Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By pipinos1976
#68108 Περιγράφω περιστατικό που έχει τύχει σε έμενα προσωπικά, λίγο πριν διοριστώ.

Έχω τελειώσει τη χρονιά στη Σχολή, έχει λήξει η σύμβαση και παίρνω ταμείο ανεργίας (περίπου 350 ήταν τότε, αν θυμάμαι καλά, αν κάποιος θυμάται καλύτερα ας μας πει). Θα έπαιρνα μέχρι και Σεπτέμβριο, δηλαδή μιλάμε για Ιούλιο - Σεπτέμβριο περίπου 1000€ ζεστά το χέρι.

Μου λέει ένας φίλος, κολλητός, αυτός με την Μπέμπα, που τα πίναμε μαζί ότι υπάρχει το εξής ενδεχόμενο: θα προκηρυχθεί διαγωνισμός σε λίγο καιρό για τις τιμές των φαρμάκων. Αυτόν τον διαγωνισμό θα τον κερδίσουμε εμείς γιατί η Υπουργός κ. Κ... είναι κολλητή του προέδρου της εταιρείας και του το έχει εξασφαλίσει. Έτσι, λοιπόν, εμείς αρχίζουμε το έργο από τώρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι γιατί τα περιθώρια μετά είναι ασφυκτικά. Χρειάζομαι, μου λέει, έναν που να ξέρει καλά αναλογίες διαλυμμάτων (βλ. Χημεία Α΄ Λυκείου), ώστε να περνάει σφαίρα δεδομένα και να κάνει και ελέγχους σε αυτά που περνάνε οι υπόλοιποι υπάλληλοι. Εντάξει, του απαντάω, αλλά πόσο παίζει από χρήμα; Θα δουλέψεις, μου λέει, 10-15 ημέρες, με 8 ώρες την ημέρα, προς 10€ την ώρα. Ωραία, σκέφτομαι, διακόπτω ταμείο ανεργίας, βγάζω κατ' ελάχιστον 800€ και μετά παίρνω την γυναίκα και πηγαίνουμε διακοπές με αυτά. Δέχομαι, λοιπόν, κόβω το ταμείο, πηγαίνω στην εταιρεία να πιάσω δουλειά και βλέπω την εξής κατάσταση: φοιτητές, ακόμη και δικοί μου, να δουλεύουν, βαλτοί είτε του κολλητού, είτε του αδελφού του, είτε ενός υπαλλήλου (φοιτητής μου που τον γνώρισα στον φίλο και τον πήρε στην εταιρεία), είτε, οι περισσότεροι, κάποιου στελέχους του κόμματος που κυβερνούσε τότε (ΓΑΠ ήταν, μην ψάχνετε). Μετά από 3 ημέρες, αφού είχα δουλέψει κανονικά και τους πρότεινα και κάτι τρόπους να διορθώσουν τη βάση δεδομένων* που είχαν (μιλάμε ότι δεν είχαν σκεφτεί να βάζεις ποσότητα δραστικής ουσίας στο χάπι, ποσότητα χαπιών στη συσκευασία και τιμή και να σου βγάζει αμέσως την αναλογία μέσω μιας απλής διαίρεσης π.χ. 500mg παρακεταμόλη * 20 χαπάκια = 10000mg προς 5€ = 0,0005€/mg) πρέπει να υπογράψω σύμβαση. Έκαναν την πάπια οι παίχτες. Καθυστερούσαν μέχρι την 5η ημέρα που πιάνω τον κολλητό και του λέω ότι δε γίνεται έτσι, στον ΟΑΕΔ περιμένουν την σύμβαση για να διακόψουν το ταμείο ανεργίας, άρα τελειώνετε γιατί θα σηκωθώ να φύγω. Εν τω μεταξύ, δούλευα με καταιγιστικό ρυθμό και με τις μετατροπές στη βάση ο αναμενόμενος ρυθμός των 300 εγγραφών την ημέρα (* 20 άτομα την ημέρα) που θα οδηγούσαν σε ολοκλήρωση της βάσης σε 15 ημέρες είχε φτάσει στο σημείο να κάνω 1500+ εγγραφές την ημέρα με ποσοστό λανθασμένων καταχωρήσεων <0,005% με τον 2ο σε παραγωγικότητα να είναι στο 600-700 περίπου (εκτός ενός ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είχε πιάσει το νόημα και έγραφε ό,τι ήθελε, άρα έβγαζε 1600+ εγγραφές την ημέρα με ποσοστά λάθους της τάξης του 60%, οπότε τον έδιωξαν μετά από 3 ημέρες). Μετά από 5 ημέρες με έβαλαν στο 1ο επίπεδο ελέγχου και όταν το τελείωσα και αυτό στο 2ο επίπεδο, οπότε και τελείωσα τη δουλειά εκεί στις 10 ημέρες. Επιστρέφω πίσω τώρα, στην 5η ημέρα. Πηγαίνω, υπογράφω την σύμβαση (βλακεία ήταν ότι δεν την κοίταξα καν), παίρνω και ένα αντίγραφο για εμένα και το κοιτάω μετά τη δουλειά γυρνώντας σπίτι. Έμεινα άναυδος: αντί για 8 ώρες υπολόγιζαν 7, αντί για 10 καθαρά υπολόγιζαν 6. Δεν πειράζει, λέω, έστω και 600 σε 10 ημέρες φτάνουν για διακοπές μια εβδομάδα, τουλάχιστον να βγάλουμε βενζίνες, φαγητά, εισιτήρια πλοίου. Αμ δε... τελικά, και μέχρι σήμερα, έχω πάρει στην τράπεζα 250€ και τα υπόλοιπα ΘΑ τα πάρω, αν ποτέ ο πρόεδρος βρεθεί σε καλή οικονομική κατάσταση, δηλαδή ποτέ. Τσακώθηκα με τον κολλητό, τσακώθηκα με τον φοιτητή που τον είχα βοηθήσει να πιάσει τη δουλειά και έχω κόψει τις πολλές επαφές από τότε, αλλά χρήματα δε θα δω ποτέ γιατί ο πρόεδρος δηλώνει: ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε όταν τελικά δεν το πήρε το έργο, αφού άλλαξε Υπουργός, οπότε τα παρατάει όλα, αρνιόταν μέχρι και να μου βγάλει την απόλυση, με αποτέλεσμα να είμαι σε μια διαρκή διαδικασία πήγαινε - έλα σε εταιρεία - ΟΑΕΔ (για να λέμε και την αλήθεια φταίνε κι αυτοί γιατί δεν μπορούσαν να με εμφανίσουν άνεργο, ακόμη κι αν τους έδειχνα την απόλυση από την εταιρεία, αφού η εταιρεία δεν την ανακοίνωνε στον ΟΑΕΔ ή κάτι τέτοιο, όπως το κατάλαβα). Ως αποτέλεσμα έχασα όλο το ταμείο, δηλαδή 1000€, έχασα 600-800€ από την εταιρεία (παραπάνω κανονικά) + άφθονο χρόνο και τη δουλειά και από διακοπές. Έκτοτε, όταν ακούω ιδιωτική εταιρεία βγάζω αφρούς από το στόμα και ούτε θέλω να τους βλέπω στα μάτια μου... Για κάλυψη νομοθεσίας δεν το συζητώ καν, έτσι; Εφόσον δηλώσει ότι δεν έχει... τέλος... δεν του παίρνεις τίποτε.

