Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By GTS
Anonymous Founder έγραψε:71 ώρες λογικά στα κοινόχρηστα, υποθέτω έχουν χρέωση με ωρομετρητές. Η πλέον άδικη ουσιαστικά... Έτσι ήμουν κι εγώ σε ένα διαμέρισμα που νοίκιαζα, και μόλις διπλασιάστηκε το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, το έκλεισα και ζεσταινόμουν με δύο κλιματιστικά. Τα κλιματιστικά τ'αγόρασα εγώ και τα έχω ακόμη. Τα έχουν βγάλει σχεδόν τα λεφτά τους.

Αν το ανοιξω για 20 λεπτα μια φορα μεσα στην μερα ποσες ωρες θα με χρεωσει; 20/60 η 1?
Άβαταρ μέλους
By vasilisgr
#750234 καλημερα απο ενα νεο μελος....εχω ενα θεμα με το λεβητα αεριου, μοντελο BAXI LUNA 310 FΙ και στη θερμανση και στο ζεστο νερο παιρνει εντολη αναβει αλλα ανα μερικα δευτερολεπτα σβηνει η φλογα και αμεσως ξανα αναβει, συνεχως το ιδιο πραγμα.
Εχει ερθει τεχνικος πριν μερες το ειδε, ειχε πολυ δουλεια μου ειπε θα ξαναερθει αλλα τον περιμενω ακομη.
Άβαταρ μέλους
By bebes
#751123 Τί έφτιαξαν με το ΦΑ; :lipsealed: :dizzy:

τωρα που έρχονται οι πρώτοι λογαριασμοί του Χειμώνα φαίνεται το μέγεθος.

Βλεπω τον λογαριασμο της πεθεράς (ο οποίος είναι αξιοσημείωτα σταθερός στις καταναλώσεις καθε χρόνο), και είναι λιγο πανω απο τα διπλά €€ ενω υπάρχει και η "επιδότηση"

Σε απόλυτε τιμές, τον Δεκέμβρη του 2020 πλήρωσε για ΦΑ 32€, ενω για τον Δεκέμβριο του 2021 ζητάνε 193€ (με σχεδόν ιδιες καταναλώσεις) :vava:
Κι αποσο βλέπω, τον Ιανουάριο πήρε επιπλέον 20% πανω :s_mad
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
vasilisgr έγραψε:καλημερα απο ενα νεο μελος....εχω ενα θεμα με το λεβητα αεριου, μοντελο BAXI LUNA 310 FΙ και στη θερμανση και στο ζεστο νερο παιρνει εντολη αναβει αλλα ανα μερικα δευτερολεπτα σβηνει η φλογα και αμεσως ξανα αναβει, συνεχως το ιδιο πραγμα.
Εχει ερθει τεχνικος πριν μερες το ειδε, ειχε πολυ δουλεια μου ειπε θα ξαναερθει αλλα τον περιμενω ακομη.

Προφανώς και αυτό είναι τεχνικό πρόβλημα, μόνον ένας τεχνικός μπορεί να βοηθήσει.

bebes έγραψε:Τί έφτιαξαν με το ΦΑ; :lipsealed: :dizzy:

τωρα που έρχονται οι πρώτοι λογαριασμοί του Χειμώνα φαίνεται το μέγεθος.

Βλεπω τον λογαριασμο της πεθεράς (ο οποίος είναι αξιοσημείωτα σταθερός στις καταναλώσεις καθε χρόνο), και είναι λιγο πανω απο τα διπλά €€ ενω υπάρχει και η "επιδότηση"

Σε απόλυτε τιμές, τον Δεκέμβρη του 2020 πλήρωσε για ΦΑ 32€, ενω για τον Δεκέμβριο του 2021 ζητάνε 193€ (με σχεδόν ιδιες καταναλώσεις) :vava:
Κι αποσο βλέπω, τον Ιανουάριο πήρε επιπλέον 20% πανω :s_mad

Μα προφανώς και θα έπαιρνε, πήρε το ρεύμα, πήρε το πετρέλαιο, η βενζίνη, θα την γλίτωνε το ΦΑ; :lol:
Άβαταρ μέλους
By bebes
Anonymous Founder έγραψε:Μα προφανώς και θα έπαιρνε, πήρε το ρεύμα, πήρε το πετρέλαιο, η βενζίνη, θα την γλίτωνε το ΦΑ; :lol:

Εδω όμως είναι με διαφορα η μεγαλύτερη αύξηση απο ολα τα άλλα.

