Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
alex έγραψε:το ελλειπτικο ειναι το καλυτερο μεσο εκγυμνασης των ποδιων με μεγαλη διαφορα για μενα προσωπικα γιατι δεν επιβαρυνει καθολου τα ποδια,ειναι οπως το κολυμπι χωρις κραδασμους και καταπονηση μυων ,μονο εκγυμναση.
Για τα πόδια πολύ καλό είναι και το ποδήλατο. Επίσης χωρίς κραδασμούς. Αλλά το ελλειπτικό κάνει πολύ περισσότερο από πόδια, πολύ πιο ολοκληρωμένο.
Άβαταρ μέλους
By dimik
sknipper έγραψε:
alex έγραψε:το ελλειπτικο ειναι το καλυτερο μεσο εκγυμνασης των ποδιων με μεγαλη διαφορα για μενα προσωπικα γιατι δεν επιβαρυνει καθολου τα ποδια,ειναι οπως το κολυμπι χωρις κραδασμους και καταπονηση μυων ,μονο εκγυμναση.
Για τα πόδια πολύ καλό είναι και το ποδήλατο. Επίσης χωρίς κραδασμούς. Αλλά το ελλειπτικό κάνει πολύ περισσότερο από πόδια, πολύ πιο ολοκληρωμένο.
Σωστά μεν αλλά αντιπαραγωγικά και τα 2 γιατί για να πεις ότι γυμνάζεσαι χρειάζεσαι πολύ χρόνο.

Λίγοι κάνουν ποδήλατο ή ελλειπτικό αρκετή ώρα και με αρκετή ένταση ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

< >
Άβαταρ μέλους
By alex
#730603 το ποδηλατο γυμναζει διαφορετικα τους μυς σε σχεση με το ελλειπτικο..επειτα το ελλειπτικο εχει επιλογη και για χερια ταυτοχρονα.πιο ολοκληρωμενο.σωστη η παρατηρηση σου παντως οτι χρειαζεσαι πολυ χρονο,το ανεφερα για τους κραδασμους και μονο ,σιγουρα το συνδυαζεις με αλλα οργανα..εγω παντα για αποθεραπεια μετα απο τραυματισμους αρχιζα με προγραμμα απο αθλητιατρο και τωρα μονος μου αφου το εχω μαθει..τα σταδια ηταν :κολυμπι,ποδηλατο,ελλειπτικο ,περπατημα,τρεξιμο πριν μπω μετα κανονικα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
dimik έγραψε:Σωστά μεν αλλά αντιπαραγωγικά και τα 2 γιατί για να πεις ότι γυμνάζεσαι χρειάζεσαι πολύ χρόνο.
Λίγοι κάνουν ποδήλατο ή ελλειπτικό αρκετή ώρα και με αρκετή ένταση ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ίσως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με "αποτέλεσμα". Έχει σημασία τι αποζητά ο καθένας. Για κάποιον που θέλει ενδυνάμωση, δέσιμο, μύες κλπ εννοείται ότι τα βάρη θα προσφέρουν πολύ σε σχέση με το χρονικό διάστημα. Αν όμως κάποιος θέλει καρδιοαναπνευστική βελτίωση τα βάρη δεν θα βοηθήσουν και τόσο. Όλα χρειάζονται, μια ολοκληρωμένη βελτίωση απαιτεί και ολοκληρωμένη σφαιρική προσέγγιση.
Άβαταρ μέλους
By dimik
sknipper έγραψε:
dimik έγραψε:Σωστά μεν αλλά αντιπαραγωγικά και τα 2 γιατί για να πεις ότι γυμνάζεσαι χρειάζεσαι πολύ χρόνο.
Ίσως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με "αποτέλεσμα". Έχει σημασία τι αποζητά ο καθένας. Για κάποιον που θέλει ενδυνάμωση, δέσιμο, μύες κλπ εννοείται ότι τα βάρη θα προσφέρουν πολύ σε σχέση με το χρονικό διάστημα. Αν όμως κάποιος θέλει καρδιοαναπνευστική βελτίωση τα βάρη δεν θα βοηθήσουν και τόσο. Όλα χρειάζονται, μια ολοκληρωμένη βελτίωση απαιτεί και ολοκληρωμένη σφαιρική προσέγγιση.