Και πριν πείτε ότι φταίει και ο φίλος - θα έχετε και δίκιο - σκεφθείτε ότι και ο ίδιος έχασε χρήμα με την υπόθεση: υπερωρίες, bonus, σαββατοκύριακα που του είχε υποσχεθεί ότι θα του τα δώσει (κάτι χιλιάδες €) όλα χάθηκαν και τον άφησε και απλήρωτο έναν ολόκληρο χρόνο, δηλαδή του χρωστούσε (μέχρι πριν λίγο καιρό που το έδωσε κάτι ψιλά) πάνω από 35.000€.

Ευχαριστώ.

* Την έφτιαχνε ένα λαμόγιο μαθηματικός, γνωστός της Υπουργού και αυτός κτλ κτλ.

** Και στη γιορτή του ο φίλος με το ζόρι με κάλεσε, κατόπιν συμφωνίας να μην κάτσω κοντά στον πρόεδρο, να μην του μιλήσω καθόλου και να μην διανοηθώ να τσακωθώ μαζί του και του χαλάσω τη μανέστρα.
Τελευταία επεξεργασία από pipinos1976 και 26 Ιαν 2015, 17:09, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By kacey
junior gt έγραψε:Πού μωρέ? Ποιος έδωσε αποζημίωση 24 μήνες?

οπως εγραψα πολλες φορες, οι 24 μηνες (που εδωσα και παραδειγμα) ηταν με το παλιο νομο.

Ξαναλέω άμα το πρόβλημά σου σαν επιχειρηματίας είναι η αποζημίωση που δίνεις άμα απολύεις κάποιον, κάτι δεν κάνεις καλά.

Κατ'αρχήν γιατί να τον απολύσεις.
1η περίπτωση γιατί είναι μ@λ@κ@ς και δε σου κάνει τη δουλιά σου.
Στην περίπτωση αυτή έχεις ένα χρόνο να τον δοκιμάσεις και να τον διώξεις χωρίς αποζημίωση άμα δε σου κάνει. 'Αμα μέσα σε ένα χρόνο δεν έχεις καταφέρει να κρίνεις άμα δε σου κάνει τότε μάλλον εσύ είσαι ο μ@λ@κ@ς.

(Οπως εχω γραψει πολλες φορες αλλα εσυ αλλου γι'αλλου), δεν μιλαμε για νεοπροσληφθεντες, μιλαμε για υπαλληλους που ειτε δεν κανουν ΠΙΑ για τη δουλεια (ειτε γιατι αλλαξαν αυτοι - βλεπε μανα που ηθελε να ερχεται αργοτερα και να φευγει νωριτερα απο τη δουλεια της για να πηγαινοφερνει το παιδι στο δημοτικο, δηλαδη τουλαχιστον 6 χρονια αφου γεννησε, και οταν της ειπαν να μη λεει μαλακιες τοτε αρχισει να ξυνεται- ειτε γιατι αλλαξε η δουλεια και δεν μπορουν να ανταπεξελθουν στις νεες απαιτησεις της - βλεπε παραδειγμα μου με ταξιδιωτικο γραφειο,), ειτε για δικους τους λογους επιθυμουσαν να φυγουν απο τη δουλεια και διαλεγαν να προκαλεσουν την απολυση τους για να παρουν και το παραδακι...

