Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By harpymonk
sknipper έγραψε:Πες μου αν τα έχω καταλάβει καλά.
Στο διάγραμμα αυτό του elevate, δεξιά εκεί που λέει freshness-neutral-optimal-overload αναφέρεται στο form έτσι δεν είναι;

Ναι.
sknipper έγραψε:Και θέλουμε να είναι στο optimal για καλύτερη δυνατότητα βελτίωσης. Τότε δεν είμαστε πολύ κουρασμένοι και η άσκηση θα μετρήσει περισσότερο.

Οχι. Οταν εισαι στο optimal εισαι στην καλυτερη φορμα σου για την επομενη ασηκση υψηλης εντασης.

sknipper έγραψε:Αλλά για καλή επίδοση θέλουμε η form (πως πάμε αυτή τη στιγμή, αν είμαστε σε φόρμα) να είναι ψηλά και ταυτόχρονα και ψηλά το fitness (που είναι μια πιο γενική κατάσταση-ικανότητα του συστήματος).

Ναι.

sknipper έγραψε:
Resting heart rate κι εγώ κάπου στο 48 είμαι. Αλλά fitness τώρα που είδα το δικό σου..... :(

Ειναι επειδή εγω δεν κανω 10 λεπτα περίπατο τη μερα :lol:
Για συγκριση το σημερινο μετα απο 2 ωρες στο Zwift/Neo (εξω χαλια καιρος, βροχη και κρυο):
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By dekouk
#666352 Για πείτε οι γνώστες δυο λόγια για VO2 max...
Κυρίως για την εγκυρότητα από ανάλογα ρολόγια. Βλέπω μια τιμή 45-46,σε honor magic 2.Απλα την συγκρίνω στη διάρκεια του χρόνου σαν μπουσουλα για εμένα. , K μέχρι εκεί...
Εσείς οι νέοι κ. Fit τι τιμές έχετε?

< Note >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
harpymonk έγραψε:
sknipper έγραψε:Πες μου αν τα έχω καταλάβει καλά.
...
Και θέλουμε να είναι στο optimal για καλύτερη δυνατότητα βελτίωσης. Τότε δεν είμαστε πολύ κουρασμένοι και η άσκηση θα μετρήσει περισσότερο.

Οχι. Οταν εισαι στο optimal εισαι στην καλυτερη φορμα σου για την επομενη ασηκση υψηλης εντασης.
Αυτό εννοώ κι εγώ. Οπότε καλά τα έχω καταλάβει.
Φαντάζομαι κοιτάζω το που είμαι την προηγούμενη μέρα για να υποθέσω τι ψάρια θα πιάσω;

Κοιτώντας που ήμουν την προηγούμενη μέρα (5/9/20) μιας καλής και απρόσμενης απόδοσης βλέπω fitness στα καλά (όχι στα καλύτερα), fatigue λίγο πιο χαμηλά από το fitness και form στο 0.
Σήμερα μου δίνει fitness λίγο χειρότερο από τότε αλλά fatigue σαφώς χαμηλά (χαλαρώσαμε πολύ τις τελευταίες μέρες) και form καλύτερη από τότε. Οπότε περιμένω αξιοπρεπείς επιδόσεις και ελπίζω σε μερικά PB (personal best).

harpymonk έγραψε:Ειναι επειδή εγω δεν κανω 10 λεπτα περίπατο τη μερα :lol:
Για συγκριση το σημερινο μετα απο 2 ωρες στο Zwift/Neo (εξω χαλια καιρος, βροχη και κρυο):
Εικόνα
E, ναι, εσύ είσαι αθλητής εγώ είμαι χομπίστας της πλάκας, δεν τολμώ να κάνω οιαδήποτε σύγκριση.

