Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By famas
saxon_747 έγραψε:

Έπεσες μέσα. Στην Φλώρινα ( τόπος καταγωγής της γιαγιάς μου και της μητέρας μου, συγκεκριμένα Ανταρτικό Φλώρινας ή Ζέλοβο)

< μου

Πω πω πέρασα την τρίτη από εκεί και σκεφτόμουν πως είναι να μένεις εδώ πέρα, ακριβώς στη μέση του πουθενά :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#29540 αδιαφορη η προελευση της λεξης. 'γω ρωτησα ποτε αυτο που τρωμε σημερα ως μπουγατσα εδραιωθηκε καταδω και απο ποιους. (εκτος κι αν στην τουρκια ή σε αλλες βαλκανικες χωρες εχουν την κρεμα οπως εδω κι αρα ειμαι ελλιπως πληροφορημενος)

φανκι, ποιος ειναι ο ιορδανης; :hmmm:

κορτο, πως και δεν ανεφερες το προδερμ που εβαζε στον ποπακο καποιων εργαζομενων του ο λαμπρος; (με γραμμενα στο χιονι μεροκαματα σιγουρα το πεινιρλι ζμπρωχνεται ανετοτερα)

σημερα ξαναδοκιμασα κρεμα απο ανωτερο και καταληγω πως η του παραδοσιακου ειναι.. ανωτερη! (οκ, νταξει, ευκολο λογοπαιχνιδο)
η μεγαλυτερη διαφορα ειναι η συσταση της κρεμας. του ανωτερου ειναι πιο στερεη (βρισκω την ρευστοτητα της του παραδοσιακου προτιμοτερη) και καπως λιγοτερο νοστιμη :)
Άβαταρ μέλους
By egobrain
vice246 έγραψε:Αύριο νωρίς-νωρις θα τεσταρω μπουγατσα από παραδοσιακό (μετά από χρόνια λογω Χ στη ζάχαρη).....και θα επανέλθω..... :roll:

οχι, κυρα βάισαινα μου, μονος του θελησε να δοκιμασει την μοιραια μπουγατσα :ninja:
Άβαταρ μέλους
By j.marr
egobrain έγραψε:
vice246 έγραψε:Αύριο νωρίς-νωρις θα τεσταρω μπουγατσα από παραδοσιακό (μετά από χρόνια λογω Χ στη ζάχαρη).....και θα επανέλθω..... :roll:

οχι, κυρα βάισαινα μου, μονος του θελησε να δοκιμασει την μοιραια μπουγατσα :ninja:

Θα τον περάσουμε ως θύμα του μνημονίου. Ηταν πικραμένος απο την κατάσταση, έφαγε μια μπουγάτσα να γλυκαθεί, ξεκωλιάρα Μέρκελ κλπ κλπ.
Άβαταρ μέλους
By vice246
#29581 το λοιπό....πρνο- πρνο κρατάω όρεξη για παραδοσιακό.....αλλά επειδή στο πρόγραμμα ήταν η αγορά γλυκών....διάλεξα Μίλτο (Τσιμισκή).....και την ώρα που επιλέγω....σκάνε τα πιτοειδη. (που τα εχω υψηλά σε εκτίμηση).....όμως εκκρεμουσης της δοκιμης της μπουγατσας εκ Παραδοσιακου...εκανα πέτρα το στομάχι και κρατήθηκα.........μλκια μου...
η μπουγατσα είχε ξινή επίγευση και με χάλασε....το φύλλο αποδεκτό.....
Ευτυχώς που ο καπουτσίνο ήταν του γούστου μου και σώθηκε η κατάσταση.....
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
egobrain έγραψε:κορτο, πως και δεν ανεφερες το προδερμ που εβαζε στον ποπακο καποιων εργαζομενων του ο λαμπρος; (με γραμμενα στο χιονι μεροκαματα σιγουρα το πεινιρλι ζμπρωχνεται ανετοτερα)