Πριν ενάμιση χρόνο εκανα συμβόλαιο 24μηνο με τη Ζενίθ για ρεύμα-αέριο.
Με "τυράκι" τη μόνιμη χρέωση του ρεύματος με τιμές νυχτερινού τιμολόγιου, δέχτηκα (τότε) να πληρώνω ελαφρώς αυξημένη τιμή στο ΦΑ, πλην όμως σταθερή για τους 24μήνες του συμβολαίου.
Τωρα ο λογαριασμός μου είναι οσο η κρατική επιδότηση, μου ήρθε για το δίμηνο 5€ :)

Το μόνο καλό απο τον ολο παραλογισμό που περνάμε.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
vasilisgr έγραψε:εχω ενα θεμα με το λεβητα αεριου, μοντελο BAXI LUNA 310 FΙ και στη θερμανση και στο ζεστο νερο παιρνει εντολη αναβει αλλα ανα μερικα δευτερολεπτα σβηνει η φλογα και αμεσως ξανα αναβει, συνεχως το ιδιο πραγμα. ...........

Αν και πέρασαν μέρες και δεν είδα την ερώτηση να πώ μια πρώτη γνώμη, τη γράφω τώρα για μελλοντική χρήση (είδαμε και σε άλλους που απαντάμε άμεσα, πόσο "επιστρέφουν" για να μας πούν τι έγινε και αν βοηθήσαμε ή γράφαμε μ@λκ@#ς, αλλά .... δε βαριέσαι ! :roll: ):
Πιθανώς να μη λειτουργεί ο κυκλοφορητής του λέβητα. Αν δεν διώξει γρήγορα (σχεδόν άμεσα) το νερό που ζέστανε, για όποια χρήση, σβήνει αυτόματα για λόγους ασφαλείς (υπερθέρμανση) και ξεκινα πάλι σύντομα , αφού πρώτα οι αισθητήρες διαβάσουν ότι το -έστω και ελάχιστο ζεστό νερό που πρόλαβε και έφτιαξε η φλόγα), άρχισε να κρυώνει. Ο κυκλοφορητής βρίσκεται μέσα στο περίβλημα του λέβητα και είναι ίδιου τύπου με αυτούς του λέβητα πετρελαίου, μπορείς όμως -αν καταλαβαίνεις λίγα πράγματα- να τον ακούσεις αν λειτουργεί ή όχι.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#751136 Ενδιαφέρουσα συμφωνία. Για το ρεύμα, φαντάζομαι έχεις όμως ΟΤΣ, σωστά;
Εγώ δεν έχω σταθερή τιμή στο αέριο, και όντως ο λογαριασμός ήρθε υπερδιπλάσιος (προς το τριπλάσιο μάλλον) αν αφαιρέσεις την κρατική επιδότηση.
πχ Δεκέμβριος

Κώδικας: Επιλογή όλωνΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ €120,87
Χρ.Προμήθειας 10/11/2021-30/11/2021 21 33,148 11,55900 383,14 0,10292 €39,43
Ειδ Έκπτωση ΦΑ 10/11/2021-30/11/2021 21 0,000 0,00000 383,14 0,01500 €-5,75
Χρ.Προμήθειας 01/12/2021-31/12/2021 31 62,115 11,62900 722,30 0,10181 €73,54
Ειδ Έκπτωση ΦΑ 01/12/2021-31/12/2021 31 0,000 0,00000 722,30 0,03400 €-24,56
Χρ.Προμήθειας 01/01/2022-12/01/2022 12 26,465 11,52200 304,93 0,12531 €38,21

Ενδιαφέρον (για μένα τουλάχιστον! :lol: ) το γεγονός πως ο "έξυπνος" θερμοστάτης μου είχε υπολογίσει σωστά τις ώρες ήδη.
Θερμοστάτης Νοέμβριος 18 ώρες (ΕΠΑ: 21)
Θερμοστάτης Δεκέμβριος 36 ώρες (ΕΠΑ: 31)
Για τον Γενάρη, μου λέει πως έχω κάψει 84 ώρες, άρα ο λογαριασμός θα πονέσει πάρα πολύ, ουσιαστικά θα είναι η πρώτη φορά που θα πληρώσω πολλά λεφτά για το ΦΑ, γιατί μέχρι σήμερα τον πλήρωνε η εξαργύρωση της Alpha Bank bonus σχεδόν αποκλειστικά.
Άρα, ο επόμενος εκκαθαριστικός (που είναι ο μεθεπόμενος) θα πονέσει πάρα πολύ, γιατί δεν έχουμε κι άλλους πόντους για εξαργύρωση!
:s_hang
Άβαταρ μέλους
By bebes
Anonymous Founder έγραψε:Ενδιαφέρουσα συμφωνία. Για το ρεύμα, φαντάζομαι έχεις όμως ΟΤΣ, σωστά;
Εγώ δεν έχω σταθερή τιμή στο αέριο, και όντως ο λογαριασμός ήρθε υπερδιπλάσιος (προς το τριπλάσιο μάλλον) αν αφαιρέσεις την κρατική επιδότηση.