Έχει αποδειχθεί ότι για αύξηση του Vo2max είναι μακράν αποτελεσματικοτερες οι προπονήσεις μικρής διάρκειας μεγάλης έντασης από αυτές σταθερού τέμπο και μεγάλης διάρκειας.

Μεγάλης έντασης μπορεί να είναι και το σκοινάκι, η πυγμαχία, τα σπριντ και τα βάρη.

Από εκεί και πέρα πάμε σε εξειδικευμένες για κάθε άθλημα προπονήσεις όπου τρέχεις για να γίνεις καλός στο τρέξιμο, κανείς ποδήλατο γιατί είσαι ποδηλάτης κοκ.

Για γενική ευεξία όμως αύξηση δύναμης και αντοχής τόσο μυϊκής όσο και καρδιοαναπνευστικης αλλά και καυση θερμίδων ο συνδυασμός προπονήσεων με βάρη και HIIT είναι ο βέλτιστος ως προς τον χρόνο που απαιτείται.

Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που προτιμά σώμα μαραθωνοδρομου ή ποδηλάτη από αυτό ενός σπρίντερ.

Φυσικά δεν μιλάμε για ανθρώπους που απλά τους αρεσει να τρεχουν ή να κάνουν ποδήλατο, αλλά για κάποιον που τρέχει μια ώρα την ημέρα πχ και νομίζει ότι γυμνάζεται.

< >
Άβαταρ μέλους
By alex
#730859 . γενικα απο τοτε που το ιντερνετ μπηκε στην ζωη μας ,διαβαζουμε τοσες διαφορετικες μεθοδους προπονησης ,διατροφης κ.λ.π. που χανεσαι..οι γνωμες απειρες για το τι ειναι καλυτερο.εγω παντως συμφωνω μαζι σου 100% ,ειμαι αυτης της σχολης και ταιριαζει και στο αθλημα μου ,το μπασκετ αλλα γενικα με βοηθησε και σε αλλα αθληματα,σκι,βολλευ,100αρια,κολυμπι,τεννις γιατι ειναι η πιο αρτια εκγυμναση.
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#734351 Έχουμε Μαραθώνιο σε 10 μέρες. Έχουμε άραγε; ή θα πέσει κανας κωρονο-πέλεκυς και φέτος;
Φέτος είχα τα ..ψυχολογικά μου από την περσινή ματαίωση (είχα βγάλει τα 2/3 της προετοιμασίας όταν ανακοινώθηκε η μη διεξαγωγή) και δεν μπήκα ποτέ στο ψητό. Ξεκίνησα τρεξίματα με καθυστέρηση (ένα μήνα) και ποτέ δε δοκίμασα τα μεγάλα long runs. Έλλειψη διάθεσης και αυτοπεποίθησης. Και διαθέσιμου χρόνου. Και ικανότητας, γιατί η κοβηντο-περίοδος επέδρασε αρνητικά στο fitness μου.
Με πολύ κόπο βρήκα ξανά τον ρυθμό μου, την ελαφρότητα που ήθελα στα μεσαία τρεξίματα, ήρθαν περίπου και οι συνηθισμένες μου επιδόσεις. Ωστόσο ποτέ δεν πρόλαβα να φορτώσω σε χλμ. Οπότε φόρτωσα λίγο σε ταχύτητα (ψευτο-διαλειμματικές) για να αντισταθμίσω τη χασούρα.
Τώρα, ό,τι έγινε. Ένα καλό run ακόμα το ΣΚ, 2-3 μικρά για χαλάρωμα και αν μας το επιτρέψουν την επόμενη Κυριακή θα ξημερώσουμε στον Μαραθώνα :-) Ελπίζω να μετρήσει η μικρή εμπειρία των προηγούμενων τερματισμών ώστε να μη σκάσω στις ανηφόρες μετά το μέσο του αγώνα. Δε με νοιάζει κανένας χρόνος, παρά η αναμέτρηση με τον εαυτό μου, η πρόκληση της απόστασης και φυσικά η εμπειρία που θα μοιραστώ για πολλοστή φορά με την running mate μου.
Όσοι συμμετάσχετε, καλή επιτυχία.
Άβαταρ μέλους
By Geralt
#734943 Σήμερα το πρωί η ζυγαριά κατέγραψε διψήφιο αριθμό, 99.7 εδώ και καιρό
Οκ είναι πιο κοντά στα 100 αλλά και πάλι πιστοποιεί το γεγονός ότι σε ένα δίμηνο, με αρκετό ιδρώτα έχασα τουλάχιστον 8 κιλά
Νομίζω ότι τώρα είναι τα δύσκολα
Έχω και καλύτερη επιτάχυνση στο αμάξι λόγω μειώσης βάρους χαχαχαχα

