Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#220983 Η παλη των ταξεων λεει οτι το αφεντικο πληρωνει τοσο οσο να κραταει ζεστο τον υπαλληλο του και να του προσφερει τα περισσοτερα δυνατα.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#220986 Ο Kacey γράφει τα αυτονόητα που συμβαίνουν στις μικρές επιχειρήσεις
Κάποτε πλήρωνα 1200€ και πλέον 900€ για συγκεκριμένη ειδικότητα. Για ποιους λόγους; Πολύ απλά για να μην ανεβάσω τιμές, σε όλη αυτήν την κατάσταση. Ανέβηκαν τα ΠΑΝΤΑ. ΦΠΑ, πρώτες ύλες, ενέργεια, φορολογία.
Τι μπορείς να ρίξεις; Τους μισθούς. Δυσάρεστο αλλά απλό.
Και μην βγει κανείς να πει για κερδοφορία, Προφανώς και έπεσε σε ποσοστό.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#220996 Βασικα η φαση ξεκιναει απο το γεγονος οτι εχουμε 2016 και καποιοι ειναι ακομα κολλημενοι στο "αφεντικο"--->"κακο πραγμα", "καλα αφεντικα=νεκρα αφεντικα" κλπ.
Υπο αυτο το πρισμα, δικαιολογημενες οι απαντησεις και η σταση τους. Για καθε τι που συμβαινει λοιπον, ο φταιχτης ειναι ενας και μοναδικος. Στην τελικη, προς επιρρωσιν αυτου, απειρα παραδειγματα γυρω μας, σωστα?.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ. ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ, ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Ομως, οι εργοδοτες και οι εργαζομενοι ειναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, και τετοιοι βγαινουν σε διαφορα σχηματα και γευσεις..., το παραξενο ειναι οτι:
Το γεγονος οτι υπαρχουν εξισου πολυαριθμα παραδειγματα και απο την αναποδη πλευρα, με εργοδοτες που εχουν στην κυριολεξια χαντακωθει ή ζημιωθει χοντρα απο τεμπεληδες, κακους, μοχθηρους, αναξιους εμπιστοσυνης εργαζομενους, δεν εχει αναγνωριστει ποτε, για καποιο λογο το ρανταρ εχει παρεμβολες σε τετοιες φασεις, "ειχα παει για κατουρημα, δεν ειδα".
Παντα φταιει ο εργοδοτης. Στην τελικη, μαλακας ηταν που τους πηρε και δεν το καταλαβε εξ' αρχης, δικα του ειναι τα κερδη, ετσι ειναι οι μπίζνες κλπ
Αν βεβαια ο εργοδοτης στειλει σπιτι του τον οποιονδηποτε, επειδη τον γαμει, (και γαμει συνηθως οχι μονο τον εργοδοτη, αλλα και τους υπολοιπους που θελουν να δουλεψουν), παλι ο εργοδοτης φταιει που "απολύει" για "υπερκερδη", "τιμωρητικα" ή οτι αλλη "εργοδοτικη αμαρτια" αληθινη ή αποτελεσμα φαντασιας υπαρχει.

Τι σοβαρη συζητηση να γινει? :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#221006 το θέμα είναι ότι σε αυτή τη σχέση υπάρχει ο περισσότερο ισχυρός και ο λιγότερο ισχυρός.
και ο λιγότερο ισχυρός σε αυτή τη χώρα δε προστατεύεται όσο θα έπρεπε και σε αυτή τη κατάσταση πολλοί βγαίνουν και λυσσάνε

και δε μιλάμε για το ελάχιστο "νόμιμο" που αντικειμενικά δε σου εξασφαλίζει την επιβίωση σου (τι να ζήσει μία υπάλληλος σούπερ μάρκετ με 644 ευρώ μεικτά και οικογένεια;) μιλάμε για ακόμα πιο πέρα όπου δεν εφαρμόζεται καν το νόμιμο