2η περίπτωση γιατί δεν πάνε καλά οι δουλιές και θες να κάνεις μείωση προσωπικού:
Η αποζημίωση είναι δύο μηνών μισθούς για υπάλληλο που απασχολείς από ένα μέχρι τέσσερα χρόνια και που αφού έχεις προαποφασίσει ότι πρέπει κάποια στιγμή να τον διώξεις άμα τον ειδοποιήσεις δύο μήνες πριν η αποζημίωση είναι η μισή.

ΝΑΙ ΡΕ ΜΑΣΤΟΡΑ, ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ αποζημιωσεις ΔΕΝ γκρινιαζω. Και αφηνεις παλι στην ακρη οτι αμα τον προειδοποιησεις μπορει να μετατραπει σε ενα σακι πατατες για οσο διαρκει η προειδοποιηση. Ξερω, "επιχειρηματικο ρισκο" αλλα για την επαγγελματικη ηθικη του καριολη ουτε λογος...

Κόστος δηλαδή πολύ μικρό σε σχέση με άλλα πολύ πιο νταβατζιλίδικα (πχ τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου) που σε απασχολούνε όταν οι δουλιές πάνε κατά διαόλου.
Αυτά εννοείται για κάποιον που έχει μια σοβαρή επιχείρηση, που έχει στοιχειώδης γνώσεις και χαρακτήρα να την διαχειριστεί και να την τρέξει.
Τώρα άμα έχεις μπουρδέλο, είσαι της αρπαχτής και αεριτζής, νομίζεις ότι επειδή είσαι αφεντικό έχεις πιάσει τον παπά από τα αρχίδια και κάνεις ό,τι γουστάρεις, μπαίνεις το πρωί μέσα και επειδή έχασε ο Ολυμπιακός απολύεις τρεις για πλάκα, φυσιολογικό είναι να θες να μη δίνεις αποζημιώσεις και να το θεωρείς καταστροφικό για την επιχείρησή σου...΄(προφανώς και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα σε κανέναν)

Στα τελευταια συμφωνουμε. Δεν νομιζω να δειχνω οτι μιλαω για τετοιους.

bibendum έγραψε:Kacey πριν καποια χρονια δεχτηκα μια προταση για δουλεια...

...Εγω θα σου πω ότι με κοροιδεψε, εκανε την δουλιτσα του και εγω εχασα 2 χρονια από την καριερα μου και στο τελος πηρα πουλους με συνοπτικες διαδικασιες...

Υπαλληλικο ρισκο (για να σε προλαβω, σε τρολαρω. Αλλα καλα κανω).
Άβαταρ μέλους
By kacey
#68126 Τοσες σελιδες μου το κανουν οι αλλοι, που απο αυτα που τους γραφω μου απαντανε για ξεροκομματα ψωμι, μαστιγια κλπ, να μη το κανω και εγω? Δεκτον, ειμαι αδικος γιατι δεν το εκανες εσυ. Εσενα λοιπον το προβλημα σου στο παραπανω ειναι οτι σου υποσχεθηκαν μια πορεια ταδε και σου ελεγαν εν γνωσει τους ψεμματα, σωστα? Το μεγαλυτερο προβλημα βεβαια ειναι οτι εργαζοσουν σε μια πραγματικα υπαλληλικη θεση, ως ε/ε (μπλοκακι κλπ δεν ειπες?).
Άβαταρ μέλους
By Panosss
junior gt έγραψε:Αυτά εννοείται για κάποιον που έχει μια σοβαρή επιχείρηση, που έχει στοιχειώδης γνώσεις και χαρακτήρα να την διαχειριστεί και να την τρέξει.

Τώρα άμα έχεις μπουρδέλο, είσαι της αρπαχτής και αεριτζής, νομίζεις ότι επειδή είσαι αφεντικό έχεις πιάσει τον παπά από τα αρχίδια και κάνεις ό,τι γουστάρεις, μπαίνεις το πρωί μέσα και επειδή έχασε ο Ολυμπιακός απολύεις τρεις για πλάκα, φυσιολογικό είναι να θες να μη δίνεις αποζημιώσεις και να το θεωρείς καταστροφικό για την επιχείρησή σου...΄(προφανώς και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα σε κανέναν)

Γαμτο, σε ποια κατηγορία να ανήκει ο κέισι :hmmm: ΄ δεν μπορώ να το βρω, βοηθήστε με...
Μμμμήπως...στην πρώτη; :hmmm: :hmmm:

kacey έγραψε:Τοσες σελιδες μου το κανουν οι αλλοι

:omg: μετά τους εργαζόμενους, τώρα και οι συμφορουμίτες! :omg:
Άβαταρ μέλους
By kacey
#68154 Αμα τον παραπανω τον πω |λογοκρισία|, θα μου κοψετε το ποστ...