Γιατί και με πιστόλα στα μεροκάματα, οι τιμές που έχει απλά δε βγαίνουν. Εγω σου λέω ότι όλα τα κάνει μόνος του. Θες ένα παράδειγμα. Παίρνω από ένα συνεργαζόμενο που πουλάει προϊόντα Λάμπρου μετά τη δουλειά στις 9.30 το βράδυ, μία καριόκα και ένα προφιτερόλ. Εν γνώσει μου τι παίρνω, πιο πολύ από περιέργεια. Τα ακούμπησε στη ζυγαριά μέχρι να πληρώσω και ήταν 700γρ. Πλήρωσα 2.20!!!!!!!! :dizzy: :help: :s_omg
Άβαταρ μέλους
By egobrain
vice246 έγραψε:η μπουγατσα είχε ξινή επίγευση και με χάλασε....το φύλλο αποδεκτό.....

για μπουγατσα τυρι μιλας, ετσι;
διοτι ξινη κρεμα :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By dstou
Νομίζω ότι οι Σέρρες έβαλαν την κρέμα στο σκηνικό, πιο πριν ήταν ζύμη φύλλου σκέτη.

:hmmm: Κάτι αλίευσα που δείχνει ενδιαφέρον
Laz böreği, a specialty of the Rize region, is a sweet version, filled with muhallebi (Ottoman-style milk pudding or custard) and served sprinkled with powdered sugar. It similar with Greek Bougatsa.

To γεγονός ότι στις Σέρρες πήγαν πολλοί έποικοι από τη Ριζούντα, ίσως εξηγεί πολλά. Από την άλλη μπουγάτσα με κρέμα, και μάλιστα φημισμένη έχουν και στην Κρήτη ή στη Μυτιλήνη, πιθανότητα να πήγε εκεί από τις Σέρρες τείνει ασυμπτωτικά στο 0.
Επίσης ζύμη φύλλου σκέτη χωρίς γέμιση, χλωμό.

Εδώ μάλλον το αρχέτυπο όλων
http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6rek
Άβαταρ μέλους
By vice246
egobrain έγραψε:
vice246 έγραψε:η μπουγατσα είχε ξινή επίγευση και με χάλασε....το φύλλο αποδεκτό.....

για μπουγατσα τυρι μιλας, ετσι;
διοτι ξινη κρεμα :hmmm:

ειμαι ποντιος....αλλά θεραπευμενος....!!!!
τρεις μέρες για μπουγατσα με κρεμα συζητάμε....με τυρι θα έπαιρνα...?
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#29722 μου φανηκε αληθοφανεστερη η υποθεση πως προκειται για τυρι, δεν ξερω, δυσκολευομαι να καταλαβω τι ξινο μπορει να βγαλει μια κρεμα :oops:

σχετικα με οσα γραφτηκαν για τη σχεση τιμης & ποιοτητας, θυμηθηκα ενα ωραιο σεντονακι :)
Άβαταρ μέλους
By panos2171
egobrain έγραψε:μου φανηκε αληθοφανεστερη η υποθεση πως προκειται για τυρι, δεν ξερω, δυσκολευομαι να καταλαβω τι ξινο μπορει να βγαλει μια κρεμα :oops:

σχετικα με οσα γραφτηκαν για τη σχεση τιμης & ποιοτητας, θυμηθηκα ενα ωραιο σεντονακι :)

Αν είναι μπαγιάτικη η κρέμα μια χαρά ξυνιζει. Σε γλυκά δε σου χει τύχει ποτέ;

< >
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
dstou έγραψε:Επίσης ζύμη φύλλου σκέτη χωρίς γέμιση, χλωμό.

