Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By glf
#670589 Απαντώ στα γρήγορα από το κινητό.
Αυτό που βλέπεις στο Μαλτέζο είναι ολόιδιο με το δικό σου, απλώς παίρνει εύκολα και ένα αισθητήρα θερμοκρασίας.
Δεν ξέρω για που προορίζεται ο αισθητήρας, δεν ξέρω να έχουν κυαθιο (την τρύπα για αισθητήρα) σε θερμοσίφωνα. Θα μπορούσες πχ να βλέπεις τι θερμοκρασία έχει το νερό.

Συνήθως όλοι βάζουν τα σκέτα sonoff όπως αυτό που πήρες και μάλιστα ελέγχει και δύο ρελέ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Dimitris_P έγραψε:Ε για άμεσα κοιτούσα, anyway θα δω κι εκεί :iconcool:

Θέλω να βάλω πάλι μπρος τη μετατροπή του ηλιακού σε smart. Έχω αγοράσει το sonoff dual R2 https://www.emimikos.gr/SONOFF-DUALR2/
Κάνει ή χρειάζεται κάποιον άλλον; Ο maltezos προτείνει άλλον https://www.maltezos.gr/index.php/el/ap ... na-me-wifi

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να βρω ηλεκτρολόγο που να γνωρίζει απ'αυτά, στον douleutara που είχα ψάξει δεν έγινε κάτι.

To ηλιακό για να τον κάνεις smart, αν θέλεις να το κάνεις σωστά, δεν είναι τόσο απλό. Λάβε υπόψιν σου:
-Θέλεις οπωσδήποτε και ένδειξη θερμοκρασίας νερού, αλλιώς κινδυνεύεις να "βράζεις" το νερό. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μπει ένας αισθητήρας στο κυάθιο, και φυσικά αυτό μόνον αν υπάρχει χώρος να μπει. Κάποιοι επειδή δεν υπήρχε τρόπος, το έβαλαν στην έξοδο του νερού, το οποίο όμως δουλεύει μόνον όταν ανοίγει η βρύση (κοινώς είναι άχρηστο)
-Θα χρειαστείς πιθανόν ρεύμα για τους αυτοματισμούς σου, δηλαδή να υπάρχει καλώδιο άλλο πλην αυτού του θερμοσίφωνα που να στέλνει ρεύμα και πιθανόν και δίκτυο.
-Θα πρέπει να φτιάξεις κάποια σενάρια, για να μην ανάβει όταν δεν το χρειάζεσαι. Δηλαδή, να ελέγχει μεν την θερμοκρασία του νερού, αλλά ν'ανάβει μόνον όταν είσαι σπίτι. Αυτό είναι βέβαια το πιο εύκολο και θα μπορείς να το ρυθμίσεις μέσα από την εφαρμογή.

Για μένα, ξεκινάς πρώτα με τον αισθητήρα θερμοκρασίας, αλλιώς δεν έχει νόημα. Ηλεκτρολόγο θα βρεις, αν έχεις στα χέρια σου ακριβές σχέδιο και τα υλικά.
Δες πρώτα το μοντέλο του ηλιακό όμως και δες αν παίρνει αισθητήρα θερμοκρασίας.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#670593 Οι σύγχρονοι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν έχουν αισθητήρα πάνω τους για κόψουν την παροχή; Ο διακόπτης στον πίνακα είναι χαζός, δεν έχει αισθητήρα, είναι ένας απλός διπλός διακόπτης ράγας. Οπότε δεν χρειάζεται να μπει 2ος αισθητήρας.

Το ηλεκτρικό κύκλωμα θα είναι κλειστό και θ'ανοίγει είτε μέσω της εφαρμογής σε προκαθορισμένη ώρα ή επιλεγμένη ώρα είτε με διακόπτη χειροκίνητα, πχ όταν είμαι στο σπίτι ή από την :inlove:

Αυτό που θέλω να κάνω δηλαδή είναι το παρακάτω που νομίζω είναι από τις πιο ασφαλείς λύσεις:

Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Dimitris_P έγραψε:Οι σύγχρονοι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν έχουν αισθητήρα πάνω τους για κόψουν την παροχή;

Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς. Μάλλον τον θερμοστάτη λογικά. Ναι, υπάρχει ένας θερμοστάτης , ο οποίος είναι χαζός και δεν έχει έξοδο. Αν περιμένεις από αυτόν να σου κόψει το ρεύμα, θα το κάνει αλλά θα καις ρεύμα παραπάνω. Ο σκοπός είναι να έχεις ζεστό νερό όταν το χρειάζεσαι, όχι να είναι μόνιμα ζεστό. Δεν λέω πως δεν θα λειτουργήσει και έτσι, αλλά δεν είναι ιδανικό και σίγουρα βασίζεσαι πολύ στον θερμοστάτη.
Επιπλέον, όπως σου προτείνω, θα γνωρίζεις ακριβώς και την θερμοκρασία του νερού, ακόμη και όταν δεν ανάβεις τον ηλιακό.
Dimitris_P έγραψε:Ο διακόπτης στον πίνακα είναι χαζός, δεν έχει αισθητήρα, είναι ένας απλός διπλός διακόπτης ράγας. Οπότε δεν χρειάζεται να μπει 2ος αισθητήρας.

