Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By nass
#221257 Νομίζω ότι ο kacey έχει δίκιο. Ο λόγος είναι απλός: όταν έδωσε στον υπάλληλο 1000 αντί για 800, το έκανε όχι επειδή είχε ωραίο κώλο :inlove: αλλά επειδή τόσα θεώρησε ότι άξιζε η θέση σε σχέση (α) με τα προσδοκώμενα κέρδη από τον υπάλληλο αυτό (που έχει να κάνει και με την ικανότητα του υπαλλήλου αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση) (β) όσα έδινε η αγορά εκείνη τη στιγμή.
Αν λοιπόν αλλάξουν οι συνθήκες και μειωθούν το (α) (= κεσάτια) ή/και το (β) (= μπορείς να βρεις άλλον που θα φέρνει το ίδιο (α) με λιγότερα λεφτά) τότε έχει και λογική και ηθικό έρεισμα να μειωθεί ο μισθός, εννοείται βέβαια όχι κάτω από τα νόμιμα ή με κολπάκια "μειωμένης απασχόλησης για 8ωρο" ή "μαύρα" κτλ. εκεί είναι που το κράτος θα έπρεπε να τον κρεμάει ανάποδα.
Μια ισοδύναμη συζήτηση είναι: μπορώ (από ηθικής άποψης, νομικά σίγουρα γίνεται) να τον απολύσω και να προσλάβω στη θέση του έναν με 800 ?
Προφανώς κάθε σωστός εργοδότης θα προσπαθήσει να μην απολύσει έναν σωστό υπάλληλο αλλά όταν προσπαθεί να κόψει δαπάνες από παντού και έχει αντικειμενικές δυσκολίες (*) δεν είναι λογικό να είναι οι μισθοί στο απυρόβλητο.

(*) Εννοείτα ότι δε μιλάμε για περιπτώσεις γαϊδουριών όπως αυτός με την Χ5 που ανέφερε ο markvag

Ξέρω περίπτωση πολύ σοβαρού πολυεθνικού μαγαζιού, κάποτε προ κρίσης υποδείγματος εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά με τεράστια μείωση τζίρου (κάτω από το μισό των προ κρίσης τζίρων... οι αντικειμενικές δυσκολίες που λέγαμε) που το αφεντικό (και φίλος) προσπάθησε να μην μειώσει τους (γενναιόδωρους καμία σχέση με τα "νόμιμα") μισθούς αλλά μείωσε (σοβαρά) προσωπικό. Με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να τρέχουν και να μη φτάνουν, να έχει πέσει το επίπεδο εξυπηρέτησης, να υπάρχει δυσαρέσκεια σε όσους έμειναν κτλ. Νομίζω ότι έκανε λάθος και θα είχε πετύχει περισσότερα μειώνοντας μισθούς και κρατώντας το ίδιο (ή τέλος πάντων όχι τόσο θεαματική μείωση) προσωπικό.

Λέτε ότι έκανε λάθος ?
Άβαταρ μέλους
By italakias
#221262 Το μπονους Kur 80 ειναι το τυρακι στην φακα.
Ουσιαστικα σε δεσμευει να εργαζεσαι πιο σκληρα και μερικες φορες να στρεφεσαι κατα των συναδελφων σου .
Μου εδωσαν μπονους και δεν μαρεσε καθολου,τον αλλον μηνα δεν εδωσαν σε μενα αλλα σε εναν αλλον.
Τοτε καταλαβα οτι ο εργοδοτης ειχε σκοπο με ψιχουλα να μας κανει να δουλευουμε σαν |λογοκρισία| ,με σκοπο φυσικα το δικο του κερδος.
Τα μπονους και η υπερωριες πρεπει να καταργηθουν,αυξανουν την ανεργια και τα εισοδηματα των επιχειρηματιων.
Ο υπαλληλος που προσφερει συγκριτικα περισσοτερα απλα πρεπει να αμειβεται περισσοτερο .
Μετατρεπουν τον υπαλληλο-εργατη σε ενα ρομποτακι που δουλευει με σκυμμενο το κεφαλι ενω δεν μπορει -δεν εχει ελευθερο χρονο να σκεφτει και να ανοιξει τα στραβα του να δει γυρω του τι συμβαινει.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#221267 To bonus, αντίθετα με αυτό που λες, θεωρώ ότι είναι μια αναγνώριση.
Άβαταρ μέλους
By italakias
kyr80 έγραψε:To bonus, αντίθετα με αυτό που λες, θεωρώ ότι είναι μια αναγνώριση.