Σχετικά με το VO2max δεν ξέρω πόσο μπορώ να εμπιστευτώ τις τιμές του ρολογιού και πως αυτές συγκρίνονται με άλλες μετρήσεις. Υποθέτω ότι μπορώ να συγκρίνω με κάποιον που έχει ρολόι ίδιας μάρκας και θα χρησιμοποιεί τους ίδιους αλγόριθμους. Κυρίως το θέλω για να συγκρίνομαι με τον εαυτό μου και που βρίσκομαι. Και παρηγοριέμαι ξέροντας ότι αν χάσω 15 κιλά (που θα έπρεπε, τόσα και περισσότερα, δεν είναι παράλογος αριθμός) θα είχα ένα σούπερ VO2max....
Υπάρχουν ασκήσεις για την βελτίωση αυτού αλλά το όριο είναι γενετικό, μερικοί το έχουν, άλλοι όχι όσο και να χτυπιούνται.
Άβαταρ μέλους
By harpymonk
#666442 Το προβλημα ειναι οτι δεν μπορεις να εμπιστευτεις τους χρονους που βλεπεις οταν φυσαει αερας με μεση ταχύτητα τα 26χλ/ω (και gusts δεν ξερω ποσο).
Μονο με power meter μπορεις να ξερεις.
Αν θελεις να δεις πραγματικα νουμερα πρεπει ο αερας να ειναι πολυ πιο ησυχος...
Πολλα PR εχουν διεύθυνση SSE και ο αερας φυσαει NNW :innocent:
Εικόνα

Α και δεν ειμαι αθλητης, ενας απλος ερασιτέχνης ειμαι. Να σου δειξω επιδώσεις αθλητων να τρελαθεις.

Για να βγαλεις ακρη διπλα σου εχει αυτο:
https://www.strava.com/segments/6691038

Βαλε ενα στοχο και χτυπα το συχνα, μονο ετσι θα δεις βελτιωση και επιδωσεις.
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#667197 Και επίσημα η ματαίωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών.
Κρίμα, αλλά μάλλον δεν υπήρχε και άλλος τρόπος.

Σε προσωπικό επίπεδο είχα ήδη κόψει την προετοιμασία από 15 Σεπτέμβρη, όταν όλα έδειχναν ότι θα φτάναμε στη ματαίωση. Η φόρτιση θα άρχιζε να γίνεται υπερβολική για το μεγάλο ρίσκο της μη διεξαγωγής.
Στοχεύω να διατηρήσω μια κάποια φόρμα με 10αράκια πότε-πότε (1-2 τη βδομάδα) και βλέπουμε. Πάει πολύς καιρός χωρίς αγώνες :(
Άβαταρ μέλους
By sknipper
JarnoT έγραψε:...Στοχεύω να διατηρήσω μια κάποια φόρμα με 10αράκια πότε-πότε (1-2 τη βδομάδα) και βλέπουμε. Πάει πολύς καιρός χωρίς αγώνες :(
Και επανέρχομαι. Τα τελευταία λίγα χρόνια οργανώνονται όλο και περισσότεροι αγώνες για τον πολύ κόσμο με τεράστιες συμμετοχές. Γιατί σας αρέσουν οι αγώνες, τι σας προσφέρουν; Σας φτιάχνει η πολυκοσμία, σας βοηθάει ο ανταγωνισμός, το όλο κλίμα σας βοηθάει την ψυχολογία να πάτε καλύτερα, νιώθεις μέρος της ομάδας (ψυχολογία της μάζας, είναι κι άλλοι που ιδρώνουν χωρίς λόγο και ελπίδα); Ρωτάω γιατί εγώ δεν είμαι ανταγωνιστικός τύπος (ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί πολύ πιο γρήγοροι και μερικοί πιο αργοί) δεν έχω κάτι να αποδείξω, δεν μου αρέσει η πολυκοσμία (άσχετα από COVID, δεν είναι κάτι καινούργιο) ούτε η οποιαδήποτε επίδειξη σε φίλους και γωνστούς και γενικά προτιμώ να τρέχω μόνος παρά με παρέα. Αγώνες, γιατί;
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#667320 Θα σου απαντήσω προσωπικά.

Ο αγώνας είναι το κίνητρο για την συστηματική άσκηση, είναι το τυράκι, ο στόχος. Είναι ο τρόπος να "ξεγελώ" τον τεμπέλη εαυτό μου, να του δείχνω ένα ορόσημο για να τον βάλω σε κίνηση κάμποσους μήνες. Αυτό είναι περίπου το 80%.

Λιγότερο στην εξίσωση είναι ότι στον αγώνα σχεδόν πάντα γράφω και τον καλύτερο χρόνο τη δεδομένη περίοδο (είναι η έξαψη θες, είναι το boost που παίρνω από τις μουσικές και τα χάπενινγκς και τον κόσμο; Δεν ξέρω, λειτουργεί για πολλούς ερασιτέχνες αυτό). Όπως και ότι η κούραση είναι μικρότερη. Λογικά κάτι παίζει με τις ενδορφίνες και τα παρόμοια.

