Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
ByDeleted User 2
sargus έγραψε:
Storm έγραψε:Κωπηλατική φίλε είναι για γερά κορμιά

Στα άλλα που λες μαζί σου. Αλλά αυτό είναι λάθος. Είναι η μόνη άσκηση που την κάνουν και 90χρονοι. Επίσης είναι από τις προτεινόμενες ασκήσεις για αποκατάσταση/επαναφορά από πάσης φύσεως τραυματισμούς ακριβώς γιατί είναι ήπια και δε στρεσσάρει αρθώσεις, συνδέσμους κτλ.
Μπορείς φυσικά να την κάνεις σε μεγάλη ένταση οπότε θα είναι πιο απαιτητική αλλά αυτό εξαρτάται από τον καθένα.

Έχω να κάνω κωπηλατική από το 2005. Εμένα μου είχε προκαλέσει προβλήματα. Στο γυμναστήριο που πάω έχει τρεις κωπηλατικές (με τροχό). Πολύ αραιά και που, κάποιος κάνει. Διαρκώς είναι άδειες.

Εγώ είμαι του διαδρόμου (ηλεκτρικού). Τρέξιμο σε ηλεκτρικό διάδρομο. Και πάλι όμως υπό προϋποθέσεις, γιατί όλοι οι ηλεκτρικοί διάδρομοι δεν είναι ίδιοι.

Το ιδανικό θα ήταν τρέξιμο κάπου ερημικά χωρίς σκυλιά και ακίνδυνα και να είναι δίπλα στο σπίτι που μένεις ώστε άμεσα να βγαίνεις για τρέξιμο...
Άβαταρ μέλους
ByDeleted User 2
#688249 Αν δεν συντηρούνται σωστά οι διάδρομοι τότε προφανώς δεν κάνουν για τρέξιμο. Για παράδειγμα μπορεί να κλοτσάει ο ιμάντας ή να έχει "φαγωθεί" ή να έχει πρόβλημα λειτουργίας π.χ. να κολλάει και ξαφνικά να σταματάει.

Και φυσικά οι διάδρομοι διαφέρουν μεταξύ τους. Για παράδειγμα μπορεί ένας διάδρομος να μην είναι ιδιαίτερα σύγχρονος αλλά να έχει πολύ καλή κύλιση ιμάντα και αντικραδασμικό δάπεδο. Οπότε το τρέξιμο θα είναι "φιλικό" προς τα πόδια (γόνατα κυρίως).

Στο γυμναστήριο που πάω έχει 15 διαδρόμους. Από τους 15 οι 10 είναι καινούριοι, σύγχρονοι, τεράστιοι. Και όμως οι παλιοί διάδρομοι είναι ποιο καλοί για τρέξιμο. Οι καινούριοι είναι απίστευτα κουραστικοί γιατί πάσχουν σε πολλά σημεία (κραδασμοί, τραντάγματα, συντονίζονται και κουνιούνται, πολύ σκληροί ιμάντες, δύσκολη διαχείριση με ευαίσθητα κουμπιά αφής και οθόνη αφής). Φυσικά επίτηδες έβαλαν αυτούς τους διαδρόμους.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted User 2
#688266 Μα για να μην πλακώνονται στο τρέξιμο όσοι θα ήθελαν να τρέξουν. Είναι ένας τρόπος για να μην καταπονούνται πολύ οι διάδρομοι και απευθύνονται κυρίως σε όσους θα ήθελαν να κάνουν απλό περπάτημα σε χαμηλή φυσικά ταχύτητα δηλ. μέχρι το πολύ 5χλμ/ώρα.

Μία φορά τόλμησα να τρέξω και αμέσως έβγαλα πόνο στο μηνίσκο. Δυσάρεστη εμπειρία.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#688283 Δεν ξέρω αν το κάνουν επί τούτου, το πιο πιθανό είναι να πήραν απλά φτηνιάρικο εξοπλισμό...
Άβαταρ μέλους
ByDeleted User 2
#688357 χε!χε! Επειδή ήμουν περίεργος το έψαξα.
4500euro ο κάθε διάδρομος. Αλλά ήταν στοκαρισμένοι (μοντέλο προηγούμενο ετών) από τον εισαγωγέα που έψαχνε να τους σπρώξει.

Και σε μία κουβέντα που έκανα με τον ιδιοκτήτη μου άφησε ένα υπονοούμενο ότι δεν τους αγόρασε. Τους νοίκιασε για κάποιο διάστημα; Leasing με κάποιο συμβόλαιο υποστήριξης; Μάλλον κάτι τέτοιο.

