Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By kacey
#233741 παιδες, για πειτε μου κατι στα γρηγορα. Ατομο ειναι να προσληφθει σαν υπαλληλος σε δικηγορικο γραφειο. Την στελνουν στην παρακατω εταιρια

http://www.ksmhr.gr/

για να γινει η προσληψη της. Δεν εχω καταλαβει ακομα το γιατι.

α) αν υποθεσουμε οτι θα παιξει η γνωστη τακτικη οπου η hr προσλαμβανει το ατομο ως υπαλληλο της κ τον "νοικιαζει" στο δικηγορικο γραφειο, τι κερδιζουν αυτοι οι δυο κ τι χανει ο εργαζομενος?
β) αν δεν παιζει το παραπανω κ η συμβαση γινει κανονικα μεταξυ ατομου κ δικηγορικου, τι μπορει να προσφερει μια τετοια εταιρια στο δικηγορικο γραφειο ωστε να την στελνουν εκει για τη προσληψη?
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#233754 αυτό το σκλαβοπάζαρο γίνεται για διάφορους λόγους

ο πιο βασικός είναι να μπορούν να σε ξαποστείλουν όποτε θέλουν χωρίς συνέπειες

η εταιρεία που σε νοικιάζει παίρνει μια αμοιβή για αυτό, αλλά έχει και τις ευθύνες του εργοδότη (τις κανονικές) που ορίζει ο νόμος

οπότε με την όχι και τόσο ασήμαντη αμοιβή που ζητάει καλύπτει και αυτό το κίνδυνο (μιας αποζημίωσης πχ)

η εταιρεία που σε νοικιάζει και λαμβάνει τις υπηρεσίες σου σαν εργαζόμενο, πληρώνει αρκετά περισσότερα από το να σε είχε η ίδια στη μισθοδοσία της, αλλά όπως ήδη είπα για διάφορους λόγους τη συμφέρει

τα έχουμε ξανασχολιάσει αυτά kacey

η συγκεκριμένη εταιρεία πάντως για να λέει στο σιτε της 36 μήνες προφανώς παίζει μπαλίτσα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δε μπορούν να ξεπεράσουν τα 3 χρόνια ή τις 3 στο σύνολό τους (edit και του έμμεσου εργοδοτη όπως λέει η εφημερίδα της κυβερνήσεως, οπότε τώρα που θυμήθηκα θα ρωτήσω μια φίλη μου -ψέμματα δύο φίλες μου- που είναι σε αυτό το καθεστώς πόσο καιρό είναι έτσι :hmmm: )
αυτές δεν έχουν μεν αποζημίωση όταν λήξουν, αλλά αν τις σπάσεις είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις τον άλλον για τους συμφωνημένους μήνες
οπότε αυτή η εταιρεία αναλαμβάνει να έχει αυτά τα άτομα στη μισθοδοσία της για 3 χρόνια και μέσα σε αυτά πρέπει να τους βρει δουλειά αλλιώς θα τα πληρώνει να κάθονται

ο πελάτης τους μπορεί όποτε δε του αρέσει κάποιος να τον διώχνει και να φροντίζει η εταιρεία να του βρει άλλον

κι άλλο εντιτ, από ότι βλέπω αυτό το καθεστώς ισχύει και για αορίστου χρόνου συμβάσεις με τον άμεσο εργοδότη
για πες από περιέργεια τι σύμβαση θα της κάνει :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By kacey
#233769 δεν εχω ιδεα, κ ρωταω εδω για να της πω τι θα προσεξει αυριο.

α) το "σε προσλαμβανει η β εταιρια κ σε νοικιαζει στην α, οποτε για την α ουσιαστικα δεν υπαρχει (κ δεν σου ωφειλει αποζημιωση αμα σε διωξει ειτε σε 2 χρονια ειτε μεθαυριο)" το ηξερα, απλα προφανως εισαι εργαζομενος της β εταιριας οποτε αυτη εχει υποχρεωσεις εναντι σου?

