Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
criuser έγραψε:Μπορεί και έξω να ισχύει το too big to fail , αλλά εκεί το big σημαίνει και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις καλοπληρωμένης εργασίας και εξαγωγών και εσόδων για το κράτος και φορολογίας .

Ουδεμία σχέση το too big to fail το οποίο αφορά κυρίως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχει εφαρμογή σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο σε Ελλάδα και μπανανίες.
Άλλωστε αμερικανικός είναι ο όρος.

Το ότι δεν κλείνουν παραμάγαζα από Κωστοπουλαίους μέχρι Λαμπράκηδες είναι καθαρά θέμα διαπλοκής και διασύνδεσης με το σύστημα.
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#220670 Τι να μου θυμίσεις; Χρώσταγε τις Μιχαλούς και την κρατάνε με τα σωληνάκια;
Να το δω κάπου γραμμένο αυτό;

Το too big to fail έχει συγκεκριμένο στόρυ από πίσω, του στυλ τα κάνω popa ola και θες δε θες με σώζεις γιατί αν δε σωθώ παίρνω ένα ολόκληρο κλάδο μαζί μου και με ευρύτερες προεκτάσεις σε κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας.
Όπως έχω ξαναπεί, αν φαληρήσει μια εταιρία αυτοκινήτων ο ανταγωνιστής χαίρεται, στις τράπεζες ο ανταγωνιστής μπορεί και να πάψει να υφίσταται.
Άβαταρ μέλους
By αεροζολ
nass έγραψε:
markvag έγραψε:HΠΑ;;; :hmmm: (πχ GM, Chrysler, τράπεζες)... :whistlink: :innocent:

Λάθος παράδειγμα, εκεί το κράτος πούλησε με κέρδος τις προνομιούχες μετοχές που είχε πάρει την εποχή της κρίσης.

Βασικα στην ΗΠΑμερικη εγινε αρχικα TARP (στηριξη του καταρρεοντος ενεργητικου των τραπεζων) και στην συνεχεια QE.
Το κρατος εβαζε το 85% (ή 90% δεν θυμαμαι καλα) και οι τραπεζες το 15% (ή 10%) και αγοραζαν διαφορα σαπακια (τραπεζικα και αλλα) . Αυτο γινοταν μεσω του TARP.
Αφου αγορασαν τα σαπακια , εφτιαξαν καινουργια πακετα απο σαπακια και ερχοταν η FED και αγοραζε , μεσω του QE, απο τις τραπεζες αυτα τα καινουγια πακετα σαπακιων σε τιμη υψηλοτερη αυτης που εκδοθηκε το καινουργιο σαπακι.
Το κερδος (απο την αγορα των πακετων σαπακιων απο την FED ) πηγαινε (αν θυμαμαι καλα) μισο-μισο σε κρατος και τραπεζες.

Και θα μου πεις οτι η FED μακροπροθεσμα θα πουλησει στην αγορα τα σαπακια που εχει μαζεψει και να μην σου χαλαω το σαξες στορυ. :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
nass έγραψε:
markvag έγραψε:HΠΑ;;; :hmmm: (πχ GM, Chrysler, τράπεζες)... :whistlink: :innocent:

Λάθος παράδειγμα, εκεί το κράτος πούλησε με κέρδος τις προνομιούχες μετοχές που είχε πάρει την εποχή της κρίσης.

Δεν είναι λάθος το παράδειγμα. Το αν θα τις πουλήσεις με κέρδος, χασούρα ή καθόλου δεν έχει να κάνει με την απόφαση που παίρνεις την ώρα 0. Το κράτος λοιπόν έδωσε 10άδες δις δολάρια για να στηρίξει επιχειρήσεις που αλλιώς θα έκλειναν γιατί ήταν too big to fail.
Ο λόγος που το έκανε δεν ήταν επειδή θα έβγαζε λεφτά από αυτή την ιστορία, αλλά γιατί θα δημιουργούσε κοινωνική αναταραχή (φαντάζομαι αν έκλεινε η GM οι άνεργοι άμεσα και έμμεσα θα έφταναν τις εκατοντάδες χιλιάδες για πλάκα...).
Οπότε, δεν ξέρω τι παράδειγμα περιμένει ο cruiser ή γιατί θέλει την απάντηση ειδικά από εμένα...
:lol:
Σιγά μην είναι η Ελλάδα μοναδική περίπτωση στον πλανήτη όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν! :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By markvag
#220815 Εξάλλου και εδώ θεωρητικά το κράτος θα πουλήσει τις μετοχές και αν όλα πήγαιναν καλά, θα έβγαζε ένα κέρδος...

Να μην αρχίσουμε και το πως ο Γερμανός φορολογούμενος αγόρασε σε "προνομιακές" (για τις τράπεζες προνομιακές δηλαδή, μην μπερδευόμαστε :rtfm: ) τα Ελληνικά ομόλογα που το Γερμανικό τραπεζικό σύστημα κατείχε... και όλως παραδόξως, μόνο αφού ξεφορτώθηκαν οι γερμανικές τράπεζες τα ελ. ομόλογα έγινε haircut... όχι βέβαια στα ομόλογα της ΕΚΤ, γιατί για κάποιον περίεργο λόγο το ίδρυμα που "τυπώνει" χρήμα στην ευρωζώνη δεν μπορούσε να δεχτεί ζημιές προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία μίας χώρας από αυτές τις οποίες πρέπει να βοηθάει, καθώς δεν μπορούσε να δημιουργήσει χρήμα για να αναπληρώσει το χρήμα που έχασε (και να έρθει στα ίσια του), επαναλαμβάνω: το ίδρυμα που δημιουργεί χρήμα για την ευρωζώνη, αλλά μόνο στα ομόλογα που κατείχαν ασφαλιστικά ταμεία, φορολογούμενοι και μη γερμανικές τράπεζες... *

Τοο big to fail, success story, capitalism και λοιπά χαρωπά...

* Ναι τεράστια πρόταση και αν δυσκολεύεστε να βγάλετε νόημα, καλά είστε, κανείς δεν βγάζει νόημα.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#220835 Προσπαθώ να πω ότι τα κανάλια και οι φυλλάδες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ too big to fail , ούτε είναι παραγωγικά μέσα για να τα στηρίζεις με θαλασσοδάνεια . Έλειψε κανενός το Αλτερ ? Η Μεσημβρινή , Η Αθηναϊκή , Η Βραδυνή , η Ελευθεροτυπία ? Γιατί να μας λείψει κάποιο σημερινό ?
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#221061 Εικόνα
Εικόνα

Λεβέντης --> ομάδα Σόιμπλε

Εμετός level --> unlocked
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#221096 Εικόνα

Εικόνα

Τι κρίση εμετίλας είναι αυτή σήμερα...;
:hmmm: :hmmm: