί να ασχοληθεί με τη διερεύνηση όσων κατήγγειλε.

Αυτον τον κυνηγανε οι πολυεθνικες που τις ξεμπροστιασε.
Άβαταρ μέλους
By skous
REALZEUS έγραψε:
egobrain έγραψε:@markvag για τα ψάρια καλλιέργειας, μην ξεχνάμε τη σαπίλα που κυκλοφορεί στις τροφές που δίνουν και πόσο ανθυγιεινά μπορεί να είναι.

Σκέψου όμως πόσο μολυσμένες είναι οι ίδιες οι θάλασσες. Προσωπικά προτιμώ την χορηγούμενη τροφή, παρά το να τρώει το ζώο/ψάρι ό,τι βρωμιά βρει. Σε δε έρευνες, τα ελεύθερα ψάρια έχουν βρεθεί με μεγαλύτερα ποσοστό βαρέων μετάλλων στον οργανισμό τους, σε σχέση με τα εκτροφής:

"Comparatively, the heavy metals concentration was mostly higher (P < 0.05) in wild fish."
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37178449/

Υπάρχουν δε γιατροί που πιστεύουν ότι οτιδήποτε προέρχεται από την θάλασσα πρέπει να αποφεύγεται.
Καλα, υπαρχουν και γιατροι που απαγορευουν το κόκκινο κρέας, και αλλοι που συνιστουν οχι εμβόλια :)

< >
Άβαταρ μέλους
By markvag
egobrain έγραψε:@markvag για τα ψάρια καλλιέργειας, μην ξεχνάμε τη σαπίλα που κυκλοφορεί στις τροφές που δίνουν και πόσο ανθυγιεινά μπορεί να είναι.

Μην ξεχνάς πως η συντριπτική πλειοψηφία των πελαγίσιων ψαριών ψαρεύονται στις περιοχές που υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες και τρώνε τα ίδια φαγητά. :lol: :lol:

Επίσης, αν και στο παρελθόν είχαν γίνει διάφορα αίσχη, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και δεν θεωρώ ότι υπάρχει διαφορά. Χώρια που αυτό που λες προϋποθέτει ότι τα πάντα στις θάλασσες είναι πεντακάθαρα και χωρίς μόλυνση και οι ψαράδες δεν οπάνε στα μολυσμένα μέρη (αν τα ξέρουν κιόλας). :innocent:

alexandros.K έγραψε:https://www.farmakeutikoskosmos.gr/article-f/gemata-antibiotika-kai-pyhofarmaka-ta-pa/22300

Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν οι καταγγελίες ενός ιχθυολόγου στο Μεσολόγγι για τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες. Η δικαιοσύνη προτίμησε να κυνηγήσει τον ίδιο, αντί να ασχοληθεί με τη διερεύνηση όσων κατήγγειλε.

Αυτον τον κυνηγανε οι πολυεθνικες που τις ξεμπροστιασε.

Αυτά έχουν αποδειχθεί ότι δεν στέκουν, όπως είπα, υπήρχε θέμα πριν 3-4 δεκαετίες, πλέον όχι. Επίσης, τα ψάρια ελέγχονται και όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τα ιχθυοκαλλιέργειας να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων ουσιών απ' ότι τα πελαγίσια.

Τέλος, όπως έγραψα και στην αρχή, πολύ συχνά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το πελαγίσιο από το ιχθυοκαλλιέργειας ούτε καν οι άνθρωποι που επί δεκαετίες είναι η δουλειά τους κάθε μέρα στα ψάρια. Θα το ξεχωρίσει με τη μία ο κάθε Μήτσος που βλέπει 5 ψάρια το Σάββατο στη λαϊκή; Μπορεί, αλλά δύσκολο.

Γενικά, δεν λέω να μην επιλέγετε αυτό που θέλετε. Αν θέλετε πελαγίσιο, πάρτε πελαγίσιο, καλά κάνετε! Απλά α) μην θεωρείτε πως έχετε τη "μυστική γνώση" και β) μην θεωρείτε τα ιχθυοκαλλιέργειας ως κατώτερα.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#843096 Προσωπικα θεωρω οτι υπαρχει διαφορα στα ψαρια ιχθυοτροφειου και στα πελαγισια. Του ιχθυοτροφειου οπως ειπε κι ο Σκους εχουν πολυ περισσοτερο λιπος και επισης στην εμφανιση ειναι σκουρα και ηλιοκαμενα επειδη ειναι ολη μερα στον αφρο και προσπαθουνε να φανε οσα τους πετανε απο ψηλα. Καμια σχεση με τα πελαγισια που εχουν αυτο το λαμπερο χρωμα και ειναι σα να εχουν πανω τους χρυσοσκονη.

Ενας φιλος που τα ξερει απο πρωτο χερι τα πραγματα μου ειχε πει οτι περνανε ολοκληρα βοδια απο τη μηχανη του κιμα και ταιζουν τα ψαρια. Οπως και οτι οι τροφες τους δεν ειναι παντα Α ποιοτητας. Συν τα φαρμακα που τους δινουν συχνα γιατι πιανουν αρρωστιες ετσι που ειναι ολα μαζι στιβαγμενα σε μια σταλια χωρο και κολυμπανε μεσα στα σκατα τους.

Αλλα γενικα ρε παιδες, θεωρω οτι αυτο λεει και η λογικη. Η αλανιαρα κοτα που βοσκαει εξω ειναι καλυτερη απο αυτη που μεγαλωνουν με λαμπες αναμμενες ολη μερα σε εναν ελαχιστο χωρο, για να μεγαλωσει γρηγορα και να στην πουλησουν. Βαλε και τις ορμονες που ακουγεται οτι τους δινουν να για τις τρομπαρουν στη συναρτηση... Το αγριογουρουνο που τρεχει σαν τρελο ολη μερα για να βρει την τροφη του απο τη φυση ειναι καλυτερο απο το γουρουνι που ειναι ολη μερα ακινητο και τρωει οτι να ΄ναι. Ομοιως και τα ψαρια που κολυμπανε ολη μερα για να βρουνε φαι ειναι λογικα πιο υγιη απο αυτα που στεκονται ακουνητα και τρωνε οτι σαβουρα τους πεταξουν.

Ουτε μελετες εχω κανει φυσικα ουτε τα βαρεα μεταλλα εχω μετρησει. Αλλα ψυχολογικα και μονο, γουσταρω πολυ περισσοτερο να φαω οτιδηποτε αλανιαρικο απο κατι που εκτρεφει ο ανθρωπος με το στανιο :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#843099 Συμφωνω με George.Αλλά πλέον οτι τρώμε από κρέας και κοτόπουλο απο εκτροφείο δεν είναι συνήθως?
Γιατι αυτα είναι καλά και τα ψάρια να είναι επικίνδυνα? Αυτό δε μου κολλάει.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#843106 Ακριβώς. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα για το κοτοπουλάκι εκτροφής 40 ημερών , που είναι πάμφηνο και πεντανόστιμο, γιατί να έχει πρόβλημα η τσιπούρα ενός έτους (αν δεν κάνω λάθος).
Επίσης, να είστε βέβαιοι πως και τα άγρια ζώα τρώνε τα πάντα, νομίζετε δηλαδή πως η άγρια στείρα δεν θα φάει βρωμιές;

Κι εγώ παίρνω μια στο τόσο πελαγίσιο ψάρι, στείρα για παράδειγμα τρελαίνομαι κι εγώ να τρώω, αλλά δεν το αντέχει η τσέπη μου να το κάνω συνέχεια. Κάθε βδομάδα όμως μπορώ να φάω την πάμφθηνη και νόστιμη τσιπούρα, ή και την πέστροφα (αν και αυτήν κανείς δεν την ψήνει και πρέπει να την ψήσεις μόνος σου).
Γνώμη μου είναι να τρώτε άφοβα το βιομηχανοποιημένο φαγητό. Συχνά είναι πιο καθαρό από το άγριο. Προσωπικά προτιμώ πάρα πολλές φορές το κοτόπουλο εκτροφής παρά την κότα από το κοτέτσι, που κάνει μόνον για σούπα γιατί έχει μυρωδιά.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#843115 Πεντανοστιμο το κοτοπουλακι των 40 ημερων δεν το λες, αν το συγκρινεις με κοκορακι ελευθερας βοσκης, αγορασμενο κι αυτο απο σουπερμαρκετ..

Ψαρια τρωμε συχνα συνηθως τσιπουρες που τις κανουμε στο σχαροτηγανο, σαρδελες στον φουρνο ή μαριδα τηγανητη. Πηραμε και δυο φορες κρανιό ιχθυοτροφειου απο το Λιντλ και το εκανε σουπα η :inlove: , φαγαμε και τα κοκκαλα :eat:

Εγινα μελος στο Mart για τα ψαρικα του τα κατεψυγμενα. Χταποδια, γαριδες, μπαρμπουνια :eat: ΤΑ οποια παιζει να ειναι πιο καλα απο τα "φρεσκα" των μαγαζιων μιας και αυτα καθαριζονται και καταψυχονται αμεσως
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#843119 Μια χαρά πεντανόστιμα είναι και τα δύο. Το κοκκοράκι ελευθέρας βοσκής, μην νομίζεις πάντως πως μεγαλώνει στα βουνά, λίγο περισσότερο χώρο έχει και διαφορετικό μείγμα τροφής.
Αυτή την στιγμή, άνω του 50% των ψαριών που καταναλώνονται παγκοσμίως είναι ιχθυοτροφείου. Και πολύ καλά κάνουν, γιατί έγινε με αυτό τον τρόπο το ψάρι, μια δύσκολη και ακριβή τροφή για πολύ κόσμο, προσιτή.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#843132 Ξαναλέω, δύσκολα ξεχωρίζει το ΜΕΣΟ ψάρι από το πέλαγος με το ΜΕΣΟ ψάρι από το ιχθυοτροφείο, πόσο μάλλον ένα μέτριο πελαγίσιο από ένα πολύ καλό ιχθυοτροφείου. Προφανώς και ένα καλό πελαγίσιο δεν παίζεται σε γεύση και ξεχωρίζει από ένα μέτριο ιχθυοτροφείου, αλλά να ξέρετε πως όλοι μας (και εγώ μέσα προφανώς) έχουμε φάει αρκετά ιχθυοτροφείου ως πελαγίσια. Δεν είναι κακό, απλά δεν είναι αυτό που πληρώνεις...

Εάν πάρουμε λοιπόν ένα μέσο ψάρι, πιο σταθερή ποιότητα έχει του ιχθυοτροφείου, το οποίο επίσης θα είναι στατιστικά και πιο φρέσκο.

Μόνο μην μου πει κανείς πως αγοράζει από το ιχθυοπωλείο που ψωνίζει και φρέσκα χταπόδια, σουπιές ή καλαμάρια, γιατί θα σας απογοητεύσω... :lol: :lol:

Anonymous Founder έγραψε:Γνώμη μου είναι να τρώτε άφοβα το βιομηχανοποιημένο φαγητό. Συχνά είναι πιο καθαρό από το άγριο.

Μία διευκρίνηση: Εδώ εννοείς το φαγητό όπως πχ ψάρια ιχθυοτροφείου και όχι τα επεξεργασμένα (πχ κροκέτες), γιατί εκεί πήγε αρχικά το μυαλό μου.

PaNick67 έγραψε:
Εγινα μελος στο Mart για τα ψαρικα του τα κατεψυγμενα. Χταποδια, γαριδες, μπαρμπουνια :eat: ΤΑ οποια παιζει να ειναι πιο καλα απο τα "φρεσκα" των μαγαζιων μιας και αυτα καθαριζονται και καταψυχονται αμεσως

Αυτό από τότε που ήταν Makro είχε πολύ δυνατό τμήμα με κατεψυγμένα. Έπαιρνα παλιότερα (1-2 φορές το χρόνο λόγω κόστους) κάτι ξεγυρισμένα χταπόδια 4-5 κιλών, σκέτος έρωτας :inlove: :inlove:

Anonymous Founder έγραψε:Αυτή την στιγμή, άνω του 50% των ψαριών που καταναλώνονται παγκοσμίως είναι ιχθυοτροφείου. Και πολύ καλά κάνουν, γιατί έγινε με αυτό τον τρόπο το ψάρι, μια δύσκολη και ακριβή τροφή για πολύ κόσμο, προσιτή.

Βασικά τα τελευταία χρόνια τα ψάρια έχουν ακριβύνει σε παράλογα επίπεδα, αλλά δεν θέλω να φανταστώ πόσο ακριβότερα θα ήταν αν δεν υπήρχε το ιχθυοτροφείο... :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By egobrain
markvag έγραψε:

Επίσης, αν και στο παρελθόν είχαν γίνει διάφορα αίσχη, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και δεν θεωρώ ότι υπάρχει διαφορά. Χώρια που αυτό που λες προϋποθέτει ότι τα πάντα στις θάλασσες είναι πεντακάθαρα και χωρίς μόλυνση και οι ψαράδες δεν οπάνε στα μολυσμένα μέρη (αν τα ξέρουν κιόλας). :innocent:

Δεν έχω εποπτεία όλου του κλάδου για να ξέρω ή να θεωρήσω τί γίνεται στο σύνολο του.
Έχω υπόψη περιπτώσεις που είχαν καταγγελίες και δίνουν μια μυρουδιά.
Δεν κατάλαβα πώς το προϋποθέτει αυτό που έγραψα.
Εγώ έγραψα κάτι για τις καλλιέργειες που είναι δυνατό να ισχύει ανεξάρτητα από το τι θεωρούμε ότι συμβαίνει στα πελαγίσα.