η κατάσταση είναι ζούγκλα και θα έπρεπε να πέφτουν τσεκούρια, αντιθέτως κανείς δε νοιάζεται και οι "ελεγκτικοί μηχανισμοί" είναι άχρηστοι και διεφθαρμένοι
Τελευταία επεξεργασία από QsisVTS και 16 Φεβ 2016, 23:03, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By trident1971
QsisVTS έγραψε:το θέμα είναι ότι σε αυτή τη σχέση υπάρχει ο περισσότερο ισχυρός και ο λιγότερο ισχυρός.
και ο λιγότερο ισχυρός σε αυτή τη χώρα δε προστατεύεται όσο θα έπρεπε και σε αυτή τη κατάσταση πολλοί βγαίνουν και λυσσάνε

και δε μιλάμε για το ελάχιστο "νόμιμο" που αντικειμενικά δε σου εξασφαλίζει την επιβίωση σου (τι να ζήσει μία υπάλληλος σούπερ μάρκετ με 644 ευρώ μεικτά και οικογένεια;) μιλάμε για ακόμα πιο πέρα όπου δεν εφαρμόζεται καν το νόμιμο

η κατάσταση είναι ζούγκλα και θα έπρεπε να πέφτουν τσεκούρια, αντιθέτως κανείς δε νοιάζεται και οι "ελεγκτικοί μηχανισμοί" είναι άχρηστοι και διεφθαρμένοι

Για ριξε παραδειγματα γιατι εισαι απο τους λιγους εδω μεσα που πατανε στο εδαφος.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
kyr80 έγραψε:Τι είδους προστασία θέλεις;

θέλω ικα και επιθεώρηση που να μπορεί να σου σκίσει το κώλο αν κάνεις |λογοκρισία| για αρχή και κάποιους επιπλέον νόμους που να εξασφαλίζουν περισσότερο τα συμφέροντα του υπαλλήλου

όχι να κάνεις πρόσληψη 4ωρη μπουφετζού που να κάνει τα πάντα όλα και να δουλευει 10-12ωρες βάρδιες σερβιτόρα και κατά τα άλλα ζωάρα..

θα σκάσει ο κολλητός από το ΙΚΑ να τον κεράσουμε καφέ και δε τρέχει κάτι ή θα μου κόψει ένα πρόστιμο η επιθεώρηση και θα κάνω μια ένσταση και θα μου το σβήσει

πάνε πχ σε δουλειά που δουλεύει γνωστή μου κατόπιν καταγγελίας που δε πληρώνονται σκάει η επιθεώρηση κοβει πρόστιμο, λέει αυτός καλά θα δώσω 200ευρώ έναντι στο καθένα ( ανεξαρτήτως μισθού και για το δεκέμβριο όλα αυτά και έχουμε φλεβάρη) και πάει η επιθεώρηση και μειώνει το πρόστιμο 80% :dizzy:

τι είναι αυτά ρε; :dizzy:

σε άλλη περίπτωση που ήταν να πέσει πρόστιμο και δεν έπεσε ρωτάμε πώς και δε το βάλατε; και σηκώνουν τα χέρια σα να λένε: ε τι να κάνουμε εμείς;

ας μη μιλήσω για περιπτώσεις που σκάνε σε καταστήματα διάφοροι και τσιμπάνε δωράκια έτσι φανερά μπροστά σε όλους (δε μιλάω για πιο κρυφά λαδώματα)

αυτή η αφρικανοποίηση θα μου πεις ανέκαθεν υπήρχε, αλλά τώρα που υπάρχει φτώχεια και δε ρέει το χρήμα άφθονο όπως παλιά αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν προβλήματα και δε πρέπει να συνεχίσουν να είναι ανεκτές, πρέπει να πέσουν τσεκούρια και να μη τολμάει κανείς να κάνει τη παραμικρή παρατυπία, όχι χοντρές παρανομίες με το έτσι θέλω και με τη σιγουριά ότι δε θα τους κάνει κανείς τίποτα

υπάρχουν άνθρωποι που δε νιώθουν και δεν είναι λίγοι
Άβαταρ μέλους
By markvag
kacey έγραψε:
τελος παντων, αυτο που θελω να καταληξω ειναι οτι αν δεχτουμε οτι πρεπει να ισχυσουν τα κατα markvag, τοτε ενας εργοδοτης δεν θα ξαναδωσει ποτε περισσοτερα απο οσα "πρεπει" να δινει την εκαστοτε στιγμη, για τη ταδε θεση.