Ήδη στις ασκήσεις τα 12,5κ αλτηρακια μέχρι τώρα ήταν τα μεγαλύτερα που χρησιμοποιώ και τα συνήθισα, οπότε μάλλον πρέπει να κάνω ένα άλμα στα 14αρια
Σκέφτομαι να αυξήσω και τα λεπτά ελλειπτικού, τώρα κάνω κάθε φορά ένα 20λεπτο
Άβαταρ μέλους
By theo13
JarnoT έγραψε:Έχουμε Μαραθώνιο σε 10 μέρες. Έχουμε άραγε; ή θα πέσει κανας κωρονο-πέλεκυς και φέτος;
Φέτος είχα τα ..ψυχολογικά μου από την περσινή ματαίωση (είχα βγάλει τα 2/3 της προετοιμασίας όταν ανακοινώθηκε η μη διεξαγωγή) και δεν μπήκα ποτέ στο ψητό. Ξεκίνησα τρεξίματα με καθυστέρηση (ένα μήνα) και ποτέ δε δοκίμασα τα μεγάλα long runs. Έλλειψη διάθεσης και αυτοπεποίθησης. Και διαθέσιμου χρόνου. Και ικανότητας, γιατί η κοβηντο-περίοδος επέδρασε αρνητικά στο fitness μου.
Με πολύ κόπο βρήκα ξανά τον ρυθμό μου, την ελαφρότητα που ήθελα στα μεσαία τρεξίματα, ήρθαν περίπου και οι συνηθισμένες μου επιδόσεις. Ωστόσο ποτέ δεν πρόλαβα να φορτώσω σε χλμ. Οπότε φόρτωσα λίγο σε ταχύτητα (ψευτο-διαλειμματικές) για να αντισταθμίσω τη χασούρα.
Τώρα, ό,τι έγινε. Ένα καλό run ακόμα το ΣΚ, 2-3 μικρά για χαλάρωμα και αν μας το επιτρέψουν την επόμενη Κυριακή θα ξημερώσουμε στον Μαραθώνα :-) Ελπίζω να μετρήσει η μικρή εμπειρία των προηγούμενων τερματισμών ώστε να μη σκάσω στις ανηφόρες μετά το μέσο του αγώνα. Δε με νοιάζει κανένας χρόνος, παρά η αναμέτρηση με τον εαυτό μου, η πρόκληση της απόστασης και φυσικά η εμπειρία που θα μοιραστώ για πολλοστή φορά με την running mate μου.

Στον συγκεκριμένο αγώνα η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο όπως γνωρίζεις. Πιστεύω αν βοηθήσει και ο καιρός θα πάει καλά. Εγώ συμμετέχω για 2η φορά και πολύ πιο συνειδητοποιημένος (και προπονημένος) σε σχέση με την πρώτη.
Fingers crossed! :s_drinks
Άβαταρ μέλους
By alex
JarnoT έγραψε:Έχουμε Μαραθώνιο σε 10 μέρες. Έχουμε άραγε; ή θα πέσει κανας κωρονο-πέλεκυς και φέτος;

συγχαρητηρια φιλε μου ,ειναι το μονο αθλημα που δεν διανοηθηκα ποτε να προσπαθησω,θαυμαζω τους μαραθωνοδρομους!
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
theo13 έγραψε:Στον συγκεκριμένο αγώνα η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο όπως γνωρίζεις. Πιστεύω αν βοηθήσει και ο καιρός θα πάει καλά. Εγώ συμμετέχω για 2η φορά και πολύ πιο συνειδητοποιημένος (και προπονημένος) σε σχέση με την πρώτη.
Fingers crossed! :s_drinks

Καλή επιτυχία!
9500 συμμετοχές φέτος, θα ξεκινήσουν 8+.. πολύ λίγοι, αλλά πάλι καλά.

alex έγραψε:συγχαρητηρια φιλε μου ,ειναι το μονο αθλημα που δεν διανοηθηκα ποτε να προσπαθησω,θαυμαζω τους μαραθωνοδρομους!

