Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#414139 Ανατασσω: Ξαναβαζω κατι στη (σωστη) θεση του. (Οπως ηταν πριν)
Προφανως δεν κολλησε σωστα. :(
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#414141 @ KiloMeater, περαστικά στον μικρό.
Καλά, τόσες ακτίνες έβγαλαν δεν είδαν το λάθος κόλλημα;

Από το Redmi Note 4
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#414149 Κοιτα Στην τελευταία αλλαγή στην Βιέννη πριν καμία δεκαριά ημέρες ο γιατρός ήταν λίγο προβληματισμένος, του έβαλε νέο γύψο αρκετά σφικτό , περισσότερο από τους προηγούμενους, και μας είπε να το δούμε στο επόμενο.Αλλά ήταν αισιόδοξος.
Άβαταρ μέλους
By italakias
#414160 Επειδη εχω κανει και εγχειριση απο σπασιμο.
Εαν με την αναταση δεν πιασει σωστα,παει για χειρουργιο μετα.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
italakias έγραψε:Επειδη εχω κανει και εγχειριση απο σπασιμο.
Εαν με την αναταση δεν πιασει σωστα,παει για χειρουργιο μετα.

:-(
Μακριά από μας
Άβαταρ μέλους
By italakias
#414168 Συμφωνω αλλα το παν ειναι να κολησει σωστα μην εχει μετα προβληματα.
Ευχομαι να πανε ολα καλα.
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#414182 Περαστικά!
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
KiloMeater έγραψε:
Αντιθέτως το χεράκι θέλει ανάταξη και πάμε πάλι απο την αρχή. Έκλεισα σε ενα μεγάλο ιδιωτικό που βρήκα τέλος εβδομάδας θα πάμε να το φτιάξουνε .πιθανως ανάταξη με μέθη η πιό απλά με έλξη (ελπίζω να μην πονάει αυτοοοοοοο) :s_sad

κοίτα, έχοντας μια πλούσια εμπειρία από σπασίματα σε διάφορα μέρη του σώματος μπορώ να σου πω ότι το "ξανασπάσιμο" γιατί κάτι δεν κόλλαγε σωστά είναι ο χειρότερος πόνος που έχω βιώσει στη ζωή μου παρά την αναισθησία που έπαιξε εκείνη την ώρα

και μιλάμε για μετακάρπιο (από γροθιά μετά το μικρό δάχτυλο) που είναι μικρό σχετικά κοκαλάκι και δεν πόνεσε και τόσο πολύ όταν το έσπασα αρχικά

περιμένω να πονέσει, αλλά θα είναι κάτι που θα κρατήσει λίγο

δεν ξέρω πώς σε ναρκώνει η μέθη δεν έχω κάνει ποτέ (σε μένα έκαναν ένεση ξυλοκαϊνης) αλλά αν εκείνη την ώρα είναι κοτόπουλο και δεν πονέσει, μόλις συνέλθει δε θα τον ενοχλεί τόσο. την ώρα που το ξανασπάνε είναι ο φρικτός πόνος (επίσης μετά από ένα μήνα περίπου κι εμένα)

μου είπαν όμως ότι αν δε κόλλαγε ξανά καλά θα έπρεπε να παίξει χειρουργείο, ευτυχώς κόλλησε και ας έμεινε σαν "Γ", δεν μπορούσε να γίνει πιο ίσιο χωρίς επέμβαση

πάντως είναι πολύ μικρούλης δε θα ΄χει θέμα, εδώ στα 30+ δεν σου αφήνουν κουσούρια

το πιο πιθανό πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις να ξέρεις είναι ότι ο πρώτος γιατρός ήταν |λογοκρισία|.
αν σου φτιάξουν σωστό γύψο/νάρθηκα και να κοπανήσεις πουθενά γερά δεν παθαίνει τίποτα και να σε τρώει ο κώλος σου και να το κινείς δεν γίνεται τίποτα απολύτως, δεν πάει πουθενά το κόκαλο

