Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By kacey
#90537 το θεμα εχει εξαντληθει σε διαφορα φορα, και στο παλιο, και να σου πω την αληθεια βαριεμαι να ξαναψαχνω. Αλλα εχω σιγουρα δει ελληνικο νομο που να το λεει. Ισως ενα ψαξιμο στο site του ΙΝΚΑ (ή εστω ενα γκουκλαρισμα "υποχρεωτικη εγγυηση") να βοηθησει.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#90540 Διευκρίνηση :
Επειδή δεν με θεωρώ γύφτουλα :innocent: , το παράπονο-διαμαρτυρία έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ο λέβητας, αποτελεί μέρος συνολικού πακέτου θερμουδραυλικών (εργασίας-υλικών) σχεδόν 20.000€ στην οικοδομή. Αρα, τα 150-200€ επισκευής βλάβης έστω και εκτός εγγύησης , είναι ντροπή να συζητιούνται. Εκτός αν ο εργολήπτης έβγαλε μόνο 3-4 κατοστάρικα, οπότε, τι να κάνει και αυτός ο φουκαράς? Απ΄την τσέπη του να τα βάλει? :roll:

Στην οικοδομή, είχαν χάσει τη μπάλα απ΄τις κονόμες. Σήμερα, .... ότι αρπάξουν με τις -κατ΄ανάγκην- κατεβασμένες τιμές και... μην τους είδατε ! :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By mirage
#90550 Το λαθος για μενα ξεκινα απο την επιλογη της μαρκας του λεβητα. Κατα τα αλλα γυφτια απο μερους τους τεραστια.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
kacey έγραψε:το θεμα εχει εξαντληθει σε διαφορα φορα, και στο παλιο, και να σου πω την αληθεια βαριεμαι να ξαναψαχνω. Αλλα εχω σιγουρα δει ελληνικο νομο που να το λεει. Ισως ενα ψαξιμο στο site του ΙΝΚΑ (ή εστω ενα γκουκλαρισμα "υποχρεωτικη εγγυηση") να βοηθησει.

Καλά θυμόμουν. Πράγματι η υποχρεωτική διετής εγγύηση με την έννοια που συνήθως αντιλαμβανόμαστε (χάλασε κάτι και μας το φτιάχνουν δωρεάν), δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι η νόμιμη εγγύηση δύο ετών που αφορά προϊόντα που είτε είναι ελαττωματικά από κατασκευής ή δεν έχουν τις ιδιότητες που διαφήμισε ο πωλητής.

Η εμπορική εγγύηση (η εγγύηση αποκατάστασης μιας απρόβλεπτης βλάβης σε ορισμένο διάστημα από την αγορά) είναι η κλασική εγγύηση που βλέπουμε στα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα και η διάρκειά της δεν ορίζεται από την νομοθεσία.

Κατά συνέπεια μπορεί κάλλιστα μια εταιρεία να δώσει 1 χρόνο εγγύηση για ένα προϊόν και να αρνηθεί την δωρεάν επισκευή του αν χαλάσει στους 15 μήνες. Το παραπάνω δεν ισχύει αν το προϊόν ήταν ελαττωματικό από κατασκευής (πχ. θα πρέπει να αποδείξει κάποιος ότι ο πυκνωτής που κάηκε ήταν ελαττωματικός εξ αρχής - άντε βγάλε άκρη) ή αν είχε πράγματι κάποιο πρόβλημα το οποίο όμως απέκρυψε ο πωλητής κατά την πώληση.

Ίσως θα ήταν καλό οι σχετικές αναρτήσεις να μεταφερθούν εδώ.
Άβαταρ μέλους
By kacey
#90639 Πως προεκυψε οτι καλα θυμοσουν? Και πως προεκυψε το

"Η εμπορική εγγύηση (η εγγύηση αποκατάστασης μιας απρόβλεπτης βλάβης σε ορισμένο διάστημα από την αγορά) είναι η κλασική εγγύηση που βλέπουμε στα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα και η διάρκειά της δεν ορίζεται από την νομοθεσία.

Κατά συνέπεια μπορεί κάλλιστα μια εταιρεία να δώσει 1 χρόνο εγγύηση για ένα προϊόν και να αρνηθεί την δωρεάν επισκευή του αν χαλάσει στους 15 μήνες. Το παραπάνω δεν ισχύει αν το προϊόν ήταν ελαττωματικό από κατασκευής (πχ. θα πρέπει να αποδείξει κάποιος ότι ο πυκνωτής που κάηκε ήταν ελαττωματικός εξ αρχής - άντε βγάλε άκρη) ή αν είχε πράγματι κάποιο πρόβλημα το οποίο όμως απέκρυψε ο πωλητής κατά την πώληση"

?
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#90647 Το θέμα έχει συζητηθεί πλειστάκις. Καλά τα λέει ο Pitt.
Η διετής παραγραφή των αξιώσεων του αγοραστή αφορά πραγματικά ελαττώματα που υπήρχαν ή τεκμαίρεται ότι υπήρχαν κατά την παράδοση του πράγματος (ακριβέστερα: κατά το χρόνο μετάβασης του κινδύνου, αλλά αυτό είναι άκρως νομικίστικο).
Ελαττώματα που εμφανίστηκαν αργότερα λόγω μεταγενέστερης βλάβης δεν καλύπτονται από τις παραπάνω προβλέψεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 534-559) και της ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά μόνο από τυχόν εγγύηση.

