Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#67840 Εκανα μια προταση που ελαφρυνει τα ασφαλιστικα ταμεια που αυτη την εποχη μαστιζονται και ωφελει και τη συντριπτικη πλειοψηφια των ασφαλισμενων σε αυτα, οπως και πιθανα με μερικες ρυθμισεις, τους εργοδοτες τους.
Που ειναι το προβλημα? Γιατι να πληρωνω για καποιον που ετσι και αλλιως θα πεθανει και να τον αφηνω να παιρνει ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ?
Άβαταρ μέλους
By kacey
#67842 Οτι πεις.

kacey έγραψε:...Το ιδιο εκανε και ο υπαλληλος μου, εγινε μετριοτατος για να απολυθει ωστε να παει να δουλεψει ταξι με το πατερα του. Αν αυτο το ηξερα πριν τον διωξω, θα ηταν διαφορετικα. Δεν το ηξερα ομως...

Εδω ξεχασα να πω οτι οταν τον επιασα και του ειπα να σοβαρευτει γιατι αλλιως απο οδηγος διανομων (που ειχε τη δυνατοτητα να κωλοβαραει εξω στο δρομο) θα γινει αποθηκαριος και θα τον εχω στο τρεξιμο και στο κουβαλημα για να στρωσει χαρακτηρα, μετα απο 2-3 μερες μου εστειλε δια αντιπροσωπου (τη μανα του) χαρτι γιατρου ΙΚΑ που ελεγε οτι ψοφαγε απο βρογχοπνευμονια και θα λειψει 3 εβδομαδες (οπως και εγινε). Οταν μετα απο 1 χρονο+ εκλεισε το μαγαζι (και αυτος ειχε ηδη ενα 8μηνο που ειχε απολυθει και ειχε παρει τα χιλιαρικακια του για αποζημιωση), ο κολλητος του που ηταν ο προκατοχος του και αυτος που μου τον ειχε φερει ως αντικαταστατη οταν εκεινος πηγε στρατο, επειδη ενιωθε ασχημα για την αλητεια που μου ειχε κανει ηρθε και μου ειπε οτι ο γιατρος του ΙΚΑ ηταν δικος του και οι "3 εβδομαδες βρογχοπνευμονια" ειχαν μεσα και μια βδομαδουλα σκι στο Μπανσκο...
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#67845 Δεν αμφιβαλλει ΚΑΝΕΙΣ εδω οτι ο τυπος σου επαιξε |λογοκρισία| και εκμεταλλευτηκε το νομο. Αυτο που ΠΡΕΠΕΙ ομως να καταλαβεις, ειναι οτι ο νομος ειναι εκει για να προστατεψει αλλους που δεν ειναι πουστρακια, απο εργοδοτες που ΕΙΝΑΙ.
Ολοι μας ξερουμε για υπαλληλους που εκαναν μαλακιες για να τους διωξουν, αλλα ξερουμε ΚΑΙ για εργοδοτες λυσσασμενα σκυλια.