β) αμα της κανουν συμβαση ορισμενου χρονου, πρεπει να μεινει για το Χ χρονο σε αυτους, αυτοι δεν μπορουν να τη διωξουν (ή μπορουν? κ με τι αποζημιωση/penalty? οτι γραφει η συμβαση?) πριν απο αυτο το χρονο ακομα κ αν καθεται, αυτη δεν μπορει να φυγει νωριτερα, αλλα στο τελος της συμβασης προφανως δεν εχει καποια αποζημιωση (?)
Άβαταρ μέλους
By Dodger
QsisVTS έγραψε:αυτό το σκλαβοπάζαρο γίνεται για διάφορους λόγους

ο πιο βασικός είναι να μπορούν να σε ξαποστείλουν όποτε θέλουν χωρίς συνέπειες

η εταιρεία που σε νοικιάζει παίρνει μια αμοιβή για αυτό, αλλά έχει και τις ευθύνες του εργοδότη (τις κανονικές) που ορίζει ο νόμος

οπότε με την όχι και τόσο ασήμαντη αμοιβή που ζητάει καλύπτει και αυτό το κίνδυνο (μιας αποζημίωσης πχ)

η εταιρεία που σε νοικιάζει και λαμβάνει τις υπηρεσίες σου σαν εργαζόμενο, πληρώνει αρκετά περισσότερα από το να σε είχε η ίδια στη μισθοδοσία της, αλλά όπως ήδη είπα για διάφορους λόγους τη συμφέρει

τα έχουμε ξανασχολιάσει αυτά kacey

η συγκεκριμένη εταιρεία πάντως για να λέει στο σιτε της 36 μήνες προφανώς παίζει μπαλίτσα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δε μπορούν να ξεπεράσουν τα 3 χρόνια ή τις 3 στο σύνολό τους (edit και του έμμεσου εργοδοτη όπως λέει η εφημερίδα της κυβερνήσεως, οπότε τώρα που θυμήθηκα θα ρωτήσω μια φίλη μου -ψέμματα δύο φίλες μου- που είναι σε αυτό το καθεστώς πόσο καιρό είναι έτσι :hmmm: )
αυτές δεν έχουν μεν αποζημίωση όταν λήξουν, αλλά αν τις σπάσεις είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις τον άλλον για τους συμφωνημένους μήνες
οπότε αυτή η εταιρεία αναλαμβάνει να έχει αυτά τα άτομα στη μισθοδοσία της για 3 χρόνια και μέσα σε αυτά πρέπει να τους βρει δουλειά αλλιώς θα τα πληρώνει να κάθονται

ο πελάτης τους μπορεί όποτε δε του αρέσει κάποιος να τον διώχνει και να φροντίζει η εταιρεία να του βρει άλλον

κι άλλο εντιτ, από ότι βλέπω αυτό το καθεστώς ισχύει και για αορίστου χρόνου συμβάσεις με τον άμεσο εργοδότη
για πες από περιέργεια τι σύμβαση θα της κάνει :hmmm:

Έτσι ακριβώς είμαι και γω. Με το που έκλεισα 3ετία (δε θυμάμαι και γω πόσες συμβάσεις 3μηνες και 6μηνες έχω υπογράψει), μπήκα ταμείο ανεργίας για 45 ημέρες. Μετά έγινε πάλι πρόσληψη. Γνωστή πρακτική.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
kacey έγραψε:δεν εχω ιδεα, κ ρωταω εδω για να της πω τι θα προσεξει αυριο.

α) το "σε προσλαμβανει η β εταιρια κ σε νοικιαζει στην α, οποτε για την α ουσιαστικα δεν υπαρχει (κ δεν σου ωφειλει αποζημιωση αμα σε διωξει ειτε σε 2 χρονια ειτε μεθαυριο)" το ηξερα, απλα προφανως εισαι εργαζομενος της β εταιριας οποτε αυτη εχει υποχρεωσεις εναντι σου?

β) αμα της κανουν συμβαση ορισμενου χρονου, πρεπει να μεινει για το Χ χρονο σε αυτους, αυτοι δεν μπορουν να τη διωξουν (ή μπορουν? κ με τι αποζημιωση/penalty? οτι γραφει η συμβαση?) πριν απο αυτο το χρονο ακομα κ αν καθεται, αυτη δεν μπορει να φυγει νωριτερα, αλλα στο τελος της συμβασης προφανως δεν εχει καποια αποζημιωση (?)

Α) ναι

β) ναι, η ορισμένου μόνο με παραίτηση του εργαζομένου σταματάει χωρίς αποζημίωση για αυτό και εγώ προσωπικά δε τη προτείνω αφού μέχρι τον ένα χρόνο μπορείς να απολύσεις χωρίς αποζημίωση, εκτός αν πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση. με το που λήξει η σύμβαση φεύγεις χωρίς να διεκδικείς καμία αποζημίωση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με συγκεκριμένους περιορισμούς όχι για πάντα

αν και στο dodger το έχουν βρει το κόλπο και κάνουν νομικίστικα ακροβατικά
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#233869 Το μεγαλύτερο όφελος που έχουν οι εταιρίες από αυτό το καθεστώς είναι ότι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι φαντάσματα. Δεν μετράνε δηλαδή στο headcount και αυτό έχει τη σημασία του, ειδικά για εταιρίες που έχουν μεγάλο δανεισμό και βρίσκονται σε πίεση για μείωση headcount.