λοιπον μεγαλε, αφου θες να μιλας για τη παρτη μου θα σου απαντησω και για τη παρτη μου. κοιτα να δεις:

εδινα μισθους σαφως μεγαλυτερους απο αυτους που ειχα υποχρεωση. σε απλους υπαλληλους γραφειου, οδηγους διανομων και αποθηκαριους, δεν μιλαμε για πυρηνικους επιστημονες (=supply and demand). Ενω οι ανταγωνιστες μου τους ειχαν με 400 κ 500 και αυτα που γλυτωναν πηγαιναν και τα προσφεραν ως εκπτωση στους πελατες ΜΟΥ (= αποκτουσα προβλημα επειδη εδινα μεγαλυτερους μισθους απο οσο χρειαζοταν).

Παρα το απο πανω, δεν μου περασε ποτε απο το μυαλο να απολυσω ή να "απολυσω" καποιον για να προσλαβω αλλους ή "επαναπροσλαβω" τους ιδιους, για να μου ερχονται φθηνοτεροι. Ουτε για να μπαινουν περισσοτερα λεφτα στη τσεπη μου, ουτε για να αντιμετωπισω προβληματα στα οποια δεν εφταιγαν εκεινοι (βλεπε απο πανω)*.

Ηταν ολοι κανονικοτατα ασφαλισμενοι. Δεν το λεω για να μου πειτε μπραβο, αλλα γιατι οι ανταγωνιστες μου τους ειχαν μαυρους ή γκρι και αυτα που γλυτωναν πηγαιναν και τα προσφεραν ως εκπτωση στους πελατες ΜΟΥ( = αποκτουσα προβλημα επειδη ημουν σωστος).

δεν καθυστερησα ποτε ουτε μια μερα πληρωμης, μαλιστα αν η πληρωμη επεφτε ΣΚ (και ενω το Σ δουλευαν, αρα θα τους εβλεπα να τους τα δωσω) τους πληρωνα απο τη Παρασκευη και οχι τη Δευτερα, για να εχουν να περασουν καλα/βγουν/διασκεδασουν/whatever.

δεν τους χρεωνα τις (σοβαρες, δεν μιλαμε για σερβιτορο που εσπασε ενα ποτηρι) ζημιες που εκαναν στην επιχειρηση κ στον εξοπλισμο της, ακριβως επειδη στη δικια τους τη τσεπη θα τους ετσουζε πολυ περισσοτερο. Οχι μονο αυτο, αλλα δανεισα χρηματα οταν ενας τρακαρε το αυτοκινητο του, για να το φτιαξει.

οταν μου περισσευε ενα ατομο (κατασταση στην οποια μπηκα χωρις να φταιω και χωρις να μπορω να κανω κατι), προτιμησα να τον στειλω στη ευχη του θεου να βρει μια αλλη δουλεια και να κρατησω τους αλλους 2 με τον ιδιο μισθο, παρα να φανε μειωση και οι τρεις προκειμενου να τους κρατησω και να καθονται το 1/3 της ωρας*.

Απο τα ΚΑΘΑΡΑ κερδη μου (με αυστηρο ελεγχο εσοδων-εξοδων) εβαζα το 1/3 στην ακρη κανοντας καβατζα για οποιαδηποτε δυσκολια. Οταν ομως σου τη πεσουν ΜΙΑ φορα και σου κλεψουν αυτα που βγαζεις σε 1 χρονο (και λιγα λεω, γιατι εγω ως δασμοεισπρακτορας κουβαλαγα χρημα του κρατους και εμενα μου εμενε καθαρο το 1% απο οσα εισεπραττα και πληρωνα), ΘΑ εχεις προβλημα και εκει περιμενεις αντιστοιχη κατανοηση και βοηθεια.

Γκεκε ή να πω και αλλα?

*δεν μπορω λοιπον να ακουω ΠΙΠΕΣ για οταν ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ή ΕΠΡΕΠΕ να απολυθει καποιος, ή να πρεπει να δινω ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ αποζημιωσεις, λες και ειμαι υποχρεωμενος να παρεχω εργασια στο κοσμο και ειμαι καλος οταν δημιουργω μια θεση εργασιας αλλα κακος αμα τη καταργησω.
Τελευταία επεξεργασία από kacey και 26 Ιαν 2015, 18:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By bibendum
kacey έγραψε:Τοσες σελιδες μου το κανουν οι αλλοι, που απο αυτα που τους γραφω μου απαντανε για ξεροκομματα ψωμι, μαστιγια κλπ, να μη το κανω και εγω? Δεκτον, ειμαι αδικος γιατι δεν το εκανες εσυ. Εσενα λοιπον το προβλημα σου στο παραπανω ειναι οτι σου υποσχεθηκαν μια πορεια ταδε και σου ελεγαν εν γνωσει τους ψεμματα, σωστα? Το μεγαλυτερο προβλημα βεβαια ειναι οτι εργαζοσουν σε μια πραγματικα υπαλληλικη θεση, ως ε/ε (μπλοκακι κλπ δεν ειπες?).