Σου κακοφανηκε που η γκομενα εκανε διάφορα για να την στειλουν με αποζημιωση. Πως θα σου φαινοταν να της εκανε μαλακιες ο εργοδοτης της για να τη στειλει ΧΩΡΙΣ αποζημιωση, επειδη ετσι του ηρθε? Εκει θα της ελεγες "εχει δικιο ο ανθρωπος, αφου δ σε θελει, γιατι να σε πληρωνει" ??
Άβαταρ μέλους
By Panosss
#68045 Αυτό που 'χω καταλάβει από τα ποστς του κέισι είναι ότι αν είσαι αφεντικό σ' εκμεταλλεύονται οι εργαζόμενοι :( σου ρίχνουν και κάνα λούτσο άμα λάχει (δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα αφεντικά κάθονται στις γραμματείς τους για να ανέλθουν επαγγελματικά ή απλά να επιβιώσουν, δυστυχώς :( ).
Τώρα, γιατί παραμένει εργοδότης (και τον π$δάνε) αντί να γίνει εργαζόμενος;(να π#δάει)
Είναι προφανώς αλτρουιστής και μπράβο του και εύγε και σου βγάζω το καπέλο κέισι!
Μακάρι να 'ταν κι άλλοι σαν κι εσένα, ο κόσμος θα 'ταν υπέροχος.
(βέβαια υπάρχει κι η άλλη εξήγηση, ότι απλά είναι λουτσολάτρης, το γνωστό ψάρι. αλλά δεν τα πιστεύω γω αυτά για το συμφορουμίτη :innocent: )
Άβαταρ μέλους
By nass
#68056 Ρε συ kacey από εκεί που λες κάποια λογικά πράγματα, όπως ότι το να δίνεις αποζημίωση απόλυσης μισθούς 24 μηνών είναι υπερβολικό, το τραβάς και το ξεχειλώνεις προς το "καμία αποζημίωση", που είναι ακόμα χειρότερο λάθος.
Και δεν λαμβάνεις υπόψη σου, ότι, όπως σε όλες τις συναλλαγές, ο έχων το χρήμα (στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης) έχει και το πλεονέκτημα και αυτό είναι που πάει να διορθώσει (μερικές φορές υπερβολικά ίσως) η εργατική νομοθεσία. Εξαιρέσεις δεν αλλάζουν τον παραπάνω κανόνα.

Για το άλλο που ρώτησες για την αποζημίωση στις Αγγλοσαξωνικής λογικής χώρες, η απάντηση είναι "όχι ένας μόνο μισθός" αλλά ένας μικρότερος αριθμός μισθών από έναν έως έξι ίσως ? (δεν ξέρω για όλες τις περιπτώσεις πχ. στο Ντουμπάι είναι 3 μισθοί για 3+ χρόνια αν θυμάμαι καλά) συν φυσικά το notice period. Και πάλι επισημαίνω ότι το σύστημα του notice period θεωρητικά επιτρέπει στον εργαζόμενο να κωλοβαράει κατά τη διάρκεια του notice period αλλά στο τέλος της ημέρας είναι πιο ευνοϊκό για τον εργοδότη παρά για τον εργαζόμενο.
Άβαταρ μέλους
By kacey
trident1971 έγραψε:Δεν αμφιβαλλει ΚΑΝΕΙΣ εδω οτι ο τυπος σου επαιξε |λογοκρισία| και εκμεταλλευτηκε το νομο. Αυτο που ΠΡΕΠΕΙ ομως να καταλαβεις, ειναι οτι ο νομος ειναι εκει για να προστατεψει αλλους που δεν ειναι πουστρακια, απο εργοδοτες που ΕΙΝΑΙ.

Ναι ρε μαστορα, συμφωνουμε αλλα

α) τελικα δεν τους προστατευει
β) τελικα γαμαει τον σωστο εργοδοτη γιατι τα νουμερα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ
γ) οι λογικες ειτε τιμωριας του εργοδοτη επειδη θελει να απολυσει καποιον, ειτε κοινωνικης πολιτικης απο τη τσεπη του εργοδοτη, για μενα ειναι ΠΑΠΑΡΙΕΣ.

Ολοι μας ξερουμε για υπαλληλους που εκαναν μαλακιες για να τους διωξουν, αλλα ξερουμε ΚΑΙ για εργοδοτες λυσσασμενα σκυλια.

επισης συμφωνουμε. Εδωσα και για τετοιους παραδειγμα.

Σου κακοφανηκε που η γκομενα εκανε διάφορα για να την στειλουν με αποζημιωση. Πως θα σου φαινοταν να της εκανε μαλακιες ο εργοδοτης της για να τη στειλει ΧΩΡΙΣ αποζημιωση, επειδη ετσι του ηρθε? Εκει θα της ελεγες "εχει δικιο ο ανθρωπος, αφου δ σε θελει, γιατι να σε πληρωνει" ??