Το άλλο μεγάλο όφελος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η αποφυγή διαφόρων νομικών επιπλοκών που πάντα καραδοκούν σε θέσεις με μεγάλο πλήθος εργαζομένων και μεγάλο turnover, πχ τηλεφωνικά κέντρα.
Άβαταρ μέλους
By kacey
QsisVTS έγραψε:β) ναι, η ορισμένου μόνο με παραίτηση του εργαζομένου σταματάει χωρίς αποζημίωση για αυτό και εγώ προσωπικά δε τη προτείνω αφού μέχρι τον ένα χρόνο μπορείς να απολύσεις χωρίς αποζημίωση, εκτός αν πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση. με το που λήξει η σύμβαση φεύγεις χωρίς να διεκδικείς καμία αποζημίωση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με συγκεκριμένους περιορισμούς όχι για πάντα

αρα δεν παιζει το σεναριο "εχεις συμβαση ορισμενουν χρονου κ δεν μπορεις να φυγεις πριν ληξει"? Παραιτεισαι οποτε θες (προφανως χωρις αποζημιωση), αν σε διωξουν νωριτερα = αποζημιωση, αν τελειωσει η συμβαση = αντιο χωρις τιποτα (λογικο κ προφανες), αοριστου παιζει αποζημιωση απο 1χρονο κ υστερα?
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#233897 όπως τα λες όλα, ο υπάλληλος μπορεί να φύγει όποτε θέλει στην ορισμένου

δεν ξέρω αν μπορεί να δεσμευτεί με κάποιον άλλο τρόπο να μείνει, ένας δικηγόρος ίσως μπορούσε να μας διαφωτίσει, αλλά με μια απλή ορισμένου χρόνου ο εργοδότης ουσιαστικά δεσμεύεται γλιτώνοντας βέβαια αποζημιώσεις και απολύσεις, γιατί η διαδικασία της απόλυσης μπορεί να γίνει πολύπλοκη αν παίξει ξεκατίνιασμα (επίδοση με δικαστικό επιμελητή, τα λεφτά στο παρακαταθηκών και λοιπά γλαφυρά )

και ναι στην αορίστου αν είσαι υπάλληλος (οι εργατοτεχνίτες πάνε αλλιώς) με κλεισμένο χρόνο δικαιούσαι αποζημίωση απόλυσης 2 μεικτούς μισθούς + το 1/6 αυτών

και σε κάθε περίπτωση παίρνεις αναλογίες δώρων και επιδόματος άδειας και αν δεν έχεις πάρει τη δικαιούμενη άδεια αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας

αλλά σκέψου ότι για έναν υπάλληλο με το βασικό ακόμα η αποζημίωση μετά το χρόνο είναι 1367€, οπότε πολλοί θέλουν να το αποφύγουν

επίσης κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει είναι ότι με αποζημίωση & ταμείο για ένα έτος είσαι στα ίδια περίπου με το να δούλευες
Τελευταία επεξεργασία από QsisVTS και 17 Μαρ 2016, 13:04, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#233902 Θές να φύγεις; μεσσιέ λε μπουλ, ούτε αποζημίωση ούτε τίποτα. :rtfm:
Θέλω να σε διώξω; Ξέρω από πριν ότι για να σπάσω τη σύμβαση θα κοστίσει χ, οπότε μεσσιέ λε μπουλ reloaded. :rtfm: :rtfm:

Με την "νοικοκύρισσα" εταιρία δεν υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση που θα σπάσει ο εργαζόμενος την σύμβαση, ή δεν έχει λόγο;
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#233905 λογικά θα παίζει κάποιο συμφωνητικό μεταξύ των εταιρειών έτσι ώστε αν φύγει ο υπάλληλος μόνος του και πάει σπίτι του (δικαιωμά του) να πρέπει να βρουν αντικαταστάτη σχετικά άμεσα
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#236954 κατέθεσα σήμερα τη πρώτη μου χειρόγραφη απδ την οποία συνόδευσα με αρχείο σε ΔΙΣΚΕΤΑ :yahoo:

βέβαια από ότι παρατήρησα έχουν εξελιχθεί και παίρνουν και cd, αλλά προτίμησα τη retro λύση και για την αίσθηση του παλιού αλλά και για να είμαι βέβαιος :lol:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#236975 Μία ερώτηση από περιέργεια. Μισθωτός αμοίβεται ως έχει συμφωνηθεί με ας πούμε 100 ευρώ.