Ανάθεμα κι αν κατάλαβα τι εννοείς εδώ... :dizzy: :help:
Στον πίνακα θα μπει οπωσδήποτε το Sonoff, ένα ρελέ ισχύος 25A και προαιρετικά, αλλά για μένα απαραίτητο, ένας επιλογικός διακόπτης για να μπορείς να ανοίξεις τον θερμοσίφωνα χειροκίνητα. Για να λειτουργεί ο αυτοματισμός του Sonoff, o υπάρχον διακόπτης και ασφάλεια, πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί. Και χρειάζεσαι έναν επιπλέον διακόπτη που θα σου επιτρέπει να το λειτουργήσεις απομακρυσμένα με το Sonoff ή τοπικά χειροκίνητα.
Ο αισθητήρας που σου λέω δεν θα μπει στον πίνακα, αλλά έξω μέσα στον ηλιακό στο κυάθιο.
Εικόνα
https://www.sthermo.gr/kyathio-gia-topo ... isthitira/
Dimitris_P έγραψε:Το ηλεκτρικό κύκλωμα θα είναι κλειστό και θ'ανοίγει είτε μέσω της εφαρμογής σε προκαθορισμένη ώρα ή επιλεγμένη ώρα είτε με διακόπτη χειροκίνητα, πχ όταν είμαι στο σπίτι ή από την :inlove:

Ακριβώς το ανάποδο ισχύει. Δες παραπάνω.
Dimitris_P έγραψε:Αυτό που θέλω να κάνω δηλαδή είναι το παρακάτω που νομίζω είναι από τις πιο ασφαλείς λύσεις:

Αν μου επιτρέπεις, πώς το ξέρεις πως είναι από τις πιο ασφαλείς λύσεις; Αφού δεν βλέπεις την συνδεσμολογία.
Απ' ό,τι φαίνεται, σωστή είναι η υλοποίηση, αλλά δεν βλέπουμε ούτε σχέδιο, ούτε συνδεσμολογία, ούτε τις συνδέσεις στον πίνακα. Επιπλέον, το χρονικό ρελέ που έχει βάλει, είναι σαφώς προαιρετικό, αν και είναι μια επιπλέον ασφάλεια: υπάρχει εκεί σε περίπτωση αστοχίας του Sonoff ώστε να κλείνει το κύκλωμα όπως και να 'χει μετά από κάποια ώρα.

Και ένα γενικό σχόλιο: το ρεύμα, δεν είναι παιχνίδι. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. :protest: :omg:
Αν δεν ξέρουμε τι κάνουμε, αν δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται, ΔΕΝ πειράζουμε ούτε πίνακες, ούτε ηλιακούς, ούτε τίποτε. Και δεν εμπιστευόμαστε ΠΟΤΕ ηλεκτρολόγους που θα κάνουν του κεφαλιού τους χωρίς σχέδιο και χωρίς γνώσεις.
Επειδή έχουν δει τα μάτια μου πολλά, και επειδή δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο ικανοί, θα πρότεινα προς το παρόν να το αφήσεις ήσυχο και να το ανάβεις με το χέρι σου. Μόνον μετά από ενδελεχές ψάξιμο, και αφού βεβαιωθείς για το τι ακριβώς θέλεις να κάνεις, προχώρα σε μετατροπές.
Χωρίς την γνώση βασικής ηλεκτρολογίας και αυτοματισμών, κινδυνεύεις να βάλεις φωτιά στο σπίτι. Δεν υπερβάλλω.
:rtfm:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#670601 Δεν ξέρω τι συνδεσμολογία έχει κάνει ο τύπος, στην υλοποίηση αναφέρθηκα.

Εννοείται πως ΔΕΝ θα κάνω τίποτα μόνος μου, γι'αυτό και ψάχνω για έμπειρο ηλεκτρολόγο. Απλώς θέλω να ξέρω τι υλικά θα χρειαστούν και πώς θα λειτουργεί πάνω κάτω.