Δεν στό 'πα... τζάμπα χαλάμε bites...

kacey έγραψε:
και παραμενει και το "δεν εχει δικαιωμα να κανεις μειωσεις", ετσι γενικα και αοριστα.

Όπως σου είπα, έχει δικαίωμα, βάσει νόμου. Βάσει αυτών που εγώ θεωρώ ηθικά όχι.

Να στο θέσω διαφορετικά, με δύο άλλα παραδείγματα (λίγο ακραία το καθένα και ελπίζω να γίνει κατανοητό αυτό που θέλω να πω).

α) Επιχειρηματίας πληρώνει το προσωπικό του με τα νόμιμα. Όλα είναι απολύτως νόμιμα στη δουλειά του. Ψηφίζεται η μείωση του βασικού. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ μέρα μειώνει σε ΟΛΟ το προσωπικό τους μισθούς. ΧΩΡΙΣ να έχει οικονομικό θέμα η επιχείρηση (ίσα ίσα είναι από τις λίγες που πάει πολύ καλά). Την ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ σκάει μύτη με ολοκαίνουρια Χ5. Απολύτως νόμιμος. Είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Ανήθικος;;; Τέρμα.

Για κάποιον περίεργο λόγο οι μισοί ήθελαν να του κάψουν τη Χ5 και οι άλλοι μισοί το σπίτι...

β) Επιχειρηματίας πληρώνει (σήμερα) σε ΟΛΟ το προσωπικό αρκετά παραπάνω απ' όσο πρέπει (+20-30% σε εργάτη που γνωρίζω). Όλα στην ώρα τους. Κάθε τρεις και λίγο σκάει επιπλέον λεφτά στο προσωπικό (γιατί το μαγαζί πάει καλά - και μιλάω για "μαγαζί" με 400+ εργαζόμενους). Επιπλέον των δώρων σε χρήμα δίνει και κουπόνια για αγορές σε σούπερ μάρκετ (συνολική αξία 1,5-2 μισθοί ετησίως). Σε γιορτές όλο το προσωπικό βγαίνει σε ακριβά μαγαζιά (όλα πληρωμένα). Στα γενέθλια + γιορτή σου παίρνεις δώρο. Συν το ότι βοηθάει όποιον εργαζόμενο έχει προβλήματα (και οικονομικά, έχει πληρώσει 100άδες χιλιάδες ευρώ για πρόβλημα υγείας σε παιδί εργαζόμενου), ΧΩΡΙΣ απαιτήσεις πέραν των νομίμων και συμφωνηθέντων.

Το συγκεκριμένο μαγαζί πάει γ@μιώντας (και ελπίζω να συνεχίσει). ΑΝ αύριο ζοριστεί και τους πει "παιδιά δεν βγαίνουμε αν δεν ρίξουμε λίγο τους μισθούς", πιστεύω ότι κανείς δεν θα του πει τίποτα. Εγώ πάντως δεν θα του έλεγα τίποτα. Στους καλούς καιρούς μοιράζεται τα κέρδη του (δίνει παραπάνω από τα συμφωνηθέντα και πολύ παραπάνω) και άρα έχει κάθε δικαίωμα (ηθικά) να ζητήσει να μοιραστούν και οι ζημιές (αν ποτέ έχει).

Επιπλέον, αν σου ζητήσει κάτι παραπάνω (πχ κάτσε σήμερα 2 ώρες παραπάνω*) δεν υπάρχει περίπτωση να του πεις όχι, ούτε για πλάκα (εγώ καθόμουν και αλλού που έδιναν πενταροδεκάρες και αυτό όποτε θυμόντουσαν). Δεν δουλεύω εκεί τώρα, για να προλάβω. Ούτε ποτέ δούλεψα εκεί.

*χώρια που δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μην πληρώσει υπερωρίες, αλλά λέμε τώρα...

trident1971 έγραψε:Βασικα η φαση ξεκιναει απο το γεγονος οτι εχουμε 2016 και καποιοι ειναι ακομα κολλημενοι στο "αφεντικο"--->"κακο πραγμα", "καλα αφεντικα=νεκρα αφεντικα" κλπ.

Ξέρεις, ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν διαβάζεις πριν απαντήσεις... :lol:

kyr80 έγραψε:
Γενική παρατήρηση.... Ο εργαζόμενος δουλεύει όσο να μην απολυθεί και ο εργοδότης πληρώνει όσο για να μην παραιτηθεί ο υπάλληλος.... Η πάλη των τάξεων.