Ωστόσο, τα 45 ευρώ είναι ο κανονικός μισθός και τα 55 εμφανίζονται κάθε μήνα ως μπόνους (δεν τίθεται θέμα μαύρων, όλα λευκά και ξάστερα). Ξαναλέω ότι η συμφωνία ήταν από την αρχή για 100, αν και η σύμβαση υπογράφηκε εκ των υστέρων... Ξεκίνησε δηλαδή με 40 (και υπογράφηκε σύμβαση κανονικά για 40 με την πρόσληψη) και μετά από λίγους μήνες είχε συμφωνηθεί να πάει στα 100, απλά η σύμβαση με τον ανεβασμένο μισθό ήρθε κάποια στιγμή στο άσχετο (αφού είχε ήδη πέσει ο ανεβασμένος μισθός).

Οι κρατήσεις γίνονται κανονικά σε όλο το ποσό (στα 100 ευρώ). Επίσης αυτό το "μπόνους" των 55 ευρώ εμφανίζεται κάθε μήνα. Ξαναλέω ότι τα η συμφωνία ήταν "για Χ μήνες 40 και μετά 100" και τηρήθηκε από τον εργοδότη στο ακέραιο.

Σε περίπτωση απόλυσης, η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τα 45 ή με βάση τα 100;;; Ρωτάω γιατί δεν βλέπω άλλο λόγο (όφελος για τον εργοδότη) να γίνεται έτσι... :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#236976 φυσικά και με βάση τα 45 μην αναρωτιέσαι ούτε λίγο περί αυτού

το ίδιο ισχύει και για 4ωρες συμβάσεις που μπορούν να δουλεύουν παραπάνω ώρες αν χρειάζεται ο εργοδότης, αλλά ο μισθός της σύμβασης είναι 4ωρου και όλα υπολογίζονται πάνω σε αυτό

πρέπει να υπογραφεί νέα σύμβαση για να ισχύουν τα 100 σαν μισθός και η αποζημίωση (δώρα επιδόματα να βγαίνουν με βάση αυτά) και να ανέβει τροποποιητικός πίνακας αποδοχών στην επιθεώρηση

αλλιώς 45 και αν ένα μήνα γουστάρει δίνει 45 και δε του λέει κανείς τίποτα, το ότι εμφανίζει το bonus είναι απλά υποχρέωσή του αλλά όχι και να συνεχίσει το δίνει

το μόνο ολίσθημα στο οποίο μπορεί να έχει υποπέσει είναι τα 45 να μην είναι το ελάχιστο νόμιμο για το φίλο σου
ακόμα και αν υπάρχει κάποια σύμβαση που να λέει ότι με το bonus καλύπτει τυχόν επιδόματα και υπερωρίες (έχω δει και τέτοια σύμβαση που ήταν μια καμουφλαρισμένη μείωση αποδοχών... :vava: ) ο βασικός μισθός πρέπει να καλύπτει τα νόμιμα
Άβαταρ μέλους
By markvag
#236982 Ευχαριστώ! :s_thumbsup

QsisVTS έγραψε:πρέπει να υπογραφή νέα σύμβαση για να ισχύουν τα 100 σαν μισθός και η αποζημίωση (δώρα επιδόματα να βγαίνουν με βάση αυτά) και να ανέβει τροποποιητικός πίνακας αποδοχών στην επιθεώρηση

Βέβαια, δεν το ανέφερα, όλα τα επιδόματα / δώρα, κτλ υπολογίζονται με βάση το 100 και όχι το 45. Ουσιαστικά, αν δεν υπήρχε το θέμα της αποζημίωσης απόλυσης δεν θα είχε καμία διαφορά.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει και κάτι ακόμα (μια που βρήκαμε παπά, να θάψουμε 5-6 που λένε και στο χωριό μου... :lol: ). Υπάρχει ένας άλλος εργαζόμενος που έπαιρνε 100 με κανονική σύμβαση. Έχει 2-3 μήνες που στις αποδείξεις των αποδοχών αντί για 100 ευρώ τακτικές αποδοχές, εμφανίζεται 45 τακτικές αποδοχές + 55 μπόνους. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος έχει υπογράψει σύμβαση για 100 ευρώ, αλλά όχι για 45... Δεν έπρεπε να υπογράψει και μία για 45;;;; Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το "το είδες, δεν αντέδρασες, άρα το δέχτηκες";;;;