Μπλοκακι κλπ είναι απολυτως συνηθισμενο και απλα θελω να σου πω πως δεν δουλεύουμε με σκοπο να ειμαστε μετριοι για να απολυθουμε. Δουλεύουμε για να μαθουμε πραγματα, να βοηθηοσυμε να πανε τα πραγματα μπροστα και εννοείτε για να πληρωνόμαστε. Αναλόγως τη δουλεια κ τι σου προσφερει η σειρα μπορει να αλλαξει.
Άβαταρ μέλους
By junior gt
kacey έγραψε:
junior gt έγραψε:Πού μωρέ? Ποιος έδωσε αποζημίωση 24 μήνες?

οπως εγραψα πολλες φορες, οι 24 μηνες (που εδωσα και παραδειγμα) ηταν με το παλιο νομο.

Ξαναλέω άμα το πρόβλημά σου σαν επιχειρηματίας είναι η αποζημίωση που δίνεις άμα απολύεις κάποιον, κάτι δεν κάνεις καλά.

Κατ'αρχήν γιατί να τον απολύσεις.
1η περίπτωση γιατί είναι μ@λ@κ@ς και δε σου κάνει τη δουλιά σου.
Στην περίπτωση αυτή έχεις ένα χρόνο να τον δοκιμάσεις και να τον διώξεις χωρίς αποζημίωση άμα δε σου κάνει. 'Αμα μέσα σε ένα χρόνο δεν έχεις καταφέρει να κρίνεις άμα δε σου κάνει τότε μάλλον εσύ είσαι ο μ@λ@κ@ς.

(Οπως εχω γραψει πολλες φορες αλλα εσυ αλλου γι'αλλου), δεν μιλαμε για νεοπροσληφθεντες, μιλαμε για υπαλληλους που ειτε δεν κανουν ΠΙΑ για τη δουλεια (ειτε γιατι αλλαξαν αυτοι - βλεπε μανα που ηθελε να ερχεται αργοτερα και να φευγει νωριτερα απο τη δουλεια της για να πηγαινοφερνει το παιδι στο δημοτικο, δηλαδη τουλαχιστον 6 χρονια αφου γεννησε, και οταν της ειπαν να μη λεει μαλακιες τοτε αρχισει να ξυνεται- ειτε γιατι αλλαξε η δουλεια και δεν μπορουν να ανταπεξελθουν στις νεες απαιτησεις της - βλεπε παραδειγμα μου με ταξιδιωτικο γραφειο,), ειτε για δικους τους λογους επιθυμουσαν να φυγουν απο τη δουλεια και διαλεγαν να προκαλεσουν την απολυση τους για να παρουν και το παραδακι...

2η περίπτωση γιατί δεν πάνε καλά οι δουλιές και θες να κάνεις μείωση προσωπικού:
Η αποζημίωση είναι δύο μηνών μισθούς για υπάλληλο που απασχολείς από ένα μέχρι τέσσερα χρόνια και που αφού έχεις προαποφασίσει ότι πρέπει κάποια στιγμή να τον διώξεις άμα τον ειδοποιήσεις δύο μήνες πριν η αποζημίωση είναι η μισή.

ΝΑΙ ΡΕ ΜΑΣΤΟΡΑ, ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ αποζημιωσεις ΔΕΝ γκρινιαζω. Και αφηνεις παλι στην ακρη οτι αμα τον προειδοποιησεις μπορει να μετατραπει σε ενα σακι πατατες για οσο διαρκει η προειδοποιηση. Ξερω, "επιχειρηματικο ρισκο" αλλα για την επαγγελματικη ηθικη του καριολη ουτε λογος...

Κόστος δηλαδή πολύ μικρό σε σχέση με άλλα πολύ πιο νταβατζιλίδικα (πχ τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου) που σε απασχολούνε όταν οι δουλιές πάνε κατά διαόλου.
Αυτά εννοείται για κάποιον που έχει μια σοβαρή επιχείρηση, που έχει στοιχειώδης γνώσεις και χαρακτήρα να την διαχειριστεί και να την τρέξει.

Στα τελευταια συμφωνουμε. Δεν νομιζω να δειχνω οτι μιλαω για τετοιους.

bibendum έγραψε:Kacey πριν καποια χρονια δεχτηκα μια προταση για δουλεια...

...Εγω θα σου πω ότι με κοροιδεψε, εκανε την δουλιτσα του και εγω εχασα 2 χρονια από την καριερα μου και στο τελος πηρα πουλους με συνοπτικες διαδικασιες...

Υπαλληλικο ρισκο (για να σε προλαβω, σε τρολαρω. Αλλα καλα κανω).