αν είχε φτιάξει καμιά βλακεία (γιατί έτσι την έπαθα εγώ και ευτυχώς η 2η γιατρίνα ήταν φοβερή και μου έκανε υπερκατασκευή) το κόκαλο δε δένει σωστά
Άβαταρ μέλους
By markvag
#414209 Ωχ... καλό κουράγιο στον μικρό και περαστικά... Τα διάβασα και πόνεσα... :help:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#414502 Σε παιδάκι αν έχεις περάσει τις 3 εβδομάδες έχει βασικά κολλήσει και είναι αρκετά δύσκολο να το ξανασπάσεις. Περίεργο μου φαίνεται να μην το πρόσεξαν. Γενικά όμως σε παιδάκια μπορείς να επιτρέψεις αρκετά σημαντικές γωνιώσεις που δεν θα δεχόσουνα σε ενήλικο γιατί με την ανάπτυξη μπορούν και τις διορθώνουν.
Την τοπική αναισθησία με ένεση στο κάταγμα μπορείς να την κάνεις τις πρώτες 24 ώρες μετά κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και τον ασθενή, δεν πολυπιάνει.
Η μέθη είναι έννοια με μεγάλο εύρος, μπορεί να είναι απλή ζαλάδα μέχρι πλήρης ύπνος και χωρίς καμία ανάμνηση του γεγονότος. Ο πόνος μετά τον χειρισμό και αφού έχει μπει στο γύψο δεν είναι σημαντικός. Αν έχει γίνει εγχείρηση τότε ναι πονάει για 24-48 ώρες.
Ίσως αν είναι να φάει αναισθησία μήπως να του καρφώσουν 1-2 σύρματα να κρατάνε τα πράματα στη θέση τους; Αυτά περισσεύουν έξω από το δέρμα και τα βγάζεις εύκολα τραβώντας με πένσα, χωρίς αναισθησία όταν βγει ο γύψος μετά από 3-4 βδομάδες.
Αν είναι να ταξιδέψει με αεροπλάνο με γύψο πρέπει αυτός να έχει κοπεί έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης (όλα πρήζονται στο υψόμετρο) να μπορεί να βγεί.

Κάθε βαρβάτο διάστρεμμα καλό είναι να το δει γιατρός και επί της παραμικρής ευαισθησίας στο πάτημα στο κόκαλο να γίνεται ακτινογραφία.
Το μπλάβιασμα δεν σημαίνει τίποτα, μια χαρά ματώνει ο σύνδεσμος και χωρίς σπάσιμο και κάνει κάτι μελανιές να. Και μια χαρά σπάει χωρίς μελανιά.
Ο πάγος βοηθάει τις πρώτες μέρες. Αλλά θέλει να το κρατάς ψηλά για καιρό. Και να το κουνάς αργά πάνω κάτω (χωρίς να πονάς) που βοηθάει και στο πρήξιμο αλλά και στην κυκλοφορία άρα επούλωση. Το κάπνισμα ξεσκίζει την αιμάτωση ειδικά στα πόδια και καθυστερεί την επούλωση.
Η ακινητοποίηση στα διαστρέμματα έχει καταργηθεί, θέλεις ελεγχόμενη κίνηση. Τα πιο βολικά είναι κάτι κηδεμόνες ποδοκνημικής (τύπου aircast), φοριούνται με κανονικά παπούτσια και επιτρέπουν την πάνω κάτω κίνηση και το περπάτημα αλλά προστατεύουν από το γύρισμα.
Το φάσκιωμα (μερική ακινητοποίηση) καλό είναι να γίνεται από κάποιον που ξέρει, δε θέλεις να κάνει ζάρες γιατί εμποδίζει το ξεπρήξιμο. Και οι κοινοί ελαστικοί επίδεσμοι είναι μίας μόνο χρήσης.
Ο χρόνος που χρειάζεται προστασία εξαρτάται από την βαρύτητα του διαστρέμματος, εως και 4 εβδομάδες για κάτι γερό.
Καλό είναι κάποιος να κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης των περονιαίων ώστε να κρατήσουν καλύτερα το πόδι όταν πάει να γυρίσει. Ειδικά για αυτούς που το έχουν γυρίσει πάνω από 2-3 φορές οπότε πρακτικά ο σύνδεσμος έχει σχεδόν διαλυθεί.