Τοτε καλεσε με στο γραφειο σου και προτεινε μου αυξηση μισθου για εναν χρονο ,οχι τον ενα μηνα να με αναγνωριζεις και τον αλλον οχι.
Απλα επειδη αυτο δεν σας συμφερει και επειδη ο υπαλληλος μπορει να χαλαρωσει αργοτερα ,προτιματε να τον εχετε με το καροτο και το μαστιγιο.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#221274 Άμα χαλαρώσει και δεν ανακάμψει, τότε φεύγει. To bonus ή την αύξηση δεν την διαλέγει ο υπάλληλος. Βλέπω ότι κάποιοι αποδίδουν καλύτερα, δεν αργούν, δεν έρχονται λάσπη από το χθεσινό ξενύχτι κλπ. Αυτοί θα πάρουν bonus. Και το 90% θα το πάρουν όταν κλείσουμε για σαιζόν. Που δεν έχω να κερδίσω κάτι. Παρά μόνο ότι θα ξαναέρθει την άλλη χρονιά, ΑΝ το εκτιμήσει.
Άβαταρ μέλους
By markvag
kyr80 έγραψε:Σε αυτήν που πολλοί μέτριοι, νομίζουν ότι είναι κορυφαίοι. Σε αυτήν που πολλοί προτιμάνε να τους ταΐζουν οι γονείς, από το να βάλουν τον κώλο τους να δουλέψει.

A, καλά...

Πιστεύεις δηλαδή ότι Ο καλός θα βρει δουλειά...
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#221300 Φέρε μου ΤΩΡΑ καλό μάγειρα ή σερβιτόρο, και του έχω δουλειά σε 1 εβδομάδα. Όχι να νομίζει ο ίδιος ότι είναι καλός.
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#221307 Στην εστιαση ξερω και εγω απο πελατες αλλα και απο φιλους οτι οι "καλοι" περνουν σεβαστα ποσα πανω απο τον βασικο και ειναι και κατα καποιο τροπο εως και περιζητητοι.
Αυτο που σπανιζει ειναι οι συνειδητοποιημενοι εργοδοτες που να ξερουν οτι τον πραγματικα καλο οφειλουν να τον πληρωσουν περισσοτερο.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#221314 σε κάποιες θέσεις δε μπορείς να κάνεις διαφορετικά

έχω δει ακόμα και σε "γαλέρες" να ξεχωρίζει αυτός που έχει μια ειδίκευση ή συγκεκριμένα προσόντα

έχω δει βέβαια και περίπτωση εποχικού αρτεργάτη αρτοποιού (κάτι τέτοιο) που πήγε να πιάσει δουλειά σε φούρνο μέχρι να ξαναπιάσει σε ξενοδοχείο να φεύγει επειδή τον πήραν σαν ανειδίκευτο με 26.18 (παρόλο που είχαν συμφωνήσει άλλα στο χέρι) , αυτός ήθελε τα βαρέα του επιδόματα προϋπηρεσίες, όλα να φαίνονται

είχε τα δίκια του μεν, από την άλλη και το παράτυπο εισόδημα είναι καλύτερο από το μη εισόδημα
Άβαταρ μέλους
By bibendum
kyr80 έγραψε:Φέρε μου ΤΩΡΑ καλό μάγειρα ή σερβιτόρο, και του έχω δουλειά σε 1 εβδομάδα. Όχι να νομίζει ο ίδιος ότι είναι καλός.

socratesn έγραψε:Αυτο που σπανιζει ειναι οι συνειδητοποιημενοι εργοδοτες που να ξερουν οτι τον πραγματικα καλο οφειλουν να τον πληρωσουν περισσοτερο.

Τα συμπερασματα δικα μας...
Άβαταρ μέλους
By trident1971
markvag έγραψε:
kyr80 έγραψε:Σε αυτήν που πολλοί μέτριοι, νομίζουν ότι είναι κορυφαίοι. Σε αυτήν που πολλοί προτιμάνε να τους ταΐζουν οι γονείς, από το να βάλουν τον κώλο τους να δουλέψει.

A, καλά...

Ω ναι, θα βρει, και θα παρει και καλυτερα λεφτα ή/και θα βρει ευκολοτερα απο τους μετριους. Σε καθε ειδικοτητα.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
QsisVTS έγραψε:σε κάποιες θέσεις δε μπορείς να κάνεις διαφορετικά<br abp="759"><br abp="760">έχω δει ακόμα και σε "γαλέρες" να ξεχωρίζει αυτός που έχει μια ειδίκευση ή συγκεκριμένα προσόντα<br abp="761"><br abp="762">έχω δει βέβαια και περίπτωση εποχικού αρτεργάτη αρτοποιού (κάτι τέτοιο) που πήγε να πιάσει δουλειά σε φούρνο μέχρι να ξαναπιάσει σε ξενοδοχείο να φεύγει επειδή τον πήραν σαν ανειδίκευτο με 26.18 (παρόλο που είχαν συμφωνήσει άλλα στο χέρι) , αυτός ήθελε τα βαρέα του επιδόματα προϋπηρεσίες, όλα να φαίνονται<br abp="763"><br abp="764">είχε τα δίκια του μεν, από την άλλη και το παράτυπο εισόδημα είναι καλύτερο από το μη εισόδημα
Εδώ έχω να αντιπαραθέσω δικό μου εργαζόμενο, ο οποίος ζήτησε την ελάχιστη σύμβαση και τα υπόλοιπα μαύρα. Και αυτό για να μην πληρώνει εφορία και γιατί θα του έκανα παρακράτηση τον ΦΜΥ που θα έπαιρνε επιστροφή από την εφορία.
Δεν ξέρω καλό μάγειρα-σερβιτόρο που να παίρνει το βασικό. Ειδικά τα μαγείρια παίρνουν λεφτά σοβαρά(για Ελλάδα). Βέβαια αν νομίζει κάποιος ότι είναι εύκολη δουλειά, είναι γελασμένος.