στο τελευταιο σου απαντησα. Εφ'οσον ΣΗΜΕΡΑ υπαρχει αυτο το δικαιωμα του εργαζομενου και υποχρεωση του εργοδοτη, δεν μπορω να πω οτι καλα εκανε και θα επρεπε να τον κυνηγησει, και παραλληλα συνεχιζω να λεω οτι δεν θα επρεπε να υπαρχει ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ αποζημιωση (μιλαγα για το παλιο συστημα και για υπαλληλους πολλων ετων). Και η μεγαλη διαφορα ειναι στο bold: τι σημαινει "επειδη ετσι του ηρθε"? Αν σημαινει οτι την εδιωχνε γιατι δεν της αρεσε η φατσα της ή επειδη δεν του εκατσε, τοτε να τον πηδηξει. Αν σημαινει οτι δεν του κανει πια, δεν ειναι πια ικανη να αποδωσει, δεν υπαρχει αναγκη για αυτο το σετ χερια+ποδια+μυαλο, αυτα ΔΕΝ ειναι "ετσι του ηρθε".

Panosss έγραψε:Αυτό που 'χω καταλάβει από τα ποστς του κέισι είναι ότι αν είσαι αφεντικό σ' εκμεταλλεύονται οι εργαζόμενοι :( σου ρίχνουν και κάνα λούτσο άμα λάχει (δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα αφεντικά κάθονται στις γραμματείς τους για να ανέλθουν επαγγελματικά ή απλά να επιβιώσουν, δυστυχώς :( ).

Μπραβο εξυπνακια. Ειμαι ενα μονο ατομο και εχω παραθεσει 7-8 παραδειγματα που γνωριζω απο πρωτο χερι, εκει εσυ.

Τώρα, γιατί παραμένει εργοδότης (και τον π$δάνε) αντί να γίνει εργαζόμενος;(να π#δάει)
Είναι προφανώς αλτρουιστής και μπράβο του και εύγε και σου βγάζω το καπέλο κέισι!
Μακάρι να 'ταν κι άλλοι σαν κι εσένα, ο κόσμος θα 'ταν υπέροχος.
(βέβαια υπάρχει κι η άλλη εξήγηση, ότι απλά είναι λουτσολάτρης, το γνωστό ψάρι. αλλά δεν τα πιστεύω γω αυτά για το συμφορουμίτη :innocent: )

Επισης μπραβο εξυπνακια. Αλλα οταν μου βαζετε ως αντιεπιχειρημα τη γαλερα, το καρβελι ψωμι και το να αφησεις τον ανιατο να πεθανει, δεν περιμενω και κατι παραπανω...

nass έγραψε:Ρε συ kacey από εκεί που λες κάποια λογικά πράγματα, όπως ότι το να δίνεις αποζημίωση απόλυσης μισθούς 24 μηνών είναι υπερβολικό, το τραβάς και το ξεχειλώνεις προς το "καμία αποζημίωση", που είναι ακόμα χειρότερο λάθος.

Νομιζω εχω γραψει αρκετες φορες πιο πανω (και μαλιστα απο το πρωτο ποστ επι του θεματος, δεν το εμφανισα μετα τις απαντησεις σας) οτι δεχομαι να μιλαμε για μια ΜΙΚΡΗ αποζημιωση, ΜΑΖΙ με προειδοποιηση (με οτι μπορει αυτο να προκαλεσει) ΑΚΡΙΒΩΣ για να μη μεινει ξεκρεμαστος ο εργαζομενος ΞΑΦΝΙΚΑ. Αλλα οι απαντησεις που παιρνω εδω μεσα εχουν τοση σχεση με αυτο οση εχει ο Καμμενος με το Τσιπρα...

Και δεν λαμβάνεις υπόψη σου, ότι, όπως σε όλες τις συναλλαγές, ο έχων το χρήμα (στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης) έχει και το πλεονέκτημα και αυτό είναι που πάει να διορθώσει (μερικές φορές υπερβολικά ίσως) η εργατική νομοθεσία. Εξαιρέσεις δεν αλλάζουν τον παραπάνω κανόνα.

