- 27 Οκτ 2014, 11:38
dstou έγραψε:Επίσης ζύμη φύλλου σκέτη χωρίς γέμιση, χλωμό.
Τόσο χλωμό όσο και τα πρόσωπα των χιλιάδων φτωχών Ελλήνων μέχρι κάποια χρονική περίοδο. Αν ζητήσεις μπουγάτσα σκέτο φύλλο, θα πρέπει ο σωστός μπουγατσατζής να σου βάλει ζάχαρη (εκεί πάει το "φτωχοί", φτηνή και εύκολη ενέργεια για το σώμα - by the way, όχι άχνη) από πάνω και να σε ρωτήσει στο καπάκι από ποιον φαφούτη πλέον

παππού το έμαθες. Στα πιο παραδοσιακά μαγαζιά με παλιούς ιδιοκτήτες γίνεται αυτό, σε πιο παραδοσιακές γειτονιές αν και εδώ το πρωτοσυνάντησα στην Περαία που είναι προσφυγοχώρια. Παλιά αυτό γινόταν από πλανόδιους με καροτσάκια, λόγω εύκολης μετακίνησης και αποθήκευσης. Γνώμη μου είναι ότι απόρροια αυτού είναι ο σβέλτος και take away χαρακτήρας της.
Τα borek με ούμλαουτ

ειδικά αυτά με την κρέμα και την άχνη είναι πολύ ταιριαστά και μάλλον το ποντιακό (laz, Λαζική) που έβαλες είναι 100% στο στόχο αλλά δεν ξέρω τον τρόπο παρασκευής τους, γιατί η σημερινή ελληνική μπουγάτσα "ορίζεται" από την παρασκευή του φύλλου. Επαναλαμβάνω, ειδικά στην περιοχή μας (νότια Βαλκάνια) με τόσους περαστικούς και μόνιμους λαούς είναι παρακινδυνευμένο να ορίσεις καταγωγή.
@egobrain
Ιορδάνης στα Χανιά είναι ένα μπουγατσατζήδικο που έχει φτάσει η φήμη του στη Σελήνη. Εργαστήριο, μεγάλος χώρος σαν παλιά ταβέρνα, λαμαρίνες ταψιά και ταψάκια να φεύγουν προς όλες τις κατευθύνσεις, μυζήθρα Κρήτης (λατρεία, δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος χρησιμοποιεί αυτήν που όταν δοκίμασα έμεινα "|λογοκρισία|"

), ζάχαρη πάνω από το τυρί, μια πανδαισία.
We 're on a mission from God.