Χεχ, δε με κατατάσσω στους μαραθωνοδρόμους επειδή τερμάτισα δυο φορές τη διαδρομή. Ούτε καν αθλητή με λέω. Εντελώς ερασιτέχνης, απλά πείσμων σε ό,τι προσπαθώ.
Άντε να δούμε και φέτος :innocent:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#735660 Καλή επιτυχία. Καλή ενυδάτωση και διατροφή πριν κατά και μετά. Και πολλά νερά μετά να αραιώνουν τα απομεινάρια των μυών στο αίμα να μη βουλώσουν τα νεφρά. Και αν ζοριστείτε δεν είναι ντροπή να εγκαταλείψετε. :innocent:
Να με καλέσουν στο γάμο να τους πω και του χρόνου.... :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By alex
JarnoT έγραψε:
theo13 έγραψε:

alex έγραψε:συγχαρητηρια φιλε μου ,ειναι το μονο αθλημα που δεν διανοηθηκα ποτε να προσπαθησω,θαυμαζω τους μαραθωνοδρομους!

Χεχ, δε με κατατάσσω στους μαραθωνοδρόμους επειδή τερμάτισα δυο φορές τη διαδρομή. Ούτε καν αθλητή με λέω. Εντελώς ερασιτέχνης, απλά πείσμων σε ό,τι προσπαθώ.
Άντε να δούμε και φέτος :innocent:

αυτο σου δινει μεγαλυτερη αξια!
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#736900 Ας κάνω κι ένα σύντομο debriefing του δικού μου Μαραθωνίου.
Imo ιδανικές συνθήκες για τρέξιμο την Κυριακή στην Αττική, και συνεισέφερε αυτό και στο ρεκόρ του Γκελαούζου.

Ιδανική δεν ήταν ωστόσο η δική μου προετοιμασία. Οπότε μόλις ξεπέρασα τα συνηθισμένα χλμ των προπονήσεών μου άρχισαν τα πρώτα πιασίματα στα πόδια, στους μηρούς κυρίως. Μέχρι το 21,1, το μέσο του αγώνα, το πλάνο βγήκε άριστα. Φυλαγμένος ρυθμός, μικρή κούραση, έμοιαζε ότι θα πάει καλά. Ωστόσο στο ανηφορικό 10άρι που ακολούθησε τα πόδια βάρυναν γρήγορα και μάλλον το λάθος μου ήταν που δεν έκοψα κι άλλο ρυθμό για να γλιτώσω τους έντονους πόνους.
Με αποτέλεσμα στο 31χλμ, που ξεκινάει η κατηφόρα σχεδόν μέχρι το τέλος, να έχω δυο τελειωμένα ποδάρια που ούτε τη φόρα της κατηφόρας δε μπορούσαν να συντηρήσουν. Οπότε πολλά σύντομα περπατήματα μεταξύ ελαφρού τρεξίματος ώστε να μη γίνει καμιά μεγαλύτερη ζημιά.
Τερματισμός με πόνους και κλάματα, αλλά χεχ, τερματισμός! Με επίδοση λίγο χειρότερη αυτής του πρώτου μου Μαραθωνίου το 2017.
Αν το χάρηκα; Στο τέλος όχι, ήταν επίπονη διαδικασία. Καμία σχέση με το 2019 που ένιωθα φρέσκος για άλλα 10χλμ. Τώρα που τα γράφω, όμως, 2 μέρες μετά, με τους πόνους να έχουν φύγει, μένει η γλυκιά ικανοποίηση ότι κι ο φετινός στόχος κουτσά-στραβά (στην κυριολεξία..) πραγματοποιήθηκε.
Έχει ο Θεός για του χρόνου.