Κοίτα σύντροφε: Εγώ έχω μια επιχείρηση 15 χρόνια τώρα. Μόνος μου ξεκίνησα (με το συνέταιρό μου) με 0 υπαλλήλους, φτάσαμε στα ντουζένια μας να έχουμε καμμιά τριανταριά άτομα μόνιμους + αρκετούς ημερομίσθιους οικοδόμους, τώρα έχουμε πάνω από δέκα + οικοδόμους.
Τέτοιες παλαβές ιστορίες δε μου έχουνε τύχει. ΄Βέβαια η αλήθεια είναι ότι αξιολογούμε πολύ προσεκτικά τους συνεργάτες μας ειδικά τώρα που υπάρχει πληθώρα προσφοράς νόμιζω ότι είναι αρκετά εύκολο. Γενικά όταν θέλουμε να πάρουμε κάποιον σπάνια τον παίρνουμε από αγγελία χωρίς δηλ να γνωρίζουμε το εργασιακό του παρελθόν και το χαρακτήρα του.
Σίγουρα βέβαια όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι δε μας κάνανε λόγω χαρακτήρα-γνώσεων κλπ, και τους διώχναμε, παίρνανε την αποζημίωση και άντε γειά. Τώρα να έχεις τον άλλονα δέκα χρόνια και μετά από δέκα χρόνια να γίνει κωλόπαιδο ξερω εγώ, τι να σου πω, μου ακούγεται κάπως.
Και σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια έχω αντιμετωπίσει πολύ σημαντικότερα προβλήματα και κόστη από τις αποζημιώσεις του προσωπικού όταν χρειάστηκε να δώσω.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
kacey έγραψε:
trident1971 έγραψε:Δεν αμφιβαλλει ΚΑΝΕΙΣ εδω οτι ο τυπος σου επαιξε |λογοκρισία| και εκμεταλλευτηκε το νομο. Αυτο που ΠΡΕΠΕΙ ομως να καταλαβεις, ειναι οτι ο νομος ειναι εκει για να προστατεψει αλλους που δεν ειναι πουστρακια, απο εργοδοτες που ΕΙΝΑΙ.

Ναι ρε μαστορα, συμφωνουμε αλλα

α) τελικα δεν τους προστατευει
β) τελικα γαμαει τον σωστο εργοδοτη γιατι τα νουμερα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ
γ) οι λογικες ειτε τιμωριας του εργοδοτη επειδη θελει να απολυσει καποιον, ειτε κοινωνικης πολιτικης απο τη τσεπη του εργοδοτη, για μενα ειναι ΠΑΠΑΡΙΕΣ.

Ολοι μας ξερουμε για υπαλληλους που εκαναν μαλακιες για να τους διωξουν, αλλα ξερουμε ΚΑΙ για εργοδοτες λυσσασμενα σκυλια.

επισης συμφωνουμε. Εδωσα και για τετοιους παραδειγμα.

Σου κακοφανηκε που η γκομενα εκανε διάφορα για να την στειλουν με αποζημιωση. Πως θα σου φαινοταν να της εκανε μαλακιες ο εργοδοτης της για να τη στειλει ΧΩΡΙΣ αποζημιωση, επειδη ετσι του ηρθε? Εκει θα της ελεγες "εχει δικιο ο ανθρωπος, αφου δ σε θελει, γιατι να σε πληρωνει" ??

στο τελευταιο σου απαντησα. Εφ'οσον ΣΗΜΕΡΑ υπαρχει αυτο το δικαιωμα του εργαζομενου και υποχρεωση του εργοδοτη, δεν μπορω να πω οτι καλα εκανε και θα επρεπε να τον κυνηγησει, και παραλληλα συνεχιζω να λεω οτι δεν θα επρεπε να υπαρχει ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ αποζημιωση (μιλαγα για το παλιο συστημα και για υπαλληλους πολλων ετων). Και η μεγαλη διαφορα ειναι στο bold: τι σημαινει "επειδη ετσι του ηρθε"? Αν σημαινει οτι την εδιωχνε γιατι δεν της αρεσε η φατσα της ή επειδη δεν του εκατσε, τοτε να τον πηδηξει. Αν σημαινει οτι δεν του κανει πια, δεν ειναι πια ικανη να αποδωσει, δεν υπαρχει αναγκη για αυτο το σετ χερια+ποδια+μυαλο, αυτα ΔΕΝ ειναι "ετσι του ηρθε".

Ρε γαμωτο καταλαβε οτι οπως εσυ λες ΕΙΧΕΣ ΛΟΓΟ σοβαρο να τον διωξεις, ετσι ανετα θα μπορουσες να μην ειχες και να μη σου αρεσε η φατσα του. Βρισκεις ενα μουφα λογο και τον σουταρεις. Πρωτη φορα ή τελευταία ειναι νομιζεις?
Σιγα μην ελεγε στην κοπελα σου "δε μου αρεσε η μουτσουνα σου", θα εβρισκε ενα αλλο "λογο"και θα την εστελνε χωριςνα μπορει να "τον γαμησει" αυτη.
Άβαταρ μέλους
By Panosss
kacey έγραψε:Αμα τον παραπανω τον πω |λογοκρισία|, θα μου κοψετε το ποστ...

λοιπον μεγαλε, αφου θες να μιλας για τη παρτη μου θα σου απαντησω και για τη παρτη μου. κοιτα να δεις:

εδινα μισθους σαφως μεγαλυτερους απο αυτους που ειχα υποχρεωση. σε απλους υπαλληλους γραφειου, οδηγους διανομων και αποθηκαριους, δεν μιλαμε για πυρηνικους επιστημονες (=supply and demand). Ενω οι ανταγωνιστες μου τους ειχαν με 400 κ 500 και αυτα που γλυτωναν πηγαιναν και τα προσφεραν ως εκπτωση στους πελατες ΜΟΥ (= αποκτουσα προβλημα επειδη εδινα μεγαλυτερους μισθους απο οσο χρειαζοταν).

