Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#690099 Την εκτίμηση VO2max του garmin δεν την έχω και σε τεράστια υπόληψη πάντως :hmmm:
Δλδ μπορεί να παίζει [σε εμένα] μεταξύ 46-51 την ίδια περίοδο, αναλόγως που και σε τι ρυθμό τρέχω.
Σίγουρα δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της υψομετρικά, και αν τρέχω σε διαδρομές με αρκετά μέτρα ανέβασμα θα έχω σταθερά χαμηλότερες ενδείξεις. Όπως και αν πηγαίνω σε μεγαλύτερο ρυθμό.
Γενικά σε flat και πολύ χαλαρούς ρυθμούς μεγιστοποιείς την ένδειξη.

Τελικά βέβαια, αν δεν σε νοιάζει να κατέβεις σε αγώνες, δεν ξέρω πόση σημασία έχουν όλα αυτά.
Στην αρχή κάθεσαι και πορώνεσαι με ενδείξεις και μετρήσεις και 40 app.
Πλέον βαρέθηκα, έχω ψιλομάθει το σώμα μου που πηγαίνει άνετα, που ζορίζεται, κάθε πότε μπορώ να αυξήσω χλμ ή ρυθμό ή κάτι, και το μόνο που με νοιάζει είναι να βρίσκω ωραίες διαδρομές να κάνω. Κάπου κάπου θα βάλω στόχο καμιά μεγαλύτερη κ.ο.κ. Ρυθμό δεν με νοιάζει να πάω πιο κάτω πλέον (στο 5.30 μπορώ να πηγαίνω απροβλημάτιστα. Στο 5.00 μπορώ να το κάνω για καιρό αλλά κάποια στιγμή θα μου βγάλει κάνα μικροτραυματισμό).

Πρόγραμμα: καθημερινά από 6κμ, μια φορά τη βδομάδα 13 αντί για 6. Καααποια στιγμή θα το κάνω 20 αντί για 13.
Άβαταρ μέλους
By manoliossss
#690236 Μετά από 1.5 χρόνο αποχής από προπονήσεις και με +7 κιλά πάνω μου,σήμερα έκανα το πρώτο μικρο αλλά μεγάλης σημασίας βήμα για την επαναφορά μου.Έχω όμως ξεμείνει από βασικό εξοπλισμό που είναι τα πατούμενα.Πάντα έπαιρνα ultra boost ή Kayano.Σε πρώτη φάση μέχρι να επανέλθω σε ένα καλό σημείο φυσικής κατάστασης δεν θέλω να δώσω πολλά λεφτά.Ψάχνω λοιπόν καμία καλη λύση γύρω στο 50αρι;έχουμε τίποτα τώρα ενόψει εκπτώσεων;Οι προπονήσεις θα είναι από 5 ως 8 χιλιόμετρα τρεξίματος.
Άβαταρ μέλους
By manoliossss
harpymonk έγραψε:Σε τι επιφάνεια; Για άσφαλτο/σκληρο προτεινω Nike Air Zoom Winflo 7 φθηνο και καλο.

Υ.Γ.
Μπράβο για την αποφαση και ηρεμα στην αρχη.
Έτρεχα μόνο σε γήπεδο μιας και ήμουν διαιτητής ποδοσφαίρου.Ένας τραυματισμός με άφησε εκτός,και μετά λίγο οι θυσίες τόσων χρόνων σε ποτό -φαΐ ,λίγο η τεμπελιά του σιγά μη πάω να τρέξω με το κρύο,λίγο και η καραντίνα Ε ήρθε κι έδεσε το γλυκό!

Οποτε τώρα θα ξεκινήσω χωρίς περιορισμούς όπως αποκλειστική σε χόρτο προπόνηση και θα το πηγαίνω εναλλάξ σε άσφαλτο-χόρτο.

Πάντως για να είμαι κι εντός τοπικ από χρόνους 4:20-4:30 το χιλιόμετρο και προπονήσεις των 8 χιλιομέτρων,σήμερα 1η μέρα ήμουν στο 6:35/χιλιόμετρο και έφτασα τα 4.5 χιλιόμετρα.Δεν το ζόρισα παραπάνω.την περίμενα την μεγάλη πτώση και Απογοητεύτηκα αλλά αυτό είναι και το καλό της υπόθεσης για να το πάρω ζεστά!
Άβαταρ μέλους
By sknipper
mjacob έγραψε:Την εκτίμηση VO2max του garmin δεν την έχω και σε τεράστια υπόληψη πάντως :hmmm:
Μόνο αν μετρήσεις το πραγματικό οξυγόνο που καταναλώνεις (σε εργαστήριο) θα ξέρεις. Όλα τα αλλα δεν ξέρω πόσο διαφορετικούς αλγόριθμους χρησιμοποιούν αλλά μάλλον τους ίδιους, περιμένω οι διαφορές να είναι μικρές. Το θέμα είναι περισσότερο να συγκρίνεσαι με τον εαυτό σου στο ίδιο σύστημα.