Σημαντικό επίσης ότι στους αγώνες έχει τις παροχές που θέλεις, οπότε δεν χρειάζεται να φυτεύεις νερά στους θάμνους, να κουβαλάς μπάρες ή χρήματα (και να την πέφτεις ιδρωμένος στα μινιμάρκετ της εξοχής :lol: )

Τέλος, κι εγώ δεν σου κρύβω ότι όλους τους αγώνες θέλω να τους τρέχω μόνος στο πλήθος. Στις προπονήσεις νιώθω απλά να σπάζομαι, στον αγώνα νιώθω την αναμέτρηση με τον εαυτό μου. Εξαίρεση ο μαραθώνιος, όπου το χρονόμετρο δεν παίζει μεγάλο ρόλο, τον οποίο τρέχω πάντα (ως τώρα) με την ίδια running mate. Είναι κι αυτό ένας εμπλουτισμός της μεταξύ μας ισχυρής φιλίας.

Αν θα ήθελα να συνοψίσω, κυνηγώ τους αγώνες γιατί βαριέμαι α φ ά ν τ α σ τ α τις προπονήσεις :innocent:
Άβαταρ μέλους
By pro
#667332 Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα θα πω εγώ. Άντε να καταλάβεις γιατί κάποιος δίνει 20Κ για σκυλιά, 30Κ για εξοπλισμό και ξυπνάει 4 το πρωί για να κάνει 250 χλμ για να κυνηγήσει πέρδικες.
Προσωπικά αγώνα δεν έχω κάνει κανένα, κουράζομαι μόνο που βλέπω την όλη φάση. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλές απαντήσεις για την μαζική συμμετοχή - υποπτεύομαι όμως ότι σε μεγάλο βαθμό μόδα είναι θα περάσει.
Άβαταρ μέλους
By Γιώργης
JarnoT έγραψε:...

+1 σε όλα, είναι μεγαλύτερο το κίνητρο και η αδρεναλίνη στους αγώνες σε σχέση με τις προπονήσεις και η διαδρομή είναι συνήθως πιο ενδιαφέρουσα (ακόμα και μέσα στην πόλη είναι ωραία φάση να τρέχεις στη μέση της λεωφόρου και να μη σκέφτεσαι τα αυτοκίνητα). Οι προπονήσεις έχουν κάτι το βαρετό και επαναλαμβανόμενο, προσωπικά στην προπόνηση φοράω πάντα ακουστικά με μουσική για να περνάει πιο ευχάριστα, στους αγώνες ποτέ, για να μη χάνω τίποτα από τη γύρω ατμόσφαιρα.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#671904 Τους τελευταιους 2 μηνες κανω στο σπιτι ασκησεις για αποκατασταση στους μυες γυρω απ' το γονατο.
Εδω και περιπου 2-3 βδομαδες νιωθω ενα μουδιασμα στο καλάμι μπροστα, στο σημειο που εφαρμοζουν τα βαρακια για τις αρσεις που κανω. Τη συγκεκριμενη ασκηση την ξεκινησα χωρις κιλα και πλεον, αυξανοντας σταδιακα με τον καιρο, βάζω βαρακια 4 κιλων.
Τί θελει προσοχη αραγε?
Στην εφαρμογη δεν τα εχω ιδιαιτερα σφιχτα. Μηπως πρεπει να βαλω χαμηλοτερο οριο στα κιλα? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#672031 Αν όταν λες μούδιασμα εννοείς ότι δε νιώθεις το δέρμα σου όταν το ακουμπάς τότε μάλλον έχεις τραυματίσει κάποιο επιφανειακό νευράκι. Αν το αφήσεις σε ηρεμία το πιθανότερο είναι να επανέλθει σε λίγες εβδομάδες.
Αν το νιώθεις περίεργα όχι στο δέρμα αλλά πιο βαθειά τότε πιθανόν έχεις κάνει κάποια μικρή μυική θλάση / αιμάτωμα, επίσης θα περάσει με ηρεμία και χρόνο.
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#672270 Aυτα που κοντραρουν βιδωτα?
Λογικά όχι, δε νομιζω να γλιστράει.
Απλα προσεχεις να κρεμεσαι παντα με τις παλάμες απο την φορά που βιδωνει (και σφίγγει).

< >