Δεν προμηθεύτηκε μόνο τους διαδρόμους. Άλλαξε και όλα τα όργανα, μέχρι και τα βαράκια κλπ...

Πάντως σε καλό του βγήκε γιατί έφερε πολλούς νέους πελάτες (κυρίως μεγάλης ηλικίας) που δεν είναι "τρελαμένοι" με την γυμναστική. Οπότε το γυμναστήριο έγινε ποιο πολύ χώρος για κουβεντούλα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#688387 Η κωπηλασία είναι όντως πολύ καλή εκγυμναση για όλο το σώμα. Αλλά γίνεται καταπόνηση αν δεν το κάνεις σωστά. Θυμάμαι κάποτε είχαμε ένα φτηνιάρικο, το έβαζες όρθιο και έπιανε λιγότερο χώρο από οποιοδήποτε ποδηλατικό.
Το ελλειπτικό επίσης είναι καλό για όλο το σώμα με λιγότερη καταπόνηση.

Το ποδηλατικό είναι άλλη ιστορία. Καλό για καρδιαναπνευστική άσκηση αλλά δεν σου κάνει σώμα. Αλλά αν είναι να πας για ακριβό ποδηλατικό πρέπει κάποιος να σκεφτεί επιπλέον συνδέσεις και διαδραστικότητα. Ναι ωραία αυτά με τις οθόνες και διαδρομές κλπ αλλά για μένα είναι σημαντικό να μπορέσω να συνδέσω το ποδήλατο ή διάδρομο με το τηλέφωνό μου ή έστω να σώσω και να στείλω αρχείο με την άσκηση ώστε να καταλήξει σε εφαρμογή που καταγράφω τις ασκήσεις μου.
Αν έχετε ήδη ποδήλατο ίσως αξίζει ένα turbo trainer. Μια βάση στην οποία προσαρμόζεται το ποδήλατο και προσφέρει αντίσταση. Την οποία είτε την ελέγχεις με χειριστήριο είτε αν έχεις να κάνεις με smart turbo trainer ελέγχεται από εφαρμογή. Έτσι στην οθόνη (H/Y, tablet, κινητό) βλέπεις διαδρομή είτε τεχνητή είτε πραγματική βιντεοσκοπημένη με επιπλέον στοιχεία της ταχύτητας, ισχύ που παράγεις, cadence, σφυγμούς και άλλα. Η πιο γνωστή είναι η zwift αλλά πλέον υπάρχουν πολλές (νομίζω όλες ή σχεδόν όλες με συνδρομή). Αλλά πλέον η εμπειρία είναι και πολύ πιο ρεαλιστική αλλά και πιο arcade αν θέλετε. Μπορείς να συναντάς φίλους ή πρωταθλητές, να ακολουθήσεις δομημένη προπόνηση και να κάνεις αγώνες.
Το zwift υποστηρίζει και διάδρομο/τρέξιμο αλλά είναι πιο εστιασμένο στο ποδήλατο.

Από διαδρόμους υπάρχουν και οι παθητικοί (το λέω έτσι με την έννοια ότι δεν έχουν μπρίζα ή μοτέρ) και χρησιμοποιείς το ίδιο σου το βάρος για να τους κυλίσεις. Μερικοί τους βρίσκουν πιο φυσικούς στη λειτουργία τους.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted User 2
#688396 Θα ήθελα να είχα ένα ξεχωριστό χώρο/δωμάτιο που να μπορούσα να φτιάξω ένα μικρό γυμναστήριο. Αν υπήρχε αυτός ο χώρος θα μπορούσα να πάρω και κωπηλατικό ή ένα ελλειπτικό. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αυτός ο χώρος. Μία λύση είναι να "κόψω" στη μέση το τεράστιο σαλόνι (που μου είναι άχρηστο) και να δημιουργήσω χώρο.
Αλλά πρώτα θα πρέπει να ξεφορτωθώ έναν τεράστιο γωνιακό καναπέ και ένα τραπεζάκι σαλονιού που ποτέ κανείς δεν έχει κάτσει σε αυτά. Έτσι μου έρχεται όπως είναι να πάω να τα πετάξω στα σκουπίδια... :lol:
Άβαταρ μέλους
By sargus
#688397 Εγώ πήρα μια κωπηλατική νερού φέτος μες την καραντίνα και είμαι ενθουσιασμένος! Μου φαίνεται η καλύτερη γυμναστική που έχω κάνει. Το ξέρω βέβαια ότι αυτά είναι υποκειμενικά και άλλα ταιριάζουν στον ένα και άλλα στον άλλο. Ένα μεγάλο καλό που έχει είναι ότι σε γυμνάζει πολύ χωρίς να σε καταπονεί. Μόνο στο κολύμπι έχω νιώσει κάτι αντίστοιχο όπου οι κινήσεις σου "ρέουν" χωρίς να είναι βίαιες και να σε τραντάζουν. Ένα άλλο καλό που έχουν οι κωπηλατικές νερού είναι ότι είναι πολύ ήσυχες και έχουν και αυτόν τον ήρεμο ήχο/παφλασμό της κόνησης του νερού που είναι αρκετά γαλήνιος. Είναι σα ψυχοθεραπεία η συγκεκριμένη άσκηση.
Πάντως επειδή έχω ψιλομανία με τα όργανα γυμναστικής και κατά καιρούς έχω αγοράσει διάφορα, η κωπηλατική έχει βγάλει τα λεφτά της περισσότερο από κάθε άλλο (βασικά την έχω χρησιμοποιήσει ήδη περισσότερο από όλα τα άλλα μαζί) που συνήθως γρήγορα κατέληγε ακριβή κρεμάστρα ρούχων.
Επίσης, και η δική μου στέκεται όρθια οπότε σου γλυτώνει πολύ χώρο κατά την αποθήκευση.
Άβαταρ μέλους
By pro
Storm έγραψε:
Στο γυμναστήριο που πάω έχει τρεις κωπηλατικές (με τροχό). Πολύ αραιά και που, κάποιος κάνει.