:dizzy: Οι εργαζόμενοι που γνώρισα εγώ (καλά όχι όλοι, η πλειοψηφία) δουλεύουν όσο χρειάζεται για να γίνει η δουλειά. Ή το δικό μου δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, ή το δικό σου ή κάτι κάνει λάθος κάποιος από εμάς...
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#221018 qsis@Δε διαφωνούμε σε αυτά..

Περί καταμερισμού κερδών... Τα κέρδη όπως σωστά έγραψε ο Kacey, είναι ο λόγος για να επιχειρήσει κάποιος. Όταν πέφτει η κερδοφορία, χάνουν όλοι. Ο επιχειρηματίας, οι προμηθευτές και θεωρώ ΚΑΙ οι υπάλληλοι εφόσον αμείβονται περισσότερο από τα ελάχιστα νόμιμα.
Τις ζημίες= βάζει λεφτά ο επιχειρηματίας από την τσέπη του, τις φεσόνεται ΜΟΝΟΣ του. Δε ζητάει λεφτά από τον υπάλληλο. Δεν είναι μέτοχος.
Άβαταρ μέλους
By markvag
kyr80 έγραψε:qsis@Δε διαφωνούμε σε αυτά..

Περί καταμερισμού κερδών... Τα κέρδη όπως σωστά έγραψε ο Kacey, είναι ο λόγος για να επιχειρήσει κάποιος. Όταν πέφτει η κερδοφορία, χάνουν όλοι. Ο επιχειρηματίας, οι προμηθευτές και θεωρώ ΚΑΙ οι υπάλληλοι εφόσον αμείβονται περισσότερο από τα ελάχιστα νόμιμα.
Τις ζημίες= βάζει λεφτά ο επιχειρηματίας από την τσέπη του, τις φεσόνεται ΜΟΝΟΣ του. Δε ζητάει λεφτά από τον υπάλληλο. Δεν είναι μέτοχος.

Αν μειώσει τον μισθό του υπαλλήλου τι κάνει;;;;; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
kacey έγραψε:
οχι. μιλαω μεν για τη δουλεια μου και τα δικα μου παραδειγματα (πραγμα που καθιστω σαφες και εξηγω μεχρι αηδιας), αλλα αυτο που λεω ειναι οτι "υπαρχουν και αυτες οι περιπτωσεις" και μαλιστα παρα πολλες.
.

αυτο σου λεω,οτι εγω πχ εαν μιλησω μονο για τις δικες μου εμπειριες,εχω να σου πω για καριοληδες εργοδοτες.Δεν μπορω ομως να παιρνω σαν μετρο στη συζητηση μονο τις εμπειριες μου.Γιατι τοτε θα μιλαμε τζαμπα.
Γεγονος ομως ειναι οτι τα τελευταια χρονια παρα πολλοι εργοδοτες εχουν πονηρεψει,εκμεταλευομενοι την κριση,χωρις να εχουν προβλημα.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
markvag έγραψε:
kyr80 έγραψε:
Γενική παρατήρηση.... Ο εργαζόμενος δουλεύει όσο να μην απολυθεί και ο εργοδότης πληρώνει όσο για να μην παραιτηθεί ο υπάλληλος.... Η πάλη των τάξεων.

:dizzy: Οι εργαζόμενοι που γνώρισα εγώ (καλά όχι όλοι, η πλειοψηφία) δουλεύουν όσο χρειάζεται για να γίνει η δουλειά. Ή το δικό μου δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, ή το δικό σου ή κάτι κάνει λάθος κάποιος από εμάς...