Δεν σου μιλαω για τον ιδιοκτητη του Zara ή του MediaMarkt μαστορα μου, που μαλιστα μου λες οτι αυτα που λεω εγω ειναι η εξαιρεση. Σαν καποιο πιο πανω που εκανε και απο μονος του την αναφορα σε μικρομεσαιους εργοδοτες (ως επιχειρημα εναντιον αυτων που λεω). Για πες μου ρε μαστορα σε τι θεση ισχυος ειναι ο εργοδοτης που καλειται να δωσει τα μισα του κερδη της ΧΡΟΝΙΑΣ ως αποζημιωση...Ή να δωσει τα μισα απο αυτα αλλα με 6 μηνες προειδοποιηση (με το νεο νομο, γιατι με το παλιο αστα γαμα τα...)

Για το άλλο που ρώτησες για την αποζημίωση στις Αγγλοσαξωνικής λογικής χώρες, η απάντηση είναι "όχι ένας μόνο μισθός" αλλά ένας μικρότερος αριθμός μισθών από έναν έως έξι ίσως ? (δεν ξέρω για όλες τις περιπτώσεις πχ. στο Ντουμπάι είναι 3 μισθοί για 3+ χρόνια αν θυμάμαι καλά) συν φυσικά το notice period. Και πάλι επισημαίνω ότι το σύστημα του notice period θεωρητικά επιτρέπει στον εργαζόμενο να κωλοβαράει κατά τη διάρκεια του notice period αλλά στο τέλος της ημέρας είναι πιο ευνοϊκό για τον εργοδότη παρά για τον εργαζόμενο.

Ως συνηθως η απαντηση ειναι καπου στη μεση. Το θεμα ειναι οτι εγω πιανω τη μεση και απο τις δυο πλευρες, ενω εσεις μου λετε για τον σωματεμπορα που εχει τους εργαζομενους δεμενους με αλυσιδα στο ποδι και τους αμοιβει με καροτα...
Άβαταρ μέλους
By nass
kacey έγραψε:Δεν σου μιλαω για τον ιδιοκτητη του Zara ή του MediaMarkt μαστορα μου, που μαλιστα μου λες οτι αυτα που λεω εγω ειναι η εξαιρεση. Σαν καποιο πιο πανω που εκανε και απο μονος του την αναφορα σε μικρομεσαιους εργοδοτες (ως επιχειρημα εναντιον αυτων που λεω). Για πες μου ρε μαστορα σε τι θεση ισχυος ειναι ο εργοδοτης που καλειται να δωσει τα μισα του κερδη της ΧΡΟΝΙΑΣ ως αποζημιωση...Ή να δωσει τα μισα απο αυτα αλλα με 6 μηνες προειδοποιηση (με το νεο νομο, γιατι με το παλιο αστα γαμα τα...)

Εχω κάνει και γω ιδιοκτήτης ΜΜΕ και θα μου επιτρέψεις να επιμείνω στην άποψή μου: το πλεονέκτημα το έχει ο έχω το χρήμα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η εργατική νομοθεσία (με υπερβολικό κάποιες φορές τρόπο, συμφωνώ, αλλά χωρίς να αλλάζει το βασικό πλαίσιο) είναι να το εξισορροπήσει αυτό.