Καλά, αυτό μπορεί και να είναι επιχείρημα υπέρ της κωπηλατικής. Deadlifts πχ δεν κάνει σχεδόν κανείς γιατί "κάνει ζημιά στη μέση". Τρία πουλάκια κάθονται δλδ.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted User 2
sargus έγραψε:Εγώ πήρα μια κωπηλατική νερού φέτος μες την καραντίνα και είμαι ενθουσιασμένος! Μου φαίνεται η καλύτερη γυμναστική που έχω κάνει. Το ξέρω βέβαια ότι αυτά είναι υποκειμενικά και άλλα ταιριάζουν στον ένα και άλλα στον άλλο. Ένα μεγάλο καλό που έχει είναι ότι σε γυμνάζει πολύ χωρίς να σε καταπονεί. Μόνο στο κολύμπι έχω νιώσει κάτι αντίστοιχο όπου οι κινήσεις σου "ρέουν" χωρίς να είναι βίαιες και να σε τραντάζουν. Ένα άλλο καλό που έχουν οι κωπηλατικές νερού είναι ότι είναι πολύ ήσυχες και έχουν και αυτόν τον ήρεμο ήχο/παφλασμό της κόνησης του νερού που είναι αρκετά γαλήνιος. Είναι σα ψυχοθεραπεία η συγκεκριμένη άσκηση.
Πάντως επειδή έχω ψιλομανία με τα όργανα γυμναστικής και κατά καιρούς έχω αγοράσει διάφορα, η κωπηλατική έχει βγάλει τα λεφτά της περισσότερο από κάθε άλλο (βασικά την έχω χρησιμοποιήσει ήδη περισσότερο από όλα τα άλλα μαζί) που συνήθως γρήγορα κατέληγε ακριβή κρεμάστρα ρούχων.
Επίσης, και η δική μου στέκεται όρθια οπότε σου γλυτώνει πολύ χώρο κατά την αποθήκευση.

Σου είναι εύκολο να μου πεις ποια κωπηλατική πήρες; Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τις κωπηλατικές του εμπορίου.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#688404 Τι είναι το καλύτερο και πιο εύκολο που μπορεί να κάνει κάποιος που περνάει ατελείωτες ώρες σε μια καρέκλα; Περπάτημα; Κι αν ναι, για πόση ώρα;
Άβαταρ μέλους
ByDeleted User 2
sargus έγραψε:Ναι αμέ, είναι η παρακάτω:
https://www.kinissis.eu/organa-gymnasti ... rQQAvD_BwE

Ω ρε φίλε! αυτό είναι θωρηκτό!!!!

Κάτι τέτοιο θα αγόραζα στάνταρ αν είχα ένα υπόγειο (με φυσικό φωτισμό και καλό εξαερισμό) που να το είχα για γυμναστήριο.
Μέσα στο σπίτι πρακτικά είναι αδύνατο να βάλω ένα τέτοιο μηχάνημα. :(

Ένα στατικό ποδήλατο και αυτό αν και εφόσον...