ΥΓ. (edit): ας σημειωθεί πάντως ότι υπάρχει τεκμήριο σύμφωνα με το οποίο ελαττώματα που διαπιστώνονται εντός 6 μηνών από την παράδοση του πράγματος, θεωρείται ότι υπήρχαν και κατά την παράδοση (πλην ορισμένων εξαιρέσεων).

ΥΓ. (edit 2 - για να ακριβολογώ): υπάρχει διάταξη (άρθρο 5 ν. 2251/1994) περί υποχρεωτικής παροχής γραπτής εγγύησης, από την οποία αξίζει να κρατήσει κανείς τα εξής: "Σε περίπτωση προμήθειας καινούργιων προϊόντων με μακρά διάρκεια ζωής (διαρκή καταναλωτικά αγαθά), η παροχή γραπτής εγγύησης είναι υποχρεωτική." και "η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Ειδικά, για τα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με το χρόνο κατά τον οποίο τα προϊόντα αυτά αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη, αν ο χρόνος αυτός είναι συντομότερος από την πιθανή διάρκεια ζωής τους."

Παρακάτω ο νόμος λέει ότι η παράβαση αυτών των διατάξεων δεν θίγει το κύρος της εγγύησης. Αν όμως ο πωλητής εξ αρχής δεν έδωσε γραπτή εγγύηση, έστω και εάν δεχθεί κανείς ότι είχε τέτοια υποχρέωση, δεν προκύπτει αβίαστα ότι αυτή θα έπρεπε να είναι 1 ή 2 ετών....οπότε, τρέχα-γύρευε. Επίσης κατά τη γνώμη μου, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την παράγραφο αυτή διακρίνει ότι το υποχρεωτικό του πράγματος αφορά το 'γραπτό' της εγγύησης και όχι την ίδια την ύπαρξή της...συνεπώς αν ο πωλητής δεν θέλει να δώσει εγγύηση...end of story.
Τελευταία επεξεργασία από ArrowsFA1 και 19 Μαρ 2015, 01:38, έχει επεξεργασθεί 5 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Pitt
kacey έγραψε:Πως προεκυψε οτι καλα θυμοσουν? Και πως προεκυψε το... ?

Ακολούθησα την συμβουλή σου. :s_yes
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#94629 Ολίγον .... :offtopic:
Ρίχνοντας μιά ματιά στο τοπικό, (ξανα)θυμήθηκα πως υπάρχουν μέλη, που ενώ δίνεις οδηγίες-γνώμη για πιθανές λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, (όπως και στα Τεχνικά - Mαστορέματα κλπ θέματα του φόρουμ), δεν επανέρχονται ποτέ, μα ποτέ, να ενημερώσουν για το πώς τελικά έλυσαν το πρόβλημά τους, τι αποφάσισαν να κάνουν, πόσο ίσως στοίχισε κλπ.
Πράγματα που προσφέρουν κάποια βοήθεια και κυρίως, γνώση.
Προπάντων όμως, δείχνουν ΕΥΓΕΝΕΙΑ!!! :rtfm:
2-3 απ΄αυτούς είναι "σταμπαρισμένοι" και απ το παλιό φόρουμ, και έχω αποφασίσει πως όταν ρωτάνε οι συγκεκριμένοι δεν θα απαντάω ποτέ, ακόμα και αν σε κάποιο θέμα ξέρω με απόλυτη σιγουριά τη λύση ! :twisted:

Ουφ, τά ΄πα και .... μου πέρασε ! :innocent:

ΥΓ: Αν μου πείτε : << Στα @@ τους >> , ... εμένα να δείτε! :lol:
Άβαταρ μέλους
By Morx
#94650 rofl ... το comeback σου 10 μερες μετα το τελευταιο ποστ, θυμιζει φαση γυναικειας περιοδου. :lol:

13:00: Αγαπη μου εχεις κατι;
13:30: Οχι τιποτα
13:31: μα πως, αφου .... μπλα μπλα μπλα
13:32: Σου ειπα δεν εχω Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α
21:30: ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΩΡΑ, ΚΟΙΤΑΞΕ ΝΑ ΔΕΙΣ, ΑΥΤΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ

:metalo:
Άβαταρ μέλους
By JBT
#94677 Συνάδελφοι βοήθεια :help:

Το καλοριφέρ χρειάζεται επειγόντως εξαέρωση, το πρόβλημα είναι το συγκεκριμένο δεν έχει βαλβίδα :hmmm:

Εικόνα

Από την άλλη πλευρά έρχονται 2 σωλήνες με το νερό.

Πώς εξαερώνεται αυτό το πράμα;; Εννοώ... Αν πάρω έναν κάβουρα και το ξεβιδώσω, κινδυνεύω να το κάνω ζημιά;!;

Πλιζ χελπ, κρυώνουμε :lol: :sorry:
Άβαταρ μέλους
By JBT
#94687 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By JBT
#94697 Ουδείς;; :sorry:
Άβαταρ μέλους
By dstou
#94705 Άνοιξέ το με κάβουρα ή κάτι άλλο από την πάνω τάπα που είναι ελεύθερη, χωρίς σύνδεση με σωλήνα δηλαδής. Μη το ξεβιδώσεις όλο γιατί μετά μπορεί να δυσκολευτείς με τις βόλτες, αλλά λίγο λίγο, και ο αέρας θα φύγει.
Σε μόνιμη βάση πρέπει να το αλλάξεις, να βάλεις αμερικάνικη συστολή και μετά εξαεριστικό βαλβιδάκι, αλλιώς κάθε φορά θα είσαι με κάβουρες και τσιμπίδες.
Μήπως όμως έχει χαλάσει η θερμοστατική κεφαλή και είναι πάντα κλειστή? Είναι ευαίσθητες αυτές.