Παρα το απο πανω, δεν μου περασε ποτε απο το μυαλο να απολυσω ή να "απολυσω" καποιον για να προσλαβω αλλους ή "επαναπροσλαβω" τους ιδιους, για να μου ερχονται φθηνοτεροι. Ουτε για να μπαινουν περισσοτερα λεφτα στη τσεπη μου, ουτε για να αντιμετωπισω προβληματα στα οποια δεν εφταιγαν εκεινοι (βλεπε απο πανω)*.

Ηταν ολοι κανονικοτατα ασφαλισμενοι. Δεν το λεω για να μου πειτε μπραβο, αλλα γιατι οι ανταγωνιστες μου τους ειχαν μαυρους ή γκρι και αυτα που γλυτωναν πηγαιναν και τα προσφεραν ως εκπτωση στους πελατες ΜΟΥ( = αποκτουσα προβλημα επειδη ημουν σωστος).

δεν καθυστερησα ποτε ουτε μια μερα πληρωμης, μαλιστα αν η πληρωμη επεφτε ΣΚ (και ενω το Σ δουλευαν, αρα θα τους εβλεπα να τους τα δωσω) τους πληρωνα απο τη Παρασκευη και οχι τη Δευτερα, για να εχουν να περασουν καλα/βγουν/διασκεδασουν/whatever.

δεν τους χρεωνα τις (σοβαρες, δεν μιλαμε για σερβιτορο που εσπασε ενα ποτηρι) ζημιες που εκαναν στην επιχειρηση κ στον εξοπλισμο της, ακριβως επειδη στη δικια τους τη τσεπη θα τους ετσουζε πολυ περισσοτερο. Οχι μονο αυτο, αλλα δανεισα χρηματα οταν ενας τρακαρε το αυτοκινητο του, για να το φτιαξει.

οταν μου περισσευε ενα ατομο (κατασταση στην οποια μπηκα χωρις να φταιω και χωρις να μπορω να κανω κατι), προτιμησα να τον στειλω στη ευχη του θεου να βρει μια αλλη δουλεια και να κρατησω τους αλλους 2 με τον ιδιο μισθο, παρα να φανε μειωση και οι τρεις προκειμενου να τους κρατησω και να καθονται το 1/3 της ωρας*.

Απο τα ΚΑΘΑΡΑ κερδη μου (με αυστηρο ελεγχο εσοδων-εξοδων) εβαζα το 1/3 στην ακρη κανοντας καβατζα για οποιαδηποτε δυσκολια. Οταν ομως σου τη πεσουν ΜΙΑ φορα και σου κλεψουν αυτα που βγαζεις σε 1 χρονο (και λιγα λεω, γιατι εγω ως δασμοεισπρακτορας κουβαλαγα χρημα του κρατους και εμενα μου εμενε καθαρο το 1% απο οσα εισεπραττα και πληρωνα), ΘΑ εχεις προβλημα και εκει περιμενεις αντιστοιχη κατανοηση και βοηθεια.

Μαρία Τερέζα, εσείς; Εικόνα Τι τιμή!!Μι συγκινάτε...

kacey έγραψε:Γκεκε ή να πω και αλλα?

*δεν μπορω λοιπον να ακουω ΠΙΠΕΣ για οταν ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ή ΕΠΡΕΠΕ να απολυθει καποιος, ή να πρεπει να δινω ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ αποζημιωσεις, λες και ειμαι υποχρεωμενος να παρεχω εργασια στο κοσμο και ειμαι καλος οταν δημιουργω μια θεση εργασιας αλλα κακος αμα τη καταργησω.

Μα...αν ισχύουν τα παραπάνω, αγαπητή Μαρία, θα 'πρεπε να ζητάτε αύξηση της αποζημίωσης των εν Χριστώ αδελφών σας που χάνουν τη δουλειά τους.
Μήπως κάνατε δακτυλογραφικό λάθος;
Μήπως μπήκε ο Εωσφόρος με το λογαριασμό σας και τα έγραψε; :s_devil

(βρε, μήπως είσαι ο ψιλικατζής ο κέισι που το παίζει 'επιχειρηματίας'???)
Άβαταρ μέλους
By kacey
trident1971 έγραψε:
Ρε γαμωτο καταλαβε οτι οπως εσυ λες ΕΙΧΕΣ ΛΟΓΟ σοβαρο να τον διωξεις, ετσι ανετα θα μπορουσες να μην ειχες και να μη σου αρεσε η φατσα του. Βρισκεις ενα μουφα λογο και τον σουταρεις. Πρωτη φορα ή τελευταία ειναι νομιζεις?
Σιγα μην ελεγε στην κοπελα σου "δε μου αρεσε η μουτσουνα σου", θα εβρισκε ενα αλλο "λογο"και θα την εστελνε χωρις να μπορει να "τον γαμησει" αυτη.

δεν συνεννοουμαστε. Ναι βρε παλικαρι μου, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ, ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Αυτο που διαφωνουμε ειναι ο τροπος προστασιας. Ο τροπος προστασιας απο τη κακη απολυση θα επρεπε να ειναι σωστη προστασια εναντι της κακης απολυσης, του wrongful termination δηλαδη. Nα τον πιασεις αυτο τον εργοδοτη και να τον σκισεις. Οχι να τον χρεωνεις τρελα ποσα με απιστευτους μηνες αποζημιωσης με αποτελεσμα να πηδας KAI τον σωστο εργοδοτη επειδη αποφασισε για σωστους λογους να απολυσει καποιον.