Περαστικά σε όλους.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#414523 αυτό που λέει πάντως ο πιπίνος πιο πίσω ότι αν αρχίζεις και παθαίνεις διαστρέμματα μετά μπορεί να σου γυρνάει για πλάκα νομίζω ότι ισχύει, αλλά το πιο σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να προσέχεις πώς περπατάς ή τρέχεις για τη συνέχεια και πολλές φορές βέβαια φταίνε και τα παπούτσια ειδικά αν τα έχεις χαλαρά δεμένα, το τελευταίο άσχημο μου το έπαθα με αρβύλα επειδή δεν την είχα τσίτα δεμένη και προχωρούσα σε κατσικόδρομους αλλά έχω να πάθω από τότε

αν πάθεις πολλά διαστρέμματα πάντως τα κοκαλάκια φεύγουν από τη θέση τους, ή τουλάχιστον έτσι μου είχε πει ένας ορθοπεδικός για το δεξί δικό μου πόδι όταν είχα κάνει μια ακτινογραφία για άλλο θέμα (συγκεκριμένα μου είπε "καλά ρε φίλε τι γίνεται εδώ; δεν είναι τίποτα στη θέση του") , αλλά επειδή τα πάθαινα από το δημοτικό δε μου φαίνεται κάτι παράξενο ούτε νιώθω να με επηρεάζει, βέβαια το δεξί μου πέλμα ίσως "κοιτάει" λίγο στραβά σε σχέση με το αριστερό αλλά πέρα από αυτό δεν έχω λοιπούς πόνους

το πρήξιμο πάντως είναι μαγικό το πώς φεύγει αν έχεις ψηλά το πόδι, αυτό δεν το ήξερα μέχρι πρόσφατα που μπήκα νοσοκομείο και μου είχαν βάλει υποχρεωτικά στο κρεβάτι αυτή τη "ράμπα" να μου το κρατάει ψηλά (και είχα θέμα γιατί στον ύπνο μου θέλω να στριφογυρίζω και το έκανα με το πόδι ψηλά ήταν κάπως παράξενη περίπτωση :lol: ) αλλά μέσα σε ένα 24ωρο -ισως και λιγότερο- το πρήξιμο είχε σχεδόν εξαφανιστεί . τελείως βέβαια έφυγε μετά από 3-4 μήνες και μου είχαν πει ότι θα αργήσει να φύγει τελείως αλλά μιλάω για το πρήξιμο που έχεις διπλάσιο πόδι

ο πάγος νομίζω είναι προληπτικός τον βάζεις εκείνη τη στιγμή, αλλά αν το πρήξιμο είναι γερό δε θα το σταματήσει ο πάγος

για πιο μικρές μελανιές και πρηξίματα κάνει δουλειά

το πρήξιμο χαμηλά στο πέλμα (δεν ξέρω για αστράγαλο ή πιο ψηλά) πάντως είναι κάτι που ανησυχεί τους γιατρούς γιατί λένε ότι επειδή εκεί κάτω είναι πολλά πράγματα συμπιεσμένα (νεύρα, φλέβες κτλ) και ένα γερό πρήξιμο μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά για αυτό και με κράτησαν μέσα να το παρακολουθούν.
επίσης μια άλλη πληροφορία που έμαθα είναι ότι χαμηλά στο πόδι τα κατάγματα θεραπεύονται πιο γρήγορα από άλλα, χωρίς όμως να μου είπαν το γιατί, είπαν απλά ότι είναι η περιοχή με τη πιο γρήγορη επούλωση.

στη προκειμένη περίπτωση όμως ήμουν φοβερά τυχερός που έπεσα σε ειδικό "ράμπο" που ήταν εκείνη τη στιγμή στην εφημερία που μου έκανε την ανάταξη και μου έφτιαξε το νάρθηκα γιατί και καλά μου κόλλησαν, αλλά γλίτωσα και την επέμβαση μιας και το ένα από τα τρία κόκαλα ήταν οριακά χειρουργήσιμο (αυτό για κάποιο λόγο μου το είπαν όταν μου έβγαλαν το νάρθηκα πιο πριν ήμουν πακεταρισμένος για χειρουργείο χωρίς άλλες εξηγήσεις). ο τύπος κοιτούσε την ακτινογραφία και είχε πάρει τη πατούσα μου στο στέρνο του και τραβούσε προς τα πάνω, με 4-5 προσπάθειες και τον ανάλογο από μέρους μου πόνο τα κατάφερε :iconcool: αλλά και ο νάρθηκας που μου έφτιαξε ήταν σωστός
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#414551 Τη βγάλαμε καθαρή... είδανε οι γιατροί το χερι, εχει κάποια γωνιωση αλλά με βάση την ηλικία του κρίθηκε σωστό να μην το πειράξουμε , θα φτιάξει με τον καιρό. Αν ηταν πχ 14 χρόνων θα είχαμε πιο παρεμβατική προσέγγιση