Ο υπάλληλος με το αφεντικό συνήθως, έχουν διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει "έχει γίνει η δουλειά"

markvag έγραψε:
kyr80 έγραψε:qsis@Δε διαφωνούμε σε αυτά..<br abp="789"><br abp="790">Περί καταμερισμού κερδών... Τα κέρδη όπως σωστά έγραψε ο Kacey, είναι ο λόγος για να επιχειρήσει κάποιος. Όταν πέφτει η κερδοφορία, χάνουν όλοι. Ο επιχειρηματίας, οι προμηθευτές και θεωρώ ΚΑΙ οι υπάλληλοι εφόσον αμείβονται περισσότερο από τα ελάχιστα νόμιμα. <br abp="791">Τις ζημίες= βάζει λεφτά ο επιχειρηματίας από την τσέπη του, τις φεσόνεται ΜΟΝΟΣ του. Δε ζητάει λεφτά από τον υπάλληλο. Δεν είναι μέτοχος.
<br abp="792"><br abp="793">Αν μειώσει τον μισθό του υπαλλήλου τι κάνει;;;;; :hmmm:

Του μειώνει το κέρδος. Δεν του λέει, φέρε από τους προηγούμενους μισθούς πίσω.
Άβαταρ μέλους
By kacey
#221025 @διμ8
να μου πεις ρε πστ μου οτι δεν ξεκαθαριζω για τι πραγμα μιλαω ΚΑΙ για το οτι ξερω οτι προφανως υπαρχουν και τετοιοι...

@markvag

ε μα ρε πστ μου εγω σου μιλαω για το παραδειγμα Β και εσυ και ολοι οι αλλοι οι ηθικολογοι εδω μεσα θεωρειτε ντε φακτο οτι ΟΛΟΙ ειναι τυπου Α...ΟΥΔΕΠΟΤΕ μεχρι σημερα ειχες παρουσιασει εστω τη πιθανοτητα να υπαρχουν και οι β, στους οποιους μαλιστα αναγνωριζεις αυτο που λεω τοσο καιρο και με κραζεις:δικαιωμα του εργοδοτη σε μειωση μισθων, οταν χρειαστει. Οχι οταν του λειψουν για τη porsche...

@qsis

Νομους που να προστατευουν τον εργοδοτη απο το καριολη υπαλληλο, θες να εχεις? ή εκει θα πρεπει ο εργοδοτης να αρκεστει στο "αμα δεν σου κανει απελυσε τον", και με αποζημιωση μαλιστα?

ΥΓ παλι εξαφανιζονται ποστς?
Άβαταρ μέλους
By markvag
kacey έγραψε:
@markvag

ε μα ρε πστ μου εγω σου μιλαω για το παραδειγμα Β και εσυ και ολοι οι αλλοι οι ηθικολογοι εδω μεσα θεωρειτε ντε φακτο οτι ΟΛΟΙ ειναι τυπου Α...ΟΥΔΕΠΟΤΕ μεχρι σημερα ειχες παρουσιασει εστω τη πιθανοτητα να υπαρχουν και οι β, στους οποιους μαλιστα αναγνωριζεις αυτο που λεω τοσο καιρο και με κραζεις:δικαιωμα του εργοδοτη σε μειωση μισθων, οταν χρειαστει. Οχι οταν του λειψουν για τη porsche...

Όπως σου είπα, αν μοιράζεις τα κέρδη σου στους εργαζόμενους στους καλούς καιρούς (δίνοντας όχι παραπάνω από τα νόμιμα, αλλά παραπάνω από τα συμφωνηθέντα), προφανώς και έχεις ένα ηθικό πλεονέκτημα. Από την πρώτη στιγμή στο λέω.

Επιπλέον, επέτρεψέ μου να έχω γνωρίσει (λόγω δουλειάς) αρκετούς επιχειρηματίες και να σου πω ότι η πλειοψηφία ανήκει στο παράδειγμα α... Δυστυχώς οι άλλοι είναι λίγοι και όσο πάνε λιγοστεύουν... :(

kyr80 έγραψε:
Ο υπάλληλος με το αφεντικό συνήθως, έχουν διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει "έχει γίνει η δουλειά"

:dizzy:

kyr80 έγραψε:
markvag έγραψε:Αν μειώσει τον μισθό του υπαλλήλου τι κάνει;;;;; :hmmm:

Του μειώνει το κέρδος. Δεν του λέει, φέρε από τους προηγούμενους μισθούς πίσω.

:dizzy:

NickTG έγραψε:Markvag που είναι αυτός που λες?
Ψάχνει κόσμο? :s_tongue

Αν έψαχνε θα σ' τό 'λεγα;;;; :innocent: :lol: :lol: :s_biggrin :s_tongue :s_airkiss :s_roses