στο ρεύμα το ΟΤΣ μας σκίζει κανονικά και με το νόμο.
Για το τετράμηνο (μιας και ο τελευταιος λογαριασμός ειναι εκκαθαριστικός) είναι 300 € , ενω χρέωναν κι αλλα 32-70-80€ το μηνα τους τρείς προηγούμενους.
Σύνολο 480 € για το τετράμηνο :vava:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#751144 Θεωρώ πως ίσως να είσαι και στους κερδισμένους πάντως... Γιατί βλέπεις οι χρεώσεις στο ΦΑ είναι πολύ βαριές.
Άβαταρ μέλους
By skous
#751147 Να ρωτήσω κάτι.
Σε σπίτι (μονοκατοικία) που πρόκειται να γίνει ανακαίνιση και αυτή την στιγμή παίζει με καλοριφέρ απλό και πετρέλαιο, έχει νόημα να αλλαχτούν π.χ. σώματα ή/και καυστήρας για να έχει καλύτερη απόδοση; Δηλαδή με μεγαλύτερα/πιο σύγχρονα σώματα κερδίζει κανείς κάτι σημαντικό;

Αέριο ΔΕΝ παίζει, εναλλακτική θα ήταν π.χ. να μπεί μια αντλία θερμότητας στην θέση του πετρελαίου (δεν ξέρω αν έχει νόημα και εάν γίνεται γενικώς).

Μιλάω πάντα για απόδοση θέρμανσης και όχι για κόστος μιάς και δεν το εξετάζω αυτό (θα εξεταστεί μόνο αν έχει νόημα μια τέτοια βελτίωση).
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#751152 Καλό θα είναι να γίνει μια αποτύπωση από μηχανικό αν τα υφιστάμενα σώματα είναι αρκετά για το χώρο. Αν είναι παλιά, μια αλλαγή μπορεί να χρειάζεται κυρίως για λόγους συντήρησης, σε ζέστη η διαφορά θα είναι ελάχιστη ή αμελητέα.
Φυσικά να γίνει πρόβλεψη για αλλαγή του καυστήρα με αντλία θερμότητας στο μέλλον, γιατί αυτή την στιγμή υποτίθεται πως ο καυστήρας επιτρέπεται μέχρι το 2030, μετά υποχρεωτικά αλλαγή. Βέβαια ο νόμος μπορεί ν'αλλάξει, αλλά αυτά είναι τα σημερινά δεδομένα.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
skous έγραψε:Να ρωτήσω κάτι.
Σε σπίτι (μονοκατοικία) που πρόκειται να γίνει ανακαίνιση και αυτή την στιγμή παίζει με καλοριφέρ απλό και πετρέλαιο, έχει νόημα να αλλαχτούν π.χ. σώματα ή/και καυστήρας για να έχει καλύτερη απόδοση; Δηλαδή με μεγαλύτερα/πιο σύγχρονα σώματα κερδίζει κανείς κάτι σημαντικό;

Αέριο ΔΕΝ παίζει, εναλλακτική θα ήταν π.χ. να μπεί μια αντλία θερμότητας στην θέση του πετρελαίου (δεν ξέρω αν έχει νόημα και εάν γίνεται γενικώς).

Μιλάω πάντα για απόδοση θέρμανσης και όχι για κόστος μιάς και δεν το εξετάζω αυτό (θα εξεταστεί μόνο αν έχει νόημα μια τέτοια βελτίωση).

Ο καυστηρας εχει νοημα αν ειναι παλιος πολυ, τα σωματα οχι αν ειναι σε καλη κατασταση. Ισα ισα που τα νεα ειναι ελαφρυτερα και ενω ζεσταινονται γρηγορα, κρυωνουν και αμεσως.

Αλλαξαμε ενα 7φετο σωμα του 70 με ενα "ιδιο' αλλα καινουργιο και ειχε τα μισα κιλα το νεο.
Άβαταρ μέλους
By pro
#751157 Οι νέας τεχνολογίας λέβητες πετρελαιου είναι συμπύκνωσης, κατά συνέπεια έχουν υψηλότερο βαθμό απόδοσης. Είναι βέβαια σημαντικό το κόστος.
Αν τα σώματα και οι σωληνώσεις ειναι σε καλή κατάσταση το θέμα είναι περισσότερο αισθητικό. Αυτό που εγώ έκανα και είδα πραγματική διαφορά όταν πέρασα αέριο, είναι το καθάρισμα του κυκλώματος νερού. Όχι με τον παραδοσιακό τρόπο βγάζω σώματα και τα πλένω και τα κάνω όλα που$%@να, αλλά με μηχάνημα που συνδεόταν στο κύκλωμα στο χώρο του λέβητα, με μοτέρ / αντλία, ειδικό φάρμακο για καθάρισμα, έλεγχο με πεχάμετρο κλπ. Επιστημονικές δουλειές :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#751189 Και το πετρέλαιο θέλει ρεύμα για ν'ανοίξει ο καυστήρας. Εκεί σου αρκεί βέβαια μια μπαταρία/UPS. Βάλε και ένα ενεργειακό τζάκι για τις δύσκολες μέρες!