Και ποιοι ειναι συνηθως οι κακοι εργοδοτες που κανουν το παραπανω και εκμεταλλευονται ανελεητα τους υπαλληλους? Τα μαγαζακια που τη παλευουν καθημερινα και αμα δωσουν 5 χιλιαρικα για αποζημιωση θα τους κοπουν τα ποδια ή οι μαγαζαρες, που το να δωσουν 5 χιλιαρικα θα ειναι σαν να τους τσιμπησε κουνουπι?
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#68213 @kacey,πριν πολλά χρόνια ο πατέρας μου αναγκάστηκε να απολύσει εργάτη από το μαγαζί γιατί μετά από σχεδόν 30 χρόνια δουλειάς άρχισε να μην κάνει την δουλειά του, γιατί κάποιος του έταξε αναπηρική σύνταξη στα 47 του.
Μετά από καταγγελία και δικαστήριο που δικαιώθηκε ο πατέρας μου γύρισε και είπε στον πρώην εργάτη του ότι θα έπρεπε μετά από τόσα χρόνια να του πει ευθέως τι ήθελε να κάνει για να μην χαλάσουν τις καρδιές
τους.

Όμως τέτοιοι εργαζόμενοι είναι 1 στους 1000, ο νόμος όμως υπάρχει για να προστατέψει τους άλλους 999

Από το Moto G
Άβαταρ μέλους
By kacey
#68222 Πολυ ομορφα. Το δεχομαι. Πως θα εκανα εγω κατι αντιστοιχο στο δικο μου παραδειγμα παραπανω, οπου ο εργαζομενος ειχε "χαρτι" γιατρου ΙΚΑ για την απουσια του και αυτος που μου ανοιξε τα ματια οτι το χαρτι ειναι μαιμου και αυτος εκανε και βολτουλα στο Μπανσκο ηταν ο κολλητος του (που δεν θα ερθει μαρτυρας), και οπου το "εγινε ξαφνικα μετριος στη δουλεια του ενω δεν ηταν καλος" ειναι α) ο λογος μου (του κακου μπαμπουλα εργοδοτη) εναντια στο λογο του (ντε φακτο καλου και κακομοιρου εργαζομενου) και β) αντε να το αποδειξεις, ακομα και αν σε εσενα που τον απασχολεις και το πληρωνεις και τον ζεις καθε μερα ειναι πασιφανεστατο. Αν αυτος ηξερε οτι μπορει να φυγει ανα πασα στιγμη, θα εκανε τετοιες αλητιες?

ΝΤαξ΄, ειναι η εξαιρεση. Αλλα δεν ειναι 1 στους 1000. Εγω μονο ξερω και εχω αναφερει τρια ατομα. Επισης, ποσοι στους 1000 ειναι αυτοι που για θεμιτο λογο πρεπει να φυγουν απο τη δουλεια τους? Ο Scotch εχει παραδειγμα εναν, εγω αλλες 2 (εναν δικο μου και αυτη στο ταξιδιωτικο γραφειο του φιλου μου). Και πρεπει να καταλαβεις οτι δεν ειναι ολοι οι τομεις ιδιοι. Πχ, πολυ πιο ευκολα θα κωλοβαρεσει ο διανομεας (που ειχα αρκετους και διαφορους ανα τα χρονια) απο τον υπαλληλο ενος γραφειου 10 ατομων που υπαρχει (η δυνατοτητα για) αμεση επαφη και ελεγχο.

Νίκος Παππάς έγραψε:@kacey,πριν πολλά χρόνια ο πατέρας μου αναγκάστηκε να απολύσει εργάτη από το μαγαζί γιατί μετά από σχεδόν 30 χρόνια δουλειάς άρχισε να μην κάνει την δουλειά του, γιατί κάποιος του έταξε αναπηρική σύνταξη στα 47 του.

Αυτο για αυτους που με εχουν κραξει οτι ειμαι βλακας και αχρηστος αν δεν μπορω μεσα σε ενα χρονο να κρινω αν μου κανει ενας υπαλληλος ή οχι...
Άβαταρ μέλους
By pro
#68434 kacey, δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά οι νόμοι δε θα εξετάσουν ποτέ αν η γκομενά σου το έξυνε για να πάρει αποζημίωση, ή αν η δική μου απολύθηκε εικονικά και η αποζημίωση (20.000, η μέγιστη αφορολόγητη εκείνη την εποχή) κάλυψε κάτι λαμογιές του αφεντικού. Οι νόμοι είναι γενικοί, και έχουν συγκεκριμένους στόχους. Γι αυτό που συζητάμε, σου εξηγήθηκε αναλυτικότατα ποια είναι η στόχευση. Τα παραδείγματα, η περιπτωσιολογία και το τι έκαναν οι γκόμενες μας είναι παπαριες καμαρωτές. Σε γενικές γραμμές, έτσι δουλεύει το σύστημα σ ολο το δυτικό κόσμο, και καλά κανει. Αντε πες τωρα για την ξαδέλφη του μπατζανάκη σου.