Και εννοείται πως δεν θέλω να είναι συνέχεια ανοιχτός, μισή ώρα με 3 τέταρτα max, γι'αυτό και δεν μ'ενδιαφέρουν επιπλέον αισθητήρες και η ακριβής θερμοκρασία νερού. Με το timer ρυθμισμένο στα 30-40 λεπτά θα ναι οκ νομίζω.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#672602 Οι προσευχές μου (ίσως) εισακούσθηκαν: η Yeelight έβγαλε ένα διπλό smart switch που μπαίνει πίσω από τον διακόπτη και μετατρέπει το κύκλωμα σε έξυπνο.
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
https://www.yeelight.com/pages/products ... trolmodule
Αυτό σημαίνει πως μπορείς εύκολα να μετατρέψεις σε έξυπνες όσες γραμμές φωτισμού δεν έχουν έξυπνη λάμπα. Στην δική μου περίπτωση, τέτοιες είναι όλες οι εξωτερικές λάμπες στα μπαλκόνια, που διαφορετικά, θα έπρεπε να αντικαταστήσω τους διακόπτες με έξυπνους για να μπορώ να έχω απομακρυσμένο έλεγχο ή φωνητικές εντολές.
Παρήγγειλα 2 από Aliexpress για να τα δοκιμάσω (από διαφορετικούς πωλητές, γιατί δεν ξέρεις αν και πότε θα έρθουν...), το κόστος είναι σχετικά μικρό 15€ vs. 50€ που έχει ένας έξυπνος διακόπτης της Legrand, είναι διαφορά και επί της ουσίας στην δική μου περίπτωση είναι το ίδιο πράγμα.
Επιπλέον, αυτό επιτρέπει τον έλεγχο και διπλού διακόπτη και όχι μόνον μονού όπως η Legrand.
:)
Εντυπώσεις όταν παραλάβω και δοκιμάσω. Το μόνο που με αγχώνει, είναι αν θα χωράει. Αν χωράει, θα γίνει χαμούλης! :s_gamer :yahoo:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#672609 Μου φαίνεται λίγο γκουμούτσα για να χωράει. Αναμένουμε feedback όταν με το καλό φτάσουν. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#672613 Kι εμένα έτσι μου φαίνεται να πω την αλήθεια. Υπάρχει όμως και η λύση των μπουάτ, δηλαδή να μπει στο κουτί διακλάδωσης, που στην δική μου περίπτωση έχει ένα κακό και ένα καλό: το καλό είναι πως είναι τετράγωνο και έχει μπόλικο χώρο. Το κακό είναι πως είναι πλήρως καλυμμένο από την βαφή, δηλαδή έχει στοκαριστεί κιόλας άρα για να το ανοίξεις, συνεπάγεται ένα μικρό μερεμέτι. Και αυτό έχει το άλλο κακό πως ακόμη κι αν το κάνεις το μερεμέτι, δεν θα μπορείς να το ανοίξεις αν έχει πρόβλημα.
Άβαταρ μέλους
By gianik
#672619 βάλε ένα μικρό καδράκι στο σημείο :lol:
Άβαταρ μέλους
By cabala10
#672624 υπαρχει λογος που ειναι τοσο χοντρο αυτο το πραγμα? εχει καποια μεγαλη διαφορα απο το tp link kasa smart?
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#672643 Δεν νομίζω πως είναι τόσο χοντρό όσο λέτε. Αν δείτε την κλέμα που έχει κάτω δεξιά, είναι αρκετά μικρή. Νομίζω ξεγελάει η φωτό. Θα έρθει κάποια στιγμή και θα σας βγάλω κανονική φωτό!
Τζογάρισα 30€ για δύο από δαύτα, ελπίζω να μην πάνε στα σκουπίδια! :lipsealed: :( :protest:
Άβαταρ μέλους
By Chris
#672649 Χωρις να ειμαι ηλεκτρολογος, νομιζω πως αν δεν εχει γινει καμια λαδια στα κουτια των διακοπτων, και ειναι τα προβλεπε, θα χωραει ανετα. Γι αυτο ειναι σχεδιασμενο αλλωστε, στη δευτερη φωτο το διαφανο ειναι το κουτι, σωστα? Χαιφαι, ελυσες πρωτα εναν διακοπτη να επιβεβαιωσεις πως απο πισω ειναι σωστα τα πραγματα?

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#672654 Όχι, δεν έλυσα κάποιο κουτί, θεωρώ πως θα βρω ένα τρόπο να το φτιάξω όμως. Ακόμη και να μην χωράει, θα τα χρησιμοποιήσω για να φτιάξω ένα φωτιστικό που έχω στα σχέδια. :s_biggrin :s_dance
Το κουτί που έβαλες νομίζω είναι πολύ μεγάλο όμως, πιστεύω πως είναι μικρότερα τα κανονικά:
Εικόνα
https://www.kafkas.gr/ilektrologiko-yli ... le_180631/
Άβαταρ μέλους
By glf
#672765 Τα καπάκια από τα μπουάτ τα είχα κλείσει εγώ πριν μπούμε στο σπίτι με μαστιχη παρακαλώ να μην φαίνεται τίποτα.

Ηδη το δεύτερο χρόνο ξεκίνησα να τα ανοίγω :)

Τα έκανα γύρω γύρω με τη φαλτσέτα για να βγεί καθαρό. Σχετικά καλά πήγε...