Τόσο χλωμό όσο και τα πρόσωπα των χιλιάδων φτωχών Ελλήνων μέχρι κάποια χρονική περίοδο. Αν ζητήσεις μπουγάτσα σκέτο φύλλο, θα πρέπει ο σωστός μπουγατσατζής να σου βάλει ζάχαρη (εκεί πάει το "φτωχοί", φτηνή και εύκολη ενέργεια για το σώμα - by the way, όχι άχνη) από πάνω και να σε ρωτήσει στο καπάκι από ποιον φαφούτη πλέον :lol: παππού το έμαθες. Στα πιο παραδοσιακά μαγαζιά με παλιούς ιδιοκτήτες γίνεται αυτό, σε πιο παραδοσιακές γειτονιές αν και εδώ το πρωτοσυνάντησα στην Περαία που είναι προσφυγοχώρια. Παλιά αυτό γινόταν από πλανόδιους με καροτσάκια, λόγω εύκολης μετακίνησης και αποθήκευσης. Γνώμη μου είναι ότι απόρροια αυτού είναι ο σβέλτος και take away χαρακτήρας της.

Τα borek με ούμλαουτ :lol: ειδικά αυτά με την κρέμα και την άχνη είναι πολύ ταιριαστά και μάλλον το ποντιακό (laz, Λαζική) που έβαλες είναι 100% στο στόχο αλλά δεν ξέρω τον τρόπο παρασκευής τους, γιατί η σημερινή ελληνική μπουγάτσα "ορίζεται" από την παρασκευή του φύλλου. Επαναλαμβάνω, ειδικά στην περιοχή μας (νότια Βαλκάνια) με τόσους περαστικούς και μόνιμους λαούς είναι παρακινδυνευμένο να ορίσεις καταγωγή.

@egobrain
Ιορδάνης στα Χανιά είναι ένα μπουγατσατζήδικο που έχει φτάσει η φήμη του στη Σελήνη. Εργαστήριο, μεγάλος χώρος σαν παλιά ταβέρνα, λαμαρίνες ταψιά και ταψάκια να φεύγουν προς όλες τις κατευθύνσεις, μυζήθρα Κρήτης (λατρεία, δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος χρησιμοποιεί αυτήν που όταν δοκίμασα έμεινα "|λογοκρισία|" :metalo: ), ζάχαρη πάνω από το τυρί, μια πανδαισία.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
panos2171 έγραψε:Αν είναι μπαγιάτικη η κρέμα μια χαρά ξυνιζει. Σε γλυκά δε σου χει τύχει ποτέ;

αν και εχω μουχλιασει πολλα πραματα, στην κρεμα (ή σε καποιο γλυκο) δεν μου 'χει τυχει :D

φανκι, τωρα θυμηθηκα! ο bourdain ειχε δειξει την τυρι που περιγραφεις στα χανια (δεν ηταν -νομιζω- στου ιορδανη αλλα ειχε ολο το τελετουργικο :eat: )
επισης, ποιο το διαφοροποιητικο στοιχειο του φυλλου της ελληνομπουγατσας σε συγκριση με τις γειτονικες αντιστοιχες;
Άβαταρ μέλους
By bill33
funkyreverend έγραψε:@egobrain
Ιορδάνης στα Χανιά είναι ένα μπουγατσατζήδικο που έχει φτάσει η φήμη του στη Σελήνη. Εργαστήριο, μεγάλος χώρος σαν παλιά ταβέρνα, λαμαρίνες ταψιά και ταψάκια να φεύγουν προς όλες τις κατευθύνσεις, μυζήθρα Κρήτης (λατρεία, δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος χρησιμοποιεί αυτήν που όταν δοκίμασα έμεινα "|λογοκρισία|" :metalo: ), ζάχαρη πάνω από το τυρί, μια πανδαισία.

http://www.iordanis.gr/
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
#29756 Ααααααχχχ...και πεινάω...

Bill, μη νομίζεις ότι η παρουσία σου -πάλι- εδώ θα μείνει ασχολίαστη. Μισή τυρί, μισή κρέμα και σε όλη άχνη παρακαλώ. Όποιος τη φέρει, θα του διαβάσω όλες τις ευχές στην Αγία Γραφή.