bibendum έγραψε:
kyr80 έγραψε:Φέρε μου ΤΩΡΑ καλό μάγειρα ή σερβιτόρο, και του έχω δουλειά σε 1 εβδομάδα. Όχι να νομίζει ο ίδιος ότι είναι καλός.
<br abp="794"><br abp="795">
socratesn έγραψε:<br abp="796">Αυτο που σπανιζει ειναι οι συνειδητοποιημενοι εργοδοτες που να ξερουν οτι τον πραγματικα καλο οφειλουν να τον πληρωσουν περισσοτερο.
<br abp="797"><br abp="798"><br abp="799">Τα συμπερασματα δικα μας...

Ναι ο markvag μου είπε πριν λίγα ποστ, ότι δεν υπάρχουν δουλειές για τους καλούς. Και πραγματικά τον ΠΡΟΚΑΛΩ, γιατί όπως και εχθές δεν απάντησε και πέρασε γαργάρα.
kyr80 έγραψε:Μάρκος εκτός από :dizzy: , έχεις να πεις κάτι; Γιατί αυτά που σου λέω είναι απλά μαθηματικά. Και ο Kacey πάει να κάνει το ίδιο, αλλά δεν....
Έδινα 1200€ και δίνω 900€. Και έχω ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο αποτέλεσμα στη δουλειά. Κυρίως έχει να κάνει με το χαρακτήρα του υπαλλήλου. Όταν γκρίνιαξαν κάποιοι(που δεν έχουν σχέση με έξοδα), άλλος υπάλληλος τους έδειξε με χαρτί και μολύβι, ότι και τίποτα να μην πληρωνόντουσαν, η εταιρεία θα είχε μειωμένο κέρδος και σε ποσοστό και σε απόλυτο νούμερο. Ότι ανέβηκε το ημερήσιο "κλειδί", σχεδόν το διπλό από τη διαφορά μείωσης της μισθοδοσίας. Ήταν χαρούμενοι; Προφανώς και όχι. Όποιος δεν ήθελε αποχωρούσε. Υπόψιν ότι τα νόμιμα τότε ήταν 815€

Να μου φέρει έναν καλό άνεργο μάγειρα. Του βρίσκω άμεσα δουλειά. Θέλει ότι ορίζει ο νόμος(μισθό-άδειες-επιδόματα-βαρέα); Θέλει μεροκάματα; Οικονομικά χαμένος δε θα βγει.
Μην πάει η μπάλα στην κερκίδα, "δε θα γίνουμε όλοι σερβιτόροι" κλπ κλπ. Προφανώς αυτή τη στιγμή πυρηνικός φυσικός δεν θα βρει δουλειά στην Ελλάδα. Το ΣΚ είχα πάει Αθήνα για την έκθεση. Πόσοι πωλητές έχουν αλλάξει εταιρείες;;; Οι καλοί παίρνουν τουλάχιστον όσα στην προηγούμενη εταιρία. Και οι καλοί δεν απολύθηκαν. Παραιτήθηκαν και σε λίγες μέρες είχαν 2-3 προτάσεις ο καθένας. ΞΑΝΑΛΕΩ οι καλοί.
Άβαταρ μέλους
By italakias
trident1971 έγραψε:
markvag έγραψε:

A, καλά...

Ω ναι, θα βρει, και θα παρει και καλυτερα λεφτα ή/και θα βρει ευκολοτερα απο τους μετριους. Σε καθε ειδικοτητα.

Αυτα σε μια χωρα αξιοκρατικη .
Στην ελλαδα του σημερα πρεπει να εχεις γνωστο να σε προωθησει διαφορετικα μπορει να ψαχνεις για αρκετο καιρο.
Τι θελετε να μας πειτε;
Οτι ολοι αυτοι οι ανεργοι σημερα,ειναι κατωτεροι και μετριοι σε σχεση με αυτους που ηδη εργαζονται;
Δεν γινονται αυτα τα πραματα.