Αν ξαναρχίζεις να τρέχεις με +7 κιλά καταρχήν στο καλύτερό σου μόνο και μόνο λόγω βάρους υπολόγισε +15-30''χλμ από όσο παλιά συν την φυσιολογική πτώση λόγω αύξησης ηλικίας. Και προσπάθησε να έχεις αυξημένο cadence (πολλά μικρά βήματα).

harpymonk καλό υλικό αυτά που πρότεινες. Αξίζει να τα δούμε όλοι.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#690604 σταδιακα εχω αυξησει τη συχνοτητα και τη διαρκεια του τρεξιματος μου αλλα καποιες συνηθειες παραμενουν
διαπιστωνω οτι μαλλον εχω καποιας μορφης αφυδατωση και πρεπει να πινω τιποτα
ξεκιναω με νερακι απο αυριο και βλεπουμε αν χρειαζεται και τιποτα αλλο με ηλεκτρολυτες κτλ
παιζει κατι δοκιμασμενο ;
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#690650 Τι να σου πω... δεν νομίζω ότι χρειάζεται, ιδίως στις θερμοκρασίες που είσαι.
Από την άλλη βέβαια, εσυ ξέρεις καλύτερα το σώμα σου και πως αισθάνεσαι. Κακό να κάνουν, δεν κάνουν.
Παίζουν και ισοτονικά, και τζελ και διάφορα ( για κανένα από τα οποία δεν έχω άποψη)
Άβαταρ μέλους
By sknipper
KiloMeater έγραψε:Πιο πολύ με την ώρα το έλεγα, αν φτάνεις μια ώρα η πιο πολύ καλό είναι να πίνεις και κάτι κατά τη διάρκεια

Κανονικά για μέχρι μία ώρα δεν χρειάζεσαι κάτι. Αλλά αν ξέρεις ότι θα το φτάσεις ή ξεπεράσεις καλό είναι να αρχίσεις από τα 45'. Και είναι αφυδάτωση(νερό +/- ηλεκτρολύτες) ή αδυναμία (gel);
Αλλά δεν υπάρχει η απόλυτη συνταγή, ο καθένας είναι διαφορετικός. Μπορείς να πειραματιστείς λιγάκι με το τι παίρνεις πριν, κατά και μετά.
Θεωρώντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη διατροφή σου, σε τυχόν φάρμακα κλπ μήπως το έχεις παρακάνει και χρειάζεσαι ξεκούραση;
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#690663 Όχι αδύναμια δεν ειναι
Πέρα απο το προφανές που παρατηρώ πιο σκούρα ουρά στο μισο της μέρας μετά το τρέξιμο με μεγαλύτερη συχνότητα απο παλιά (δε λέμε κάθε μέρα αλλά τόσο ώστε να το θυμαμαι πλέον) , γυρνάω μούσκεμα, και βλέπω και μεγάλη διαφορά στη ζυγαριά πριν και μετά το τρέξιμο , παίζει και κανα κιλό ολόκληρο , ειδικά άμα πάω 1.5 η 2 ώρες

Με την υπερβολή , δεν ξέρω, ίσως...απο τα Χριστούγεννα και δώθε πάω κάθε μέρα αδιαλείπτως για τρέξιμο .. το ξεκίνησα απο περιέργεια να εξερευνήσω τα garmin metrics μετά που πήρα το ρολόι αλλά στην πορεία μου άρεσε και έμεινε ... μόνο 2-3 μέρες το άλλαξα με ποδήλατο .
Αλλά εχω παρατηρήσει οτι αντί να πάρω rest day αν βγω για κάτι εύκολο πχ 5χλμ με πολυ χαμηλούς παλμούς ειναι σχεδόν σαν Rest έτσι και αλλιώς , εχει μικρό impact

Παρενέργεια οτι έχασα και σχεδόν 5 κιλά που το ειχα στο προγράμμα για χρόνια , κοιτώντας και τη διατροφή λίγο. Τώρα πρπει να αλλάξω κάτι όμως γιατι δε θέλω να πάω παρακάτω , με βλέπω να πλακώνομαι σε τίποτα σοκολάτες με το ζόρι :-)
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#690668 Μήπως να πίνεις περισσότερα υγρά το υπόλοιπο της μέρας;

Επίσης, μήπως ντύνεσαι πολύ βαριά; Τόσο ιδρώτα μόνο κάτι καλοκαίρια με 30 βαθμούς θυμάμαι
Εκεί σε τι θερμοκρασίες τρέχεις τέτοια περίοδο; 5-10;
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#690671 Γύρω στο 0-5 βαθμούς, δε νομίζω οτι φοράω πολλα , γενικά τη ζέστη δε την μπορώ . Μάλλον είμαι απο αυτούς που ιδρώνουν περισσότερο τη φανέλα :-)
Εχω ξεκινήσει και πίνω λίγο περισσότερο εν ηρεμία και επίσης διάβασα μερικές συμβουλές για ενυδάτωση πριν και μετά την άσκηση (όχι οτι είχε και καμία ιδιαίτερη αποκάλυψη )

Φοράω ενα τσαντάκι μέσης πάντα, πήρα ενα που εχει και δυο δοχεία με νερό απο 330ml το καθενα , το δοκίμασα μια φορά και ηταν άνετο δε με δυσκόλεψε. Πήρα χθες ενα προϊόν ισοτονικά σε σκόνη , διάβασα όσο μπορούσα μην εχει τίποτα περίεργα μέσα φαίνεται πολυ απλή συνταγή και εχει καλές κριτικές, μάλλον προς τη light μέρια στη γκάμα αυτών των προϊόντων
Σκέφτομαι στο ενα πάγουρακι να εχω σκέτο νερό (για βόλτες μέχρι ~10 χλμ ) και στο άλλο αυτό το διαλλειμα για οταν πάω παραπάνω.