Και πάντως η εντύπωσή μου από τα λεγόμενά σου είναι ότι το τραβάς προς την άλλη κατεύθυνση.
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#68086 Πού μωρέ? Ποιος έδωσε αποζημίωση 24 μήνες?
Ξαναλέω άμα το πρόβλημά σου σαν επιχειρηματίας είναι η αποζημίωση που δίνεις άμα απολύεις κάποιον, κάτι δεν κάνεις καλά.
Κατ'αρχήν γιατί να τον απολύσεις.
1η περίπτωση γιατί είναι μ@λ@κ@ς και δε σου κάνει τη δουλιά σου.
Στην περίπτωση αυτή έχεις ένα χρόνο να τον δοκιμάσεις και να τον διώξεις χωρίς αποζημίωση άμα δε σου κάνει. 'Αμα μέσα σε ένα χρόνο δεν έχεις καταφέρει να κρίνεις άμα δε σου κάνει τότε μάλλον εσύ είσαι ο μ@λ@κ@ς.
2η περίπτωση γιατί δεν πάνε καλά οι δουλιές και θες να κάνεις μείωση προσωπικού:
Η αποζημίωση είναι δύο μηνών μισθούς για υπάλληλο που απασχολείς από ένα μέχρι τέσσερα χρόνια και που αφού έχεις προαποφασίσει ότι πρέπει κάποια στιγμή να τον διώξεις άμα τον ειδοποιήσεις δύο μήνες πριν η αποζημίωση είναι η μισή. Κόστος δηλαδή πολύ μικρό σε σχέση με άλλα πολύ πιο νταβατζιλίδικα (πχ τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου) που σε απασχολούνε όταν οι δουλιές πάνε κατά διαόλου.
Αυτά εννοείται για κάποιον που έχει μια σοβαρή επιχείρηση, που έχει στοιχειώδης γνώσεις και χαρακτήρα να την διαχειριστεί και να την τρέξει.
Τώρα άμα έχεις μπουρδέλο, είσαι της αρπαχτής και αεριτζής, νομίζεις ότι επειδή είσαι αφεντικό έχεις πιάσει τον παπά από τα αρχίδια και κάνεις ό,τι γουστάρεις, μπαίνεις το πρωί μέσα και επειδή έχασε ο Ολυμπιακός απολύεις τρεις για πλάκα, φυσιολογικό είναι να θες να μη δίνεις αποζημιώσεις και να το θεωρείς καταστροφικό για την επιχείρησή σου...΄(προφανώς και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα σε κανέναν)
Άβαταρ μέλους
By nass
junior gt έγραψε:Πού μωρέ? Ποιος έδωσε αποζημίωση 24 μήνες?

http://www.oase.gr/asfalistikon/apozhmioseis.htm

(νέος νόμος, αν θυμάμαι καλά παλιότερα ήταν αυξημένα τα ποσά)
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#68094 είναι παλιός αυτός ο νόμος σύντροφε. Έχουν αλλάξει τα κόζια. Όταν έχω χρόνο θα τον βρω..
edit: με ένα γρήγορο ψάξιμο:
http://www.tax-profit.gr/forologika-pop ... CF%82.html
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#68103 Kacey πριν καποια χρονια δεχτηκα μια προταση για δουλεια. Ηταν από ένα τεχνικο γραφειο. Όταν εγινε η προταση μου παρουσιαστηκε το επιχειρηματικο πλανο της εταιρειας και το πως θα ενταχθω στην εταιρεια και ποια θα είναι η θεση μου μετα από χρονια και όλα τα σχετικα.

Εκ του αποτελέσματος καταλαβα ότι με πηραν για να βγει ένα συγκεκριμενο δυσκολο προτζεκτ που ηθελαν εξτρα ατομα και η καθημερινη πραγματικοτητα δεν ειχε καμια σχεση με το πλανο που μου ειχαν παρουσιασει.

Οντας με μπλοκακι εγω μια μερα μου (οταν αυτο το προτζεκτ τελειωσε) μου ειπαν, μεγαλε παρε και αυτά τα λεφτα και θα δουλεψεις άλλες 15 μερες και παρε πουλους.

Εσυ θα πεις ότι το αφεντικο σε πληρωσε οσο δουλευες και ξηγηθηκε σπαθι.

Εγω θα σου πω ότι με κοροιδεψε, εκανε την δουλιτσα του και εγω εχασα 2 χρονια από την καριερα μου και στο τελος πηρα πουλους με συνοπτικες διαδικασιες.